Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Referendumul pe Justiție, “invalidat” parțial de Curtea Constituțională

Ziarul de Vrancea
17 iul 2019 1325 vizualizări

Prevederile privind interzicerea aministiei și grațierii pentru fapte de corupție nu sunt constituționale, au decis judecătorii în unanimitate n opoziția îi acuză pe magistrați că fac jocurile infractorilor din politică

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, ieri, propunerile legislative de revizuire a Constituției inițiate de PNL și USR, pe de-o parte, și de PSD-ALDE, pe de altă parte. Unul dintre motive ține de faptul că interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție încalcă limitele revizuirii legii fundamentale, deciziile fiind luate “cu unanimitatea voturilor celor opt membri prezenți”. Varianta opoziției menționa că “acordarea amnistiei sau a grațierii colective pentru fapte de corupție este interzisă”, în timp ce varianta PSD - ALDE prevedea că “Președintele României îndeplinește și următoarele atribuții: ... d) acordă grațierea individuală; nu poate acorda grațiere pentru infracțiuni de corupție”, noutatea fiind faptul că șeful statului nu poate grația infracțiuni de corupție.

“Nu poate fi impusă o interdicție generală”

Potrivit CCR, o interdicție constituțională prestabilită în privința vocației cetățenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracțiuni de a beneficia de grațiere individuală încalcă principiul egalității, garanție a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și demnitatea umană, valoare supremă a statului român. “Astfel, o categorie de cetățeni este privată de o vocație pe considerente cu caracter circumstanțial, ceea ce, în această privință, echivalează cu o suprimare a demnității umane și a principiului egalității”,argumentează judecătorii constituționali. “Aprecierea oportunității măsurilor de amnistie și grațiere colectivă ori grațiere individuală revine Parlamentului, respectiv Președintelui României și nu poate fi impusă o interdicție generală și valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privința anumitor infracțiuni”, arată CCR.

O altă obiecție a CCR a vizat prevederile din ambele texte referitoare la faptul că persoanele care au fost condamnate la pedepse cu închisoarea nu pot fi alese în diverse funcții, Curtea notând că, așa cum este redactat, textul permite cetățeanului Uniunii Europene, care nu deține cetățenia română, să fie ales în autoritățile administrației publice locale, chiar dacă a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție. În cazul textului PSD - ALDE, Curtea mai face și remarca potrivit căreia sintagma „organele administrației publice centrale și locale” trebuie înlocuită cu sintagma „organele administrației publice locale”, întrucât ocuparea funcțiilor publice în cadrul organelor administrației publice centrale se realizează prin numire, și nu prin alegere.

Celelalte prevederi ale inițiativelor de revizuire – interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și oferirea posibilității și altor instituții de a ataca OUG-urile la CCR – au primit undă verde de la Curte. Odată respinse, cele două inițiative de revizuire a Constituției vor trebui redepuse la Parlament, fără prevederile declarate neconstituționale.

Opoziția: Decizia pare a fi în favoarea infractorilor

PNL și USR au criticat dur ieri respingerea de către CCR a inițiativelor de revizuire a Constituției, acuzând Curtea că ia decizii în favoarea infractorilor, în flagrantă contradicție cu voința românilor exprimată la referendumul din 26 mai. “Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor. Asemenea celei precedente, prin care, la cererea lui Florin Iordache, marii infractori au avut câștig de cauză. PNL nu renunță să transpună votul la referendum în LEGE. 6,5 milioane de voturi NU pot fi ignorate. Așteptăm motivarea CCR și redepunem la Parlament proiectul fără aspectele criticate de CCR. Și, nu în ultimul rând, cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă în societate pe reorganizarea funcționării CCR: depolitizarea CCR, modificarea componenței acesteia, a procedurii de numire a judecătorilor și a felului în care se iau deciziile. CCR trebuie sa fie o instituție aptă să-și îndeplinească rolul său constituțional în favoarea tuturor românilor”, a declarat prim-vicvepreședintele PNL Raluca Turcan.

La rândul lor, cei de la USR au anunțat și ei că vor continua demersurile parlamentare pentru a transpune în Constituție rezultatele referendumului din 26 mai și inițiativa „Fără penali în funcții publice” „Actualii judecători ai Curții Constituționale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portița de a-și acorda amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Așteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituția astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai și să scriem explicit interdicția de amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români și arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcționarea statului de drept și a democrației, o reformare a CCR și o depolitizare a acestei instituții”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Cât privește celelalte prevederi din proiectul de revizuire inițiat de USR și PNL, Uniunea Salvați România apreciază că nu mai există niciun impediment ca ele să fie transpuse cât mai rapid. „Vestea bună de la CCR pentru ziua de azi e că «Fără penali în funcții publice» a trecut din nou de filtrul CCR.  De asemenea, extinderea numărului de titulari ai sesizării CCR în materia ordonanțelor de urgență este acceptată drept constituțională”, a declarat și deputatul USR Silviu Dehelean.

Tarcea: Amnistia trebuie reglementată prin lege

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea, spune că amnistia este și trebuie reglementată prin lege, iar legiuitorul poate stabili interzicerea amnistiei “în anumite circumstanțe, pe anumite aspecte ale infracționalității”. „Până una-alta, instituția amnistiei este reglementată de Codul de Procedură Penală, de Codul Penal, deci este reglementată de lege. Așa că nu pot decât să fiu de acord, fără să citesc motivarea deciziei Curții Constituționale, dar la nivel de principiu amnistia trebuie reglementată prin lege”, a declarat Tarcea. Șefa ICCJ a spus că legiuitorul poate interzice amnistia în anumite condiții.

Gabriela Firea anunță că ar candida la prezidențiale

n primarul Capitalei nu exclude nici o candidatură independentă

Viorica Dăncilă a convocat CEX al PSD pentru ziua de marți, cu intenția de a se anunța pe sine drept candidat la alegerile prezidențiale. Planurile Vioricăi Dăncilă se complică însă din cauza Gabrielei Firea, care își pregătește intens propria candidatură pentru Cotroceni.  

Primarul general al Capitaleia anunțat, ieri, că ar candida la alegerile prezidențiale dacă ar fi considerată o soluție optimă de către colegii din PSD, de către partenerul de coaliție ALDE, condus de Tăriceanu, dar și de către foștii colegi de la Pro România.

Gabriela Firea a precizat că analizează și posibilitatea unei candidaturi independente la alegerile prezidențiale. “Voi merge la CEx dacă voi fi primită. Trebuie să-i lăsăm pe colegii noștri din CEx și din țară să analizeze evantaiul de candidaturi. Categoric, colegii mei trebuie să aibă de unde să aleagă. Spunea doamna premier că sondajele sunt un ghidaj, dar nu sunt definitorii, sondajele de opinie, că trebuie să fie o decizie politică, practic organizațiile să-și asume candidatul. Au de unde să aleagă acum colegii noștri, este varianta doamnei premier, care a anunțat că se pune la dispoziția echipei și dorește să candideze, am făcut și eu această declarație astăzi, este și domnul președinte Tăriceanu sau alte opțiuni. Practic, colegii noștri vor avea de unde să aleagă, nu va putea nimeni să spună, în eventualitatea unui eșec, Doamne ferește, după prezidențiale că nu au fost soluții”, a declarat Gabriela Firea. “S-a decis și în Comitetul Executiv să fie candidat PSD, dar eu am înțeles că nu oricare, pentru că noi trebuie să-i convingem pe partenerii de la ALDE și pe foștii colegi de la Pro România, să mergem împreună. Cumva, acel candidat X va trebui să obțină sufragiile și ale colegilor din Comitetul Executiv Național și ale ALDE și Pro România”, a completat edilul.

Întrebată dacă nu se va întâmpla așa, Gabriela Firea a replicat: “Va fi foarte greu să intrăm în turul II. Foarte dificil. Spre imposibil”. Chestionată dacă va candida independent la prezidențiale în condițiile în care nu va fi candidatul PSD, primarul general a declarat: “Analizăm. Țara e mai mare decât granițele unui partid politic”.

Cifrele sondajului PSD

Sondajele realizate de PSD nu au fost încă prezentate oficial, însă rezulatatelor lor sunt deja cunoscute. Public, liderii partidului afirmă că în sondajele pentru stabilirea prezidențiabilului au fost incluși doar cei care și-au exprimat intenția de a candida. Însă, conform unor surse din PSD, casele de sondare cu care a lucrat partidul le-au măsurat atât pe Viorica Dăncilă cât și pe Gabriela Firea pentru alegerile prezidențiale. Datele din sodaj o plasează pe Gabriela Firea pe primul loc în preferințele electoratului PSD. La întrebarea „Care credeți că ar trebui să fie candidatul PSD la alegerile Prezidențiale, Gabriela Firea are 26%, Călin Popescu Tăriceanu – 20%, Victor Ponta – 11%, Viorica Dăncilă – 10%, Eugen Teodorovici – 6%, Liviu Pleșoianu – 5%, Ecaterina Andronescu – 5%, Olguța Vasilescu – 5%, Mihai Fifor – 4%, Șerban Nicolae -3%, Sorina Pintea – 2%.

Solidaritatea Sanitară: Nu lupta împotriva corupției ne deranjează, ci modul în care este făcută

Federația “Solidaritatea Sanitară” a transmis, ieri, că procedura “pacientului acoperit” declanșată de Ministerul Sănătății pentru depistarea celor care iau șpagă în spitale are un caracter provocator și nu depistează marea corupție din sănătate. Sindicaliștii spun că nu lupta împotriva corupției îi deranjează, ci modul în care este făcută. Sindicaliștii afirmă că au făcut numeroase propuneri pentru combaterea corupției din sistem, însă nu au fost luate în calcul de reprezentanții Ministerului Sănătății. “Niciuna dintre propuneri nu a fost discutată în mod serios de reprezentanții Ministerului Sănătății, deși unele dintre ele reprezintă soluții pentru transpunerea unor obligații legale. Aceste informații dovedesc cu prisosință faptul că Ministerul Sănătății nu dorește să ne aibă ca partener de dialog în lupta împotriva corupției, ci ca executant al măsurilor sale. Federația „Solidaritatea Sanitară” nu este un executant al solicitărilor Ministerului Sănătății, ci un partener de dialog social, respingând în mod categoric măsurile ilegale îndreptate împotriva salariaților. Pentru noi legalitatea mijloacelor este la fel de importantă ca moralitatea scopurilor”, au transmis sindicaliștii. Aceștia precizează că au solicitat de acum doi ani Ministerului Sănătății introducerea procedurii privind protecția avertizorilor de integritate, aceasta vizând toate cazurile de încălcare a prevederilor legale, inclusiv cele împotriva salariaților. “Precizăm că utilizarea avertizorilor de integritate permite rezolvarea obiectivă a tuturor actelor de corupție, indiferent de locul pe care-l ocupă făptuitorul în ierarhia decizională, în timp ce procedura pacientului acoperit permite o abordare direcționată (cu caracter provocator), ce ocolește marea corupție din sănătate”, susțin sindicaliștii. Aceștia apreciază că nu au competențe în domeniul investigării actelor de corupție, având rolul de a proteja drepturile salariaților. “Sondajele pe care le desfășurăm pe această temă arată adevărate dezastre umanitare existente în unele spitale: salariați lipsiți de drepturi elementare, reguli de dialog social nerespectate, situații în care singura regulă aplicabilă este bunul plac al managerului etc. Cu tristețe am constatat că toate controalele Ministerului Sănătății ratează aceste aspecte ce țin de respectarea prevederilor legale”, a mai transmis Federația “Solidaritatea Sanitară”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat luni că “pacientul acoperit”, trimis în spitale pentru a depista cazurile de salariați care cer șpagă, este parte a strategiei de combatere a corupției.

Proiect la Senat: Închisoare pentru “revenge porn”

Un nou proiect de lege depus de senatoarea USR Florina Presadă prevede ca difuzarea sau transmiterea, în orice mod, a imaginilor intime cu persoane identificabile, fără consimțământul acestora, producând suferință, să se pedepsească cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În expunerea de motive, senatoarea explică ce este „pornografia non-consensuală”, o acțiune de șantaj cunoscută și sub numele din engleză, “revenge porn” (pornografie din răzbunare).

“«Pornografia non-consensuală» mai este denumită în literatura de specialitate sau în reportajele media «pornografie din răzbunare», «cyber-pornografie» sau pornografie involuntară. Fapta tipică este distribuirea de imagini cu conținut sexual ale unor persoane fără consimțământul lor. Imaginile au fost obținute inițial cu consimțământul persoanei, de cele mai multe ori (de obicei în contextul unei relații intime) sau fără consimțământul persoanei (prin înregistrări pe ascuns, de exemplu)”, conform expunerii de motive.

Florina Presadă prezintă și o situație ipotetică în care s-ar putea regăsi o persoană afectată de un astfel de șantaj. “Presupunem că doamna L. îi permite fostului său partener să-i facă o fotografie dezbrăcată, deoarece a fost sigură că nimeni altcineva nu va vedea vreodată această fotografie. După ce se despart, acesta îi trădează încrederea pentru a se răzbuna. Postează fotografia, împreună cu datele de contact și numele doamnei L., pe numeroase rețele de socializare și ca urmare ea primește telefoane, e-mailuri, cereri de prietenie de la necunoscuți, majoritatea propunându-i întâlniri.

Într-un asemenea caz, fostul partener nu comite nicio faptă prevăzută actualmente de Codul penal. O acțiune singulară de a posta o fotografie în mediul online nu reprezintă un comportament de «hărțuire» pentru ca fapta să poată fi calificată astfel. Fostul partener nici nu a instigat alte persoane să o hărțuiască pe doamna L. Dacă fostul partener ar fi fotografiat-o în secret pe doamna L., acesta ar fi putut răspunde pentru publicarea unei imagini obținute fără drept. În concluzie, actualmente este legal să publici fotografia unei persoane nude, dacă aceasta este făcută cu consimțământul acesteia, chiar dacă consimțământul a fost dat plecând de la premisa că fotografia va rămâne strict privată”, arată sursa citată. Parlamentarul susține că prejudiciile pe care le pot suferi victimele “pornografiei din răzbunare” sunt multiple. “Astfel, victimele faptei pot fi ulterior expuse la hărțuire, își pot pierde oportunitățile profesionale iar traumele psihologice pot fi profunde. Situația este oarecum similară cu a victimelor violenței domestice sau ale agresiunilor sexuale: dezvăluirea sau denunțarea lor aduc riscul unor noi agresiuni și violențe sau a stigmatului social”, mai arată proiectul.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă cere demiterea directorului CNAS

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, ieri, că a cerut ministrului Sănătății demiterea din funcție a directorului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și a purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Osmanovici, după ce acesta din urmă a afirmat într-un interviu că oamenii mor indiferent dacă sistemul informatic al CNAS funcționează sau nu. „Am văzut declarațiile purtătorului de cuvânt de la Casa Asigurărilor de Sănătate ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcție. De aceea, solicit ministrului Sănătății demiterea purtătorului de cuvânt al Casei Asigurărilor de Sănătate și a directorului CNAS. Nu vom accepta niciodată ca un funcționar public, un om care deține o anumită funcție, să aibă astfel de cuvinte pentru cetățeni”, a spus Viorica Dăncilă. În ceea ce privește blocajul sistemului cadrului de sănătate, premierul a afirmat că a cerut o analiză pentru a vedea care sunt cauzele și va „căuta ca acest lucru să nu se repete”.

Instanță: Sorina poate pleca în America

Judecătoria Slatina a respins, ieri, cererea procurorului general Bogdan Licu prin care solicita ca Sorina, fetița din Baia de Aramă adoptată de o familie din America, să nu poată părăsi țara. Decizia este executorie, dar nu definitivă. Procurorul general al României, Bogdan Licu, a formulat o cerere de ordonanță președințială prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina.

Cererea a fost adresată inițial Tribunalului Mehedinți, care și-a declinat competența către Judecătoria Drobeta Turnu Severin, de unde dosarul a fost strămutat la Tribunalul Olt. Această instanță și-a declinat, însă, competența înspre Judecătoria Slatina. De asemenea, Licu a formulat o cerere de revizuire a sentinței prin care a fost încuviințată adopția și a cerut suspendarea executării sentinței. Cele două solicitări au fost, însă, respinse de Curtea de Apel Craiova.

Sorina a fost luată de autorități din locuința asistentului maternal din Mehedinți care a crescut-o, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA.

Probe fizice mai ușoare pentru cei care vor să lucreze în Armată

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, susține că o problemă identificată la nivelul Armatei este cea a deficitului de personal, astfel că se vor lua măsuri pentru ca haina militară să devină atractivă, printre care se numără modificarea ghidului carierei militare și a baremurilor la probele fizice. „O problemă cu care se confruntă cam toate unitățile militare este cea a deficitului de personal. (…) Este nevoie de investiții importante care, în perspectiva celor 2% din PIB pentru următorii ani, sunt perfect realizabile, capabile să consolideze capabilitățile de apărare ale țării și să ridice capacitatea de a acționa a armatei la nivelul provocărilor, astfel încât să facem cât mai atractivă haina militară încât să nu mai existe aceste deficiențe la resursa umană care, din păcate, se resfrâng asupra tuturor categoriilor de forțe din armata României”, a spus Leș. Întrebat care este deficitul de personal la nivel național, ministrul Apărării a subliniat că media de acoperire este în jur de 70%, dar din păcate se înregistrează discrepanțe destul de mari, în condițiile în care în unele microstructuri militare acoperirea ajunge doar la 31-35%. „Am găsit o situație de genul că am avut peste 1.000 de persoane venite la examen și foarte multe au căzut proba fizică. Baremurile pentru proba fizică sunt foarte stricte la acest moment și cred că putem să le facem diferențiat. Pentru că una este militarul combatant, alta este un medic sau un psiholog. Cred că astfel de baremuri pot fi mai lejere, astfel încât pregătirea fizică să continue și după încadrarea în structurile militare”, a explicat Leș.

Judecătorul Cristi Danileț, cercetat disciplinar

Inspecția Judiciară a anunțat ieri că a exercitat acțiunea disciplinară față de judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în afara exercitării atribuțiilor de serviciu.

“S-a reținut că judecătorul, în afara programului de serviciu, a acordat un interviu în cadrul căruia a formulat afirmații de natură să ofenseze alte persoane sau instituții, cu implicații politice sau care afectează imparțialitatea autorității judecătorești”, se precizează într-un comunicat al Inspecției Judiciare. Conform aceleiași surse, acțiunea a fost înaintată Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la angajarea răspunderii judecătorului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.