Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Recursul compensatoriu. Cum minte Tudorel Toader

Ziarul de Vrancea
14 ian 2019 661 vizualizări

Ministrul Justiției încearcă, din nou, să dea vina pe guvernul tehnocrat pentru legea care a scos sute de infractori periculoși din închisoare înainte de termen n Toader omite să spună că proiectul “tehnocrat” a fost modificat substanțial în Parlament de majoritate PSD – ALDE, cu acordul tacit al ministerului pe care îl conducea deja n de altfel, un deputat PSD laudă recursul compensatoriu

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, ieri, că recursul compensatoriu a fost inițiat de către guvernarea tehnocrată, a fost avizat de către Consiliul Superior al Magistraturii și adoptat de Parlament, intrând în vigoare la scurt timp după ce a devenit ministru. Precizările vin în urma valului de critici generat de crima comisă la Mediaș, județul Sibiu, de un bărbat eliberat în baza recursului compensatoriu. Agresorul, eliberat în mai 2018 din penitenciar, a lovit victima de unsprezece ori cu un cuțit. ”În repetate rânduri, am arătat urmatoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost inițiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componența anterioară) l-a avizat și a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru și că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare!”, a scris Toader pe Facebook.

Ministrul Justiției a girat modificările PSD - ALDE

În 28 decembrie 2018, Tudorel Toader a reluat o postare din 2 decembrie de pe Facebook în care preciza că Legea recursului compensatoriu a fost inițiată de guvernarea anterioară, CSM a propus să fie 3 zile considerate ca efectiv executate la 30 de detenție în spații necorespunzătoare, iar Parlamentul a aprobat 6 zile. Ministrul amintea și respingerea de către Curtea Constituțională a criticilor de neconstituționalitate.

”România anul 101 ziua 1. Se întorc de la parade complicii la punerea societății în condiții de pericol, își dau jos tricolorul de la gât și încep să facă ce știu mai bine. A reda fapte în mod selectiv tot minciună se numește”, a scris atunci fostul ministru tehnocrat al Justiției, Raluca Prună, pe Facebook, răspunzând precizărilor făcute de Tudorel Toader. ”Proiectul a fost modificat în mod fundamental în Parlament, și anume: 1. S-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate în condiții neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile chiar dacă nu sunt consecutive; 2. S-a extins beneficiul de la verificarea riguroasă, pe cameră și deținut la situația pe penitenciar, pentru a reține că au fost condiții neconforme de detenție; 3. S-a extins condiția de 3 mp la 4 mp”, preciza Prună. Ea menționa că ”Toader, cel pentru care pare ca a fi ministru al justiției înseamnă a fi un fel de Pilat, era ministru în guvernul Grindeanu începând din 23 februarie 2017”. ”Adevărat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul în Ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru când proiectul a fost discutat în Senat (adoptat pe 13 martie) și ulterior la Camera Deputaților (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea așadar obligația să apere proiectul adoptat de guvernul Grindeanu și să se opună modificărilor care au condus azi la consecințe grave pentru siguranța cetățeanului. Nu numai că nu a făcut asta, dar a pus umărul prin ordinul de ministru 2772/C din octombrie 2017”, a adăugat Raluca Prună. Fostul ministru a mai spus că, din ce se auzea la acel moment, Toader a interzis experților din minister să meargă în Parlament să apere proiectul. ”Și mai știu ca ministrul a aparat în spațiul public proiectul și a minimizat efectele devastatoare care puteau fi anticipate de pe lună. Toader poartă deci responsabilitatea, alături de stăpânii săi din coaliție”, a spus ea.

Raluca Prună a continuat: ”A da vina pe guvernul tehnocrat este numai o altă mârșăvie din lunga listă pe care istoria o va reține în dreptul lui Toader. Responsabilitatea pentru efectele acestei legi îi aparține exclusiv coaliției PSD/ALDE. Care a adoptat un proiect tehnocrat în guvernul Grindeanu, pentru a-l măcelari ulterior în Parlamentul în care au majoritate. Cu neparticiparea vinovată și complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecătorului constituțional Toader. Toader putea să retragă la orice moment proiectul de lege dacă i se părea prost sau deturnat. Dar pare laș și fără curajul asumării responsabilității”.

Peste 10.000 de deținuți au fost eliberați de la începutul anului 2018 până la sfârșitul lunii octombrie în baza Legii privind recursul compensatoriu, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

USR, proiect pentru abrogarea legii

USR a depus ieri în Parlament un proiect pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu și pentru anularea efectelor pe care le-a adus pentru siguranța cetățenilor. „În România a ajuns să se moară din cauza guvernării PSD-ALDE. Din cauza disperării de a-i scăpa de închisoare pe Dragnea și ai lui, PSD-ALDE au dezlănțuit haos și frică pe străzile României”, a afirmat liderul USR Dan Barna. ”Sâmbătă, un criminal eliberat în baza legii lui Tudorel Toader a ucis din nou în Mediaș, un altul a violat o tânără în Iași, iar în Alba Iulia, Constanța și Timișoara alte trei astfel de brute au tâlhărit trei tinere lipsite de apărare“, a mai spus Barna.

Deputat PSD: Efectele ar fi fost aceleași și dacă ar fi stat un an în plus în închisoare

În timp ce opoziția cere abrogarea legii privind recursul compensatoriu, care a dus la eliberarea mai devreme din închisori a unor condamnați pentru crime, violuri și tâlhării ce au recidivat, deputatul PSD Oana Florea susține că efectele ar fi fost aceleași și dacă acești deținuți ar fi stat un an în plus în pușcărie.Oana Florea spune că trebuie găsite soluții pentru acești deținuți, care în pușcării sunt tratați "ca animalele", iar când sunt eliberați avem "pretenția" "să se comporte ca un om"."Efectele cred că ar fi fost aceleași și dacă ar fi stat un an în plus în închisoare. Cât să îi ții acolo ca să ai garanția că îi recuperezi? Înainte să ne plângem de milă trebuie să ne gândim la soluții. Faptul că iei un om din societate, un om periculos, indiferent ce infracțiuni ar fi făcut și îl ții acolo, îl tratezi aproape ca pe un animal și ai pretenția, când îi dai drumul, să se comporte ca un om", a declarat deputatul PSD, la Digi 24.Întrebată dacă crede că Parlamentul a greșit votând o astfel de lege, Oana Florea a admis totuși că legea "trebuia dată la pachet cu niște măsuri post-condamnare".

Crin Antonescu: Nu am de luat lecții în ceea ce privește antipesedismul

Fostul lider PNL Crin Antonescu, care și-a depus dosarul de candidatură în partid pentru alegerile europarlamentare, a declarat, ieri, că nu are de luat lecții în ceea ce privește antipesedismul, care trebuie să însemne o alternativă, și nu o ciorovoială permanentă, cum nu trebuie să însemne ocultarea unor lucruri grave care se întâmplă în România. „Crin Antonescu este printre candidați. Lista nu o fac eu, lista este supusă dezbaterii și votului membrilor Biroului Politic Național. Așa a fost Crin întotdeauna, a generat întotdeauna pasiuni atât dintr-o parte, cât și din cealaltă. În măsura în care Crin Antonescu va reprezenta strategia politică, moțiunea adoptată la Congres, poziționarea noastră categorică anti-PSD, valorile dreptei liberale, în măsura în care el va fi pe această line politică, cu siguranță poate fi un candidat bun. Orice candidat trebuie să reprezinte valorile, principiile, obiectivele pe care le are atât PNL, cât și familia politică din care face parte, și anume, familia Partidului Popular European”, a declarat recent președintele PNL, Ludovic Orban. Întrebat despre această declarație a liderului PNL, Crin Antonescu a afirmat: „În ce privește criteriile din potretul-robot pe care l-a făcut domnul Orban unui bun candidat la europarlamentare, cred că e un portret corect și eu cred că mă încadrez. Cu valorile dreptei liberale am ostenit și eu aproape 30 de ani, încercând chiar să le definesc mai clar. În ceea ce privește antipesedismul, nu vreau să par lipsit de modestie, dar sincer cred că nu am de luat lecții. Puțini oameni din țara asta în viața politică au motive să nu iubească PSD-ul așa cum am eu, și cred că nu trebuie să explic de ce. Cred că puțini oameni politici au produs daune PSD-ului. N-aș da exemplul faptului că asumându-mi o decizie pe care nu o regret absolut, o decizie corectă, dar grea, în 2014 am făcut singurul pas care putea împiedica PSD să aibă astăzi președinte. Familia politică europeană, pentru cine are scăpări de memorie sau e foarte tânăr, aduc aminte că tot decizia mea ca președinte a fost”.Antonescu a subliniat că el este „cât se poate de antipesedist“.

Medic: Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul șpagă

Medicul Vasi Rădulescu spune, într-o postare pe Facebook, că salariile mari din sistemul medical nu a schimbat nimic în privința șpăgii și că oamenii mor și în spitalele private, și în cele de stat, iar poveștile care cutremură sunt uitate în scurt timp.

Medicul Vasi Rădulescu a postat, luni, pe Facebook, un mesaj prin care spune lipsurile și neregulile sistemului medical din 2019.

„Ce nu s-a schimbat în sistemul medical:

- salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul șpagă;

- rezidenții sunt la fel de umiliți, a se vedea recenta poveste de la Craiova, când doar specialiștii și primarii primeau în gardă mâncare gratis, rezidenții trebuind să o plătească;

- orgoliile incredibile și luptele la sânge pentru ierarhii sunt cam la fel;

- comunicarea medic - pacient are o mulțime de hibe și niciun oficial nu vrea să îmbunătățească lucrurile prin niște module speciale de training;

- la camerele de gardă e tot haos;

- facultatea de medicină te învață cum să tocești două cărți pentru examenul de rezidențiat;

- examenul de rezidențiat e un nonsens, ia puncte multe cine poate reține mai multă informație;

- provincia e în tranșee, cu spitale vai de mama lor, exceptând câteva situații în care manageri extraordinari au făcut lucruri minunate;

- orașele mari sunt suprasaturate cu medici, pentru că ei nu vor să plece să lucreze în provincie în condiții precare, după ce s-au pregătit în centre relativ bine dotate;

- birocrația sufocă medicii;

- educația medicală e la pământ și ne mai mirăm de ce prind toate fantasmagoriile în populația generală;

- la capitolul vaccinare e haos, pe partea de HPV nu s-a făcut mai nimic;

- spitalele regionale au fost împinse după 2020 și probabil proiectele lor vor fi amânate iar și iar;

- se moare la stat, se moare și la privat, apar povești care ne cutremură, dar le uităm repede;

- nu prea învățăm din greșelile noastre;

- medicina primară este insuficient dezvoltată, finanțată, sprijinită, când medicul de familie ar trebui să fie cel mai important medic într-o țară;

- înfloresc „medicii” care practică terapii departe de știința adevărată, doar pentru bani;

- obezitate în explozie, suntem campioni la boli cardiovasculare, când 80% din ele sunt preventibile prin alimentație și mișcare, iar programele de prevenție și educație nu prea există;

- campioni la cazuri noi și mortalitate prin cancer de col uterin, patologie evitabilă prin vaccinare antiHPV;

- o ură teribilă a unora față de medicii care vor să facă educație medicală și să lupte cu fenomenele fake news, precum și cu toți șarlatanii nocivi;

- ură și-ntre colegii medici, când ar trebui cu toții să ne ajutăm între noi și să schimbăm lucrurile în (mai) bine...

Aș putea să mai scriu încă pe-atâtea, dar cred că e suficient. V.”, se arată în postarea pe Facebook a medicului Vasi Rădulescu.

Medicul Vasi Rădulescu din București și este fondator al Leapșadesănătate.

Declinul demografic a încetinit în noiembrie 2018, datorită creșterii natalității

Populația României a continuat scăderea din cauze demografice, dar declinul a încetinit în noiembrie 2018, când s-au pierdut 6.759 de locuitori, față de 7.369 în aceeași lună a anului 2017, datorită creșterii natalității, arată datele publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS).În noiembrie 2018, s-au născut 14.993 copii, cu 3.138 mai puțini copii decât în octombrie 2018, dar cu 1.054 mai mulți față de aceeași lună din 2017.Totodată, în noiembrie 2018 s-au înregistrat 21.752 decese, cu 1.491 mai puține decât în luna octombrie 2018 și cu 444 mai multe față de noiembrie 2017.

Procurorii Onea și Negulescu, cercetați penal pentru constituirea unui grup organizat

Parchetul General a anunțat, ieri, extinderea urmăririi penale în cazul procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu, cei doi fiind acuați de mai multe infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat. În același dosar sunt cercetați alți trei procurori și trei ofițeri de poliție judiciară.”Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin ordonanța din 9.01.2019, au dispus extinderea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Negulescu Mircea, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, complicitate la represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, compromiterea intereselor justiției, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată”, au transmis, ieri, reprezentanții Parchetului General.Sursa citată precizează că ”faptele cercetate vizează modul în care cei doi inculpați și cei șase suspecți au efectuat acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea lor, existând suspiciunea constituirii unui grup infracțional organizat care ar fi acționat coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals”.Conducerea DNA a transmis, joi, Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicitarea avizului de revocare din funcția de procuror la DNA Ploiești a lui Lucian Gabriel Onea, în prezent suspendat din funcție, "întrucât acesta și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile".

Dragnea, interviu pentru New Europe: DNA, păpușar al judecătorilor

Afacerile liderului Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, au revenit în atenția presei după ce acesta a contestat rezultatul anchetei Oficiului European Antifraudă (OLAF), în cazul privind frauda cu fonduri europene, relatează publicația New Europe.Acțiunea legală a adus un val de umbră atât asupra lui Liviu Dragnea, care nu poate deține funcții guvernamentale din cauza unei condamnări de fraudă electorală, cât și asupra României, care a preluat luna aceasta președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, observă New Europe.Procesul este cea mai recentă încercare a lui Liviu Dragnea de a lupta împotriva acuzațiilor care îi sunt aduse și împotriva „statului paralel”.

Într-un interviu acordat publicației New Europe, Liviu Dragnea a declarat că DNA este nemulțumită de planul Guvernului de a înființa un departament în afara DNA care să investigheze activitatea judecătorilor. Dragnea a transmis că Agenția anticorupție este subiectul mult prea multor conflicte de intereseși abuzuri și nu poate fi responsabilă de investigațiile judiciare. Această sarcină ar trebui preluată de o agenție independentă de DNA, consideră Dragnea.

Într-un alt punct al interviului, Dragnea a declarat că legislația va fi prezentată Parlamentului pentru a preveni influențarea justiției, Parlamentului sau Guvernului de către serciviile secrete.Organizațiile susținute de George Soros sunt blamate pentru instigarea la violență în cadrul protestelor din București din data de 10 august. Dragnea l-a acuzat de asemenea pe președintele Klaus Iohannis că a susținut protestatarii.Conform declarațiilor liderului PSD, înființarea unui departament judiciar independent este o parte importantă din noile legi ale justiției susținute de PSD. Criticii politicianului susțin însă că este o încercare a lui Dragnea de a proteja judecătorii corupți și persoanele care au nevoie de corupție pentru a-și atinge obiectivele personale.

Trei hoți mascați au spart sediul unei primării și au furat un seif plin cu bani

Trei bărbați cu cagule au spart sediul Primăriei Țibana din județul Iași și au furat un seif plin cu bani. Prejudiciul este estimat la 160.000 de lei.Purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Ioana Buștiuc, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că în cadrul anchetei au fost ridicate imaginile de pe camerele de supraveghere.

”Am fost sesizați de primarul comunei Țibana că persoane necunoscute au sustras un seif din sediul Primăriei în care se aflau bani, fiind sustrasăși o altă sumă dintr-un alt seif, prejudiciul total fiind de 160.000 de lei. S-a deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat și se continuă cercetările pentru identificarea autorilor. De asemenea, au fost ridicate și imaginile de pe camerele video de supraveghere”, a spus Buștiuc.Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că spargerea din Primăria Țibana a fost dată de trei bărbați care au purtat cagule.

Cioloș: „O mare probabilitate” ca PLUS și USR să aibă liste comune la europarlamentare

Fostul premier tehnocrat spune că nu se pune problema, „deocamdată”, ca Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS) să fuzioneze cu USR, dar că „există o mare probabilitate” ca cele două formațiuni să aibă listă comună de candidați pentru alegerile europarlamentare.Într-un interviu acordat Adevărul, Dacian Cioloș a precizat, referitor la alegerile europarlamentare, că PLUS este „în discuții avansate” cu USR și că o decizie se va lua spre sfârșitul lunii.„Putem ajunge la o alianță electorală care să ducă la liste comune, dar poate fi și o înțelegere pe liste separate. Există o mare probabilitate să mergem pe liste comune. Obiectivul nostru este să arătăm că în Opoziție există o alternativă reală, cu oameni noi în politică, care au demonstrat că pot să construiască o viziune în care românii să aibă încredere”, a declarat Cioloș.Cât privește propria candidatură pentru Parlamentul European, fostul premier a precizat că nu „părăsește” politica internăși că este dispus să participe la aproape toate alegerile care se vor organiza în următorii doi ani. „Nu exclud nicio candidatură în următorii doi ani. La alegerile locale nu voi participa, dar cu siguranță voi fi pe listă la parlamentare. Dacă partidul mă va considera util pentru prezidențiale, o voi face. Oricum, voi fi aici pe perioada campaniei”, a mai spus Cioloș.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.