Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România devine cimitirul Europei

Ziarul de Vrancea
18 oct 2021 941 vizualizări

Peste 18.800 de noi cazuri și peste 570 de decese au fost raportate ieri, cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei n într-o zi, în România au murit de COVID de 9 ori mai mulți oameni decât la incendiul Colectiv n 10.000 de români vor fi răpuși de boală în următoarele două săptămâni, avertizează un expert

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 18.863 de noi cazuri de infectare cu coronavirus și 574 de decese (13 din zilele anterioare), cel mai grav bilanț de la începutul pandemiei.

Dintre cele 574 decese, 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 26 la categoria de vârstă 40-49 ani, 60 la categoria de vârstă 50-59 ani, 141 la categoria de vârstă 60-69 ani, 197 la categoria de vârstă 70-79 ani și 145 la categoria de vârstă peste 80 ani. Din totalul de 574 de pacienți decedați, 528 erau nevaccinați și 46 vaccinați. Cei 46 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 40 și 80 de ani. 43 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19.730. Dintre acestea, 1.805 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 486 sunt minori, 450 fiind internați în secții și 36 la ATI.

României și consolidat ieri primul loc la decese în pandemie raportat la populație în ultimele săptămâni în Europa. O catastrofă umanitară care se derulează de peste o lună reiese și din comparațiile cu alte state sau cu evenimente tragice din trecut. Dacă Rusia – altă țară afectată grav de pandemie – ar avea același raport decese/populație, ar trebui să aibă zilnic peste 4.400 de decese. Or, Rusia are în jur de o mie de decese COVID pe zi. Cel mai recent eveniment tragic a fost incendiul din Clubul Colectiv din 2015. Incendiu s-a soldat cu 64 de morți, adică de aproape nouă ori mai puțin decât morții pandemiei raportați ieri. La Revoluția anti-comunistă din 1989 au murit 1.166 de români. Luni au murit 561, adică jumătate din victimele înregistrate la Revoluție în cinci zile.

Cutremurul din 1977 s-a soldat cu 1.570 de victime. Morții raportați ieri reprezintă o treime dintre victimele celui mai devstator cutremur din istoria recentă.

Expert: În următoarele 2 săptămâni se vor infecta un milion de români

Biostatisticianul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă referitor la valul 4 al pandemiei de COVID în România. El se așteaptă la o creștere accentuată a numărului de cazuri și decese provocate de virus până la finalul lunii octombrie. Octavian Jurma a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că, în urma studierii rapoartelor oficiale, în următoarele două săptămâni, 1 milion de români se vor infecta și 10.000 vor muri de COVID-19. „Săptămâna trecută am depășit pragul de 100,000 de cazuri noi pe săptămână. Acumulăm acum mai multe cazuri într-o săptămâna decât într-o lună în toată luna octombrie 2020 din valul 2, sau în luna aprilie din valul 3 – Alpha. La o rata de detecție de 1:5, în realitate acum se îmbolnăvesc săptămânal jumătate de milion de români (500,000). Tot săptămâna trecută am înregistrat 2,361 de morți. În ultimele 14 zile aproape 5,000 de români au fost uciși de COVID-19”, a notat Octavian Jurma. „Vom continua la acest nivel stratosferic încă cel puțin 2 săptămâni. Un milion de români se vor mai îmbolnăvi în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 200,000 de mii. 10,000 de români vor fi uciși de COVID-19 în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 5,000 mii. Nu vă arat aceste cifre ca vă îngrozesc ci ca să vă trezesc”, a scris Octavian Jurma.

Medicul spune că vârful valului 4 al pandemiei ar putea fi atins peste 2-3 săptămâni, dar precizează că „există o mică șansă să depășim vârful în săptămâna aceasta”. „Este indubitabil ca rata de creștere a pandemiei a scăzut și ca avem o „rezistență” în jurul pragului de 20,000 de cazuri pe zi”, a afirmat Octavian Jurma. „În acest stadiu al pandemiei, problema nu mai o reprezintă însă maximele săptămânale care sunt plafonate natural de numărul scăzut de teste, ci minimele care continuă să crească mai lent dar susținut și pun presiune pe plafon. Deși e posibil ca în această săptămână valorile zilnice se treacă chiar de 19,000 cazuri noi, dar e puțin probabil ca plafonul de 20,000 să fie străpuns”, a transmis Octavian Jurma.

S-a rupt „lanțul de iubire” între Iohannis și Cîțu?

n președintele i-ar fi cerut premierului interimar să facă un pas în spate și să renunțe la o nouă candidatură n azi urmează votul de învestitură a Cabinetului Cioloș, dar șansele ca acesta să treacă sunt infime

Între președintele Klaus Iohannis și președintele PNL, Florin Cîțu, au apărut tensiuni majore după ce șeful statului i-a cerut vineri lui Cîțu să renunțe la candidatura pentru postul de premier, în cazul în care nu găsește o soluție politică pentru crearea unei majorități guvernamentale, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse liberale. La discuția de vineri au participat mai mulți lideri de frunte ai PNL care de asemenea au vorbit despre lipsa oricărei perspective de creare a unei majorități guvernamentale, dat fiind că atât USR, cât și PSD îl resping puternic pe Florin Cîțu. Nu e clar în acest moment cum se va tranșa acest conflict, având în vedere că însuși președintele Iohannis este cel care l-a susținut puternic pe Florin Cîțu în competiția internă din PNL cu Ludovic Orban. Dacă PNL ar propune un alt candidat de premier în locul lui Florin Cîțu, partidul ar fi practic în aceeași situație ca până la congresul din 25 septembrie, când președintele partidului nu deținea și funcția de șef al Guvernului.

Drulă, singurul aviz pozitiv

Reprezentanții USR acuză că PNL și PSD au respins împreună ieri toți candidații propuși în Cabinetul Cioloș în comisiile parlamentare de specialitate și au format o majoritate USL în Legislativ. „Votul pe care îl vedem în comisii nu are nimic de-a face cu măsurile din program sau calitatea miniștrilor. USR a venit în Parlament cu o propunere de guvern și un program de guvernare, pentru că PNL și PSD au fugit de responsabilitate și nu au avut curajul să vină cu propuneri”, a precizat USR într-un comunicat.

De precizat că ministrul propus la Transporturi, Cătălin Drulă, a fost singurul care a primit un aviz pozitiv, dar mai mult dintr-o „eroare”. La finalul audierii, a fost supus la vot un aviz negativ, înregistrându-se 12 voturi “pentru” aviz negativ, 8 voturi „contra” avizului negativ și 7 abțineri. Astfel, președintele de ședință a precizat că nu a trecut avizul negativ. În cazul celorlalți miniștri desemnați s-a supus la vot avizul pozitiv, nu negativ.

Dan Barna, avizat și el negativ în comisiile parlamentare pentru funcția de ministru de Externe, a afirmat că Executivul Cioloș va merge miercuri în fața plenului reunit și se va vedea dacă va fi infirmat sau confirmat pentru învestire. El a adăugat că în cazul în care PSD va hotărî să îl susțină pe Florin Cîțu pentru poziția de premier, atunci USR va fi în Opoziție și va fi formată o majoritate PNL - PSD. Barna a adăugat că portița pentru dialog este deschisă în continuare din partea USR, însă fără varianta Florin Cîțu premier propus din partea PNL.

Florin Cîțu a anunțat că liberalii vor asigura cvorumul la votul de astăzi dar nu vor vota. “Arătăm maturitate și deschidere, pentru că nu vom vota împotrivă, nu ne vom ridica din bancă și nu vor merge să pună bila împotriva acestui guvern, așa cum s-a întâmplat înainte”, a spus premierul interimar. Despre ce se va întâmpla după ziua de miercuri, Cîțu a precizat că sunt mai mutle strategii.

A murit Octavian Iordăchescu, fondator al Radio Vacanța

Octavian Iordăchescu, scenarist de televiziune, co-director al festivalului Cerbul de Aur și fondator al Radio Vacanța, a murit la vârsta de 78 de ani, a anunțat Televiziunea Română, marți, într-un comunicat. Autor al multor producții radio și TV, co-director al festivalului internațional Cerbul de Aur de la Brașov între anii 1992 și 1994, scenarist al primului film de divertisment realizat după 1989, „Castelele lui Dracula”, selecționat la Festivalul Internațional de la Montreux, Octavian Iordăchescu „a fost unul dintre oamenii care au clădit universul radio-TV din țara noastră”.

În Televiziunea Română, a fost redactor șef și director de programe, fiind distins cu numeroase premii pentru activitatea sa, inclusiv Premiul APTR pentru organizarea festivalului internațional Cerbul de Aur, în 1992.

În ultimii ani, Octavian Iordăchescu a fost co-producător al mai multor emisiuni TVR, precum „37 de grade Celsius”, „Hai-Hui”, „Ne vedem la TVR” și „Femei de 10, bărbați de 10”.

Absolvent al Facultății de Litere, istorie și Filosofie, a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, cunoscutul om de media a publicat volumul de proză scurtă „Aici, Radio – Vacanța”, în 1977, și volumul de amintiri „Ion Vova cel cumplit”, în anul 2007.

După facultate, s-a angajat reporter la Radio Iași, a fost apoi redactor, secretar general de redacție la Radio București, redactor-șef și director de programe la Televiziunea Română. Între 1967 și 1984, a fondat și a condus ca redactor-șef postul Radio Vacanța, ce difuza o serie de emisiuni cu profil turistic, timp de 5 luni, în 5 limbi, pe tot litoralul românesc. În 1973, a fondat Programul III, Radio pentru Tineret.

Tânără din Timișoara, filmată 24 din 24 de fostul iubit austriac

O tânără din Timișoara a fost filmată 24 de ore din 24 de fostul iubit austriac, care i-a montat camere și microfoane în casă și chiar a angajat doi detectivi privați pentru a o supraveghea. Tânăra în vârstă de 30 de ani a avut o relație cu un cetățean austriac în vârstă de 44 de ani, iar la un moment dat, cei doi s-au despărțit. Cei doi au fost împreună între anii 2016 - 2020. Din nefericire pentru ea, tânăra a devenit ținta unei obsesii a austriacului, începând din acest an. În încercarea de a o convinge pe femeie să reia relația, bărbatul a hărțuit-o, amenințat-o și șantajat-o, însă nu s-a oprit doar la atât.

Potrivit procurorilor DIICOT, bărbatul a montat camere de supraveghere, microfoane și dispozitive GPS în casa și mașina tinerei pentru a o supraveghea 24 de ore din 24. De asemenea, suspectul a montat dispozitive de urmărire inclusiv în hainele româncei, care lucra în continuare la firma lui. „S-a reținut faptul că, începând cu anul 2021, cetățeanul austriac dorind să reia relația cu persoana vătămată, a amenințat-o pe aceasta în mod repetat cu desfacerea contractului de muncă, demarând o campanie de monitorizare agresivă a vieții private a victimei”, mai arată procurorii care au întocmit dosar penal pe numele austriacului.

Dosar penal după ce a spus într-un live pe Facebook că spitalul modular ATI de la Piatra-Neamț e gol

Polițiștii din Neamț au întocmit un dosar penal pentru răspândirea de informații false după ce o persoană a afirmat, într-o filmare postată pe o rețea de socializare, că spitalul modular ATI de la Piatra-Neamț este gol.

„Urmare a apariției în spațiul public a unor imagini în care o persoană prezintă informații cu privire la gradul de ocupare al spitalului modular din Piatra-Neamț, Compartimentul Relații Publice al IPJ Neamț precizează că polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora și fac verificări, în vederea identificării persoanelor implicate și luării măsurilor legale ce se impun”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, subinspectorul Ramona Ciofu.

Pe 14 octombrie, o femeie din Piatra-Neamț a făcut un live pe Facebook în curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț și a afirmat că spitalul modular ATI este gol. Potrivit conducerii spitalului, în ziua respectivă erau internați 25 de pacienți în stare gravă în secția ATI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.