Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Referendum pe justiție odată cu europarlamentarele?

Ziarul de Vrancea
11 mar 2019 585 vizualizări

Propunerea făcută președintelui Iohannis vine după ce, ieri, Curtea Constituțională a decis că cele două evenimente pot fi organizate în aceeași zi

Judecătorii Curții Constituționale au decis ieri că poate fi organizat un referendum în ziua alegerilor europarlamentare. Ei au admis parțial solicitarea de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis.CCR a decis că prevederea legală prin care se interzice organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare este neconstituțională. Alegerile europarlamentare vor avea loc în 26 mai.În 17 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificarea acestei legi. Șeful statului a argumentat că o asemenea normă legislativă care interzice organizarea unei consultări populare odată cu desfășurarea alegerilor europarlamentare încalcă prevederile constituționale.

“Acum câteva săptămâni a fost ultima discuție cu președintele”

Alianța-USR-PLUS cere președintelui Klaus Iohannis ca în 26 mai, când vor fi alegeri europarlamentare, să inițieze organizarea unui referendum pe justiție, a declarat liderul USR, Dan Barna. El a spus că acum există “oportunitatea ca România să fie scoasă din acest blocaj de doi ani și jumătate de luptă pe justiție”. “Alianța USR-PLUS are toată încrederea că președintele României va demara acest referendum care ar scoate România din cei doi ani și jumătate de luptă pe justiție pe care ne-o servesc Liviu Dragnea și PSD. În acest moment avem toate șansele ca pe 26 mai românii să poată să voteze nu doar pentru alegerile auroparlementare, dar și la un referendum pe justiție sau pentru fără penali în funcții publice”, a declarat Dan Barna, în Parlament. El a spus că nu împărtășește ideea că un referendum ar fi inutil, apreciind că acesta ar pune presiune extraordinară pentru tot ce s-ar vota în Parlament. “Finalitatea ar fi că introducând această modificare în Constituție cei condamnați nu mai pot candida la următoarele alegeri. Acum câteva săptămâni a fost ultima discuție cu președintele. La momentul acela nu vorbeam de 26 mai pentru că era o contestație la Curte și aștepta răspunsul. Am discutat de referendumul pe justiție și președintele analizează oportunitatea. Avem o oportunitate majoră să ieșim în acest blocaj în care este societatea. Sunt optimist că dacă președintele va decide să inițieze acest referenndum, ar putea debloca situația în care se află România”, a adăugat Barna.

Lider UDMR: Toader ar trebui demis, iar OUG 7 abrogată integral

Ministrul Justiției a trântit o Ordonanță de Urgență care a bulversat tot sistemul judiciar, declară la RFI liderul deputaților UDMR, Attila Korodi. El spune că OUG 7 ar fi trebuit abrogată integral, iar Tudorel Toader ar trebui demis.  “A venit Guvernul deja cu o altă Ordonanță, care corectează anumite elemente, deci s-a ajuns deja din greșeli în soluții pe jumătate de măsură (...). Normal, trebuia să fie abrogat totul”, consideră liderul deputaților UDMR. În plus, acesta a precizat că UDMR va vota moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției și consideră că Tudorel Toader ar trebui demis.

Sute de reclamații la CNA după ce Ghiță a amenințat protestatarii #rezist

Aproximativ 500 de reclamații au fost primite de Consiliul Național al Audiovizualului după ce Sebastian Ghiță a amenințat protestatarii #rezist, într-o emisiune România TV de luni seară. Dorina Rusu, membru CNA, și președintele Comisiei pentru cultură din Cameră s-au autosesizat în acest sens. Mai multe organizații au depus și ele plângeri la Consiliu. În intervenția la emisiunea moderată de Victor Ciutacu, Ghiță a spus: „Dacă mai prindem pe străzi bandele #Rezist, cum i-am văzut astăzi la Ministerul Justiției, s-ar putea să se întâlnească cu niște cetățeni de la Partidul România Unită, care să le dea niște șuturi în fund și să îi trimită acasă. Dacă poliția nu-i trimite acasă, o să-i trimitem noi”. El a continuat: „Dacă avem o lege și o instituție, o respectăm. Nu se trezesc unii dintre noi să spargă geamurile, să-l bată pe ministru sau pe judecători. Asta curând se va termina. Dacă poliția nu-i ia de pe străzi, o să ne luăm la bătaie cu ei. Suntem atenți și, cum îi vom prinde pe străzi, bătând vreun ministru, distrugând instituții și sărind pe gardurile Parlamentului, o să le dăm o mamă de bătaie. Să plece la ei acasă și să ne lase-n pace”. Dorina Rusu, membru CNA, a declarat pentru News.ro că s-a autosesizat în acest caz, fiind încălcat Articolul 40 (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, care prevede că moderatorii, prezentatorii și realizatorii au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență. „Exact asta a fost - instigare la violență. Au venit ieri (marți, n.r.) sute de reclamații, iar astăzi mi-a fost transmis că sunt între 450 și 500. Colegii nu au apucat să le numere”. Rusu a precizat că în cel mult două săptămâni va fi discutat acest subiect în ședința CNA. Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură, arte și miloace de informare în masă din Cameră, a solicitat ieri vicepreședintei CNA, Monica Gubernat, să ia măsurile necesare privind afirmațiile lui Ghiță la postul de televiziune. Între cei care au depus plângeri s-au numărat organizațiile ActiveWatch și Stop Fake News, care a publicat pe pagina de Facebook link-ul către formularul pentru sesizarea CNA.

 

CCR: Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, constituțională

Curtea Constituțională a respins ieri sesizarea USR - PNL privind Ordonanța de Urgență pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, astfel că actul normativ este constituțional.  Cele două partide au contestat, în decembrie 2018, la CCR OUG nr.90/2018 privind înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților. Cele două partide au identificat patru motive de neconstituționalitate în adoptarea ordonanței. În primul rând, au considerat că nu sunt întrunite cele trei condiții obligatorii care justifică adoptarea unei ordonanțe de urgență, respectiv existența unei situații extraordinare, imposibilitatea amânării reglementării acesteia și motivarea corespunzătoare a urgenței. În al doilea rând, USR atrage atenția asupra încălcării principiului separației puterilor în stat, prin adoptarea de către Guvern a unui act cu putere de lege fără întrunirea condițiilor justificative prevăzute de Constituție și recunoscute prin jurisprudența Curții Constituționale. În al treilea rând, în contestația depusă la CCR USR a atras atenția asupra încălcării interdicției constituționale de reglementare a regimului instituțiilor fundamentale ale statului prin ordonanțe de urgență.  În al patrulea rând, USR și PNL au reclamat încălcarea obligației constituționale de respectare a tratatelor și pactelor internaționale la care România este parte. Una dintre obligațiile rezultate din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană este respectarea recomandărilor MCV, așa cum a reținut și Curtea Constituțională prin Decizia nr. 2/2012. Or, în cel mai recent raport emis în cadrul MCV, Comisia Europeană a recomandat expres României suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgențe subsecvente, precum și revizuirea legilor justiției, ținând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum și de recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO, au argumentat cele două partide.

Bărbatul suspectat că a agresat sexual o fetiță de 10 ani în scara unui bloc, arestat preventiv

Bărbatul suspectat că a agresat sexual o fetiță de 10 ani în scara unui bloc din Galați a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Totodată, anchetatorii au schimbat încadrarea juridică a faptei din agresiune sexuală în viol. Între timp, polițiștii fac cercetări pentru a descoperi cea de-a doua victimă a individului. Este vorba despre un tânăr, posibil minor, cu care barbatul a fost surprins pe faleza Dunării, întreținând raporturi sexuale orale. Individul, violator în serie, a fost condamnat la închisoare de două ori și eliberat de fiecare dată înainte de termen. Luni dimineață, bărbatul a acostat o fetiță de 10 ani, care se îndrepta la școală, pe care a dus-o în scara unui bloc din Galați și a violat-o. Câteva ore mai târziu, Poliția Brăila a fost sesizată de cetățeni că un individ întreține relații sexuale orale cu un tânăr, cel mai probabil minor, pe faleza orașului. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că este vorba despre același individ.

Angajații unui spital nu mai au voie să folosească Facebook și Youtube în timpul programului

Angajații Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu nu mai au voie să folosească Facebook și Youtube în timpul programului, de pe calculatoarele de serviciu, având acces în continuare la Internet, dar doar pe site-urile care îi ajută în activitatea medicală, a anunțat ieri managerul spitalului, Cornel Benchea. De asemenea, fiecare angajat care folosește calculatorul în interes de serviciu va avea o adresă de mail oficială și nu va mai putea trimite documente de pe Yahoo sau Gmail. “Vom face adrese de mail cu terminația Spitalul Județean, să nu mai folosească Yahoo. Și toată lumea nu o să mai aibă acces pe anumite site-uri”, a explicat Cornel Benchea, citat de Agerpres.Potrivit acetsuia, accesul la YouTube este deja blocat la nivelul unității medicale. În prezent s-a redat accesul la Facebook, după ce unii angajați au solicitat acest lucru, însă doar temporar, până se fac unele probe tehnice. Restricționarea accesului pe anumite site-uri care nu au profil medical și nu sunt folosite pentru a trimite documente medicale s-a făcut din motive de protecție a datelor și securitate. În plus, accesarea de către angajați a canalului YouTube a îngreunat foarte mult traficul. Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu este cel mai mare spital public din județ și deservește pacienți și din Alba, Brașov și Hunedoara.

O comisie a respins cererea Elenei Udrea de acordare a azilului politic în Costa Rica

Cererea Elenei Udrea prin care solicita azilul politic în Costa Rica a fost respins, ieri, de o comisie administrativă, avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, spunând că decizia va fi contestată în instanță. Astfel, cererea de azil politic a Elenei Udrea va fi analizată de judecători în următoarea perioadă. ICCJ a suspendat, în decembrie 2018, executarea pedepsei în cazul Elenei Udrea, în dosarul “Gala Bute”, în care a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu. Decizia a fost consecința hotărârii CCR prin care constituirea completurilor de 5 judecători de la instanța supremă a fost declarată nelegală. Udrea a fost eliberată din închisoarea din Costa Rica, unde se afla din 3 octombrie, în 25 decembrie 2018. Ea a precizat că nu va veni în România, procedurile privind obținerea statutului de azilant fiind în plină desfășurare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.