Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Record de cazuri în România, record de cazuri în lume

Ziarul de Vrancea
28 oct 2020 795 vizualizări

5.343 de noi contaminări au fost raportate ieri în țara noastră, o cifră zilnică fără precedent n pentru prima dată de la începutul pandemiei, în lume au fost anunțate peste 500.000 de cazuri în ultimele 24 de ore n pacienții simptomatici care ajung la Urgențe vor face teste rapide pentru COVID-19, pe lângă testarea RT-PCR, a anunțat ministrul Sănătății

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 5.343 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, 107 decese și 861 de persoane internate la Terapie Intensivă, fiind cel mai grav bilanț zilnic de la declanșarea pandemiei de COVID-19. Printre cei decedați se află și un băiețel de 4 luni, cu mai multe afecțiuni asociate, din Sibiu.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 a ajuns la 10.934.  Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 3.133.809 teste. Dintre acestea, 36.815 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.641 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.174 la cerere.

Noi reguli pentru pacienții cu simptome

Pacienții cu simptome specifice COVID-19 care ajung la Urgențe vor fi testați și cu teste rapide de detecție a antigenelor SARS CoV-2, în funcție de rezultat urmând să fie izolați, menținuți în zona tampon sau trimiși acasă, până la aflarea rezultatului testului RT-PCR. Persoanele confirmate cu noul coronavirus prin testul RT-PCR trebuie să informeze medicul de familie, care le va lua în evidență și le va monitoriza starea de sănătate, urmând să transmită fișa de monitorizare către DSP. După evaluarea telefonică de către medicul de familie, se va stabili dacă pacientul poate rămâne acasă, dacă trebuie să fie evaluat în spital sau dacă necesită internare. Totodată, având în vedere că medicii de familie vor prelua monitorizarea pacienților asimptomatici, se va modifica fluxul informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS CoV- 2. Acest nou protocol a fost aprobat ieri de Nelu Tătaru printr-un ordin la ministrului Sănătății.

Conform documentului, pacientul pozitiv SARS COV 2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă.

Peste 220 000 de noi contaminări zilnice în Europa

Peste 500.000 de noi contaminări cu noul coronavirus SARS-CoV-2 au fost înregistrate în mod oficial în lume marți - un nou “record” -, potrivit unui bilanț realizat ieri, pe baza datelor furinizate de autorități în domeniul sănătății. În total, peste 516.898 de infecții au fost declarate și 7.723 de morți din cauza covid-19. Această creștere a numărului cazurilor în lume se explică doar în parte prin creșterea numărului testelor realizate de la primul val al pandemiei, în martie-aprilie. Europa este continentul pe care pandemia a accelerat cel mai rapid - cu peste 220 000 de noi contaminări zilnice, în medie, în ultimele șapte zile - reprezentând o creștere cu 44% față de săptămâna precedentă. În contextul în care numeroase țări impun noi măsuri stricte în vederea opririi acestui al doilea val, Europa se apropie de o medie de 2.000 de decese zilnic. În primul val al pandemiei, în aprilie, se înregistrau peste 4.000 de morți zilnic. Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu o creștere a numărului cazurilor detectate. America a înregistrat pentru prima oară peste 500.000 de contaminări într-o săptămână în ultimele șapte zile, după ce săptămâna trecută a înregistrat 370 000.

Dintre aceste 500.000 de cazuri înregistrate marți în lume, peste jumătate au fost semnalate în primele zece cele mai afectate țări - Statele Unite, India, Brazilia, Rusia, Franța, Spania, Argentina, Columbia, Regatul Unit și Mexic.

Doi jurnaliști, acces interzis la înmormântarea de la București a unui istoric turc

Oficialii Ambasadei Turciei din București au dat afară doi jurnaliști turci de la ceremonia de înmormântare a istoricului Mustafa Ali Mehmed pe motiv că sunt „teroriști căutați”, informează zaman.ro. Ziaristul turc Necdet Celik și un coleg al său au fost, marți, la cimitirul musulman din București, pentru a se ducumenta pentru articol despre înmormântarea istoricul și turcologului din comunitatea turco-tătară Mustafa Ali Mehmed. Deși nu erau singurii jurnaliști la eveniment, viceconsulul Sait Evren Güner l-a oprit pe Necdet Celik din a mai filma, iar un angajat de la cimitirul mahomedan, Mehmet Oner, a încercat să spargă telefonul colegului. Mai mult, ambasadorul Fusun Aramaz a ordonat angajaților instituției să sune jandarmii pe motiv că la eveniment se află „teroriști căutați”. „Am întârziat intenționat, pentru ca știam că vor veni cei de la ambasadă și nu am doream să intru în conflict. Când am început să filmez rugăciunea, nu a trecut un minut și viceconsulul Sait Evren Güner a intervenit și mi-a închis camera video. Eu filmam cu telefonul. Nu am vrut să ne certăm în fața oamenilor, m-am depărtat și viceconsulul a venit la mine și mi-a spus că aici este teritoriul Turciei, nu pot filma, chiar dacă ceea ce filmez nu are legătură cu statul turc. Am spus că alți doi ziariști urmăresc acest eveniment, dar mi-a replicat că celor doi le-a dat voie. Am precizat că la intrare nu am fost oprit de nimeni, nu există niciun anunț pentru acreditare și am participat la mai multe evenimente similare în anii trecuți. Viceconsulul a insistat să ies, chiar m-a amenințat că va chema jandarmii. Am aflat mai târziu că ambasadorul Fusun Aramaz a chemat jandarmii spunând, «La cimitirul mahomedan sunt teroriștii căutați»“, a declarat jurnalistul turc.

Jurnalistul consideră că acest atac vine după protestul de duminică, din Piața Constituției, față de condiții în care sunt ținuți deținuții politic din Turcia. „Am fost gonit de pe teritoriul Turciei, dar în România, nu în Turcia. Ieri, tot aici, am făcut o filmare fără nicio problemă. Mai ales, familia decedatului nu a anunțat nicio restricție pentru ceremonie”, a afirmat Celik.

Necdet Celik și colegul său Hayri Gul au mai scris mai multe articole despre lucrările profesorului Mustafa Ali Mehmed, făcând chiar interviu cu istoricul, dar nu au putut să marcheze evenimentul înmormântării sale.

Deputatul „mitralieră”: Masca nu e sănătoasă ținută mai multe ore, produce modificări cerebrale

Abordarea Guvernului, “cu complicitatea PSD”, în ceea ce privește pandemia cu noul coronavirus a fost una greșită, a afirmat, miercuri, deputatul Cătălin Rădulescu, care a precizat că nu este adeptul obligativității purtării măștii de protecție, despre care susține că, ținută mai multe ore, poate “produce modificări cerebrale”. “Existența acestui virus e clară, este în toată lumea. Eu am teoria mea vizavi de cum trebuia prevenită această pandemie, inclusiv în România, sau cum o tratezi. Adică eu nu cred în obligativitatea măștii. Nu o să cred niciodată, indiferent cine mi-ar impune acest lucru. Am fost prin toată lumea asta și am văzut și înainte de pandemie oameni care purtau mască. Dar o făceau pentru a se proteja ei pe ei. (...) Pe de altă parte, de la început am spus că trebuiau făcute testări masive”, a declarat Rădulescu într-o conferință la sediul Partidului Ecologist Român, formațiune pentru care deschide lista candidaților la Camera Deputaților în circumscripția Argeș.

El a adăugat că nu este de acord cu carantinarea oamenilor în case, “creându-le această psihoză de a sta într-un mediu închis, pentru că nu sunt animale”, iar “copiii nu pot face educație online pentru că trebuie să interacționeze”. “Noi, românii, suntem o nație mai altfel decât alții, nu suntem reci. Noi suntem totdeauna deschiși la orice fel de discuție, să fim prietenoși, avem altă manieră. Închipuiți-vă ce a însemnat luni de zile să ții toți oamenii carantinați în case. Unii au stat în blocuri, în apartamente, fără să poată ieși. Plus că masca, așa cum am spus-o ca medic totdeauna, nu este sănătoasă dacă este ținută nu știu câte ore, pentru că ea produce modificări cerebrale la un anumit moment. Cum poți să accepți tu, ca medic, să induci în populație un lucru care tu știi că nu este sănătos? Deci, abordarea acestui guvern, cu complicitatea PSD-ului, a fost greșită. S-a dorit să se înspăimânte tot poporul, în loc să faci cum fac suedezii sau alte nații care au înțeles altfel - să protejeze poporul, să-l lase să funcționeze, să fie liber. (...) Dacă ei stabilesc să meargă la vot pe 6 decembrie, eu le cer românilor să nu se prezinte pentru aceste partide, să voteze alte partide, care vin cu altă abordare”, a spus deputatul.

Rădulescu a precizat că este și împotriva vaccinării obligatorii.

“Eu, ca medic, sunt împotriva obligativității de orice gen, inclusiv obligativitatea vaccinării. Aceste lucruri trebuie să fie opționale (masca și vaccinul - n.r.). Nu putem să obligăm românii împotriva voinței lor”, a adăugat deputatul, precizând că aceeași poziție o va avea și PER.

Dosarul de corupție al baronului de Prahova se va rejudeca

Dosarul de corupție în care au fost trimiși în judecată fostul președinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma și fiul acestuia, Vlad Cosma, fost deputat SD, se va rejudeca de la zero, în urma unei decizii a Tribunalului Prahova care a declarat nule mai multe încheieri ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. În acest dosar, deferit justiției în 2014, Cosma - tatăl primise o pedeapsă de opt ani de închisoare, iar Vlad Cosma fusese condamnat la cinci ani de detenție, însă sentința a fost anulată.

În aprilie 2014, Mircea Cosma a fost trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu, fiul său, atunci deputat PSD, Vlad Cosma, pentru trafic de influență, directorul Direcției “Patrimoniu” din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită și abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe pentru trafic de influență și dare de mită. Ei au fost acuzați că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunțători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

O persoană a murit după ce a căzut cu parapanta, în Masivul Bucegi

O persoană și-a pierdut viața după ce s-a prăbușit cu parapanta în Masivul Bucegi, echipele de salvare care au ajuns la locul accidentului constatând că victima are leziuni incompatibile cu viața. Potrivit informațiilor furnizate de Serviciul Național Salvamont, parapantistul s-a prăbușit în zona Brânei Caraimanului, iar la locul accidentului au ajuns salvamontiștii prahoveni și cei de la Serviciul Bușteni. Inițial, s-a pus problema intervenției unui elicopter care să preia rănitul, însă ajunși la fața locului salvatorii au constatat că parapantistul are leziuni incompatibile cu viața. Echipele de salvare vor demara acțiunea de recuperare a trupului neînsuflețit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.