Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: “România, afară de UE”. Noul slogan PSD?

Ziarul de Vrancea
2 oct 2018 723 vizualizări

Discursul critic al vicepreședintelui CE Frans Timmermans la adresa statului de drept din România a provocat reacții virulente la București, din partea alianței PSD-ALDE. În premieră, personaje promovate intens de propaganda guvernamentală vorbesc despre ieșirea țării noastre din Uniunea Europeană. Printre cei mai vocali sunt fostul lider al studenților din anii ’90, Marian Munteanu, și un fost ofițer SRI, Daniel Dragomir.

Aducerea lui în PNL a fost un accident al istoriei noastre politice”

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, susține, într-o postare pe Facebook, că aducerea în partid a lui Marian Munteanu a fost un accident al istoriei politice a formațiunii, menționând că declarațiile fostului candidat la primăria Capitalei nu sunt în numele formațiunii. “Ceea ce poate scoate România din UE este atacul la statul de drept dat de Dragnea și PSD, nu bazaconiile spuse de diverse personaje publice despre un vot popular, a se vedea dezbaterile din Parlamentul European despre situația din România", a scris Ionel Dancă pe Facebook.

Marian Munteanu, fost lider al studenților și fost candidat al PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, retras de pe liste, a vorbit, marți seara, la Antena 3, în contextul declarațiilor făcute de Frans Timmermans referitoare la referendumul pentru redefinirea familiei. El a menționat că rezultatul votului va fi un act de independență față de UE. "Decizia care se va lua la finalul acestei săptămâni este o declarație de independență. Dincolo de conotațiile sale culturale, religioase, politice, pentru că referendumul este dincolo de orice entitate care se asociază sau se implică în această dezbatere, și chiar dincolo de culte religioase, este vorba de națiunea română și de poporul român care este pentru prima dată în istoria sa pe punctul de a se pronunța, printr-un referendum efectiv democratic, cu privire la o instituție fundamentală a civilizației", a declarat Marian Munteanu.

Fost ofițer SRI, dus în Parlamentul European

ALDE, prin europarlamentarul Norica Nicolai, îl duce în Parlamentul European pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat în primă instanță și cercetat în dosarul Black Cube, cel care a lansat în premieră ieri proiectul ROEXIT pentru ieșirea României din UE. Astfel, Norica Nicolai a trimis o invitație către colegii europarlamentari pentru evenimentul denumit Law and Justice Reform in Romania, care va avea loc în sediul Parlamentului European din Bruxelles (Clădirea Altiero Spinelli) pe 10 octombrie. Potrivit afișului, evenimentul este organizat de Norica Nicolai, ALDE și International Foundation for Better Governance, o organizație de lobby din Bruxelles. Printre invitații la dezbaterea moderată de Norica Nicolai se află și Daniel Dragomir. Reamintim că un tribunal britanic a decis în aprilie extrădarea lui Alexander Adamescu în România, unde există un mandat de arestare preventivă emis de DNA pe numele său. Adamescu poate face apel, dar rămâne în arest preventiv în Londra pentru falsificarea unor documente. Tribunalul britanic a decis extrădarea lui Adamescu, în ciuda uriașei campanii de presă prin care acesta se prezenta drept o victimă a unei represiuni politice.

Cioloș: Campania ROEXIT e rezultatul unui plan bine pus la punct

”S-a renunțat la orice urmă de responsabilitate politică pentru viitorul României și a fost lansată campania ROEXIT, prin care se cere retragerea noastră din UE. Este evident că în spatele ei există un plan bine pus la punct, la care se lucrează de multă vreme”, a declarat ieri Dacian Cioloș într-un comunicat al Mișcării România Împreună (RO^). ”Singura dorință a celor care conduc România în Anul Centenarului este de a provoca o ruptură între țara noastră și Uniunea Europeană, pentru a putea scăpa de pușcărie. Nimeni din România nu a mandatat PSD, pe Liviu Dragnea, pe Viorica Dăncilă sau europarlamentarii acestui partid și pe cei de la ALDE să provoace retragerea țării noastre din Uniunea Europeană”, a mai spus Cioloș. ”PSD trebuie oprit din încercarea sa disperată de a scoate România din Uniunea Europeană”, mai arată președintele fondator al Mișcării România Împreună.

Lazăr: Îngrijorările lui Timmermans sunt și îngrijorările magistraților români

Îngrijorările prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans legat de modificările legislației din justiție sunt și îngrijorările magistraților români, mai ales în privința presiunii asupra instituțiilor judiciare, a declarat, ieri, procurorul general Augustin Lazăr.  "Am văzut îngrijorarea exprimată de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Este și îngrijorarea magistraților români în legătură cu modul în care au evoluat lucrurile, în mod deosebit, legat această presiune care se resimte asupra instituțiilor judiciare din România. (...) Noi suntem la datorie și ne facem datoria conform fișei postului", a declarat, marți, procurorul general.  El spus că România și-a asumat niște obligații atunci când a aderat la UE, inclusiv prin mecanismul de cooperare și verificare (MCV). De altfel, menționează procurorul general, în aceste zile experți ai Comisiei Europene se află în România pentru a evalua modul în care au fost respectate obligațiile.  Întrebat despre posibilitatea revocării sale din funcție, Lazăr a spus, din nou, că întotdeauna și-a făcut datoria conform fișei postului și și-a îndeplinit atribuțiile cu profesionalism, iar de-a lungul carierei sale a fost evaluat de mai multe ori, primind de fiecare dată calificative bune.  "V-am mai spus, sunt evaluat de 36 de ani, am avut numai calificative bune, întotdeauna mi-am făcut datoria așa cum prevede fișa postului de procuror. Asta mi-a permis să avansez până la această poziție de procuror general al Parchetului Înaltei Curți. Întodeauna m-am străduit să-mi îndeplinesc atribuțiile cu profesionalism și onestitate”, a mai afirmat procurorul general. Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situația din România, inclusiv independența justiției, în prezența prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a făcut apel la autoritățile române să "regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiției și Codului penal, el avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri și să aducă Guvernul român în fața instanței.  Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenția eurodeputaților din Comisia pentru libertăți civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea și modificările legilor justiției care afectează independența sistemului.  Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari pașnici. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România.

După cererile insistente ale lui Dragnea,

Dăncilă a sesizat CCR în privința constituirii completelor de judecată

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în privința unui posibil conflict între Parlament și Curtea Supremă, în cazul constituirii completelor de judecată, au declarat pentru HotNews surse politice. Decizia vine în contextul în care Liviu Dragnea a reclamat nelegaliatea completului de cinci în fața căruia trebuie să apară pe 8 octombrie. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joia trecută, că studiază împreună cu avocații săi demersurile pe care trebuie să le facă, susținând că, în dosarul DGASPC Teleorman completul de la ÎCCJ este nelegal. Anterior, Dragnea a declarat că l-a rugat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituțională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.Vineri, ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat că decizia Colegiului de Conducere al ÎCCJ care a decis să nu aplice noile prevederi legale privind organizarea completelor de cinci judecători poate fi atacată fie la Curtea Constituțională, fie în contencios administrativ. Colegiul de Conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis, în ședința din 4 septembrie, să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în privința reconfigurării completelor de cinci judecători până la sfârșitul anului.

Nobelul pentru fizică, primit de trei cercetători care au revoluționat domeniul laserelor

n printre ei, și “părintele” laserului de la Măgurele

Cercetătorii Arthur Ashkin, Gerard Mourou și Donna Strickland au câștigat ieri premiul Nobel pentru Fizică, ei fiind răsplătiți pentru progresele aduse în domeniul laserelor folosite în chirurgie și în studiile științifice, transmite Reuters.

Americanul Ashkin de la Bell Laboratories din Statele Unite a câștigat jumătate din premiu, iar francezul Mourou (care are și cetățenie SUA) și canadianca Strickland cealaltă jumătate.  Strickland, de la Universitatea Waterloo din Canada, a devenit abia a treia femeie care câștigă un premiu Nobel pentru fizică. ”Invențiile care sunt omagiate anul acesta au revoluționat fizica laserelor”, a spus Academia Suedeză de științe la acordarea premiului în valoare totală de 1 milion de dolari.Ashkin a inventat ”pensetele” optice care pot apuca particule, atomi, virusuri și alte celule vii, iar Mourou și Strikland au creat, separat, cele mai scurte și cele mai puternice pulsații laser de până acum. Acestea au devenit standard în domeniul laserelor de înaltă intensitate, folosite, de exemplu, în milioane de operații de ochi anual. Francezul Gérard Mourou este considerat părintele științific al laserului de la Măgurele.  El a făcut mai multe vizite în România, iar vizita din 2010 a fost hotărâtoare pentru ministrul de atunci, Daniel Funeriu, în participarea la proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care acum este unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare paneuropene.

Unul dintre protestatarii care au agresat-o pe jandarmeriță, reținut de polițiști

Unul dintre protestarii care au lovit-o pe femeia-jandarm la mitingul din 10 august din Piața Victoriei a fost reținut marți de polițiști, în dosarul deschis pentru ultraj împotriva forțelor de ordine. Bărbatul urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. El este al doilea agresor reținut în acest dosar, primul fiind cel care i-a furat arma femeii jandarm.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat marți că unul dintre protestatarii care au bătut-o pe femeia jandarm în Piața Victoriei, la mitingul din 10 august, a fost reținut pentru 24 de ore pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. „În data de 10 august 2018, inculpatul I.L.G., în timp ce se afla în Piața Victoriei din București, sector 1, în timpul unui manifestații publice, alături de numeroase alte persoane, a agresat un subofițer de jandarmi aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, aplicându-i o lovitură cu piciorul în regiunea spatelui, după ce în prealabil l-a tras de vesta de serviciu. Totodată, prin acțiunile violente comise asupra persoanei vătămate, inculpatul a tulburat ordinea și liniștea publică, creând un puternic sentiment de teamă numeroaselor persoane prezente la manifestația de protest”, spun procurorii. Bărbatul urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. El este al doilea protestatar reținut în dosarul deschis pentru ultraj împotriva forțelor de ordine, primul fiind cel care a furat arma femeii jandarm, găsită la câteva zile după incident, în județul Ilfov.

Tudorel Toader visează la “copii sănătoși și frumoși”

Ministrul Justiției Tudorel Toader anunță pe Facebook că va vota "Da" la referendum. afirmând că avem nevoie de copii sănătoși și frumoși, iar copiii au nevoie și de mamă și de tată. "Voi participa la Referendum! Voi vota DA!", anunță ministrul pe contul de Facebook.  El argumentează că "avem nevoie de copii sănătoși și frumoși, iar copiii au nevoie și de mamă și de tată". Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție va avea loc în 6 și 7 octombrie. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi "Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?", iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu". Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat în 11 septembrie proiectul legislativ care își propune revizuirea articolului 48 din Constituție, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, și nu între soți, așa cum este în prezent. “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituția României.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.