Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Respinsă la Bruxelles, anchetată la București

Ziarul de Vrancea
29 sep 2019 1913 vizualizări

Iinsistența PSD de a o nominaliza pe Rovana Plumb la Comisia Europeană i-a atras numai necazuri europarlamentarului social-democrat n oficialii europeni nu s-au lăsat păcăliți de tranzacția imobiliară realizată peste noapte de Rovana Plumb, iar ANI a pus lupa pe averea fostului ministru

Comisia juridică (JURI) din Parlamentul European a decis ieri că Rovana Plumb și Laszlo Torcsanyi, nu sunt potriviți pentru posturile de comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru și 7 voturi împotrivă, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan. “Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc. România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD și al Vioricăi Dăncilă”, a precizat Mureșan. Candidatul ungar a fost respins cu 12 la 9 voturi. Comisia JURI recomandase joi ca procedura de validare să fie suspendată în cazul Rovanei Plumb și al comisarului-desemnat pentru vecinătate și politică de extindere, Laszlo Trocsanyi. În privința Rovanei Plumb, membrii JURI au considerat că există un conflict de interese din cauza unui împrumut pe care aceasta l-a contractat și a lipsei de claritate privind modul în care îl va plăti fără a compromite funcția pentru care a fost propusă.

“Politicieni obișnuiți cu camăta pentru funcții publice”

Rovana Plumb a transmis, ieri dimineață, o scrisoare Comisiei Juridice din Parlamentul European în care afirmă că și-a lichidat împrumutul de 800.000 de lei, oferind persoanei fizice de la care l-a luat două apartamente pe care le deține în România. Plumb afirmă că soluția oferită a fost imediat acceptată de către creditor, datoria urmând a fi complet stinsă până în 23 octombrie.Soluția aleasă nu i-a convins pe oficialii europeni și nici pe membri ai opoziției din România. Prim-vicepreședinta PNL, Raluca Turcan, a cerut ieri sesizarea autorităților cu privire la “stingerea peste noapte a datoriei astronomice” de 800.000 de lei cu două apartamente care nu-i aparțin. De asemenea, liderul PNL, Ludovic Orban, a transmis că gestul acesteia de a stinge un împrumut cu două apartamente date la schimb este “scandalos și aruncă asupra României anatema unor politicieni obișnuiți cu camăta pentru funcții publice”. Orban consideră că premierul “trebuie să înceteze imediat mascarada nominalizărilor” și să retragă candidatura Rovanei Plumb care “a făcut deja prea mult rău României”. De altfel, președintele Klaus Iohannis a invitat-o pe premierul Viorica Dăncilă la consultări pe tema persoanei nominalizate pentru postul de comisar european.

O decizie „politică”

Rovana Plumb susține că decizia Comisiei JURI este una care încalcă Regulamentul de procedură al PE și este o hotărâre politică. Ea a precizat că va prezenta situația președintelui Parlamentului European David Sassoli și președintelui ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen. „Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică. Este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate. Comisia a fost informată cu privire la acest aspect”, a afirmat Rovana Plumb. „Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menționat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european”, completează Plumb. Aceasta concluzionează că Siegfried Mureșan (PNL) a avut un rol în cazul respingerii candidaturii ei în funcția de comisar european pentru Transporturi.

Cazul Neculăescu

Agenția Națională de Integritate verifică averea Rovanei Plumb și suspiciunile legate de un potențial conflict de interese privind împrumuturile primite de la Elena Loghin și Ion Neculăescu, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse judiciare. Verificările privind averea Rovanei Plumb ar fi fost declanșate de ANI înainte de scandalul din Parlamentul European, potrivit surselor citate.Pe de altă parte, Rovana Plumb a scăpat de o posibilă anchetă penală pentru conflict de interese după ce PSD a dezincriminat parțial această infracțiune, în iulie 2017. În 2016, Rovana Plumb a împrumutat 63.000 de lei de la omul de afaceri Ion Neculăescu, patronul hotelului și restaurantului King din Târgoviște, bani cu care a sponsorizat campania electorală a partidului din decembrie 2016.Potrivit unei anchete de presă din 2017, semnate de jurnalistul Cătălin Prisacariu, în perioada în care Ion Neculăescu a împrumutat-o pe Rovana Plumb cu 63.000 de lei, el și-a ipotecat hotelul ca să obțină un împrumut de 364.000 de euro ca să poată să își plătească impozitele și taxele. “Cu alte cuvinte, în timp ce Ion Neculăescu dădea, generos, cu împrumut 63.000 de lei pentru PSD prin intermediul Rovanei Plumb, firma lui avea nevoie de o sumă de șase ori mai mare ca să plătească taxe la stat”, scria jurnalistul. Ulterior, în februarie 2017, când Rovana Plumb a devenit ministrul Dezvoltării în Guvernul Grindeanu, unul dintre fiii lui Neculăescu, Laurențiu, a ajuns secretar de stat în ministerul condus de Rovana Plumb. Câteva luni mai târziu, Laurențiu Neculăescu a devenit secretar de stat în Ministerul Muncii și, în august 2019, consilier al premierului Viorica Dăncilă. În plus, în trecut, între 2012 și 2015, când Rovana Plumb a fost ministrul Mediului și al Muncii în Guvernele Ponta, un alt fiu al lui Neculăescu, Sergiu, a fost consilierul ei personal.Potrivit declarației de avere, și prezentată pe site-ul Camerei Deputaților, Rovana Plumb deține două apartamente în București, unul de 50 mp, altul de 80 mp, unul în Dâmbovița, de 48 de mp, precum și un imobil în Pantelimon, de 671 de mp, din care deține cotă-parte de 1/2. Se pune întrebarea dacă cele două apartamente din București pot acoperi valoarea integrală a creditului.

Ce va face Ursula von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are în față o problemă politică majoră după ce eurodeputații au confirmat luni că blochează numirea comisarilor propuși de România și Ungaria, transmite Reuters. Von der Leyen are, probabil, doar două variante: să forțeze numirea candidaților în ciuda respingerii lor de comisia juridică, sau să intre în conflict cu premierul ungar Viktor Orban și cu guvernul român cerându-le să propună alți candidați.Von der Leyen, care are nevoie să primească votul de încredere al Parlamentului European înainte să preia postul, va decide ce urmează să facă după ce președintele PE, David Sassoli, îi va trimite o scrisoare oficială în care va explica poziția legislativului european în privința celor doi candidați respinși.

Bătăie între interlopi la doi pași de SRI

n un bărbat și-a pierdut viața în confruntare dintre două clanuri rivale care, cel mai probabil, se ocupă de trafic de persoane

Două bande rivale, care făceau trafic de persoane în Germania, nu s-ar fi înțeles în privința banilor, a declarat, ieri, pentru Mediafax, liderul Sindicatului Agenților de Poliție, Iulian Surugiu, despre scandalul din Piața Constituției în urma căruia un om a murit, iar altul a fost rănit.„Brigada de Poliție rutieră are o patrulă post fix în Piața Constituției pentru a nu se mai face curse de mașini acolo. Două clanuri rivale au convenit să se întâlnească în fața Palatului Parlamentului pentru că e lumină și pot să stea de vorbă fără a se lua la bătaie. Motivul (bătăii – n.r.), din ceea ce știu eu, e că ei au făcut trafic de persoane și au trimis în Germania de data asta și nu s-au înțeles la bani. S-a ajuns unde s-a ajuns”, a spus Surugiu. Potrivit acestuia, „Poliția a intervenit, dar în același timp eu spun că Poliția nu poate să oprească niște cetățeni să parcheze mașinile într-o parcare publică și care seara de obicei e goală”.INML a încheiat aseară necropsia bărbatului mort în urma bătăii din Piața Constituției și a stabilit că decesul a fost cauzat de o hemoragie cerebrală produsă prin lovire cu un corp dur. Bărbatul avea și alte leziuni pe spate și membre. Potrivit polițiștilor, au fost conduse la audieri mai multe persoane, care au dat declarații cu privire la încăierare. Totodată, anchetatorii au continuat cercetarea la fața locului, în Piața Constituției, și au fost vizionate alte imagini surprinse de camerele de supraveghere.Mai multe persoane s-au bătut, luni dimineață, cu bâte și săbii în Piața Constituției, la fața locului fiind găsit de către anchetatori și un pistol neletal. Pe o rază de câteva sute de metri de Piața Constituției se află mai multe instituții importante ale statului român, precum Parlamentul, Parchetul General, Ministerul Justiției sau Serviciul Român de Informații.

Răniții de la Clubul Colectiv solicită ca statul să le asigure sprijin pe viață

Răniții din Clubul Colectiv au transmis o scrisoare deschisă adresată autorităților, premierului Viorica Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care solicită ca statul să le asigure sprijin pe viață, prin plata tuturor tratamentelor necesare. Ei spun că, dacă imediat după producerea evenimentului ar fi avut parte de protocoale corespunzătoare de tratament, atunci numărul tratamentelor de după faza critică ar fi fost mai mic. “Tragicul eveniment, produs, printre altele, din cauza neglijenței autorităților statului român, ne-a afectat grav și ireversibil atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. 64 dintre oamenii dragi nouă au plecat dintre noi prin morți evitabile, pierderi irecuperabile ce ne-au lăsat cu o uriașă durere care nu va trece niciodată”, se arată în debutul scrisorii. Răniții spun că au fost marcați pe viață de cele petrecute în noaptea de 30 octombrie 2015, dar și de ceea ce s-a întâmplat ulterior în spitale, printre care îngrijirea sub standardele internaționale, condițiile intra-spitalicești precare, dobândirea de infecții nosocomiale. Ei au mai transmis că nu s-au refăcut după rănile suferite atunci, iar potrivit actelor medicale primite de la medici, nici nu se vor reface vreodată și vor necesita atenție medicală toată viața. Răniții au afirmat că vor avea nevoie de intervenții chirurgicale de reconstrucție, regrefare și de îmbunătățire a aspectului cicatricilor, trebuie să urmeze proceduri de recuperare medicală (kinetoterapie, fizioterapie, masaj cicatricial, masaj cicatricial mecanic, gimnastică medicală, terapie cu unde de șoc, terapie cu ultrasunete și multe altele) și să facă diverse tipuri de tratamente de specialitate. “Lipsa acestor intervenții, proceduri și tratamente va duce la handicapuri și complicații serioase cum ar fi deteriorarea severă a stării cicatricilor, ajungând până la pierderea definitivă a funcționalității, dobândirea de ulcere maligne și apariția a diverse tipuri de cancere de piele greu tratabile sau incurabile”, se mai precizează în scrisoarea răniților de la Colectiv. Ei solicită autorităților statului să le asigure sprijin pe viață, prin plata tuturor tratamentelor necesare. Ei au precizat că dispun de plata acestor tratamente până la sfârșitul anului 2020. Răniții de la clubul Colectiv consideră că, din moment ce sechelele lor sunt permanente și nu pot fi tratate corespunzător într-o perioadă limitată de timp, este firesc ca perioada în care li se acordă sprijin să fie nelimitată.

Boc interzice școlilor din Cluj să ceară bani de la elevi

​Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a trimis o adresă directorilor de școli din Cluj în care îi informează că nu au voie să solicite niciun ban de la elevi. Adresa trimisă de Emil Boc școlilor vine după ce mai mulți părinți nemulțumiți ar fi reclamat faptul că anumite școli le-ar fi cerut copiilor să aducă bani de acasă pentru așa-numitele „fonduri de clasă”, potrivit site-ului monitorulcj.ro. În adresa semnată de Boc, directorilor de școli li se cere interzicerea acestor practici.„Având în vedere unele sesizări venite din partea părinților cu privire la faptul că în unele unități de învățământ preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca se solicită de către scoală (educatoare, profesori diriginți) sume de bani pentru cumpărarea unor materiale (consumabile, săpun și/sau hârtie igienică) vă rugăm să luați măsuri în acest sens și să faceți verificări și să interziceți cu desăvârșire astfel de practici în unitățile de învățământ pe care le conduceți. Consiliul Local și Primăria Cluj-Napoca alocă în fiecare an școlar un buget generos unităților de învățâmânt preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca, care trebuie să asigure curățenia din grădinițe și școli, un climat civilizat și sănătos copiilor. În acest context, vă rugăm să aveți în vedere ca pe viitor astfel de situații să nu se mai regăsească în școlile de pe raza municipiului Cluj-Napoca”, se arată în adresă.

Poliția Capitalei are un suspect în cazul celor două femei agresate pe stradă

Poliția Capitalei are un suspect în cazul celor două femei care au fost agresate pe stradă. Bărbatul este internat momentan în Spitalul Obregia. “Cu privire la cazurile aflate în instrumentarea Secției 25 Poliție sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, vă facem cunoscut faptul ca la acest moment există un bănuit în cauză, bărbat indicat de mai multe persoane ca posibil agresor”, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al Poliție Capitalei, Diana Sarca. Potrivit acesteia, bărbatul se află internat într-o clinică medicală, urmând ca la momentul în care medicii își vor da acordul, să fie continuată ancheta. Bărbatul este internat la Spitalul Obregia din Capitală. Polițiștii din Capitală au demarat cercetări, vineri, după ce două femei au fost agresate, pe stradă, în locuri diferite, iar anchetatorii nu au exclus varianta ca ambele agresiuni să fi fost săvârșite de același autor. Prima agresată a fost o tânără, care a scăpat după ce un martor a intervenit, ulterior o femeie fiind găsită căzută în zona unui complex comercial. Aceasta din urmă a ajuns la spital în urma agresiunii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.