Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Restricțiile de după 1 august, date afară de pe plajă

Ziarul de Vrancea
29 iul 2020 978 vizualizări

Principalele modificări aduse prin HG: restricțiile pentru plaje au fost retrase după criticile din spațiul public n orarul cluburilor și teraselor, stabilit de comitetele pentru situații de urgență

Măsura care stabilea că pe plajă trebuie să existe o distanță de 2 metri între persoane/șezlonguri, excepție făcând soții și copiii însoțiți de adulți (părinți, bunici), nu se mai regăsește în Hotărârea de Guvern cu noile restricții, după ce a stârnit numeroase critici în spațiul public. De asemenea, cluburile sau terasele trebuie să respecte orarul stabilit de CNSU sau de comitetele județene pentru situații de urgență. „Nu mai este în Hotărârea de Guvern prevederea privind distanțarea pe plajă. A fost o propunere ce a fost aprobată în cadrul CNSU, a avut logica ei, a fost discutată inclusiv în Grupul tehnico-științific, însă, după analiza actelor normative care deja există, ordinul ministrului Sănătății în acest sens, s-a considerat că există regulamente suficiente care să fie aplicate pe zona plajei, cu condiția ca ele să fie respectate. Motiv pentru care nu s-a mai inclus în HG o prevedere pentru plaje. Dar, bineînțeles, este posibil să se vină cu alte prevederi pentru anumite amplasamente din zona plajelor și din zona litoralului, care să stabileasca exact condițiile ce trebuie respectate acolo”, a declarat Arafat

Principalele modificări

- Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.

- Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.”

- Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean pentru situații de urgență.

- Măsurile prevăzute la pct.4 se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.

- Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3 au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți.”

- Operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean pentru situații de urgență. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul

Mărturia unui tânăr infectat cu coronavirus

Mi-am pus lucrurile în ordine, ca să las totul clar după moartea mea. Acum râd, dar atunci așa am simțit”

Dragoș Smărăndescu, un tânăr infectat recent cu coronavirus, povestește experiența prin care a trecut - de la simptome până la interacțiunea cu Direcția de Sănătate Publică și sistemul de sănătate. Dragoș are două săptămâni de la apariția simptomelor și povestește că totul a început cu o indigestie. Apoi, cu toate că DSP l-a testat și știa că este pozitiv, nimeni nu l-a căutat să îl interneze în spital, în ciuda faptului că el a dat nenumărate telefoane la DSP - la unele dintre ele nu i-a răspuns nimeni. „Așa cum a venit la tine aseară un politician să te întrebe dacă ai nevoie de ceva din piață, așa m-au sunat pe mine toate instituțiile statului de atunci până azi! Noroc că sunt responsabil și m-am auto-carantinat”, mărturisește Dragoș. În toată această perioadă, el a ținut legătura mai întâi cu medicul său de familie, care l-a sfătuit, de la început, să ia 3 pastile de Paracetamol pe zi. Apoi, a reușit să discute, tot pe cont propriu, și cu un medic de la Institutul Matei Balș, care l-a sfătuit și el ce să facă. DSP l-a testat, dar a uitat, inițial, să îi comunice și rezultatul. La insistențele lui și după multe telefoane, a aflat că este pozitiv. A primit asigurări că va fi căutat pentru a fi internat, dar nu l-a mai căutat nimeni nici până azi. După această experiență, el crede și că „ar trebui să fim mult, mult mai supărați pe politicienii noștri”.

Povestea:

„Viața curgea prea banal pentru mine, așa că orașul mi-a trimis ceva nou. M-am infectat cu noul coronavirus. La ora la care scriu asta, sunt în ziua a 14-a de la primul simptom. Desigur, nu vreau să mă plâng, ci doar să împărtășesc experiența mea. Așadar... Acum două săptămâni, într-o miercuri seară, am făcut o indigestie. D-aia care m-a ținut pe budă o seară întreagă. A doua zi m-am simțit slăbit și deshidratat și am avut ușoare dureri la mușchii picioarelor (nu aș fi povestit asta, dar s-au dovedit a fi primele simptome). Vineri am fost un pic mai bine, iar sâmbătă mi-am revenit. Dar duminică seară am constatat că nu simt mirosul busuiocului din ghiveci. Așa că am încercat și un cățel de usturoi și o țuică, dar niciunuia nu i-am simțit mirosul. Deloc. Gusturi simțeam! Analizându-mă, mi-am dat seama că de câteva zile am și o ușoară usturime în gât. Am intrat puțin în panică, mai ales după ce mi-am sunat medicul de familie, care mi-a zis că gâtul ca gâtul, dar lipsa mirosului e un semn destul de clar de COVID.

Am derulat filmul, să văd de unde l-am luat. La ora aia, eu nu cunoșteam pe nimeni infectat, deci nu înțelegeam de unde m-am pricopsit cu animalul. Așa că răspunsul a fost destul de clar: transmitere comunitară. Sunt printre cei care poartă mască în spații închise și se spală pe mâini la întoarcerea acasă, dar: 1. după paranoia din starea de urgență, acum nu mai dezinfectez produsele de la Mega când ajung acasă, 2. m-am surprins scărpinându-mă la nas pe când eram în piață și 3. nu i-am respins pe cei care întindeau mâna pentru salut sau pe cele care au insistat să ne pupăm după ce nu ne văzusem de câțiva ani.

La sugestia doctorului, am început să iau paracetamol, trei pe zi. Temperatura era ok, ușor sub 37. A doua zi dimineață, luni, am sunat la DSP (da, pe atunci mai răspundeau la telefon) și am chemat o ambulanță. Nu ai voie să mănânci cu 4 ore înainte de recoltare, așa că, neștiind când ajung, nu am mâncat nimic toată ziua. Iar ambulanța a venit după 10 ore! Exudat din gât și din nas (scurt și ușor neplăcut) și atât. Rezultatul, după 24-48 de ore, au zis ei. A fost cea mai neagră zi, fiindcă nu știam ce urmează, cum va evolua boala. Citeam experiențele altora, unele fiind de-a dreptul înfricoșătoare, iar eu nu reușeam să le ignor. Seara a ieșit Esca la TV și a zis că soțul ei a făcut o formă foarte urâtă, iar soțul era un bărbat de 50 de ani, sportiv și fără probleme de sănătate. Adică exact cazul meu. Am somatizat, gâtul a început să mă usture mai tare, mirosul lipsea. Temperatura a oscilat în jurul lui 37 de grade, cu o maximă de 37,3. Mi-am pus lucrurile în ordine, ca să las totul clar după moartea mea. Acum râd, dar în ziua aia așa am simțit.

Cum nu m-a sunat nimeni, joi am sunat eu la DSP. Din nou zeci de minute de așteptare să răspundă, ca apoi să aflu că trebuie să trimit un email cu solicitarea rezultatului. Trimit, apoi primesc răspunsul: pozitiv! Și remarc că rezultatul era datat cu două zile în urmă! Deci DSP știa de alaltăieri că eu sunt pozitiv, dar nu a făcut absolut nimic! Apoi, m-a sunat cineva de la laborator, ca să-mi confirme rezultatul. Și cum procedez mai departe?, am întrebat. „Păi or să vă sune de la DSP în seara asta sau mâine dimineață, să vină cu izoleta și să vă interneze.” Așa cum a venit la tine aseară un politician să te întrebe dacă ai nevoie de ceva din piață, așa m-au sunat pe mine toate instituțiile statului de atunci până azi! Noroc că sunt responsabil și m-am auto-carantinat. Duminică am sunat eu la DSP să-i întreb dacă vin să mă interneze, dar nu se mai poate lua legătura cu ei. Sunt absolut depășiți. Le-am trimis un email să-i întreb cum fac cu retestarea, dar mi-au răspuns așa cum au și venit să mă ia: deloc. Spitalele sunt pline, cel puțin cele din București. În buna tradiție a descurcatului pe cont propriu în țara asta, am luat eu legătura cu un doctor de la spitalul Matei Balș, care mi-a făcut cel mai mare bine: mi-a spus că, dat fiind faptul că am trecut de zilele critice fără agravarea simptomelor, poate spune că nu am nevoie de internare. Sunt și voi fi bine. A contat faptul că nu sunt fumător și nu am probleme majore de sănătate. E posibil ca unele simptome să mai revină în următoarele zile, dar sunt pe drumul bun.

Mă simt bine, în momentul ăsta gâtul este ok, iar simțul mirosului este undeva la jumătate. Nu vreau să bagatelizez. Eu am avut norocul să fac o formă ușoară, dar ce am învățat este că virusul ăsta este contagios, iar dacă cei care nu poartă mască în public nu s-au îmbolnăvit până acum este pentru că nu au întâlnit pe cineva infectat. Încă. Și am mai înțeles ceva: ar trebui să fim mult, mult mai supărați pe politicienii noștri. (Alina Neagu, Hornews.ro)

Ministru: PSD plătește o campanie de a nega efectele COVID

„Ar trebui trași la răspundere acești oameni”, spune acesta

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că PSD plătește o campanie de negare a efectelor virusului SARS-CoV-2 și a adăugat că cei care au lăsat rezervele statului goale ar trebui să răspundă penal. „A fost o campanie în care s-au băgat foarte mulți bani și foarte puternică. O văd peste tot. Nu cred că cineva, în special cu sigla PSD, nu cred că cineva postează lucruri pe gratis, nu sunt oameni în ziua de astăzi care fac lucruri gratis și publicații online. Mă refer la PSD. Clar, a avut o campanie de a nega efectele acestui virus. Plătește o campanie de a nega efectele acestui virus, sunt cei care au spus în plină pandemie, când am vrut să prelungim starea de urgență prima oară, că nu este nevoie. A fost un act criminal, eram în plină pandemie”, a declarat Cîțu miercuri seară. Ministrul acuză adversarii politici că nu au dorit prelungirea stării de alertă. „Nu au vrut să prelungească starea de alertă, au fost cei care au cerut de fiecare dată să nu se mai poarte mască în spațiu public, ne dădeau exemple din alte țări... Uite că virusul există, situația este gravă, sunt țări în toată Europa care revin asupra acestor măsuri. Și toată această campanie nu ajută. Ar trebui trași la răspundere acești oameni. Și am mai spus: dacă pesediștii nu s-ar ascunde în spatele declarațiilor politice, cred că jumătate dintre ei erau astăzi în pușcărie”, a mai declarat ministrul. Florin Cîțu mai spune că ar trebui să răspundă penal cei care au lăsat goale rezervele statului.

La 1 septembrie, alocațiile copiilor vor fi 185 de lei

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat la finalul ședinței de Guvern că, la 1 septembrie, copiii vor primi mărite alocațiile aferente lunii august. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilități, vor primi 369 de lei. Alte patru creșteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 și 2022. „În ședința de Guvern de astăzi, în primă lectură, am propus proiectul de OUG pentru modificarea și completarea art 3 din Legea 61/ 1993 privind alocațiile de stat pentru copii, prin această propunere Guvernul dubând alocațiile pentru copii, după un calendar care are anumite etape”, a anunțat, miercuri seară, Violeta Alexandru, la finalul ședinței de Guvern. Potrivit acesteia, prima mările va fi în luna septemnrie, aferentă lunii august. Impactul bugetar este de 500.000 de milioane de lei până la finalul acestui an.

Turiști atacați de un urs, pe un traseu din Munții Bucegi

Mai mulți turiști au cerut ajutorul salvamontiștilor din Bușteni, miercuri seară, după ce au fost atacați de un urs. Ei au scăpat după ce s-au cățărat pe o stâncă și au făcut zgomot puternic. Potrivit datelor făcute publice de Salvamont Bușteni pe Facebook, mai mulți turiști au fost atacați de un urs, miercuri seară, pe un traseu din Munții Bucegi. Turiștii au reușit să scape de animalul sălbatic după ce au urcat pe o stâncă și au făcut zgomot folosindu-se de bidoane din plastic în care au introdus pietricele. În urma incidentului nimeni nu a fost rănit. Salvatorii montani susțin că este al doilea incident de acest fel produs în ultima săptămână pe traseele montane din Bucegi și le recomandă turiștilor să aibă la ei spray împotriva urșilor, să nu se apropie de animalele sălbatice, să nu le hrănească și să nu fugă. Cei care nu au spray care să țină la distanță animalele sălbatice sunt sfătuiți să producă zgomot puternic, acesta alungând urșii.

Tânăr de 18 ani, fără permis și beat, în stare gravă după ce a căzut de pe un pod cu o mașină furată

Un tânăr de 18 ani a ajuns în stare gravă la spital joi dimineață, după ce a căzut de pe un pod cu o mașină furată. Mașina a luat foc și a fost distrusă în totalitate. Potrivit IPJ Buzău, în timp ce conducea autoturismul pe DN10, pe directia Buzău către Brașov, un tânăr de 18 ani, din Berca, ar fi pierdut controlul asupra direcției, mașina rasturnându-se de pe un pod în afara părții carosabile. În urma impactului cu solul, mașina a luat foc și a fost distrusă în totalitate. Pompierii din localitate Mărunțișu au intervenit pentru stingerea acesteia, însă nu au mai putu salva nimic din autoturism. Tânărul de 18 ani, semiconștient, a fost rănit grav, preluat de o ambulanță și transportat la spital. Polițiștii sosiți la fața locului au constatat că bărbatul aflat la volan nu avea permis de conducere și pe deasupra mai consumase și alcool, etilotestul indicând în cazul său o alcoolemie de 0,30mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, mașina fusese sustrasă din curtea unui localnic din Berca în cursul nopții.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.