Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România, codașă la limbi străine în UE

Ziarul de Vrancea
13 feb 2023 407 vizualizări

UE recunoaște oficial 23 de limbi și încurajează multilingvismul. Dar cunoștințele de limbi străine ale oamenilor variază foarte mult în blocul comunitar.

Agenția de statistică a UE, Eurostat, a constatat că două treimi dintre adulții de vârstă activă (35,4 %) din UE în 2016 cunoșteau cel puțin o limbă străină. 21,0% cunoșteau două limbi străine, iar 8,4% vorbeau trei sau mai multe limbi străine.

Nouă din zece adulți au raportat că ei cunosc cel puțin o limbă străină în Suedia (96,6 %), Letonia (95,7 %), Danemarca (95,7 %), Lituania (95,6 %), Luxemburg (94,5 %), Finlanda (92,1 %), Malta (91,8 %) și Estonia (91,2 %).

Țările în care este cel mai puțin probabil ca oamenii să vorbească limbi străine sunt Bulgaria (49,5%), Ungaria (42,4%) și România (35,8%), începând cu 2016.

În majoritatea țărilor UE, învățarea limbilor străine este obligatorie în școală. Engleza rămâne limba străină cea mai studiată în Europa, dar există diferențe regionale. Toți elevii de școală primară și secundară din Malta, Liechtenstein, Macedonia de Nord și Austria au studiat limba engleză în școală în 2017.

Deși engleza domină învățarea limbilor străine, spaniola, franceza și germana sunt învățate de mulți elevi ca a doua sau a treia limbă străină. Dar acestea nu sunt singurele limbi predate. Rusa este predată în țările care se învecinează cu Rusia sau care au făcut parte din blocul sovietic, inclusiv țările baltice și Bulgaria.

Un continent al anglofililor?

Nu toate națiunile sunt la fel de competente când vine vorba de a îmbrățișa limba engleză; la fel cum britanicii sunt cunoscuți pentru reticența lor de a învăța alte limbi, descoperirile de la Education First au clasat Franța pe locul 31 în rândul țărilor europene, când vine vorba de vorbi engleza. Unii pun acest lucru pe seama lipsei de expunere a națiunii la limba engleză și a predării slabe.

Cu toate acestea, vorbitorii nativi de engleză nu pot arăta cu degetul. Țările anglofone vorbesc mai puține limbi străine în comparație cu alte țări europene. Conform barometrului Comisiei Europene din aprilie 2018, 32% dintre tinerii de 15-30 de ani din Regatul Unit s-au simțit încrezători în a citi și scrie în două sau mai multe limbi, comparativ cu 79% în Franța, 91% în Germania și 80% în medie în statele membre ale UE.

Diferențele de vârstă

Vârsta joacă un rol important în abilitățile lingvistice; în 2016, aproape trei sferturi (73,3 %) din populația UE cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani cunoștea cel puțin o limbă străină. Acest număr scade considerabil în rândul persoanelor de 55-64 de ani. Cu toate acestea, peste jumătate dintre cei cu vârste cuprinse între 55-64 de ani (55,1%) au declarat că ei cunosc cel puțin o limbă străină.

Pe lângă un decalaj generațional în învățarea limbilor străine, decalajul educațional în abilitățile de limbi străine ale populației adulte active din UE (25-64 de ani) este remarcabilă. Peste opt din zece rezidenți ai UE care au absolvit un nivel terțiar de studii raportează că vorbesc cel puțin o limbă străină. Aproape două treimi (63,1%) dintre cei cu un nivel mediu de studii vorbesc o limbă străină. Printre cei cu niveluri de educație sub cele secundare, procentul este încă de 41,7%.

Casa Albă: Complotul de răsturnare a guvernului moldovean este îngrijorător

John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat luni că informațiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chișinău sunt îngrijorătoare și a spus că Washingtonul este alături de guvernul și poporul moldovean. Rapoartele sunt “profund îngrijorătoare”, dar “nu sunt în afara limitelor comportamentului rusesc”, a declarat John Kirby într-o conferință de presă.“Suntem categoric alături de guvernul moldovean și de poporul moldovean”, a adaugat el.

Președinta Republicii Moldova a acuzat, luni, Rusia că plănuiește să folosească sabotori străini pentru a crea diversiuni și pentru a înlătura de la putere guvernul său prooccidental. Primul care a vorbit despre acest lucru a fost însă președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care le-a spus săptămâna trecută liderilor din UE că serviciile sale de spionaj au descoperit un astfel de plan și au anunțat Chișinăul.

Ministerul rus de Externe a respins ieri acuzațiile lansate de președintele Republicii Moldova. Rusia consideră afirmațiile Maiei Sandu complet nefondate și afirmă că, spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, nu se amestecă în treburile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii, se arată într-un comunicat al Ministerului Rus de Externe.

Șeful Institutului pentru Fizica Pământului, despre cutremurul din Gorj: Nu are legătură cu Turcia

Cutremurul cu magnitudinea 5,2, care a avut loc luni după-amiaza în zona seismică Gorj, nu are nicio legătură cu cele care se produc în Turcia, pentru că este pe altă placă tectonică, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

“Nu are legătură cu Turcia, nu are cum. M-am uitat peste mișcările plăcii cu date de GPS, de la est la vest, la sud, a plăcii anatoliene, iar ale noastre dacă au legătură au cu cele din Serbia, din Croația, din zona aceasta. Este pe altă placă tectonică. Cutremure au mai fost în zona seismică Gorj, dar foarte rare, au mai fost în anii 1980, 1910, 1893 dar cu magnitudini mici, în jur de 4. Nu anunță nimic. Este ceva normal”, a precizat Ionescu. Directorul general al INCDFP a explicat, de asemenea, că regiunea în care a avut loc seismul nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost. “Este unul dintre cutremurele mari”, a precizat Ionescu, potrivit Digi24.

Acesta a arătat că este posibil să mai fie replici pentru că aceste cutremure de suprafață produc replici mai multe. “Aceste cutremure, cum ați văzut și la la turci, cutremurele de suprafață produc replici destul de multe. Ele de obicei sunt mai mici”, a mai arătat sursa citată.

Constantin Ionescu a subliniat, de asemenea, că intensitatea cutremurului a fost mică, V, spre deosebire de intensitatea cutremurului din Turcia care a fost IX.

“Mișcarea pământului de jos în sus sau pe direcțiile cutremurului nu este îngrijorătoare. Intensitatea este mică. La turci a fost intensitate de nouă, aici intensitatea a fost cinci. Undele se deplasează pe toate direcțiile. Depinde acum de structura geologică. În anumite zone dacă este rocă undele se amplifică. Dacă este leos cum este zona asta de câmpie ele se atenuează. Din ce avem noi informații nu s-au produs pagube”, a precizat Constantin Ionescu.

Directorul general al INFP a reafirmat că pentru zona Vrancea nu sunt motive de îngrijorare.

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,2 s-a produs, luni, la ora locală 16:58, în Oltenia, județul Gorj, potrivit datelor afișate de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 16,5 kilometri și a fost localizat la 109 km sud-vest de Sibiu, 111 km nord-vest de Craiova, 145 km vest de Pitești, 158 km sud-est de Timișoara, 178 km sud-est de Arad, 184 km sud de Cluj-Napoca și 206 km vest de Brașov. Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie și a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur de 4,7 pe Richter.

Stănescu, despre rotația guvernamentală: Cine va băga bețe în roate va răspunde politic

Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a transmis marți că PSD nu are nicio emoție cu privire la rotația guvernamentală și la desemnarea lui Marcel Ciolacu ca premier, el arătând că cine va băga bețe în roate va răspunde în mod cert atât politic, cât și electoral și că este convins că Partidul Național Liberal este conștient de beneficiile politice ale parteneriatului cu Partidul Social Democrat.

“Ultima obsesie născută în spațiul public - dacă se va face sau nu rotația - riscă să alimenteze o falsă percepție a unei viitoare crize politice. Iar românii și mediul de afaceri nu au nevoie de o grijă în plus. Eu sper că astăzi nu există oameni politici care doresc ca România să se întoarcă la harababura de dinainte de intrarea PSD la guvernare. E păcat să intoxicăm cetățenii cu discuții fără substanță, în condițiile în care există un protocol clar asumat”, afirmă secretarul general al PSD.

Paul Stănescu continuă: “Nu avem nicio emoție cu privire la rotația guvernamentală și la desemnarea lui Marcel Ciolacu ca premier”. “Acest protocol și respectarea lui au asigurat o guvernare bună, până acum, protecție pentru persoanele vulnerabile și stabilitate economică pentru mediul de afaceri. Eu cred că președintele Klaus Iohannis nu va intra într-un joc iresponsabil, în acest context regional și internațional instabil. România este văzută acum ca un pilon de stabilitate regională, când toți vecinii noștri au probleme mari: în Ucraina este război, în Republica Moldova premierul și-a dat demisia, Bulgaria nu are guvern de câteva luni deja, Serbia este pe punctul de a intra într-un nou conflict în Kosovo, iar Ungaria face un joc dublu în cadrul UE. Un blocaj politic la București ar însemna scufundarea întregii regiuni în haos, numai bun pentru forțele antidemocratice care stau la pândă”, scrie Stănescu.

Unul dintre cele mai frumoase domenii boierești din țară, scos la vânzare

Conacul Koșca din Dragodana (Jud. Dâmbovița), aflat la 75 de km de București, care datează din secolul al XIX-lea, este scos la vânzare de Romania Sotheby’s International Realty la prețul de 690.000 de euro. Domeniul, întins pe o suprafață de 2 hectare de teren, cuprinde patru clădiri. Dintre ele, se remarcă conacul, cu o suprafață de 306 mp, 6 camere, 4 băi, salon, bucătărie, terasă cu ciubăr și piscină.

La interior, clădirea este dominată de lemn, ferestre mari și sobe de teracotă, ce păstrează specificul rustic al întregului conac. Casa secundară are o suprafață de 238 mp, care include 4 camere, salon, bucătărie, baie, garaj interior și o terasă care oferă o priveliște superbă asupra văii.

O fostă cramă boierească de 218 mp este construită pe trei niveluri subterane. În trecut această incintă a avut o întrebuințare industrială, fiind o mini fabrică de produse lactate. Conacul Koșca este înconjurat de o livadă cu peste 300 de pomi fructiferi.

“Domeniul Koșca este unul dintre cele mai frumoase din Muntenia, care a reușit să-și păstreze de-a lungul timpului caracterul traditional. De asemenea, un avantaj important este că tot ansamblul istoric a fost restaurat și astfel poate fi valorificat imediat economic în diverse moduri: ca spațiu de cazare și de evenimente sau luat în calcul pentru potențialul său agricol sau pomicol”, a declarat Constantin Prisecaru, managing partner Romania Sotheby’s International Realty.

Ucraineanul suspectat că a ucis un bărbat la Brăila, prins la Iași

Cetățeanul ucrainean suspectat că a ucis un bărbat, conațional, la bordul unei nave aflate în Portul Brăila, a fost prins, luni seară, de polițiști, la Iași. Potrivit IPJ Brăila, luni seară, cetățeanul ucrainean a fost predat de către polițistii din cadrul SIC Iași și preluat de către polițisti din cadrul SIC Brăila. “În această seară, cetățeanul ucrainean, în vârstă de 32 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de omor și trecerea ilegală a frontierei, a fost depistat de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Iași, ca urmare a informațiilor operative oferite în timp real de către polițistii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brăila, în municipiul Iași”, a transmis IPJ Brăila.

Bărbatul, Puyko Yaroslav, era căutat de vineri. “În jurul orei 04.00, s-a sesizat prin apel 112 faptul că, la bordul unei nave sub pavilion internațional acostată în Portul Brăila, ar fi avut loc un conflict între doi cetățeni ucraineni. Din primele date, se pare că în urma conflictului, unul dintre aceștia ar fi fost lovit în zona capului, rezultând decesul său, iar bărbatul bănuit de comiterea faptei ar fi părăsit imediat nava”, a transmis, vineri, Poliția Județeană Brăila.

Trei pompieri au salvat viața unui bebeluș care se înecase cu o bucată de măr

Trei pompieri din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț au salvat viața unui bebeluș care se înecase cu o bucată de măr, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. Familia copilului locuiește în apropierea unității, iar tatăl a venit la poarta detașamentului pentru a cere sprijinul pompierilor.

“Fără să stea prea mult pe gânduri, trei pompieri au urmat bărbatul până la apartamentul de la al doilea etaj dintr-un bloc de locuințe de vis-a-vis. Acolo, o mamă își ținea în brațe bebelușul de un an și jumătate care începuse să se învinețească din cauza unei bucăți de măr cu care s-a înecat. Imediat, Ionuț a luat copilul și i-a aplicat manevrele pentru a-i scoate bolul alimentar. După scurt timp, copilul a început să plângă, semn că își revine. Costel și Marius au fost alături de Ionuț și l-au ajutat pentru ca bebelușul să trăiască”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, locotenentul Irina Popa.

Ulterior, pompierii au solicitat un echipaj SMURD, care a preluat copilul și l-a transport la secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Cei trei pompieri care au salvat viața bebelușului sunt plutonierul adjutant șef Costel Ciocan, plutonierul adjutant Ioan Ciucanu-Stache și plutonierul major Marius Claudiu Catană, precizează ISU Neamț.

Medic: Nerespectarea tratamentului poate ucide mai mult decât boala

Specialiștii Spitalului “Victor Babeș“ Timișoara au avertizat, marți, că nerespectarea tratamentului poate ucide mai mult decât boala pentru care se administrează terapia, deoarece alterează rezultatele medicației prescrise. În SUA, de exemplu, precizează specialiștii, neurmarea tratamentului este considerată a patra cauză a deceselor.

“Știați că nonaderența (nerespectarea /”neurmarea” întocmai a tratamentului) poate ucide mai mult decât boala pentru care se administrează terapia?”, a transmis, marți, prof dr. univ Voicu Tudorache- medic primar pneumolog în cadrul Spitalului “Victor Babeș“ Timișoara. Potrivit acestuia, nerespectarea tratamentului este un lucru extrem de grav, deoarece alterează rezultatele medicatiei prescrise.

“De exemplu, în USA reprezintă a 4 cauză de deces (fiind clasată imediat după bolile cardiovasculare și cancere). Cauzele nonaderenței sunt multiple, depinzând de gradul de disciplină, de educația bolnavului, de relația lui cu medicul, de complexitatea schemelor de tratament, de „perturbarea” adusă de rețele sociale ce abordează bolile “în general” și superficial, de “consultarea” de către bolnav a persoanelor neavizate, care se pricep la toate”, a mai transmis medicul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.