Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România cumpără cu jumătate de miliard de euro 32 de avioane F-16

Ziarul de Vrancea
21 dec 2021 902 vizualizări

Inițierea achiziției aeronavelor din Norvegia a fost aprobată de Parlament  n avioanele, vechi de 40 de ani, vor fi întreținute la Aerostar

Ministerul Apărării a anunțat, ieri, că inițierea achiziției aeronavelor F-16 din Norvegia a fost aprobată de Parlamentului României. Fondurile necesare sunt estimate la 454.000.000 euro, fără TVA, pentru 32 de aeronave. “Ministerul Apărării Naționale a primit aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziție pentru pachetul de 32 de avioane F-16, în configurație M6.5.2 și suport logistic de la Guvernul Norvegiei și a bunurilor și serviciilor pentru modernizare de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, necesare realizării Capabilității Operaționale Aeriene de Tranziție”, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării.

MApN anunță că a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru demararea procedurilor de achiziție a acestor aeronave operate până în prezent de Forțele Aeriene Regale Norvegiene, “având în vedere compatibilitățile tehnice cu aeronavele din prima escadrilă – Escadrila 53 Vânătoare de la Borcea, precum și avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia, configurație superioară față de cele aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române și posibilitatea modernizării aparatelor de zbor în România”.

“Avioanele vor fi transferate în deplină stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție de minim 10 ani, către avioanele de generația a V-a. Astfel, achiziția avioanelor de la Guvernul Norvegiei reprezintă în fapt un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate. Avându-se în vedere complexitatea programului care presupune implicarea a trei părți și modernizare în țară a celor 32 de avioane, după finalizarea modernizării primei escadrile, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție și începerea discuțiilor cu reprezentanții Guvernului Norvegiei și Guvernului Statelor Unite ale Americii”, a mai transmis ministerul.

 Potrivit instituției, fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454.000.000 euro, fără TVA, care includ atât pachetul propus de Guvernul Norvegiei, cât și bunurile și serviciile pentru modernizarea aeronavelor care vor fi achiziționate de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. “Această soluție asigură implicarea industriei naționale din domeniul aeronautic în executarea lucrărilor de mentenanță și modernizarea avioanelor F-16, prin operatorul economic Aerostar S.A., desemnat centru de mentenanță de către Guvernul României pentru aeronavele F-16”, a mai precizat MInisterul Apărării.

Norvegienii își laudă marfa

Președintele Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS), Atle Wollo, precizează că avioanele F-16 pe care România le va cumpăra din Norvegia sunt într-o stare excelentă: „Este cunoscut în comunitatea F-16 faptul că Norvegia este printre țările care și-a întreținut cel mai bine avioanele, de aceea ele sunt ca și noi”. Compania norvegiană arată că avioanele F-16 au trecut prin toate programele de upgrade disponibile și că fiecare aparat de zbor în parte a fost verificat tehnic la fiecare 300 de ore de zbor. Programele de update au variat de la înlocuirea componentelor, pentru a crește durata de viață, până la instalarea de noi echipamente electronice sau software și implementarea unor programe care să prelungească durata de viață a componentelor structurale.

Totuși, Norvegia le scoate din uz pentru că a primit avioane F-35 noi. Avioanele F-16 norvegiene au aproximativ 40 de ani vechime, de aceea achiziția a fost criticată de unele voci de la București.

Director general adjunct al APIA, reținut de DNA

 el ar fi pretins de la o persoană 2.000 de euro pentru a-i angaja fiica în structura centrală a instituției n bărbatul a fost prins în flagrant

Directorul general adjunct al APIA, Bogdan Dumitrașcu, a fost reținut de DNA, sub acuzația de luare de mită. El ar fi pretins de la o persoană 2.000 de euro pentru a-i angaja fiica în structura centrală a instituției, fiind prins în flagrant când primea prima tranșă din bani.

În ordonanțele procurorilor se arată că, la data de 10 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe respectiv înainte și după angajare. “În contextul menționat mai sus, la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, a mai transmis DNA.

Danileț, după ce l-a lăudat pe Toader: Eu am vorbit doar de profesorul de acum 25 ani

Judecătorul Cristi Dănileț explică, miercuri, de ce l-a trecut pe Tudorel Toader între cele trei modele pe care le-a avut în viață, declarație care “a șocat” mai multă lume. “Unii au fost șocați când au citit postarea mea de ieri privindu-l pe Toader Tudorel. Nu a fost în intenția mea să îl laud pe fostul ministru al justiției. Eu am vorbit doar de profesorul de acum 25 ani”, a scris, miercuri, pe Facebook, Cristi Dănileț.

Judecătorul a explicat, pentru media9.ro, de ce l-a apreciat pe Tudorel Toader ca profesor. “Omul ăsta venea în concedii la Vatra Dornei și mă căuta să ne întâlnim. Era judecător la Curtea Constituțională și vorbeam cu el la telefon. Despre ce vorbim? E păcat că profesorul s-a schimbat în ministru. Și, din păcate, a rămas ministru”, a declarat judecătorul clujean.

Acesta a afirmat că, atât el, cât și alți foști studenți ai lui Tudorel Toader s-au dezis de el când a devenit ministru. “Toți ne-am dezis de el când am văzut cu ce discurs a venit. Îmi pare rău, dar ăsta e adevărul. Nu știu dacă mai are susținerea vreunei generații care a ieșit de pe băncile facultății (...) Eu nu vreau să mă războiesc cu profesorul Toader. El a avut un mandat politic pe care l-a dus la îndeplinire”, a mai afirmat Cristi Danileț.

Judecătorul Cristi Danileț a afirmat, într-o postare pe Facebook, că a avut trei modele în viață - tatăl său, Ioan Danileț, cizmar de meserie, pe care l-a iubit enorm, maestrul său de arte marțiale și profesorul său din facultate, Tudorel Toader, despre care afirmă că drumurile li s-au intersectat apoi de mai multe ori, “până la un moment dat, când a devenit ministru”.

Un nou derapaj al Dianei Șoșoacă, în plen: V-ați pus cu mine, o să vă ia dracu pe toți!

Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a avut, ieri, în plenul Senatului, un nou derapaj de limbaj, ea jignind-o pe liberala Nicoleta Pauliuc și amenințându-i pe parlamentari. Aceasta s-a referit la protestul de marți, arătând că parlamentarii s-au ascuns în Parlament “ca niște șobolani”. “Dați-vă demisia! Vai, ce penibilă ești! Penibilooo! Penibilooo ce ești! Vezi-ți de treaba ta, siguranță națională! Pune-ți botnița aia pe ochi, să nu te mai vezi. Ești plină de răutate! Toți se plâng de răutatea ta! Cum îți bați joc de ei și îi înjuri la Comisie. Asta mai știi? De ce nu spui cum îi înjuri pe oameni la Comisie? Se plâng toți de tine cum îi înjuri și îi insulți pe oameni! Rușine să îți fie, că nu sunt slugile tale!”, a comentat Diana Șoșoacă, din sală, în timp ce făcea Live pe pagina de Facebook, la intervenția de la tribună a senatoarei PNL Nicoleta Pauliuc. Ulterior, senatoarea a cerut cuvântul de la tribună, lansându-se din nou în atacuri la toți parlamentarii, de la PSD, PNL și USR. “Sunteți niște nerușinați. Și voi și ceilalți care ați stat ascunși în Parlament, exact ca niște șobolani. PSD, PNL sunteți aceeași mizerie, sunteți FSN-ul care a ajuns la putere. Este inacceptabil ceea ce faceți, v-ați bătut joc! Aveți respect pentru poporul din țară. Nu sunt huligani, nu sunt niște nemernici, sunt poporul român!”, a spus Șoșoacă, referitor la protestul de marți de la Parlament. “O groază de analfabeți funcționali în Parlamentul României”, a spus senatoarea.

Șoșoacă a cerut un moment de reculegere pentru victimele Revoluției române, dar doar parlamentarii AUR s-au ridicat din bănci. “V-ați pus cu mine, o să vă ia dracu pe toți! O să vă iau pe rând pe fiecare, până veți ceda în fața poporului român. Nerușinații din Parlament au tupeu, nu au ținut un moment de reculegere față de revoluționari”, a spus ea pe înregistrarea live.

Parchetul General, sesizat în urma folosirii de simboluri naziste în timpul protestelor din fața Parlamentului

Deputatul Alexandru Muraru, consilier onorific al Primului-Ministru și Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a anunțat, ieri, că a sesizat oficial Parchetul General și Poliția în urma folosirii de simboluri naziste în timpul protestelor din fața Parlamentului.

“Simbolul nazist folosit de unii manifestanți în cadrul protestului din fața Parlamentului României, la care au luat parte și demnitari ai grupului parlamentar AUR, reprezintă o infracțiune flagrantă care trebuie imediat investigată și sancționată ferm. Este inacceptabil pentru statul român să tolereze așa ceva și este, deopotrivă, insultător pentru memoria suferințelor celor care și-au pierdut viața în lagărele de concentrare ale Germaniei naziste și puținilor urmași ai acestora”, a transmis Alexandru Muraru, într-un comunicat oficial. Potrivit parlamentarului, “fotografia cu zvastica desenată pe steagul Uniunii Europene de către un protestatar AUR reprezintă la Parlament un semnal de instigare la violență și ură, care a prejudiciat grav imaginea României în cele mai cunoscute publicații din lume”.

Parlamentarul mai arată că “acest gest inacceptabil este o palmă dată memoriei milioanelor de victime ale regimului german nazist și nu poate fi decât o consecință a derapajelor unei formațiuni politice neolegionare, care a folosit tribuna Parlamentului ca portavoce a mesajelor admirative față de criminalii de război”.

Constanța: Copil de 8 ani, rănit de o petardă care i-a explodat în mână

Un copil de aproximativ 8-9 ani din județul Constanța a fost rănit de o petardă care i-a explodat în mână, la fața locului deplasându-se elicopterul SMURD. Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, cadrele medicale au fost solicitate să intervină în localitatea Oltina, după ce un băiat de 8 ani a fost rănit de o petardă.

Băiatul este stabil și a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru îngrijiri medicale.

Deputat PNL, judecat pentru că a promis funcții la moțiune de cenzură

Deputatul liberal Cosmin Șandru a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi promis funcții pentru apropiații altui parlamentar, dacă nu se prezintă la votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. “Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Șandru Cosmin, deputat în Parlamentul României și Bitea Nicolaie, director general al Societății de Transport Public Timișoara, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită”, a transmis, ieri, DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, la data de 01 octombrie 2021, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat, numirea unor apropiați ai acestuia din urmă în posturi de conducere a unor instituții publice, după ce ar fi fost înscriși formal ca membri de partid. “Pentru a beneficia de această «favoare», persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus”, a mai transmis DNA.

Scapă parlamentarii de certificatul COVID?

Proiectul de lege privind certificatul verde ar putea fi adoptat până la finalul anului, o sesiune extraordinară urmând a fi convocată săptămâna viitoare, au declarat surse politice. În urma discuțiilor din coaliția de guvernare, a reieșit că certificatul COVID ar putea fi adoptat prin dezbatere în Parlament, în cele două Camere, deoarece premierul Nicolae Ciucă nu este de acord cu varianta asumării răspunderii Guvernului în Parlament.

Liderii coaliției au convenit că vor mai avea o discuție, la Parlament, cu premierul, și vor lua decizia privind forma prin care se va adopta certificatul verde, proiect de lege sau asumarea răspunderii Guvernului.

În urma discuțiilor din coaliție, certificatul verde ar urma să fie adoptat într-o sesiune extraordinară, până la finalul acestui an. Astfel, s-a stabilit că este nevoie și de o modificare, în sensul în care acest certificat nu poate fi impus parlamentarilor, pentru că, spun sursele, ar putea fi o prevedere neconstituțională, având în vedere mandatul dat de alegători aleșilor să îi reprezinte în Parlament.

Doi bărbați, reținuți după protestul de la Parlament

Poliția Capitalei a anunțat, ieri, constituirea unui dosar penal în urma protestului de la Palatul Parlamentului. Doi bărbați au fost reținuți. “În urma protestelor din data de 21 decembrie a.c., când mai mulți protestatari au forțat intrarea în curtea Parlamentului României, s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, violarea sediului profesional, distrugere și portul fără drept de obiecte periculoase”, a transmis, miercuri, POliția Capitalei.

Un protest inițiat de AUR s-a derulat, marți, la Palatul Parlamentului. Mai multe persoane, între 30 și 50, au fost introduse în curtea Parlamentului cu mașinile persoanale de către parlamentari AUR sau angajați ai acestui grup parlamentar. De asemenea, aproximativ 200 – 300 de persoane au intrat în curtea Palatului Parlamentului, după ce încuietoarea de la una dintre porți a cedat. Oamenii au fost opriți la scări.

Mai multe autoturisme au fost vandalizate, în curtea Parlamentului, acolo unde protestatarii au reușit să intre și au desenat cu spray pe caroseriile mașinilor diferite mesaje, precum “Hoți” și “Asasini!”. În parcare erau autoturisme atât ale angajaților din instituție cât și ale parlamentarilor.

Un bărbat care se răsturnase cu mașina în afara carosabilului, accidentat mortal de un alt autoturism

Un bărbat care se răsturnase cu mașina în afara carosabilului pe DN 12, în zona localității Cozmeni, a fost accidentat mortal de un alt autoturism, a anunțat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Harghita.

“Un bărbat 41 de ani, din județul Covasna, în timp ce conducea un autoturism în localitatea Cozmeni din direcția Tușnad către Miercurea Ciuc, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. După producerea evenimentului, conducătorul auto a ieșit din vehicul, moment în care a fost acroșat de un alt autoturism, condus de un bărbat de 49 de ani, din localitatea Tușnad, care a intrat în coliziune cu autoturismul răsturnat”, se precizează într-un comunicat al IPJ Harghita. Conform aceleiași surse, bărbatul de 40 de ani a suferit mai multe leziuni și a primit îngrijiri medicale la fața locului, ulterior fiind declarat decesul. Șoferul celui de-al doilea autoturism a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind zero. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.