Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Referendumul pentru familia tradițională ar putea avea loc pe 10 iunie

Ziarul de Vrancea
2 mai 2018 757 vizualizări

 CCR a respins, ieri, sesizarea opoziției privind modificarea legii referendumului

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, ieri, că referendumul pentru modificarea Constituției privind familia ar putea avea loc în data de 10 iunie, scrie Agerpres. ”Sunt poziții pro și contra vizavi de inițiativa cetățenească. Cred că este o inițiativă bună. De la început noi am spus că vom susține o astfel de inițiativă de modificare a Constituției. Astăzi, în final, am înțeles că Curtea Constituțională a respins sesizarea la modificarea Legii referendumului și, în aceste condiții, așteptăm ca președintele României să promulge legea pentru modificarea Legii referendumului", a afirmat Iordache, adăugând că șeful statului ar putea promulga actul normativ în 10 zile. El a spus că urmează ca Senatul, în calitate de Cameră decizională, să adopte forma stabilită de Camera Deputaților de modificare a Constituției vizând familia. "Atunci, în ultima duminică din cele 30 de zile, așa cum prevede propunerea legislativă, se va organiza referendumul pentru modificarea Constituției", a completat Iordache. El a afirmat că referendumul privind modificarea Constituției este un demers normal. "O veste bună este că Curtea Constituțională a respins acea nouă tergiversare. În 10 zile președintele României va promulga legea de modificare a legii 3 a referendumului, urmând ca apoi în 30 de zile după ce Senatul aprobă forma pe care noi am propus-o să organizăm (referendumul- n.r.). Deci, uitându-mă pe calendar, cred că undeva în 10 iunie se va putea desfășura referendumul pentru modificarea Constituției. Consider că toate forțele politice, chiar dacă la început s-au declarat împotriva modificării Constituției, toate forțele responsabile și toți oamenii politici responsabili vor susține acest demers de modificare a Constituției. Este un demers normal. Suntem parte a UE, dar avem propriile tradiții și istorie. Cred că această procedură va avea finalitatea cea mai bună undeva în 10 iunie", a afirmat Iordache, la o conferință privind Referendumul pentru căsătorie, organizată de Coaliția pentru Familie. Curtea Constituțională a României a respins, ieri, sesizarea privind proiectul de modificare a Legii referendumului, potrivit unor surse din CCR. PSD a anunțat că intenționează să organizeze pe 19 mai și un miting de susținere a familiei tradiționale. Pentru validarea referendumului trebuie să se prezinte la urne doar 30% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

BMW-ul condus de Dragnea, cu ITP expirat?

Limuzina pe care șeful PSD o conducea la întoarcerea de pe litoral este înmatriculată în judetul Teleorman și este înscrisă, în acte, pe firma ROMCIP, deținută de fiul său, Valentin Dragnea, scrie Liber in Teleorman. Potrivit Arhivei Electronice de Garanții Reale Imobiliare, autoturismul a fost cumpărat în leasing și achitat după numai un an. Valoarea aproximativă a mașinii, fără TVA, depășește 110.000 de euro. De asemenea, sursele Recorder spun că BMW-ul cu numărul de înmatriculare TR 37 HJX nu mai are ITP valabil din 19 aprilie 2018. Conducerea unei mașini fără inspecție tehnică este una dintre cele mai grave abateri pe care le poate comite un șofer. În acest moment, Codul Rutier prevede amenzi între 315 și 700 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii. Recent, legea a fost înăsprită și, din 20 mai, vor intra în vigoare sancțiuni mult mai dure precum suspendarea pe loc a dreptului de a circula și reținerea plăcuțelor de înmatriculare. Contactat de reporterii Recorder, Liviu Dragnea a refuzat să spună dacă mașina pe care o conducea duminică seară are sau nu ITP valabil: ”Bine, mergeți mai departe cu investigația…”. Apoi a închis telefonul. Liderul PSD Liviu Dragnea a fost la mare, în minivacanța de 1 mai, cu un autoturism BMW seria 7, în valoare de peste 100.000 de euro, care nu figurează în declarația de avere pe care social-democratul este obligat să o publice pe site-ul Camerei Deputaților, conform legii.

Al doilea șofer amendat pentru că a intrat cu mașina pe plaja din Vama Veche

GRECO: România, printre țările care au regresat în lupta anti-corupție în 2017

România se află printre mai multe țări europene care au regresat în lupta anticorupție, conform Raportului anual publicat ieri de către Grupul Statelor Anti Corupție (GRECO) al Consiliului Europei. Conform raportului, în România, dar și în țări precum Grecia și Polonia, au fost introduse inițiative legislative care au atenuat efectele măsurilor anticorupție și au creat condițiile nerespectării standardelor anticorupție impuse de Consiliul Europei. De asemenea, România este prezentă pe lista țărilor în care a fost declanșată procedura de neconformare privind prevenirea corupției alături de Belgia, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Serbia, Spania, Turcia și Ungaria. În plus, GRECO a fost nevoit să declanșeze o procedură în premieră de a evalua ad-hoc în circumstane excepționale România și Polonia. “2017 a fost un an negru pentru anti-corupție. Progresul împotriva corupției nu poate fi luat de-a gata. El implică să fii în alertă, pentru că mereu există riscul regresului”, a afirmat președintele GRECO, Marin Mrcela, în raport. Raportul susține că statele membre UE nu au progresat semnificativ în implementarea măsurilor anti-corupție recomandate de GRECO. În ceea ce privește parlamentarii, doar una din patru recomandări a fost implementată până la sfârșitul anului. Situația este una mai bună în cazul  judecătorilor, unde au fost implementate aproape jumătate dintre măsuri (42%) iar în cazul procurorilor, 54% dintre măsuri au fost aplicate. Raportul subliniază, de asemenea, importanța rolului jucat de jurnaliști în lupta împotriva corupției. Este adus, astfel, un omagiu lui Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă malteză de investigații care a fost asasinată în octombrie 2017.

Un tânăr din Câmpina a fost amendat cu 10.000 de lei de polițiștii constănțeni, după ce a intrat cu mașina pe plaja din Vama Veche, fiind cel de-al doilea caz de la începutul acestei săptâmâni. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Constanța, ieri, polițiștii Biroului Rutier Vama Veche au identificat un tânăr de 20 de ani din municipiul Câmpina, care a intrat cu autoturismul pe plaja din stațiune, scrie News.ro. El a fost amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea OUG 19/2006, care prevede că reprezintă contravenție circulația sau staționarea autovehiculelor pe plajă, cu excepția celor care asigură intervenții operative și a utilajelor de întreținere a plajelor. Un caz similar a avut loc în această săptămână tot la Vama Veche, după ce un bărbat de 28 de ani din București a pătruns cu mașina pe plajă și a rămas blocat în mare. El a reușit să scoată autoturismul de acolo cu ajutorul altor persoane. De asemenea, bucureșteanul a primit o amendă de 10.000 de lei.

Înregistrări din TVR: „Bă, au furat ăștia aici ca-n codru”

Jurnalistul Dragoș Pătraru a publicat mai multe înregistrări în care oameni din conducerea televiziunii publice îi insultă pe angajați n discuțiile sugerează că șefa SRTv îi cenzurează pe jurnaliștii incomozi cu politicienii PSD

O primă parte a unei anchete realizate de jurnalistul Dragoș Pătraru în ultimele șapte luni, „de când am aflat planul pe care noua conducere îl are cu TVR”, a fost publicată ieri, de Ziua Mondială a Libertății Presei, pe platforma YouTube, unde mai multe înregistrări din discuții cu Doina Gradea, președinte-director general al SRTv, și Eduard Dârvariu, director TVR 1 și producător executiv, relevă, spune el, acțiuni de intimidare, amenințări și cenzură. Acordul semnat cu SRTv îi impune lui Pătraru să nu vorbească „de rău” instituția, cu excepția situației în care este vorba despre interesul public. În înregistrarea video publicată ieri pe YouTube, Dragoș Pătraru reclamă, în calitate de avertizor public: acțiuni de intimidare, amenințări, cenzură, încălcarea valorilor și normelor etice ale TVR, decizii editorile împotriva interesului public și decizii financiare împotriva bugetului. „Am comprimat foarte multe informații într-un filmuleț, reducându-i în ultimele zile serios dimensiunea, pentru a arăta opinia pe care cei mai importanți oameni ai SRTV – Doina Gradea (președinte director general) și Eduard Dârvariu (Director TVR 1 și producător executiv) – o au despre TVR, despre misiunea publică a televiziunii, despre legile care guvernează TVR, despre raportarea la putere și despre jurnalism”, a scris jurnalistul pe blogul lui. El anunță: „Tragem un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă la televiziunea publică. Deși e greu de spus în ce măsură, într-o societate cu totul strâmbă, un comportament aberant mai poate fi perceput ca atare”.

O tipă cu “cap de porc”

După ce Doina Gradea îl mustră pe Pătraru că ar fi vorbit urât la adresa unui coleg, ea a spus despre o reporteriță: „Este o tipă cu cap de porc. Nu poți să o scoți pe post. Dar, ok femeia”. În plus, președinta SRTv susține că unii dintre jurnaliștii instituției merită „pumni în gură” și, mai mult, să le fi fost adus un șef din afară „ca să vă taie”. „Am fost la toate comisiile care m-am chemat. (...) Nu vreau să spun de buget. TVR-ul va avea cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată. Am pus investiție, prima oară după 10 -12 ani, investiții fabuloase în tehnică. TVR nu a mai avut niciodată așa ceva! Puteau să nu ne dea”, spune Doina Gradea. Ea afirmă și că jurnaliștii merită prime, pentru munca lor. „Dar te trezești că un bou implică instituția. Când a fost PNL-ul la guvernare, s-au luat de PNL, când a fost PD-ul, s-au luat de PD. Acum, când sunt ăștia, se iau de ăștia. Au o ură așa. Hateri de profesie”. De cealaltă parte, producătorul executiv al televiziunii publice, Eduard Dârvariu, afirmă într-o altă discuție că Gradea este „speriată” pentru că a văzut că în TVR s-au întâmplat o mulțime de nereguli. „Bă, au furat ăștia aici ca-n codru”. „Știi prea bine că jumătate dintre ei sunt frați, prieteni, rude”, mai spune el. Dârvariu se plânge că are producători care nu știu să citească bugetele și nu urmăresc audiențele. „Ce să le zic? Nu pot să le fac nimic. Nu pot să-i dau afară, nu pot să-i schimb. Stau toți moșii și așteaptă să iasă pensia, în loc să aducem oameni din afară care chiar vor să facă chestii”. El se plânge și de realizatorii de emisiuni, iar despre membrii Comisiei de etică, el spune: „sunteți niște boi care ați distrus televiziunea asta”. „Noi, cei de la «Starea nației» am venit la TVR ca la echipa națională”, a încheiat Dragoș Pătraru, care a ținut să mulțumească telespectatorilor pentru susținere. „Dar nu vom accepta să mai producem cea mai urmărită emisiune zilnică de la TVR în aceste condiții. Chiar cu riscul de a renunța de tot la emisiune”, a adăugat el. Până la momentul publicării acestui articol, conducerea Televiziunii Române nu a dat curs solicitării News.ro de a comenta dezvăluirile.

PNL solicită demisia șefei SRTv

PNL cere demisia președintelui-director general al SRTv, Doinei Gradea, a anunțat, ieri, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

“PNL este stupefiat de informațiile care au fost făcute publice din interiorul TVR, despre maniera în care conducerea actuală a Televiziunii Publice, numită de PSD, încearcă să preia controlul absolut al acestei instituții și să pună pumnul în gură jurnaliștilor critici cu puterea”, a spus Dancă. PNL a cerut demisia Doinei Gradea, iar dacă până marți nu va face acest lucru, va fi convocată la audieri în Comisia de cultură a Camerei Deputaților. “Ceea ce se întâmplă în Televiziunea Publică este de neacceptat, cu atât mai mult cu cât aflăm despre abuzuri de neimaginat din partea unui director general la adresa jurnaliștilor, chiar în Ziua Mondială a Libertății Presei”, a continuat acesta. El afirmă că PSD a “capturat” statul român, iar acum bagă pumnul în gură jurnaliștilor Televiziunii Publice. “PSD și ALDE au capturat statul român, instituție după instituție, de la Curtea de Conturi, ANRE, ASF, astăzi am văzut și Consiliul Concurenței, aflăm cum vor să bage pumnul în gură jurnaliștilor de la Televiziunea Publică și după exprimarea doamnei directorgeneral, dacă eaceste înregistrări sunt adevărate, acești jurnaliști trebuie tăiați de pe post. Este un atac incalificabil al unui manager de televiziune la adresa independenței editoriale a jurnaliștilor. Jurnaliștii din această țară nu mai au voie nici să pună întebări”, a mai spus Dancă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.