Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: România a avut cele mai multe cazuri de rujeolă din Europa, în 2017

Ziarul de Vrancea
20 feb 2018 981 vizualizări

Europa a înregistrat o creștere puternică a cazurilor de rujeolă în 2017, situație considerată o tragedie de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar România se află pe primul loc în topul statelor europene cu cele mai multe cazuri de pojar înregistrate anul trecut, respectiv 5.562, fiind urmată de Italia, cu 5.006 cazuri și Ucraina, cu 4.767, scrie BBC.

În Europa, numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 400% anul trecut, când au fost afectate peste 20.000 de persoane, față de 5.273 în 2016. Din cauza rujeolei, 35 de persoane și-au pierdut viața în 2017. Una dintre cauze este lipsa vaccinării, conform experților, care spun că încrederea oamenilor în vaccinuri a scăzut. "Fiecare persoană din Europa care este afectată de pojar ne amintește că adulții și copiii nevaccinați, indiferent unde locuiesc, sunt supuși riscului de a intra în contact cu boala, precum și de a o răspândi către alte persoane care nu au putut fi vaccinate. Acest obstacol nu ne poate opri din a fi generația care își va elibera copiii de la aceste boli pentru totdeauna”, a declarat Zsuzsanna Jakab, din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

Mihai Fifor: Vrem să cumpărăm alte 36 de noi aeronave F16

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat, ieri, că se dorește completarea escadrilei de F 16 cu încă patru avioane, iar în viitor se intenționează cumpărarea a încă 36 de astfel de aeronave. Fifor spune că, deocamdată, s-a întrebat în SUA dacă există posibilitatea acestei achiziții, întrucât ”nu te duci să cumperi F16 de pe o zi pe alta”. ”Este o discuție pe care o avem cu Forțele Aeriene Române, am dori să completăm escadrila pe care o avem cu alte patru aeronave și proiecție pentru alte 36 aeronave F16 pentru care am solicitat în SUA să ni se comunice dacă există posibilitatea să achiziționăm de acolo. Deocamdată așteptăm răspuns pentru că nu te duci să cumperi F16 de pe o zi pe alta. Avem în intenție achiziționarea acestor 36 de noi aeronave”, a declarat Mihai Fifor. În plus, acesta a precizat că programul care prevede achiziționarea de submarine este în analiză la Forțele Navale Române. ”Se discută despre tipul de submarin, nu avem definitivată această analiză tehnică. După ce aceasta va fi gata, pașii sunt următorii: vom merge ca și cu alt progam de înzestrare în CSAT și vom solicita aprobarea Parlamentului”, a mai spus Fifor. Acesta a precizat că achiziționarea de submarine este un program pe termen mediu și lung, care ar putea începe după anul 2020.

Frații care l-au ucis pe șeful de post din Vișeu de Jos, condamnați la închisoare pe viață

Tribunalul Maramureș a hotărât, ieri, condamnarea fraților Ioan Aurelian Tomoiagă și Marius Ovidiu Tomoiagă la închisoare pe viață pentru comiterea infracțiunii de omor calificat, cei doi ucigându-l pe Gheorghe Nistor, șeful de post din Vișeu de Jos, la începutul lunii ianuarie 2017, chiar în sediul Poliției. De asemenea, frații au fost obligați la plata sumei de 5.000 de euro, reprezentând daune morale, către partea civilă Aurica Dascălu.Totodată, Tribunalul Maramureș a luat act de renunțarea la pretențiile civile formulate de mama, soția și cei doi fii ai victimei. Frații Tomoiagă au mai fost obligați la plata sumei de 53.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Decizia Tribunalului Maramureș nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pe data de 4 ianuarie 2017, cei doi frați au mers în sediul Postului de Poliție Vișeu de Jos, au intrat în biroului șefului de post Gheorghe Nistor și i-au aplicat acestuia trei lovituri cu un cuțit – una în zona cervicală și două în zona toracelui, în urma cărora victima a decedat. Cei doi au închis ușa biroului cu cheia și au părăsit clădirea prin partea din spate a acestuia, șeful de post fiind găsit decedat peste câteva ore. Pe data de 6 ianuarie, cei doi frați au fost reținuți, iar o zi mai târziu Tribunalul Maramureș a dispus arestarea lor preventivă.

Dragnea, despre întâlnirea cu Klemm: Subiectul justiției nu a fost pe agendă

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că la întâlnirea cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, subiectul justiției nu a fost pe agendă și, dacă diplomatul american ar fi deschis subiectul, el ar fi refuzat să discute. Întrebat de ce ar fi refuzat, președintele Camerei a replicat: ”Probabil că vă referiți la discuția momentului, cu DNA. Atâta timp cât eu și nici această instituție nu este pe lanțul decizional, lanțul instituțional, nu avea ce să discute cu mine”. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și ambasadorul SUA, Hans Klemm, au discutat, la întâlnirea de ieri, despre elaborarea și implementarea unui plan de acțiuni de lucru pentru a întări și aprofunda parteneriatul strategic între România și SUA, precizează un comunicat dat publicității de cabinetul lui Dragnea.Întâlnirea dintre Liviu Dragnea și Hans Klemm a început în jurul orei 11.00 și a durat aproximativ o oră, având loc în biroul lui Liviu Dragnea din Camera Deputaților. La discuții a participat și vicepremierul pentru parteneriate strategice Ana Birchall. Întâlnirea nu a fost anunțată presei și nu au fost făcute declarații la finalul acesteia.Precedenta întâlnire a ambasadorului SUA, Hans Klemm, cu liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut loc în 13 noiembrie 2017, după ce Dragnea a fost audiat la DNA în dosarul Tel Drum. În urmă cu o săptămână, ambasadorul SUA, Hans Klemm, s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă. Ambasada SUA a transmis atunci că oficialul american și Viorica Dăncilă au abordat și subiectul justiției, însă premierul a negat acest lucru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.