Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România, cu durere în gât

Ziarul de Vrancea
2 ian 2023 556 vizualizări

Numărul cazurilor de viroză a explodat în ultimele săptămâni n proporția de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depășește 10%

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că ne aflăm într-o perioadă în care numărul de viroze crește rapid, iar proporția cazurilor de gripă diagnosticate depășește 10%. El a precizat că suntem în a treia săptămână de creștere rapidă a numărului de viroze respiratorii și de cazuri de gripă.

Alexandru Rafila a fost întrebat, marți, la Prima News, despre eventuala suspendare a programului de vizite în spitale în contextul cazurilor numeroase de viroze și de gripă. “Nu ministerul suspendă programul de vizite. E abordarea aceasta că ministerul trebuie să rezolve toate aceste probleme la nivelul fiecărei unități sanitare. Am făcut un ordin de ministru, dar dacă îl citiți cu atenție o să vedeți că există o responsabilitate a fiecărui manager și e normal să fie așa, pentru că el răspunde de acea unitate sanitară și de siguranța pacienților și a personalului medical”, a afirmat Rafila. 

El a precizat că ne aflăm într-o perioadă de creștere a numărului cazurilor de viroze respiratorii și de gripă. 

“Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze crește rapid, iar proporția de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depășește 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creștere rapidă a numărului de viroze respiratorii și implicit de cazuri de gripă, iar procedura care este stabilită de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca în această situație, după o creștere de trei săptămâni consecutive să putem să discutăm despre o epidemie de gripă, iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital și utilizarea de echipament de protecție pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască și mănuși, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât și pentru vizitatori și pentru pacienți, pentru reducerea transmiterii trebuie să intre în funcțiune. Noi am avut doi ani consecutiv fără viroze, fără gripă, pentru că circulația virusurilor a fost mult redusă de măsurile luate față de pandemia COVID. Acum ne aflăm în situația unei recrudescențe a numărului de cazuri, iar instituirea măsurilor pentru o manifestare epidemică a gripei, care anul acesta este decalată față de sezoanele care erau cu 4-5-6 ani, cam cu 3-4 săptămâni, adică a apărut cu 3-4 săptămâni mai repede, circulația a fost mai rapidă”, a precizat ministrul Sănătății. 

El a mai fost întrebat dacă în prezent în România este epidemie de gripă.

“O să știm la sfârșitul acestei săptămâni sau cel mai probabil luni, după ce o să putem să analizăm toate datele care vin din țară. Noi avem un sistem de supraveghere a gripei la nivel național. El practic adună toate cazurile de viroze respiratorii, dar individualizează cazurile de gripă, fie din punct de vedere clinic sau diagnosticate. Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depășește 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte și, pe de altă parte, există o creștere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă”, a mai transmis Alexandru Rafila.

Criză de medicamente antitermice și antiiflamatorii

Ministrul Sănătății a anunțat că vor fi asigurate cantități suplimentare de medicamente antitermice și antiinflamatorii de tipul ibuprofenului și paracetamolului, menționând că va fi dată publicității o nouă listă cu produse similare. “Luna aceasta, în primul rând, vom asigura cantități suplimentare de medicamente antitermice și antiinflamatorii de tipul ibuprofenului și paracetamolului. Vom da chiar astăzi publicității o nouă listă cu produse similare, adică sunt produse identice ce conțin aceeași substanță activă. Oricare dintre ele este bun atât pentru copii, cât și pentru adulți. De asemenea, vom da publicității și variantele pentru Tamiflu. Substanța activă se numește oseltamivir și există mai multe produse, nu doar Tamiflu. Stocurile pe care le-am cerut chiar azi dimineață sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel național, de oseltamivir. Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat și un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de șase luni. Lista este în transparență decizională de o săptămână, de săptămâna trecută, înainte de Revelion, iar după ce am pus această listă am notificat Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Sănătății.

El a menționat că este necesar și un aviz de la UE pentru ca acest ordin să fie publicat. “Trebuie să primim un aviz din partea Uniunii Europene încât acest ordin să poată să fie publicat, ca să putem să trecem cu bine lunile ianuarie și februarie, care sunt luni problematice, care duc la consumuri mult mai mari de substanțe antitermice, antiinflamatorii și chiar antivirale de tip oseltamivir”, a explicat Alexandru Rafila.

Specialiști: 2 ianuarie, cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor la 17 stații meteorologice din țară

Specialiștii susțin că 2 ianuarie a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor înregistrate la 17 stații meteo din țară. La trei dintre aceste stații au fost depășite recordurile stabilite în urmă cu doar o zi. Astfel, la Pătârlagele s-au înregistrat 21,3 grade Celsius.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina de Facebook a organizației Severe Weather Alert - România, care citează date ale Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), 2 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor la 17 stații meteorologice.

Astfel, la Pătârlagele s-au înregistrat 21,3°C (record anterior: 20°C), la Târgoviște: 21,2°C (record anterior: 20,2°C), la Câmpina: 20,8°C (record anterior: 20,6°C), la Pitești: 20,2°C (record anterior: 19,4°C), la Câmpulung Muscel: 18,8°C (record anterior, stabilit duminică: 18,3°C), la Titu: 18,5°C (record anterior: 17,8°C), la Piatra Neamț: 18,0°C (record anterior, stabilit duminică: 17,9°C), la Bisoca: 17,3°C (record anterior: 16,9°C), la București Băneasa: 17,2°C (record anterior: 17,1°C), la Roman: 16,6°C (record anterior: 15,6°C), la Sinaia 1.500 m: 16,4°C (record anterior: 14,3°C), la Fundata: 14,9°C (record anterior: 14,4°C), la Cuntu: 13,6°C (record anterior, stabilit duminică: 12,4°C), la Semenic: 13,6°C (record anterior: 13,0°C), la Penteleu: 12,5°C (record anterior: 12°C), la Poiana Stampei: 10,6°C (record anterior: 10,4°C), la Bâlea Lac (2.071 metri altitudine): 8,3°C (record anterior: 8°C).

Bacău: Anchetă a Poliției, după o adunare publică la care s-a folosit litera Z

Inspectoratul de Poliție Județean Bacău anunță că a deschis o anchetă după ce pe internet au fost postate imagini de la o adunare publică la care participă zeci de persoane mascate, iar unele dintre acestea poartă uniforme asemănătoare celor ale militarilor și au obiecte ce par a fi arme.

Imaginile postate pe Facebook, însoțite de explicația “Mascații din Berzunti, Bacău, varianta de război!”, arată mai multe persoane care iau parte la o procesiune. Unii dintre participanți poartă uniforme asemănătoare celor ale militarilor, au chipurile acoperite cu măști negre și au obiecte ce par a fi arme. 

În imagini apar autovehicule de teren care transportă obiecte de forma unor rachete, dar și alte tipuri de autovehicule, unele având inscripționate litera Z, specifică, în ultimele luni, blindatelor armatei ruse care a invadat Ucraina. Printre vehicule se numără chiar și utilaje agricole, acoperite cu pânză sau folie de culoare verde închis, pe care a fost scrisă aceeași literă, Z. 

 Coloana de mașini este urmată de un convoi format din zeci de oameni, cei mai mulți dintre ei purtând măști și diverse costume. 

 ”Polițiștii băcăuani s-au sesizat din oficiu cu privire la imaginile video apărute în spațiul public și au demarat verificări în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr. 31 din 2002, pentru a stabili cu exactitate situația de fapt, iar în funcție de rezultat se vor lua măsurile legale ce se impun”, a transmis, luni seară, Poliția județeană Bacău.

La Berzunți, în județul Bacău, a devenit o tradiție parada mascaților care pleacă la colindat. Anul acesta, faptul că unii dintre participanți au ales să se “costumeze” în ruși a atras criticile unora dintre cei care au văzut parada.

InfoCons: Pastile de supt, care conțin până la 6 E-uri

Pastilele de supt conțin până la 6 E-uri, iar pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr, conform unui studiu realizat de InfoCons.

Potrivit sursei citate, toate pastilele ale căror etichete au fost supuse “ radiografiei “ conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură. Astfel, numărul minim de E-uri descoperit pentru acest tip de produse este 1, în timp ce numărul maxim descoperit este 6, arată cercetarea, care are la bază informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor tip comprimate de supt.

“Pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr! În urma efectuării studiului, s-a constat faptul că zahărul apare menționat pe majoritatea etichetelor, însă pe aproape 70% din etichete nu este menționată și cantitatea”, susțin autorii studiului.

Potrivit InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 și 1,5 g per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1,1 g. “Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 25 g/zi. În momentul administrării pastilelor de supt , trebuie avut în vedere și acest aspect, întrucât este important să nu depășim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere și cantitățile de zahăr din celelalte produse alimentare consumate”, mai arată cercetarea.

“Suntem în perioada de viroze și de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi: puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap.”, a afirmat Sorin Mierlea - Președinte InfoCons. AGERPRES

300 de tablete cu efect psihotrop descoperite în mașina unui britanic la Frontieră Moravița

Inspectorii vamali de la Biroul Vamal de Frontieră Moravița au descoperit 300 de tablete cu efect psihotrop în mașina unui cetățean britanic care urma să intre în țară. “La Biroul Vamal de Frontieră Moravița, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat un cetățean britanic cu autoturismul personal, care circula pe ruta Serbia - România și în urma controlului vamal au fost descoperite, nedeclarate, 30 de blistere, în total 300 de tablete cu denumirea comercială LEXILIUM, mg, substanță activă BROMAZEPAM 3 mg”, transmite Autoritatea Vamală Română.

Substanța activă din tablete este încadrată în categoria substanțelor stupefiante și psihotrope care prezintă interes în medicină, supuse controlului, în consecință tabletele au fost reținute de către lucrătorii vamali, fiind sesizate organele de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor, precizează instituția.

A murit scriitorul Dumitru Radu Popescu

Scriitorul, dramaturgul, scenaristul și academicianul Dumitru Radu Popescu a murit la vârsta de 87 de ani. “Acest înger trist... Azi, 2.01.23, ora 04.30, a părăsit această lume tristă acad. Dumitru Radu Popescu (D. R. P.) unul dintre cei mai mari scriitori ai României. Ne-a îmbogățit cu o operă monumentală, de o valoare excepțională: proză, teatru, poezie, critică literară. Și-a trăit viața într-o desăvârșită onestitate. A fost un coleg și un prieten ireproșabil. Durerea e prea mare și cuvintele sunt prea sărace pentru a cuteza acum, și în acest loc, evocarea binemeritată. Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-i dea liniștea de care atât de multă vreme a fost vitregit”, a scris pe Facebook Radu F. Alexandru. 

“Am avut onoarea să-l cunosc ca director al Editurii Academiei Române. În această calitate a promovat cultura și știința la cel mai înalt nivel, marcând întreaga activitate a instituției prin ținuta sa intelectuală. Îi ramân recunoscător pentru sprijinul acordat în editarea a doua ediții ale Tratatului de Chirurgie precum și a altor lucrari de specialitate. Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis prof. dr. Irinel Popescu. 

Dumitru Radu Popescu s-a născut la 18 august 1935, în județul Bihor. A urmat cursurile liceului în Oradea, iar în 1953 a devenit student la Medicină, în Cluj-Napoca, pe care a abandonat-o în anul trei pentru a deveni corector la revista „Steaua din Cluj”. În paralel, Dumitru Radu Popescu s-a înscris la Facultatea de Filologie din cadrul Universității din Cluj-Napoca, pe care a și absolvit-o în anul 1961. În 1970, scriitorul a fost laureat cu Premiul Academiei Române. A câștigat Premiul Uniunii Scriitorilor din România în anii 1964, 1969, 1974, 1977 și 1980. 

Cele mai cunoscute piese scrise de D.R. Popescu sunt: „Pasărea Shakespeare”, „Acești îngeri triști” și „Piticul din grădina de vară”. A scris romanele: „F” (1969), „Vânătoarea regală” (1973), „Cei doi din dreptul Tebei” (1973), „O bere pentru calul meu” (1974), „Ploile de dincolo de vreme” (1976) și „Împăratul norilor” (1976). 

Unul dintre cei mai buni scenariști, Dumitru Radu Popescu a semnat: “Un surâs în plină vară” (1964); “Balul de sâmbătă seara” (1968), în colaborare cu Geo Saizescu; “Prea mic pentru un război atât de mare” (1970); “Păcală” (1974) - în colaborare cu Geo Saizescu; “Duios Anastasia trecea” (1980); “Rochia albă de dantelă” (1989), regia Dan Pița; “Triunghiul morții” (1999) - dialoguri, în colaborare cu Sergiu Nicolaescu. 

A fost membru supleant în CC al PCR între 1969 - 1989 și deputat în Marea Adunare Națională din 1975. Între 1982 și 1990 a fost președinte al Uniunii Scriitorilor, iar din 2006 - director general al Editurii Academiei Române și vicepreședinte al Consiliului științific editorial. 

Accident grav la Săbăoani

O femeie în vârstă de 39 ani, din județul Iași, a fost rănită într-un accident rutier în care au fost implicate 4 autoturisme, pe drumul european DN 2 - E85, în afara localității Săbăoani din județul Neamț.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, Ramona Ciofu, a declarat că victima se afla într-o autoutilitară condusă de un ieșean în vârstă de 40 ani.

“Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 40 ani, din județul Iași, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism ce circula în fața sa, rezultând o coliziune în lanț între 4 autovehicule. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea unei femei în vârstă de 39 ani, din județul Iași, pasager în autoturismul condus de bărbatul de 40 ani”, a precizat Ramona Ciofu.

Cei patru șoferi implicați în accident au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Polițiștii continuă cercetările pentru vătămare corporală din culpă.

Circa 4.900 de bărbați ucraineni au fugit în România pentru a se sustrage legii marțiale

De la începutul războiului în Ucraina, autoritățile române au identificat pe teritoriul României circa 4.900 de bărbați ucraineni care au fugit din țara lor încălcând legea marțială ce le interzice bărbaților care au vârsta de mobilizare în armată să părăsească Ucraina, scrie agenția de presă spaniolă EFE.

“Acești cetățeni ucraineni au solicitat să li se acorde protecție din partea Statului român, întrucât vin dintr-o zonă de conflict”, a menționat Poliția de Frontieră română într-un răspuns scris transmis către EFE.

Acești bărbați ucraineni, care “au intrat în România fără efectuarea formalităților de control la punctele de frontieră”, au fost găzduiți în centrele regionale pentru solicitanții de azil, se arată în același răspuns. Legea marțială instituită în Ucraina după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie interzice plecarea din țară a bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani, cu excepția celor care sunt scutiți de mobilizare în caz de război, celor care au motive medicale și taților cu cel puțin trei copii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.