Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: România are a doua cea mai mare rată a mortalității din UE, după Bulgaria

Ziarul de Vrancea
13 mar 2018 582 vizualizări

România a înregistrat în 2015 un număr de 1.530 de decese la 100.000 de locuitori, cu 48% peste media europeană, fiind pe locul doi în Uniunea Europeană (UE) din acest punct de vedere, după Bulgaria, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat.

Bulgaria a înregistrat, în 2015, 1.660 de decese la 100.000 de locuitori. Media în cadrul statelor membre UE era de 1.036 de decese la 100.000 de locuitori, în 2015, potrivit Eurostat.

După Bulgaria și România, urmează Ungaria (1.500 de decese la 100.000 de locuitori), Lituania (1.490), Letonia (1.489), Croația (1.430) și Slovacia (1.390).

De cealaltă parte, cele mai mici rate ale deceselor s-au înregistrat în Franța (859 decese per 100.000 de locuitori), Spania (873), Italia (901), Suedia (927) și Luxemburg (930). În 2015, 5.217.376 de persoane au decedat în statele membre UE, cu 272.000 mai mult decât în anul anterior. Din total, circa 2 milioane de decese (38%) s-au înregistrat în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 70 și 85 de ani. În ceea ce privește cauzele deceselor, puțin peste 1,9 milioane persoane au decedat din cauza bolilor aparatului cardiovascular, iar 1,3 milioane au decedat din cauza cancerului. Totodată, 442.100 de persoane au decedat din cauza afecțiunilor aparatului respirator, iar 230.000 din cauza accidentelor sau a altor cauze externe.

Femeia care și-a ucis fiica de patru ani nu reușește să-și explice crima

Procurorii au decis ieri, după trei ore de audieri, reținerea pentru 24 de ore a femeii de 38 de ani care și-a ucis fetița în vârstă de patru ani. Oana Neț le-a spus procurorilor, în timpul audierilor, că nu are o explicație logică pentru fapta sa și a susținut că s-a gândit intens, în ultima vreme, la divorțul de soțul său.

Oana Neț a fost încătușată și transferată în Arestul Inspectoratului de Poliție al județului Timiș.

Crima a avut loc marți seară într-o casă din cartierul Ronaț, aflat la marginea Timișoarei, femeia sunând la numărul de urgențe 112 în jurul orei 23.00. După ce a sunat la 112 pentru a anunța crima, femeia s-a încuiat în casă, iar polițiști au fost nevoiți să forțeze ușa pentru a intra. Fetița de patru ani era decedată, înecată în cada de la baie și cu venele de la mâini tăiate.

În locuință, în momentul crimei, se afla și străbunica fetei, o femeie de 84 de ani, bătrână și bolnavă, care nu a auzit nimic suspect. În timpul cercetării la fața locului, femeia le-a spus polițiștilor că a înghițit erbicid, în încercarea de a se sinucide și a început să vomite. Un echipaj SMURD a preluat-o pe aceasta și a dus-o la Spitalul Municipal Timișoara, sub escortă, apoi a fost transferată la Spitalul Județean Timișoara. Mai mulți martori le-au declarat polițiștilor că, cel mai probabil, femeia a recurs la gestul de a-și ucide fetița după o ceartă cu soțul ei, care i-ar fi cerut divorțul. Femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost educatoare timp de 15 ani la grădinița din satul Murani, din județul Timiș. În urmă cu trei săptămâni, ea a cerut concediu fără plată invocând că a obosit să facă naveta și că vrea să își caute un loc de muncă mai bine plătit.

CEDCD: Învățătoare, amendată pentru discriminarea unui elev

O învățătoare de la o școală din București a fost amendată cu 1.000 de lei de CNCD pentru discriminarea unui copil cu ADHD, informează Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), într-un comunicat transmis ieri Agerpres. Potrivit sursei citate, băiatul de 7 ani a fost victima comportamentului "abuziv și discriminator" al propriei învățătoare în clasa pregătitoare din școala generală nr. 92 din București. "În ciuda existenței unui certificat de orientare școlară către învățământul de masă și a eforturilor depuse de părinți pentru a facilita incluziunea copilului lor, doamna învățătoare a refuzat accesul profesorului de sprijin la clasă, l-a umilit în mod sistematic pe Cristian, l-a exclus de la activitățile extracurriculare și l-a amenințat și trimis acasă în repetate rânduri. Mai mult, același cadru didactic a înțeles să susțină coalizarea celorlalți părinți împotriva lui Cristian, care au semnat petiții de excludere a acestuia din clasă și au făcut grevă prin absentarea de la ore", se arată în comunicatul CEDCD. Conform sursei citate, părinții copilului cu ADHD au fost nevoiți să îl transfere la o altă școală, parcurgând astfel o distanță foarte mare pentru ca băiatul să poată beneficia de educație."Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat fapta de discriminare și a sancționat învățătoarea cu o amendă de 1.000 lei, deoarece a aplicat 'un tratament injust, degradant și umilitor' față de Cristian și a solicitat școlii generale nr. 92 din București să ia toate măsurile necesare pentru a evita situații discriminatorii de marginalizare/ discriminare față de copiii cu cerințe educaționale speciale", precizează comunicatul de presă.Mădălina Turza, președintele CEDCD, a declarat că părinții și profesorii trebuie să înțeleagă pe cale amiabilă sau prin coerciție că locul copiilor cu dizabilități este în școlile de masă, alături de toți ceilalți copii. "Copiii cu dizabilități au dreptul, conform legii, să învețe în școlile de masă. Situația lui Cristian este, din păcate, radiografia unui scenariu devenit clasic în România față de copiii cu dizabilități care accesează învățământul de masă: refuzul profesorului de a accepta elevul cu CES și coalizarea părinților de copii tipici împotriva acestuia. Această nouă victorie la CNCD a organizației noastre nu face decât să reflecte eroarea majoră pe care o fac acești profesori și părinții intoleranți, eroare care se pedepsește conform legii", a adăugat Turza.

Guvernul acordă 78 milioane de lei pentru un drum care se termină în pădure

Guvernul a aprobat alocarea unei sume de peste 78 de milioane de lei pentru reabilitarea unui segment de 28 de kilometri din drumul care face legătura între Arad și stațiunea montană Moneasa. Proiectul este considerat de autoritățile din Arad esențial pentru dezoltarea stațiunii, însă se oprește într-o pădure de la limita cu județul Bihor, de unde nu există drum spre Oradea care să permită accesul turiștilor în Moneasa.Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au semnat contractul de finanțare pentru lucrările de reabilitare a drumului Bîrsa-Moneasa-limită județ Bihor, proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Tronsonul are o lungime de 28 de kilometri și face legătura între DN 79 (din Bîrsa) și stațiunea Moneasa, continuând până la limita cu județul Bihor. Valoarea estimată a proiectului este de 80.887.142 lei cu TVA, din care finanțarea prin PNDL este de 78.299.573 lei, respectiv 96,80 % din costurile totale. Consiliului Județean Arad va contribui cu 2.587.569 lei la proiect."Este un drum important, strategic nu doar din punct de vedere al infrastructurii rutiere, ci și pentru dezvoltarea turismului din județul nostru. Prin modernizarea acestui tronson, Bîrsa-Moneasa-limită județ Bihor, realizăm o legătură facilă și sigură a întregului județ cu Moneasa dar și o legătură directă a stațiunii cu județul Bihor. Practic «deschidem» accesul dinspre Bihor înspre stațiunea Moneasa și îi oferim o oportunitate de dezvoltare suplimentară”, a declarat, miercuri, Iustin Cionca. Totuși, la limita cu Bihor, drumul se termină într-o pădure și nu există mai departe legătură rutieră spre Oradea, care să faciliteze accesul turiștilor spre Moneasa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.