Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Record de cazuri, record de decese, record de pacienți la terapie intensivă

Ziarul de Vrancea
4 nov 2020 781 vizualizări

Ministrul Sănătății a evocat cu teamă ieri scenariul în care în România vor fi raportate zilnic peste 10.000 de cazuri

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 8.651 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 146 de decese și 1.001 pacienți internați la ATI.Toate cele trei cifre reprezintă recorduri de la începutul pandemiei. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 a ajuns la 11.867. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 3.341.867 teste. Dintre acestea, 35.964 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.808 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.156 la cerere.

Tătaru: Nu cred că vom avea un lockdown până la alegeri

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu crede că vom avea o închidere totală a activăților ca măsură de prevenire a răspândirii noului coronavirus și consideră că putem încă să evităm chiar și carantinarea unor localități, dacă ne protejăm de infectare. “Nu urmărim și nu cred că vom avea un lockdown, dar noi va trebui, fiecare dintre noi, prin componenta noastră pe care o putem aduce prin acest efort, să nu ajungem nici măcar la anumite carantinări de localități. Suntem într-un moment în care putem gestiona acest lucruri, dar nu putem gestiona singuri ca parte medicală. Este și o parte a populației civile. Sunt niște reguli care trebuie respectate”, a declarat Nelu Tătaru ieri, într-o conferință de presă organizată la Sibiu, întrebat dacă vom avea “lockdown” până la alegeri. Ministrul Sănătății a explicat că depășirea pragului de 10.000 de cazuri de COVID-19 poate însemna “colmatarea sistemului medical”. “Depinde foarte mult ce înseamnă acel prag de 10.000, dacă acel prag de 10.000 sunt simptomatici, sunt izolați, sunt carantinați sau dacă acel prag de 10.000 va colmata sistemul medical, atunci va fi diferit”, a spus Nelu Tătaru. El a atras atenția că “suntem pe o creștere a numărului de cazuri”. “Vom avea un număr de cazuri crescut, sper să nu fie o creștere mare, dar contextul în care trebuie să punem, niște măsuri luate astăzi își vor face efectul în 14-28 de zile ca să putem continua acest efort, să mergem pe o scădere”, a mai spus Nelu Tătaru.

Pacient cu coronavirus: Dragi prieteni, e “nașpa”

Un pacient cu coronavirus, care a fost internat 12 zile la Spitalul “Victor Babeș“ din Timișoara, a publicat un mesaj, pentru a le răspunde tuturor celor care nu cred: “Da, e nașpa, iar spitalele sunt pline. Am fost zece în salon. Când se elibera un pat nu dura 5 minute și era ocupat cu alt pacient”. Bărbatul povestește că mai multe zile a avut nevoie de oxigen și abia s-a ridicat pe marginea patului. Reprezentanții Spitalului Victor Babeș din Timișoara au publicat, pe pagina oficială de Facebook, mesajul unui pacient care a stat 12 zile internat. “Dragi prieteni. Pentru cei care nu mai cred, vă spun eu, virusul există. Dacă ai noroc faci formă ușoară. Însă nu toți avem acest noroc, eu am simțit-o pe pielea mea. Da, am fost pozitiv. Confirmat în 19.10.2020. Da, am fost internat 12 zile la Victor Babeș. A fost un adevărat coșmar, 12 zile de spitalizare plus 5 de izolare, în total 17 departe de fetele mele. Am trecut cu bine datorită medicilor extraordinari de la Victor Babeș, adevărați îngeri”, a scris bărbatul în mesaj.

Acesta a povestit că a fost întrebat de prieteni dacă e “chiar așa de nașpa”:

“Da! E nașpa, iar spitalele sunt pline. Am fost 10 în salon. Când se elibera un pat nu dura 5 minute și era ocupat cu alt pacient. Am avut 4 zile grele, cu oxigen suplimentar. 4 zile în care cu greu m-am ridicat pe marginea patului. Dar am trecut cu bine datorită celor de la V.Babeș. Aveți grijă de voi. Respectați regulile: Masca, dezinfectant, spălat pe mâini, distanțare”, a mai scris bărbatul. Acesta explică și că “bolnavii Covid, cei care au trecut prin boală, nu au râie”. “Nu au Sida. Au avut o boală virală. Luată la magazin, la benzinărie sau pe stradă. Noi, cei care am avut sau avem covid nu ne-am îmbolnăvit la curvele de pe centură. Aveți grijă de voi și de sănătatea voastră”, a mai scris bărbatul.

Tătaru: Laboratorul care nu va da rezultatul Covid în maxim 24 de ore va ieși din programul de testare

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, ieri, că laboratorul care nu dă rezultatul unui test Covid-19 în maxim 24 de ore și nu îl introduce în platforma digitală pentru a fi anunțat atât pacientul, cât și medicul de familie, va ieși din programul de testare. Nelu Tătaru a fost întrebat, miercuri, la Alba Iulia, ce măsuri se vor lua în județele în care se testează mai puțin și a răspuns: “Se evaluează anchetele epidemiologice. Orice testare vine după o recoltare, orice recoltare vine după un protocol de caz, după o definiție de caz. Evaluăm în acest moment fiecare din aceste teste să vedem dacă vin dintr-o anchetă. E ordinul de ministru care astăzi ar trebui să intre în practică cu acea corona-forms, deci este foarte clar că un laborator trebuie să dea rezultatul în maxim 24 de ore pentru acel test care trebuie lucrat și introdus în acea platformă digitală pentru a putea fi anunțat atât pacientul, cât și medicul de familie. În condițiile în care nu va respecta această regulă va ieși din acest program de testare”. Întrebat dacă i se pare normal ca în județele unde nu se testează să nu fie restricții și în județele unde se testează foarte mult să fie restricții, Nelu Tătaru a răspuns: “Mi se pare normal ca acolo unde crește indicele să fie restricții. Mi se pare la fel de normal ca acest indice trebuie să fie obiectiv”. De asemenea, el a mai fost întrebat și de ce nu se fac autopsii pentru persoanele care au murit și au fost declarate pozitiv Covid-19. “Conform acelui protocol există și o marjă mare de răspândire. Avem acea confirmare în prezența testului, rămâne efectiv doar pe modificarea unui protocol pe care noi îl folosim același de la nivel de Organizație Mondială a Sănătății sau Comisie Europeană”, a explicat Nelu Tătaru.

CCR nu se grăbește cu impozitarea pensiilor speciale

Curtea Constituțională a României a amânat ieri, pentru 8 decembrie, pronunțarea unei decizii pe sesizările Avocatului Poporului și Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu. Pe 17 iunie, Parlamentul a modificat legea privind impozitarea pensiilor speciale. Conform unui amendament, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 și 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depășește această sumă. Liderul deputaților PNL Florin Roman a declarat că e pentru a treia oară când CCR amână pronunțarea pe proiectul care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale și precizează că judecătorii Curții trag de timp într-o speță care îi privește direct. El a mai explicat că proiectul a ținut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale. La rândul lor, reprezentanții USR au transmis că vor fi plătite în continuare pensiile speciale uriașe, unele de aproape 70.000 lei pe lună, din cauză că CCR a amânat decizia. „Motivul amânării este, de data aceasta, izolarea unuia dintre judecători, data trecută a fost invocată necesitatea de a aștepta puncte de vedere de la președinții celor două Camere ale Parlamentului și de la alte autorități publice”, mai arată postarea pe pagina de Facebook a USR. În realitate, 7 din cei 9 judecători ai Curții beneficiază de pensii speciale și nu au niciun interes să își vadă veniturile diminuate, precizează sursa citată.

Maia Sandu, despre Dodon: A arătat cine a creat știrile false în ultimii 4 ani

Igor Dodon a arătat în direct cine a creat toate știrile false în Republica Moldova în ultimii patru ani și cine este principalul vinovat de instigare la ură în țara noastră, a declarat candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu, într-o reacție la acuzațiile formulate la adresa ei de contracandidatul său marți.“Dodon a luat glodul (noroiul) în mâinile proprii și l-a aruncat în toți cetățenii. Atâta greață și ură față de propriul popor poate avea doar un om slab, fricos”, consideră Maia Sandu, care spre deosebire de precedentele alegeri prezidențiale din 2016 l-a depășit pe Igor Dodon în primul tur de scrutin. “El reprezintă frica, noi suntem speranța. Dodon reprezintă trecutul. Oameni buni, pe 15 noiembrie avem de ales - trecutul sau viitorul!?”, a afirmat lidera PAS, care se va confrunta în acea zi cu Igor Dodon în al doilea tur de scrutin.În conferința sa de presă de marți, președintele moldovean aflat la sfârșit de mandat Igor Dodon, care candidează ca independent pentru a fi reales, sprijinit de Partidul Socialist (prorus, de stânga), i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni să nu-l schimbe din funcție. “Nu schimbați porumbelul din mână pe coțofana de pe gard”, s-a adresat Dodon alegătorilor, lansând o serie de atacuri la adresa Maiei Sandu.

Kaufland, obligată să plătească daune morale de 25.000 de lei unei cliente lovite de un motostivuitor

Curtea de Apel Oradea a obligat Kaufland România, printr-o decizie definitivă publicată în data de 22 septembrie, să plătească daune morale de 25.000 de lei unei cliente în vârstă, ce a fost lovită de motostivuitor într-un magazin al rețelei. Dosarul a trecut pe la trei instanțe și toate i-au dat dreptate reclamantei, scrie clujust.ro În 5 decembrie 2018, o femeie în vârstă de 69 de ani, în timp ce se afla la cumpărături într-un magazin Kaufland din Oradea, fără să observe, a fost lovită de un motostivuitor condus de către un angajat al magazinului. Imediat ce a fost lovită de motostivuitor, bătrâna a căzut la pământ, iar în momentul ulterior a fost transportată la unitatea de primire urgențe din cadrul Spitalului Dr. Gavril Curteanu. După consultarea de către medicii specialiști, a primit o serie de documente medicale, cu care s-a deplasat la medicina legală, unde a fost eliberat certificatul medico-legal, în cadrul căruia se evidențiază faptul că reclamanta a prezentat ca și leziuni: “gamba stg. Laterală, 1/3 mijlocie, tegumentele prezintă o colorație cafenie pe o arie de 4/3 cm ; mișcările de abducție și adducție precum și mișcările în plan sagital a membrului superior stg se efectuează corespunzător ; subiectul acuză dureri la nivelul regiunii temporo zigomatice stg și coapsa stg, fata laterală.”. În același act s-a arătat că pentru vindecare sunt necesare un număr de 30-35 zile de îngrijiri medicale.

Polițistul englez care a lucrat la cazul Țăndărei, acuzat că deține pornografie infantilă extremă

Bernie Gravett, polițistul britanic care a lucrat împreună cu polițiștii români la cazul interlopilor din Țăndărei acuzați că traficau copii, este acuzat de autoritățile britanice de deținere de imagini pornografice cu copii abuzați, transmite The Scottish Sun, preluat de g4media.ro. Bernard Gravett, un expert în combaterea traficului de ființe umane, ar fi deținut 193 de imagini indecente pe care le-a realizat în perioada 2011 – 2017. Fostul polițist, pensionat și devenit între timp consultant pe chestiuni de trafic de persoane, urmează să compară în fața unui judecător în decembrie, fiind eliberat pe cauțiune de procurori. În decembrie anul trecut, Bernie Gravett se declara șocat de achitarea inculpaților din dosarul Țăndărei. Într-o declarație pentru site-ul G4Media.ro, el spunea atunci că “la auzul acestei vești triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de copiii care au fost tratați și exploatați, cât și față de viitoarele victime. Gruparea din Țăndărei devine și mai puternică cu această decizie atroce a Curții. Este o zi tristă pentru justiția din România”. Mai mult, el cerea Eurojust să ia măsuri privind capacitatea statelor membre UE de a lupta cu crima organizată. Pe 8 aprilie 2010, procurorii DIICOT și 28 de polițiști britanici au năvălit peste romii din Țăndărei. Au fost puse în aplicare 34 de mandate de percheziție și au fost arestate 18 persoane pentru trafic de persoane și spălare de bani. Au fost confiscate miltraliere AKM, 12 puști de vânătoare, 6 pistoale, bani, mașini, cai și 10 kilograme de aur în valoare de jumătate de milion de euro. Pe 29 iulie 2010, 26 de membri ai rețelei din România au fost trimiși în judecată pentru traficarea în UK a 181 de copii. În decembrie 2019, toți cei 25 de inculpați în dosarul de trafic de copii din Țăndărei au fost achitați de Curtea de Apel Târgu Mureș. Motivul: faptele nu există.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.