Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România începe să numere morții

Ziarul de Vrancea
20 mar 2020 570 vizualizări

La 25 de zile de la confirmarea primului caz, coronavirusul a luat primele vieți pe teritoriul țării n alți opt români au murit în străinătate

Primele două decese au fost înregistrate ieri pe teritoriul României ale unor pacienți infectați cu noul tip de coronavirus. Este vorba despre un bărbat de 67 de ani cu cancer în fază terminală internat la Craiova și un bărbat de 74 de ani care avea o bolă cronică și se afla în programul de dializă, internat la Spitalul ”Victor Babeș” din Capitală. Alte 66 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 9 ani și 74 ani, au fost diagnosticate cu COVID-19 în ultimele ore, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 433. 64 de persoane au fost declarate vindecate. Opt cetățeni români aflați în străinătate au decedat în urma infectării cu coronavirus (7 în Italia și 1 unul în Franța). Au fost deschise 129 de dosare penale, pentru zădărnicirea combaterii bolilor și au fost aplicate 520 de sancțiuni contravenționale.

La ATI, ieri la prânz, erau internați 14 pacienți, din care 3 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți era bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.803 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 65.799 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Cum a luat virusul pacientul din București?

Pacientul de 74 de ani care a murit la Spitalul “Victor Babeș“ din Capitală s-a prezentat lunea trecută, de unul singur, la Spitalul Universitar din București, din cauză că avea febră și tuse. El a fost internat inițial, luni, la Spitalul Universitar și a fost testat pentru coronavirus abia 4 zile mai târziu, vineri. După ce testul pentru coronavirus a ieșit pozitiv, a fost transferat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș“, unde a murit. Pacientul se afla în programul de dializă. Până ieri, Nu se știa cum s-a infectat cu coronavirus acesta,  o anchetă epidemiologică fiind în curs.

Șef ISU, depistat pozitiv

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, col. Viorel Demean, a fost depistat pozitiv cu virusul Covid-19, fiind declanșată o anchetă epidemiologică la nivelul inspectoratului. „Aseară a venit rezultatul și este pozitiv. Sunt asimptomatic. Imediat voi merge la Timișoara, unde voi fi internat la Spitalul de boli infecțioase. Eu eram în izolare încă de sâmbăta trecută, de când au fost confirmați pozitiv Adrian David, Florin Oancea și Lucian Heiuș”, a declarat Demean pentru Hunedoara Liberă. Demean a fost la o ședință la care a participat și administratorul public al Devei, Adrian David, diagnosticat cu coronavirus, însă șeful ISU Hunedoara spune că s-a aflat la distanță de acesta.

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, dar și fiica sa, Laura, diagnosticați cu coronavirus, au primit rezultatul negativ pentru a doilea test consecutiv, astfel că ei au fost externați.

Structura pe vârste a îmbolnăvirilor

Dintre persoanele diagnosticate cu noul coronavirus, pacienții cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani reprezintă 69% din cazuri, cei cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani reprezintă 23%, iar cei cu vârste de peste 70 de ani - 3%, a informat Grupul de Comunicare Strategică. De asemenea, 4% sunt minori, 51% sunt femei, iar 45% sunt bărbați, potrivit sursei citate. Vârsta medie a pacienților este de 41 de ani. Potrivit GCS, 7 pacienți (2%) au între 0 și 9 ani, 14 pacienți (4%) au între 10 și 19 ani, 51 de pacienți (14%) au între 20 - 29 de ani, 94 de pacienți (26%) au între 30 - 39 de ani, 96 de pacienți (26%) au între 40 și 49 de ani. De asemenea, 67 de pacienți (18%) au între 50 și 59 de ani, 22 de pacienți (6%) au între 60 și 69 de ani, 15 pacienți (4%) au între 70 și 79 de ani, iar un pacient are peste 80 de ani.

Unde și în ce condiții mai avem dreptul să ieșim din casă

n activitatea cabinetelor stomatologice și a mall-urilor a fost suspendată n circulația persoanelor este limitată, iar circulația grupurilor mai mari de trei persoane, interzisă n în ce condiții se poate participa la ceremonii religioase și ce documente sunt necesare pentru a merge la serviciu

Ministrul Afacerilor Interne Ion Marcel Vela a anunțat sâmbătă că activitatea cabinetelor stomatologice va fi suspendată temporar începând de duminică seară, la fel și activitatea mall-urilor. De asemenea, circulația persoanelor va fi limitată, între orele 6 - 22 fiind recomandate doar deplasările în interes de serviciu, la cumpărături sau pentru activități sportive individuale.

O altă decizie anunțată de este cea conform căreia se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. De asemenea, se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), Ia care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora.

Declarație pe proprie răspundere privind motivul deplasării

Cei care se deplasează între orele 22:00 și 6:00 vor trebui să completeze, începând de luni seară, în conformitate cu ordonanța militară emisă de MAI, o declarație pe proprie răspundere în care să precizeze motivul deplasării, iar în cazurile speciale, și traseul acesteia. În cazul celor care merg la serviciu, este necesară o adeverință permanentă din partea angajatorului care să ateste că prezența la locul de muncă este esențială pentru activitatea organizației și nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.

Conform ordonanței militare anunțate sâmbătă seară de ministrul de Interne Marcel Vela, în intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru deplasarea la serviciu, consult medical care nu poate fi amânat, cumpărături de primă necesitate, asistență pentru persoane în vârstă sau pentru însoțirea copiilor, desfășurarea de activități fizice individuale în aer liber sau pentru nevoile animalelor de companie, și numai după semnarea unei declarații pe proprie răspundere în care să se precizeze motivul. În cazurile în care deplasarea este făcută pentru rezolvarea unei situații urgente, trebuie precizat și traseul.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, persoanele care părăsesc locul în care au fost plasate în carantină fără aprobarea autorităților vor fi plasate într-o nouă perioadă de carantină de 14 zile.

Guvernul cenzurează accesul la informații

Ministerul Afacerilor Interne a interzis prefecților să furnizeze date referitoare la numărul de teste pentru coronavirus, la numărul celor diagnosticați și la starea de sănătate a pacienților, orice comunicare pe această temă fiind făcută de Grupul de Comunicare Strategică. Un alt document le solicită prefecților să comunice doar datele din raportarea de la ora 13:00, precum și cartolina care sintetizează aceste date, argumentul fiind acela că astfel este evitată stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau județ. ”Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele special destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare (ex: o persoană din Suceava este internată în Iași). De asemenea, și în privința unei raportări care ar indica situația internărilor în funcție de unitățile spitalicești, am constatat riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt. Este motivul pentru care încercăm să prevenim stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”, au argumentat reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

Presa locală a inițiat un protest ca urmare a acestor decizii, considerând că sunt ”menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România” și constituie încălcări grave ale libertății de exprimare. Și “Ziarul de Iași” s-a raliat acestui protest.  ”Încercarea de a ascunde răspândirea cazurilor pe județe și directivele adresate prefecților, de a nu informa presa, constituie încălcări grave ale libertății de exprimare. Suntem de acord cu necesitatea unei informări corecte a populației, a combaterii fenomenului stirilor neconfirmate și al dezinformărilor, care, în situații de criză cum este cea de acum, provoacă reacții negative și panică. De aceea considerăm că o informare corectă, fără tentativa de a ascunde aspecte ale crizei, este  absolut necesara”, afirmă jurnaliștii.

A murit antropologul Vintilă Mihăilescu

Antropologul Vintilă Mihăilescu, în vârstă de 68 de ani, a murit ieri, după o lungă luptă cu boala. Profesorul Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat în septembrie 2018 cu leucemie acută mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. "După o luptă lungă și epuizantă cu boala (despre care a și scris, cum altfel, o carte), antropologul și profesorul Vintilă Mihăilescu a încetat din viață. Este o pierdere uriașă pentru societatea pe care ne-a ajutat de atâte ori s-o cunoaștem și s-o înțelegem mai bine, mai atent, mai nuanțat. Multora dintre noi ne-a fost profesor, iar datorită lui, antropologia a devenit în România ultimelor decenii un teren mult mai viu și o unealtă mult mai întrebuințată. Rămâne, însă, în urmă, o muncă uriașă, pe care ne-a împărtășit-o tuturor cu generozitate, și pentru care îi suntem foarte recunoscători", este mesajul postat pe Facebook de publicația Scena 9. Vintilă Mihăilescu a fost profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). A fost visiting professor la numeroase universități și centre de studii avansate din Canada, Franța, Italia, Elveția, Germania, Belgia, Austria și Bulgaria. Din 2005 până în 2010 a fost director general al Muzeului Țăranului Român. În 1990 a inițiat organizarea Societății de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei președinte a fost între 1994 și 2000. Între 1998 și 2018 a fost colaborator permanent la revista Dilema (Veche), unde a deținut rubrica „Socio-hai-hui”.

Vremea se răcește puternic în toată țara

Meteorologii au transmis o avetizare cod galben și cod portocaliu și au anunțat că vremea se va răci accentuat în toată țara, iar la munte, în centrul, nordul și nord-estul țării sunt așteptate ninsori. În perioada 22 martie, ora 13.00 - 25 martie, ora 18.00, va avea loc o răcire accentuată a vremii, vor apărea ninsori, intensificări ale vântului și precipitații mixte. „Aria precipitațiilor va cuprinde cea mai mare parte a țării. La munte va ninge, în centrul, nordul și nord-estul teritoriului treptat vor predomina ninsorile, iar din a doua parte a nopții de duminică spre luni (22/23 martie) ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare și în restul țării. Se va depune strat de zăpadă, mai consistent îndeosebi în zonele de munte și în regiunile sudice – sud-vestice. Izolat vor fi posibile depuneri de polei. Vântul va prezenta intensificări, cu viteze în general de 50…60 km/h, mai mari în regiunile sudice –  sud-estice și la munte. Local și temporar va fi viscol”, transmit meteorologii. Codul portocaliu este valabil în perioada 23 martie, ora 02:00 – 25 martie, ora 10:00, în Oltenia, vestul Munteniei, sudul Banatului și Carpații Meridionali.

În aceste zone temporar va ninge abundent (30 – 50  l/mp), iar stratul de zăpadă va fi consistent.

Un tânăr s-a împușcat mortal în cap, din greșeală

Un bărbat de 29 de ani, din Deva, s-a împușcat în cap, sâmbătă după amiază, cu o pușcă artizanală, victima fiind transportată la unitatea de primiri urgențe cu leziuni în zona frontală, în stare de inconștiență, dar cu funcții vitale. Tânărul a decedat sâmbătă după-amiază la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a spitalului județean, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. "În urma primelor cercetări, polițiștii au stabilit faptul că tânărul a utilizat necorespunzător o armă de foc artizanală, provocându-și vătămări corporale", a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, Bogdan Nițu. "La sosirea echipajului de prim-ajutor bărbatul prezenta puls, tensiune, dar era inconștient. Prezenta o plagă prin împușcare la nivel frontal, la frunte, cu vizualizarea substanței cerebrale. A fost stabilizat la fața locului de către echipajul SAJ cu medic, în colaborare cu SMURD, și a fost transportat la UPU Deva", a precizat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Hunedoara, dr. Călin Dumitrescu.

Primarul Timișoarei cere ștampilarea celor aflați în carantină și izolare

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, președinte al PNL Timiș, a declarat că ștampilarea vizibilă, cu tuș, a mâinii celor care trebuie să stea în carantină sau în izolare la domiciliu, pe fondul coronavirusului, ar fi o măsură "extrem de utilă" pentru monitorizarea mai eficientă a acestor persoane. "Eu cred că în monitorizarea celor ce au de stat în izolare sau carantină ar fi extrem de utilă ștampilarea vizibilă a mâinii, cu tuș care să nu poată fi îndepărtat 14 zile. Dacă oameni educați au putut avea conduita pe care o știm, la ce să ne așteptăm de la cei - și nu aș vrea să se găsească, din nou, cum am mai pățit-o, vreun deștept care să mă considere rasist! -, la ce să ne așteptăm de la analfabeți sau semianalfabeți - v-ați îngrozi dacă ați vedea formularele completate de unii, la frontieră -, de la cei care știm că pe unde au fost s-au ocupat cu cerșitul și furtul - și am greși amarnic dacă am considera că printre cei întorși nu există și unii care asta au făcut -, de la cei capabili să meargă la chefuit, la nunți etc., când ei au impunere să stea în izolare sau carantină? De ținerea acestora sub control depinde decisiv reușita în lupta contra pandemiei. Și e nevoie de fermitate, de asumare în acest sens!", a spus primarul Nicolae Robu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, sâmbătă seara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.