Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: România a pierdut 48.000 de locuitori în jumătate de ank

Ziarul de Vrancea
10 aug 2017 615 vizualizări

Sporul natural negativ a crescut cu 31% față de aceeași perioadă a anului trecut

Populația României a continuat scăderea din cauze demografice, însă declinul s-a atenuat în iunie, când s-au pierdut 4.242 locuitori, cu 11,8% mai puțini decât în a șasea lună a anului trecut, ca urmare a scăderii mortalității, arată datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). Spre comparație, în iunie 2016, sporul natural negativ a fost de 4.809 persoane. În iunie 2017 s-au născut 15.504 copii, cu 538 (3,4%) mai puțini comparativ cu iunie 2016, și au decedat 19.746 persoane, în scădere cu 1.105 (5,3%). Cumulat, în primele șase luni din acest an s-au născut 87.173 copii, în scădere cu 8,1% (7.711) față de aceeași perioadă din 2016, și au decedat 135.279 persoane, în urcare cu 2,8%, astfel că sporul natural negativ a fost de 48.106 persoane, în creștere cu 31,2% față de perioada similară a anului trecut.

Datele oficiale mai arată că, în luna iunie, s-au înregistrat 12.304 căsătorii și 2.568 divorțuri.

În 2016, populația României a scăzut cu 66.718 de locuitori din cauza declinului demografic. În total, în România s-au născut anul trecut 189.783 copii, cu 11.240 mai puțini față de anul anterior, în timp ce numărul deceselor a scăzut cu 5.196 (2%), la 256.501. 

Experții se așteaptă la o adâncire a declinului demografic al României în deceniile următoare. Astfel, populația României va ajunge la 14,5 milioane locuitori în anul 2050,  potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), publicat în iulie 2015.

Premierul Tudose, “două minciuni într-o propoziție atât de scurtă”

Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al platformei România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloș, l-a acuzat pe premierul Mihai Tudose că minte în legătură cu acciza la carburanți. „Două minciuni într-o propoziție atât de scurtă: «În 2016 acciza a fost scoasă și nu a scăzut prețul», Mihai Tudose, prim-ministru al Guvernului României. 1. Supraacciza a fost «scoasă» în ianuarie 2017. 2. Prețul la pompă a scăzut de la aproximativ 4,90 la 4,60 lei. Spre cunoștința premierului, care poate nu găsește documente oficiale, să îi arate cineva monitorizarea Comisiei Europene. (preț pe litru calculat în euro azi și în decembrie 2016)”, a scris Liviu Iolu pe Facebook.

De asemenea, fostul premier Dacian Cioloș a afirmat pe rețeaua de socializare că anul trecut a atras atenția că măsurile din programul de guvernare PSD nu pot fi susținute de buget și că urmează introduceri de noi taxe și impozite. „Românii au aflat cu surprindere că Guvernul PSD-ALDE a pregătit creșterea accizelor la carburanți. Anul trecut am atras atenția că măsurile din programul de guvernare PSD nu pot fi susținute de buget și că, mai devreme sau mai târziu, consecința firească va fi creșterea sau introducerea de noi taxe și impozite. Din păcate, populismul a câștigat lupta cu rațiunea și calculele reci. Însă domnul Dragnea ori și-a făcut greșit calculele ori a tras pe sfoară românii care l-au crezut. Și într-un caz și în celălalt vorbim despre iresponsabilitate politică pe spatele celor mulți”, a scris fostul prim-ministru.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seara, la România TV, că majorarea accizelor la combustibili nu va duce la creșterea prețului benzinei și motorinei.

DIICOT: Daniel Preoteasa făcea parte din gruparea infracțională coordonată de Marian Corcodel

Prim-adjunctul comandantului Bazei de Administrare a Jandarmeriei, Daniel Preoteasa, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care șeful bazei, Marian Corcodel, este arestat pentru constituirea unui grup organizat pentru infracțiuni de camătă și de delapidare. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) spun că Preoteasa ar fi făcut parte din gruparea infracțională constituită de către Corcodel și împărțea cu acesta dobânzile percepute de la cei pe care îi împrumutau.

Procurorii spun că cei care luau împrumuturi cu dobândă erau, în general, subordonații lui Marian Corcodel și ai lui Daniel Preoteasa, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva zeci de mii de euro, la care erau percepute dobânzi cuprinse între 10 și 20 la sută din valoare. În cazul în care nu mai puteau plăti suma împrumutată, aceștia erau ulterior executați silit. În cazul în care sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului care garanta pentru împrumut, era reținut de către șeful Bazei de Administrare a Jandarmeriei, Marian Corcodel, care scotea, personal sau prin interpuși, sumele de bani în numerar. Dacă împrumuturile depășeau 1.000 euro, șeful bazei cerea garanții mobiliare sau imobiliare, precum mașini, case, apartamente și suprafețe de teren, cu o valoare de cel puțin două sau trei ori mai mare decât a împrumutului și/sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată, cu dobândă.

Ministru: Peste 50% dintre românii din străinătate vor să revină acasă

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a declarat ieri, la Suceava, că mai mult de jumătate dintre românii plecați la muncă în străinătate au în vedere și posibilitatea de se întoarce în țară și, de aceea, este importantă politica de reinserție socială și pe piața muncii. ''Peste jumătate din concetățenii noștri iau în considerare în mod foarte serios revenirea acasă'', a spus Păstârnac.  Potrivit ministrului, în prezent, țara noastră are trei comunități mari de români, respectiv Italia — 1,3 milioane persoane, Spania — 1,17 milioane și în Marea Britanie, fără a se avansa o cifră, estimându-se totuși câteva sute de mii, care sunt ''pe o piață de muncă fluctuantă'' și, de obicei, aceste persoane ajung ''în situații de risc'', în condițiile în care de multe ori apelează la intermediari care nu respectă întotdeauna legislația în vigoare.

 

 

Preot, reținut de polițiști după ce a înjunghiat un bătrân

Un preot din județul Sălaj, care era retras de aproape doi ani din activitate din cauza unor probleme de sănătate, a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de tentativă de omor după ce a înjunghiat în gât și în braț un bătrân în vârstă de 75 de ani în urma unei altercații. Potrivit polițiștilor, preotul în vârstă de 45 de ani a avut un conflict din cauze necunoscute cu un alt bărbat de 75 de ani și în urma altercației l-a înjunghiat cu un cuțit în gât și în brațul stâng. Preotul este cercetat pentru tentativă de omor, urmând să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. În acest caz, și Episcopia Ortodoxă a Sălajului a deschis o anchetă internă și cercetează fapta preotului deoarece acesta este încă membru al clerului, deși se retrăsese din activitate în anul 2015 din cauza unor probleme de sănătate.

Potrivit reprezentanților Episcopiei, bărbatul a fost preot între anii 1995 - 2015 în parohia Aleuș, dar în 2015 a cerut retragerea din preoție din cauza unor probleme de sănătate, însă, deși a renunțat la parohie, este considerat membru al clerului. În urma scandalului în care este implicat, preotul a fost oprit de la slujire ca primă măsură de sancțiune și apoi, în funcție de concluziile anchetei interne, riscă să fie caterisit ca sancțiune maximă aplicată în Biserica Ortodoxă Română.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.