Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România ar putea fi a doua țară din UE care atinge ținta de vaccinare

Ziarul de Vrancea
25 ian 2021 806 vizualizări

Cu condiția ca ritmul actual de imunizare se păstrează constant, arată o analiză Politico

România va fi a treia țară europeană, după Marea Britanie și Malta, care va atinge ținta de a-și vaccina 70% din populația adultă dacă ritmul actual de vaccinare se menține constant în toate țările, arată o proiecție realizată de Politico pe baza datelor publice. România ar urma să atingă ținta în luna decembrie 2022, în timp ce Marea Britanie, care nu mai face parte din UE, ar imuniza 70% din populație în august acest an, iar Malta – în luna mai 2022.

Proiecția a fost realizată pe baza ratei de vaccinare din prima lună a campaniei derulate la nivelul european, dar, conform Politico, e de așteptat ca ritmul vaccinării să crească după ce Pfizer – NioNTech și Moderna vor accelera producția, iar vaccinul AstraZeneca va fi și el aprobat în UE.

Comisia Europeană a anunțat că ar vrea ca 70% din întreaga populație a UE să fie vaccinată până în luna septembrie 2021, dar termenul-limită va fi depășit cu mult dacă actualul ritm de vaccinare se păstrează.

Statele UE cu cel mai slab ritm de vaccinare sunt Bulgaria, Letonia, Italia, Ungaria și Olanda, potrivit Politico.

Peste 850.000 de programări

Un număr de 857.479 de persoane din etapa a II-a de vaccinare s-au programat pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro în perioada 15 - 25 ianuarie a informat ieri Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

“În perioada 15 ianuarie 2021, orele 15,00 până luni, 25 ianuarie, orele 9,00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 857.479 persoane din etapa a II-a de vaccinare (351.977 adulți peste 65 ani, 193.557 persoane cu afecțiuni cronice și 311.945 angajați din domenii esențiale)”, afirmă sursa citată.

Din punct de vedere al modalității de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel: * individual direct în platformă - 339.899 de persoane, * prin intermediul medicilor - 154.801 de persoane, * telefonic, prin Call Center - 98.070 de persoane, * prin intermediul angajatorului - 264.709 de persoane din domenii esențiale.

Șef de poliție, filat ilegal într-un restaurant?

ministrul de Interne Lucian Bode cere anchetă despre apariția imaginilor de la Hanul lui Manuc și înlocuirea lui Gavriș din funcția de coordonator al campaniei de luptă anti-COVID la Poliția București

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat ieri pentru G4Media.ro că a cerut înlocuirea lui Radu Gavriș din funcția de coordonator al campaniei de luptă anti-COVID în cadrul Poliției București. “Motivul cererii e lipsa de credibilitate, acum există și o cercetare prealabilă în cadrul Poliției Române, a fost sancționat contravențional cu 2.000 de lei”, a spus ministrul Bode. “Nu am cerut înlocuirea lui Gavriș din funcția de adjunct al Poliției Capitalei”, a mai spus Bode.

În același timp, ministrul Lucian Bode a spus că va cere Poliției române să clarifice cum au ajuns imaginile cu Radu Gavriș în spațiul public, cu toate datele de identificare. “O să mă lămuresc și în legătură cu acuzațiile aduse de șeful Poliției Centrul Vechi”, a spus Bode, după ce Cristian Ghica, șeful Secției de poliție din Centrul Vechi, a declarat că Gavriș ar fi victima unui filaj ilegal făcut de DIPI (serviciul secret al Poliției).

Reamintim că Gavriș, care este adjunct al Poliției Capitalei, a fost amendat pentru că ar fi fost prins vineri împreună cu mai mulți procurori în restaurantul Hanul lui Manuc din București, deși restaurantele erau închise la acel moment. Șeful Poliției din Centrul Vechi a denunțat un filaj ilegal, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul București a criticat difuzarea de imagini „cu conținut selectiv” de la acțiunea poliției.

Scandalul în centrul căruia se află Radu Gavriș vine pe fondul pregătirii concursurilor pentru șefia Poliției Române și a inspectoratelor județene de poliție, concursuri anunțate de ministrul Bode. În cadrul poliției există un conflict mai vechi între Radu Gavriș și alte facțiuni, conflict soldat anul trecut cu detașarea acestuia la Harghita de către fostul șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu. Între timp, justiția a revocat detașarea acestuia.

Florin Piersic, înainte de a împlini „marele 85”: E prea multă tristețe în lume

Actorul Florin Piersic a publicat pe Facebook un mesaj, înainte de a împlini „marele 85”, în care subliniază că „e prea multă tristețe în lume” din cauza COVID-19, boală în fața căreia și-a pierdut un prieten bun, astfel că îi pare „cam nepotrivit să ne tinem de sărbătoriri”. Piersic a îndemnat la precauție în fața coronavirusului și a punctat că anul viitor va sărbători dublu, pentru împlinirea a 85 și 86 de ani.

Duminică seară, actorul - născut pe 27 ianuarie - a transmis: „Mai e puțin și intrăm într-o săptămână mare pentru mine, Florin. În câteva zile, împlinesc marele 85. Voi stiți că n-am avut niciodată rețineri în a-mi spune vârsta. Sunt actori, și mai ales actrițe, care parcă sunt născuți pe 29 februarie, așa că înaintează în vârstă o dată la patru ani. De fapt, dacă mă gândesc bine, acum fiecare an implinit e o victorie, mai ales daca este trăit frumos, cu speranță, cu bucurie. O sa vedeți și voi când veți ajunge aici, ceea ce vă doresc din toată inima! An de an, televiziunile, presa și mai ales voi, publicul, m-ați sărbătorit, m-ați răsfățat, m-ați aplaudat, iar eu am primit o mare de flori, vorbe minunate și toată iubirea voastră, cu recunoștință.

În teatru, indiferent ce se întâmplă în viata actorilor de pe scenă, se spune: «Spectacolul trebuie să continue». Ei trebuie să fie acolo, să intre în pielea personajelor lor, să vă aducă un zâmbet în suflet sau o lacrimă în colțul ochiului. Anul ăsta, aveam în plan o altfel de întâlnire, pentru că știți că a devenit aproape o tradiție să îmi petrec ziua de naștere pe scenă, cu voi alături. M-am gândit mult la asta. Și acum vine marele „Dar”. Copii, e prea multă tristețe în lume. De curând, mi-am pierdut un prieten de o viață, Rocco - Grigore Rusu, care a fost rapus de boala asta blestemată, iar o minunată parteneră a mea se zbate acum între viață și moarte, din același motiv. Vă spun drept: mi se pare cam nepotrivit să ne tinem de sărbătoriri.

Și dacă nu ne vom vedea față în față, fie pe scenă, fie pe micul ecran, asta nu înseamnă că vă iubesc mai puțin. Anul ăsta este anul Vărsătorului, asa că sunt convins că ne așteaptă lucruri minunate, numai să trecem odată de perioada asta nefericită. VA ROG să aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru. Fiți buni unii cu alții și, la anul, facem o sărbătorire și pentru 85 și pentru 86, la un loc! E o promisiune! Vă pup cu dragoste!”.

Avioane spaniole, desfășurate în România pentru a controla amenințarea rusească

Șase avioane de luptă Eurofighter Typhoon, care fac parte din Aripa 11, cu sediul la Morón de la Frontera (Sevilla), vor ajunge în următoarele zile la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, la aproximativ 20 de kilometri nord de Constanța, pentru a se angaja într-o nouă misiune NATO, scrie La Libertad Digital. Contingentul spaniol va fi format din aproximativ 130 de trupe, inclusiv piloți de luptă, mecanici, armurieri și alt personal militar necesar misiunii. Un avanpost este deja pe pământ românesc, mai exact, trupele Escadrilei 2 de sprijin pentru desfășurarea aeriană (SEADA) a Forțelor Aeriene, care au transportat o parte din materialul necesar la bordul unui avion de transport A-400M în urmă cu câteva zile.

Obiectivul este dublu. Pe de o parte, de a consolida capacitățile de control al spațiului aerian ale acestei țări, care sunt destul de reduse, deoarece se află în proces de modernizare a forței aeriene, prin schimbarea avioanelor de luptă învechite MIG 21 de fabricație sovietică – mai mult de jumătate nici nu sunt operaționale – cu aparate de luptă F16 mult mai moderne. Pe de altă parte, de a controla posibilele amenințări din partea Forței Aerospațiale a Rusiei. Misiunea spaniolă va începe luni, 1 februarie, și se va încheia miercuri, 31 martie. O zi mai târziu, o altă țară parteneră NATO care s-a oferit voluntar să participe la operațiune va prelua sarcina spaniolă. Această nouă misiune nu va modifica misiunea deja tradițională de control al spațiului aerian pe care o desfășoară trupele Forțelor Aeriene în cele trei mici republici baltice. Și totul este deja planificat, astfel încât pentru al optulea an consecutiv avioanele de luptă spaniole să fie desfășurate în Marea Baltică. Misiunea va avea loc în perioada 1 mai – 31 august și va avea drept centru baza aeriană Siauliai, în Lituania. Șase avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon și aproximativ 130 de soldați aparținând Aripii 14 a Forțelor Aeriene, cu sediul la Los Llanos (Albacete), vor fi desfășurate.

Peste 710.000 cazuri de COVID-19 în România

Un număr de 1.551 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a 9.119 de teste la nivel național, a informat, ieri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează GCS. De asemenea, au fost raportate 65 de decese, bilanțul fiind de 17.841. Până duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 712.561 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 654.875 au fost declarate vindecate.

La nivel național, până la această dată, au fost prelucrate 5.306.711 de teste RT-PCR și 81.125 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 5.921 teste RT-PCR (4.311 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.610 la cerere) și 3.198 de teste rapide antigenice.

Bani și pentru profesorii care vor ține ore de consolidare a materiei

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat ieri că în cadrul orelor “remediale” vor putea fi organizate și “ore de consolidare” a materiei acolo unde profesorii au predat tot ce era cuprins în programa școlară. Potrivit ministrului, profesorii care predau ore de consolidare a materiei vor putea primi bani. “În interiorul acestor ore numite generic remediale se pot organiza și ore de consolidare a materiei predate. În cazul în care un profesor a predat absolut tot, elevii au asimilat absolut tot ce a predat și acești profesori vor avea dreptul să acceseze aceste ore de pregătire pentru consolidarea performanței de data aceasta și nu pentru recuperarea pierderilor. Vor putea primi bani și acești profesori (n.r. care consolidează materia)”, a afirmat Cîmpeanu, la Digi FM.

Cîmpeanu a amintit că a propus un pachet de acțiuni remediale de cinci ore pe săptămână, timp de 16 săptămâni. “Nu este obligatoriu ca toți cei care se află în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pe semestrul I să participe la toate cele 16 săptămâni. Aceste pachet de cinci ore pe săptămână vreme de 16 săptămâni poate fi partajat, divizat pentru mai multe grupuri de elevi - două, trei, patru. Numărul de ore remediale va fi stabilit de evaluările pe care fiecare profesor le va face. Pachetul de cinci ore săptămânal poate fi organizat în funcție de decizia profesorului luată împreună cu elevii și cu consultarea părinților. Ministerul Educației susține absolut orice variantă”, a explicat Cîmpeanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.