Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: reședintele moldovean pro-rus i-a criticat pe europarlamentarii români, fără să-i numească explicit, că-i denigrează țara n reacția lui Dodon vine după ce premierul de la Chișinău i-a ironizat pe “băiețașii ăștia români oploșiți pr

Ziarul de Vrancea
22 mai 2020 1051 vizualizări

Președintele moldovean Igor Dodon a intervenit în disputa dintre europarlamentarul Siegfried Mureșan și premierul Ion Chicu, afirmând că au fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune pe care Moldova le are cu România și cu Federatia Rusă. El acuză că unii europarlamentari denigrează R. Moldova și se poartă de parcă ar fi membri ai opoziției de la Chișinău.

”Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membri ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră”, a scris Dodon pe Facebook.

În opinia sa, în ultima perioadă relațiile Republicii Moldova cu unii dintre partenerii externi sunt folosite tot mai des în scop politicianist și populist, iar aceste abordări trebuie să înceteze.

Premierul Republicii Moldova Ion Chicu a replicat, într-o postare pe Facebook unor critici ale europarlamentarului Siegfried Mureșan la adresa Guvernului de la Chișinău, în legătură întârzierea reformelor și cu gestionarea pandemiei: „Stau și mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu «patronajul» peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de «adus mingi» buni… Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâția. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”.

“Dezechilibrat și dezaxat”

Atacul său a determinat convocarea la MAE a ambasadorului moldovean la București, declarațiile șefului Executivului de la Chișinău fiind considerate inacceptabile, mai ales în condițiile sprijinului oferit de partea română. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a discutat pe această temă cu omologul de la Chișinău. La rândul său, europarlamentarul Eugen Tomac a apreciat că răspunsul prompt al autorităților de la București trebuie să fie retragerea cetățeniei române, pentru că ”nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic la Chișinău”.

De asemenea, politicienii de la Chișinău l-au criticat dur pe Chicu, considerând că ”demonstrează lipsă de respect față de România și față de cetățenii R. Moldova”, calificându-l pe acesta ca ”dezechilibrat și dezaxat”, cerându-i demisia și transmițând totodată scuze autorităților de la București.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan și-a  exprimat speranța, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că autoritățile de la Chișinău să nu fie un obstacol în dorința autorităților de la București de a ajuta românii basarabeni.

Tren al CFR: Călători fără mască de protecție și vagoane pline

Călătorii dintr-un tren Regio care circula sâmbătă seară pe relația Brașov - București Nord nu purtau mască de protecție, iar vagoanele erau pline, ceea ce contravine prevederilor din ordinele privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.

Adrian Vlaicu, șef de comunicare la CFR Călători, a precizat la Digi 24 că nivelul de rezervare este de 180 de locuri la 400 de locuri, iar ceilalți pasageri probabil au abonamente sau pur și simplu s-au urcat în tren. ”În al doilea rând, CFR Călători face filtre la urcarea în tren, deci verifică în capetele de secție, acolo unde are personal, verifică legalitatea călătoriei, verifică existența biletului și a rezervării. În funcție de acestea noi facem și suplimentări ale trenurilor în circulație, pentru a putea oferi cât mai multe locuri tuturor persoanelor care accesează trenul respectiv”, a declarat Vlaicu.

El a mai spus că există o situație: ca acei călători care fac parte dintr-o familie, care oricum nu poartă mască în casă, și ceilalți călători care lucrează împreună și nu au această mască de protecție, aceștia s-au grupat și sunt împreună în grupuri în tren. ”În rest, în aceste situații, păstrarea distanței sociale ține de nivelul fiecărui călător, de nivelul de conștiință al fiecărui călător, al fiecărui om care este în acel tren. CFR Călători poate face filtre în zonele unde are personal, dar acesta este un tren Regio care oprește în orice haltă și călătorii respectivi nu se duc să își ia rezervare”, a adăugat el. "Noi nu avem nicio informație despre câți oameni se urcă în trenul respectiv. Iar personalul CFR Călători, în afară de verficarea legitimațiilor de călătorie și faptul că li se atrage atenția de fiecare dată să poarte masca în mod corespunzător, astfel încât să-i protejeze și pe ceilalți și pe ei, mai mult acești oameni de la CFR Călători nu pot face pentru călători", spune Vlaicu.

Ordin: Obiectele de cult, dezinfectate după fiecare utilizare

 slujbele cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane, arată documentul adoptat de Guvern

Obiectele de cult care intră în contact cu credincioșii vor fi dezinfectate după fiecare utilizare, obiectele cel mai frecvent atinse vor fi dezinfectate o dată la 4 ore, prevede Ordinul care reglementează activitățile cu caracter religios pe durata stării de alertă publicat în Monitorul Oficial.

Ideea inițială era ca pentru împărtășanie să fie utilizate lingurințe de unică folosință, însă a fost respinsă categoric de reprezentanții bisericii. Regulile privind accesul în biserici și desfășurarea slujbelor includ acces limitat în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane.

Nu se va permite accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) ”La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios. Se vor plasa, în loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se desfășoară slujbe cu caracter privat. Activitățile religioase în interiorul lăcașului de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane”, prevede ordinul. Masca este obligatorie în interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se desfășoară slujbe cu caracter privat. În cazul slujbelor oficiate în aer liber, va trebui menținută distanța de 1,5 metri între persoane.

Peste 18.000 de infectări

Un număr de 213 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 18.070 îmbolnăviri, a anunțat ieri la prânz Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.399 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 188 de pacienți.

Până aseară, 1.179 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Orban: Alegerile parlamentare, cel mai devreme în 6 decembrie

Premierul Ludovic Orban asociază datele alegerilor cu evoluția epidemiei de COVID 19, afirmând că alegerile locale ar urma să aibă loc la sfârșitul lui septembrie, începutul lui octombrie, înainte de valul 2 de îmbolnăviri, în timp ce alegerile parlamentare ar putea avea loc cel mai devreme în 6 decembrie. ”După evaluările epidemiologilor, cel mai probabil în iulie - august vom avea o reducere foarte mare a numărului de cazuri, dacă respectăm toate regulile. Și văd că românii sunt serioși și respectă regulile. Din punctul nostru de vedere, cel mai bun moment pentru alegerile locale va fi sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie”, a afirmat premierul la România TV.

El a explicat că estimările privind valul 2 de îmbolnăviri sunt pentru 15 oct-1 noiembrie. ”Alegerile parlamentare trebuie organizate în 6 decembrie cel mai devreme. Cea mai probabilă dată e 6 decembrie, dar va trebui să vedem cât de puternică va fi epidemia și dacă va permite organizarea unei campanii electorale”, a adăugat Ludovic Orban.

Ce spune premierul despre impozitarea pensiilor special

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, la România TV, că judecătorii Curții Constituționale (CCR) ar fi trebuit să se recuze când a fost discutată eliminarea pensiilor speciale. ”Proiectul care a trecut de Parlament este un proiect inițiat de PNL, votat aproape în unanimitate. Din păcate, din nou CCR a decis că tăierea pensiilor speciale este neconstituțională. Vom vedea motivarea și vom veni cu o modificare legislativă care să țină cont de decizia Curții Constituționale și să readucă pensiile cât mai aproape de sistemul de calcul al pensiilor pe principiul contributivității”, a afirmat Orban.

În opinia sa, ”în mod normal, judecătorii CCR ar fi trebuit să se recuze, pentru că sunt beneficiari ai pensiilor speciale”. ”Cred că sunt doi dintre ei care au dublă pensie specială”, a susținut premierul, subliniind că judecătorii cu pensii speciale sunt cei care au decis neconstituționalitatea actului normativ referitor la eliminarea pensiilor speciale.

Răspunzând unei întrebări, el a afirmat că impozitarea este o soluție, deși ”atunci când impozitezi, impozitezi un venit”. El a precizat că liberalii sunt susținătorii cotei unice de impozitare și orice cedare de la acest principiu poate avea consecințe extrem de negative. ”Dacă nu vom găsi altă soluție, vom lua în calcul și o impozitare suplimentară”, a afirmat Orban.

Curtea Constituțională a decis în 6 mai că legea care elimină pensiile speciale este neconstituțională, în ansamblul său. Curtea a constatat, între altele, că legea are un "caracter profund eterogen", vizând statute profesionale diferite și funcții de demnitate publică, tratate împreună.

Timișoara: Bebeluș de două luni trântit pe jos de mama lui

Un bebeluș de doar două luni a fost trântit de pământ de mama lui, într-o criză de gelozie, după ce femeia s-a certat cu iubitul într-un hotel din Timișoara unde locuiau. Copilul a fost dus de urgență la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara, iar mama lui a fost preluată de polițiști pentru a fi audiată.

Potrivit polițiștilor, scandalul a avut loc sâmbătă după amiază, într-un hotel din Timișoara unde locuia familia. Femeia, în vârstă de 21 de ani, este din Italia, din zona Lombardia, și a rămas la Timișoara din cauza pandemiei de coronavirus. Mama bebelușului s-a certat cu iubitul român, după ce acesta i-ar fi spus că vrea să plece din oraș. De nervi, femeia a luat copilul în brațe și a dat cu el de pământ. Tatăl copilului a sunat imediat la numărul de urgență 112, iar micuțul a fost preluat de o ambulanță și dus la spital.  În funcție de expertiza medico-legală, polițiștii vor stabili încadrarea juridică a faptei mamei. Aceasta ar putea fi acuzată de rele tratamente aplicate minorului ori chiar tentativă de omor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.