Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Reținută în exil, dar salvată de copil

Ziarul de Vrancea
4 oct 2018 1037 vizualizări

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute ieri de Interpol, în mod separat, când se aflau la plimbare pe străzile din San Jose n cele două nu pot fi aduse în țară imediat, dar riscă măsuri preventive privative de libertate n pentru că a născut în Costa Rica, Elena Udrea are șanse “zero” să fie extrădată, susține avocatul ei

Poliția Română a anunțat, ieri dimineață, reținerea Elenei Udrea și a Alinei Bica, în Costa Rica, în urma schimbului de date și informații transmise prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Biroul Național Interpol din Costa Rica, a anunțat instituția, care precizează că ele au fost ridicate de pe stradă. Conform Organismului de Investigații Judiciare din Costa Rica, Elena Udrea, acuzată de luare de mită și abuz în serviciu, a fost reținută pe stradă, la ora locală 10:00, iar Bica, acuzată de luare de mită și corupție, a fost reținută tot pe stradă, patru ore mai târziu. Acțiunea a fost realizată în colaborare cu Direcția de Informații și de Securitate Națională. Ambele aveau alertă roșie în baza de date Interpol, a precizat instituția. Ele nu pot fi extrădate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, împotriva lor putând fi decise măsuri preventive până când autoritățile pentru migrație vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, așa cum au solicitat.

Fiica Elenei Udrea este cetățean costarican

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, spune că șansele ca aceasta și Alina Bica să fie aduse în țară pentru a-și ispăși pedeapsa sunt "zero". El a explicat că fiica Elenei Udrea, aflată acum în grija bunicii și a tatălui ei, este cetățean costarican, iar legea de acolo interzice separarea copilului de părinții săi. Referitor la Alina Bica, el a spus că infracțiunea pentru care a fost condamnată nu are corespondent în legislația din Costa Rica. "Este posibil să se dispună și o măsură preventivă pe perioada soluționări cererii de extrădare, dar sperăm ca această măsură să fie doar una de supraveghere. Va fi luată în discuție și această cerere (de azil - n.r.), nu știu dacă aceeași instanță va soluționa cererea", a declarat avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu. Întrebat ce șanse sunt ca Elena Udrea și Alina Bica să fie aduse în țară pentru a-și ispăși pedeapsa, avocatul a spus: "După opinia mea, care e o opinie personală, șansele sunt zero. Am foarte multe argumente". De asemenea, întrebat dacă Elena Udrea are drepturi speciale pentru că este mamă, el a spus că este vorba despre drepturile copilului. "Drepturile se referă la drepturile de protecție a copilului pentru că fiica Elenei Udrea este cetățean costarican, iar legea de protecția a copilului din Costa Rica interzice separarea copilului de părinții ei. De aceasta vă spuneam că șansele sunt zero. Iar în privința Alinei Bica, din câte știu eu, condamnată fiind pentru o infracțiune de favorizarea făptuitorului, infractorului, știu că această infracțiune nu-și are corespondent în legislația din Costa Rica și ca atare nu poate fi pusă în aplicare, este chiar și o prevedere în convenția internațională semnată de Costa Rica", a explicat el.

Întrebat de ce acum au fost reținute cele două, avocatul a spus: "Asta este cea mai bună întrebare, am să mă abțin să dau un răspuns".

Într-un alt dosar, magistrații Curții de Apel București au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile deținute de Elena Udrea, până la concurența sumei de 4,7 milioane de euro. În dosarul  Hidrolectrica, ea este trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor, alături de Dan Andronic.

Care sunt procedurile de urmat pentru magistrații din Costa Rica

Avocatul Cristian Ene a declarat, pentru PSnews.ro, că în acest moment se va analiza dacă în următoarea perioadă, pentru un termen nelimitat, se va lua una din cele 3 măsuri: arest la domiciliu sau control judiciar cu limită teritorială, ori se va respinge solicitarea de măsură preventivă. ”La acest moment se analizează doar luarea unei măsuri preventive pe perioada judecării fondului cererii de extrădare. Dacă judecătorii vor considera necesar ca pe întreaga durată a desfășurării solicitării statului român de extrădare a celor două persoane de pe teritoriul statului Costa Rica, se impune o măsură preventivă. Judecătorul poate, periodic, încuviința păstrarea unei măsuri preventive sau o poate respinge. La acest moment se va analiza dacă în următoarea perioadă, pentru un termen nelimitat, se va lua una din cele 3 măsuri: arest la domiciliu sau control judiciar cu limită teritorială, ori se va respinge solicitarea de măsură preventivă”, a declarat avocatul. Confruntat cu situația în care se află Elena Udrea, și anume că este mama unui copil de câteva săptămâni care are cetățenie a statului Costa Rica, avocatul a susținut că în acest caz judecătorul va ține cont, în raport cu interesele judiciare solicitate în sensul luării unor măsuri preventive, și de interesele parentale și obligațiile parentale ale fostului ministru. Nu în ultimul rând, chestionat care sunt șansele ca Alina Bica și Elena Udrea să fie extrădate, avocatul a replicat: ”Pe fond, cererea de extrădare va fi analizată de judecători în momentul în care vor fi depuse toate documentele aferente și de asemenea după administrarea probelor ce vor fi solicitate de doamna Udrea. Totodată, se va lua în calcul și se va analiza și incidența efectelor statutului de azilant, de asemenea, situația faptică cu referire la minor, care are cetățenia statului Costa Rica și în funcție de toate acest dovezi, judecătorul poate aprecia dacă se va impune admiterea cererii de extrădare sau dacă va da prevalență dovezilor ce vor fi folosite de doamna Udrea în sensul respingerii cererii de extrădare.”

Cum vede presa străină referendumul din România: O atmosferă nocivă

Cei 19 milioane de alegători români sunt chemați sâmbătă și duminică să se pronunțe într-un referendum susținut de Biserica Ortodoxă Română, convocat în weekend, în vederea ancorării în Constituție a interzicerii căsătoriei între persoane de același sex, relatează AFP. Un ”da” în urma referendumului, creditat cu o victorie zdrobitoare, va permite modificarea Constituției în vederea definirii căsătoriei ca ”uniunea între un bărbat și o femeie” și nu între ”soți”, ca în prezent. Din punct de vedere legal nu se va schimba nimic, pentru că legislația română nu autorizează căsătoria între persoane de același sex. Însă o interdicție explicită va face și mai dificilă, eventual imposibilă, orice schimbare viitoare în favoarea cuplurilor homosexuale, denunță opozanții consultării. La fel de îngrijorător, ei se tem de o intensificare a unei atmosfere ”reacționare” în țară - cu asentimentul Guvernului  de stânga, ale cărui accente demgaogice îi îngrijorează pe apărătorii drepturilor omului.

O societate dezbinată

După anunțarea referendumului, ”societatea s-a împărțit brusc”, constată Florin Buhuceanu, un activist în cadrul comunității lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și transsexualilor (LGBT) din România, o țară care a scos homosexualitatea de sub incidență penală abia la începutul anilor 2000. El este sătul de graffiti cu mesaje homofobe și vecini care refuză să-l salute. Însă nu a simțit vreodată atâta animozitate față de homosexuali ca înaintea referendumului din weekend, susținut de biserică, o instituie bogată și influentă, al cărei patriarh a catalogat recent consultarea drept un ”act patriotic”. ”De o parte există oameni «onorabili», care apără valorile familiei, iar de cealaltă cei care «amenință» aceste valori și trebuie să fie pedepsiți”, deplânge acest bărbat în vârstă de 47 de ani. Partenerul său, Victor Ciobotaru, constată o recrudescență a ”atacurilor pe rețele de socializare”, provenind chiar de la cunoștințele sale. ”Sunt sigur că dacă ne-am întâlni nu ar ezita să treacă la fapte”. Singura speranță a opozanților este ca absenteismul să facă refrendumul să eșueze, având în vedere că este necesar ca 30% dintre cei înscriși pe liste să voteze pentru ca scrutinul să fie validat. Social-democrații (PSD, la putere) și aliații lor liberali au dat asigurări că-și păstrează neutralitatea față de referendum. Însă, pe teren, aleșii lor participă la slujbe și la reuniuni la care prelați ortodocși fac campanie în favoarea taberei ”da”, ilustrând astfel legăturile între puterea religioasă și politică. ”Asistăm la o alianță tot mai strânsă între partide politice și biserică, care promovează valori antiliberale și antieuropene”, a declarat pentru AFP Liliana Popescu, o profesoară de relații internaționale la Universitatea București.

Viitoarele ținte

La Bacău (nord-est), Cosmin Olteanu, un liceean gay în vârstă de 18 ani, are sentimentul că se încearcă să fie transformat într-un ”cetățean de mâna a doua”.

”Dacă nu votezi, doi bărbați vor putea să adopte un copil”, avertizează un enorm afiș la Timișoara (vest). Opozanții referendumului se tem ca presiunile să nu se oprească aici. ”Dacă, astăzi, țintele sunt homosexualii, mâine vor fi femeile și tinerii?”, se întreabă Florin Buhuceanu. La orginea consultării se află activiști reuniți în cadrul unei ”Coaliții a familiei” care afirmă că a strâns trei milioane de semnături în sprijinul organizării acestui scrutin. Apărătorii drepturilor îi suspectează că pregătesc, cu susținerea bisericii, alte inițiative, între care o restricționare a accesului la educație sexuală sau la avort. În această atmosferă, ginecologi din aproximativ zece spitale refuză în prezent să efectueze întreruperi voite de sarcină (avort), invocând motive religioase. Această problemă este sensibilă într-o țară în care aproximativ 10.000 de femei au murit din cauza unor avorturi clandestine, în urma interzicerii, în 1966, de către defunctul dictator comunist Nicolae Ceaușeacu, a oricărei forme de contracepție. Mai mulți deputați europeni au criticat aprig referendumul contra mariajului gay, apreciind că este contrar angajamentelor României în domeniul drepturilor omului. Bucureștiul se află de asemenea sub focul criticilor europene din cauza unei serii de reforme considerate un atentat la adresa independenei justiției. ”Nu urmați exemplul rău al Ungariei și Poloniei”, ale căror Guverne sunt acuzate de încălcarea statului de drept, a îndemnat-o miercuri pe premierul Viorica Dăncilă eurodeputatul belgian Guy Verhofstadt. Popescu consideră că referendumul ”nu face decât să pecetluiască această orientare iliberală”.

Un fost baron PSD a câștigat “din mormânt” un proces împotriva unor hoți

Fostul deputat Nicolae Mischie, care a murit în luna aprilie, la vârsta de 73 de ani, a câștigat procesul cu hoții care, în 2016, au fost prinși în locuința sa din Godinești, transmite Mediafax. Cei trei tineri au fost condamnați, miercuri, la închisoare în dosarul în care fostul politician s-a constituit parte civilă. Doi dintre tinerii trimiși în judecată în dosarul de furt calificat, cunoscuți cu antecedente penale, au fost condamnați la doi ani și șapte luni, respectiv patru ani de închisoare cu executare, în timp ce al treilea a primit un an și șase luni de închisoare cu suspendare. ”Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de persoana vătămată Mischie Nicolae”, au stabilit magistrații Judecătoriei Târgu-Jiu. Sentința nu este definitivă. Faptele au avut loc în decembrie 2016, când fostul președinte al Consiliului Județean Gorj și președinte al organizației județene PSD, Nicolae Mischie, declara că este nemulțumit de decizia procurorilor de a-i pune în libertate pe cei trei bărbați prinși în flagrant, în timp ce încercau să fure bunuri din locuința sa din comuna Godinești. Potrivit anchetatorilor, tinerii cu vârste cuprinse între 19 și 23 de ani, din comuna Godinești au escaladat gardul casei lui Nicolae Mischie și au forțat ușa de la intrare cu un levier, fiind surprinși în flagrant de câțiva vecini, în timp ce furau băuturi alcoolice. Nicolae Mischie a fost primul care a primit titulatura de „baron" din cauza felului autoritar în care a condus județul. Mischie a murit în luna aprilie 2018, la vârsta de 73 de ani, în urma unei infecții. Acesta a fost președinte al Consiliului Județean Gorj între anii 1996 și 2004, perioadă în care a condus și filiala județeană a PSD. Anterior, el a fost deputat de Gorj. Mischie a fost încarcerat timp de un an și două luni, fiind eliberat condiționat în mai 2014. El avea o pedeapsă de patru ani de închisoare, fiind condamnat în martie 2013, de instanța supremă, pentru luare de mită și trafic de influență.

Demisie cu scandal în USR din cauza referendumului

Deputatul USR Matei Dobrovie a anunțat ieri că susține inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției în sensul definirii căsătoriei și demisionează din partid. El a acuzat formațiunea că s-a poziționat împotriva unui referendum și a unei inițiative cetățenești declarată constituțională și legală, deci împotriva democrației și a dreptului poporului de a alege. De asemenea, deputatul demisionar spune că în USR există un grup creștin-democrat care "a fost supus unor atacuri permanente pentru valorile sale de către așa-zișii progresiști" și că "cei care îndrăznesc să-și afirme valorile creștine sunt linșați pe grupul de comunicare internă al partidului și etichetați drept homofobi, pro-ruși, anti-europeni, fasciști, retrograzi". El mai susține că clarificarea definiției familiei în Constituție reprezintă o protecție superioară a unui fundament al societății românești, care este tot mai atacat în ultimii ani în țara noastră și nu numai. În replică, președintele USR Dan Barna a precizat că este regretabil modul în care deputatul Matei Dobrovie a ales să plece din partid, fără să fi comunicat în prealabil decizia sa.  “E regretabil și că a decis și să atace partidul în această modalitate. Din punctul meu de vedere, este o abordare cel puțin lipsită de eleganță și neprincipială pentru un potențial bărbat de stat, dar este decizia domniei sale, o respectăm”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

El a spus că acuzațiile aduse de Matei Dobrovie, conform cărora în USR există un grup creștin-democrat care "a fost supus unor atacuri permanente" sunt lipsite de orice temei.

Surse: Ce prevede ordonanța de urgență la care lucrează Tudorel Toader

Ordonanța de Urgență la care lucrează ministrul justiției Tudorel Toader va modifica două prevederi din legile justiției - articolul care prevede pensionarea anticipată a magistraților în sensul eliminării vechimii de 20 de ani modificare introdusă în Legea 303/2004 privind statutul magistraților și articolul referitor la revocarea membrilor CSM din Legea 317/2004 privind CSM, au precizat surse politice pentru HotNews.ro. Ordonanța urmează să fie dată săptămâna viitoare. Totodată este foarte posibil să fie dată și o a doua OUG privind revizuirea sentințelor care au fost date în baza protocoalelor secrete, au explicat sursele Hotnews.ro. Cele două aspecte care vor fi modificate prin OUG  se regăsesc în raportul preliminar făcut public de Comisia de la Veneția. De altfel, ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat public că urmează să trimită joi la CSM proiectul de OUG pentru modificarea legilor justiției, după ce, susține acesta a primit acceptul Comisiei de la Veneția pentru a recurge la o Ordonanță de Urgență. “Am mers la Comisie cu mai multe soluții legislative prin care să fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Veneția. (...) Am avut șapte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncționalități. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiției? Ordonanța de Urgență! Comisia de la Veneția nu e deschisă la OUG, dar se referă la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară constituțională. În cazul acesta, este vorba despre preîntâmpinarea unor efecte mai puțin dorite, efecte care pot să rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea. Dânșii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate și le-am spus că voi spune public”, a afirmat Toader la România TV. Totodată, președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea de modificare a Legii 317, după epuizarea tuturor căilor de atac. Același lucru este așteptat și pentru legea de modificare a Legii 303.

Șase oameni au murit din cauza virusului West Nile, în ultima săptămână

Nouăsprezece noi cazuri de meningită și meningo-encefalită cu virus West Nile, transmis prin înțepătura de țânțar, au fost confirmate în ultima săptămână, cele mai multe fiind înregistrate în Capitală.  De asemenea, din cauza infecției cu virusul West Nile șase oameni au murit în ultima săptămână, numărul deceselor ajungând la 36, de la începutul lunii mai și până acum, scrie News.ro. Conform datelor furnizate Ministerului Sănătății de către Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul lunii mai și până în prezent au fost înregistrate 256 de cazuri de meningite și meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile.  În ultima săptămână au fost confirmate 19 cazuri noi de meningită sau meningo-encefalită cu virus West Nile, precum și șase decese. Numărul deceselor înregistrate de la începutul lunii mai și până acum din cauza virusului West Nile a ajuns la 36, fiind vorba despre pacienți cu co-morbidități, precizeză Ministerul Sănătății. În București s-au înregistrat zece decese, iar câte patru decese au fost în județele Iași, Olt și Bihor. Câte două decese au fost consemnate în județele Constanța,  Dolj și Suceava și câte un deces în judetele Alba, Brăila, Covasna, Călărași, Dâmbovița, Galați, Prahova și Teleorman. Având în vedere că virusul West Nile se transmite prin mai multe specii de țânțari atât în mediul urban, cât și în cel rural, pentru perioada următoare, odată cu răcirea vremii, se așteaptă o scădere a cazurilor de îmbolnăvire. Cu toate acestea, specialiștii în sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă  populației să ia în contiunare măsurile necesare pentru evitarea infectării cu virusul West Nile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.