Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Reacție adversă rară după a doua doză de vaccin anti-COVID

Ziarul de Vrancea
3 feb 2021 1068 vizualizări

O doctoriță de 32 de ani din Vâlcea a suferit o paralizie temporară facială, dar acum se află într-o stare de sănătate bună

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat ieri că a fost înregistrată o reacție adversă rară - paralizie temporară facială - după administrarea celei de-a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer. Reacția s-a înregistrat la o femeie din Vâlcea, medic.

“Ministerul Sănătății a fost informat de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre înregistrarea unei reacții adverse rare, paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty)”, a arătat MS. Conform sursei citate, în acest moment, pacienta se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice. “Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri”, a precizat MS. Pacienta respectivă este un medic din Vâlcea, în vârstă de 32 de ani.

Numărul persoanelor vaccinate a depășit numărul total al infectărilor

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu afirmă că, la nivel mondial, numărul persoanelor vaccinate a depășit numărul total al infectărilor cu noul coronavirus, fiind un “moment istoric”. “Veștile extrem de bune de miercuri ne dau speranța că ar putea însemna sfârșitul pandemiei de Coronavirus, asta după ce 104,9 milioane de doze au fost administrate, în vreme ce numărul total al infectărilor este de 104,1 milioane la nivel global”, a adăugat el. Baciu a precizat că, până miercuri, la nivel mondial s-au cumpărat 7,7 miliarde de doze, în timp ce alte 5 miliarde care sunt în prezent negociate sau rezervate pentru extinderea contractelor existente.

A început administrarea vaccinului Moderna

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că ieri a început administrarea vaccinului Moderna la nivel național, iar persoanele programate să primească prima doză până în 16 februarie vor fi imunizate cu acest tip de ser și vor face rapelul la 28 de zile. “După realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informațiile pentru generarea unei noi recipise în funcție de tipul vaccinului”, a transmis CNCAV. Conform sursei citate, rapelul se administrează potrivit indicațiilor producătorului, în funcție de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer și la 28 de zile pentru Moderna. Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia.“Menționăm faptul că ambele vaccinuri, BioNTech Pfizer și Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu”, a explicat CNCAV.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

Lefurile bugetarilor în 2020 au fost cu 68% mai mari decât media națională

n venitul salarial lunar mediu brut, la stat, anul trecut a fost de 7.173 de lei

Viceliderul grupului deputaților USR-PLUS Cristian Seidler a declarat că veniturile salariale la stat au fost anul trecut cu 68% mai mari decât media națională, iar România a avut cheltuieli de personal în valoare de 110 miliarde de lei, pentru 1,25 milioane de angajați, fără cei din companii naționale și societăți comerciale deținute de stat. „Veniturile salariale la stat au fost, în 2020, cu 68% mai mari decât media națională. În 2020, România a avut cheltuieli de personal în valoare de Î110 miliarde de lei, pentru Î1,25 milioane de angajați, fără cei din companii naționale și societăți comerciale deținute de stat. Așadar, venitul salarial lunar mediu brut, la stat, în anul 2020 a fost de 7.173 de lei. Venitul salarial lunar mediu brut în anul 2020 a fost de maxim 4.253 de lei, luând în calcul atât angajații din mediul privat cât și pe cei de la stat, mai puțin pe cei din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. Veniturile salariale la stat au fost, prin urmare, cu 68% mai mari decât media națională. În general, salariile la stat ar trebui să fie mai mici decât cele din privat, fiind locurile de muncă mai stabile, în timp ce, în mediul privat ar trebui ca salariile să fie mai mari decât la stat, locurile de muncă fiind expuse fluctuațiilor economice. Cred e de bun-simț ca măcar unele sporuri ale bugetarilor să fie modificate, în acest context. Cât despre creșteri salariale generale, la stat, ar fi nerezonabile. Sursa informațiilor: Ministerul Finanțelor și Casa Națională de Pensii Publice”, a scris Cristian Seidler joi pe Facebook.

Cîmpeanu: Dacă elevul prezintă simptome și nu vine la școală nu se pun absențe

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că adeverințele medicale ale elevilor vor fi luate în considerare și în format electronic și a cerut ca aceștia și părinții lor să nu fie trimiși după alte documente medicale, fiind valabile cele emise pentru primul semestru. „Dacă acele adeverințe au fost eliberate, spre exemplu, pe baza unei boli cronice, diabet, din păcate nu s-a vindecat de diabet între primul și cel de-al doilea semestru. Nici elevul și nici cadrul didactic. Deci adeverințele pe primul semestru rămân valabile. O să introducem un articol conform căruia se vor lua în considerare adeverințele în format electronic”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ieri, în videoconferința cu inspectorii școlari.

El a mai afirmat că, dacă elevii prezintă simptome de COVID-19, nu vin la școală și nu le vor fi puse absențe. Elevii și profesorii vor purta permanent masca în școală, vor fi circuite speciale de deplasare în interiorul unității de învățământ și ore decalate de începere a cursurilor. Elevii vor fi supravegheați în pauze pentru a respecta distanțarea socială, distanța între elevi în sala de curs va trebuie să fie de un metru, iar dacă acest lucru nu e posibil, mobilierul să fie dispus astfe încât distanța să fie cât mai mare. Accesul va fi interzis în școală pentru persoanele străine și se va aplica principiul “1 clasă de elevi - 1 sală”. Acestea sunt măsurile propuse de Ministerul Educației în proiectul de ordin pentru organizarea activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Test negativ obligatoriu la intrarea în România, nu mai vechi de 72 de ore

Persoanele care sosesc în România din aproape 70 de țări și teritorii trebuie să prezinte un test PCR negativ efectuat de cel mult 72 de ore și să intre în carantină pentru 14 zile. Lista a fost aprobată ieri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. “Pe lângă actualizarea listei statelor cu risc epidemiologic a fost introdusă și obligația ca la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară”, a transmis CNSU.

Doi dintre agresorii femeii jandarm, condamnați cu executare

Doi dintre agresorii femeii jandarm la mitingul din 10 august 2018, din Piața Victoriei, au fost condamnați de Curtea de Apel București la pedepse cu executare, după ce în prima instanță primiseră pedepse cu suspendare. Celelalte cinci persoane judecate în acest dosar au rămas cu pedepsele cu suspendare date de prima instanță. Curtea de Apel București a decis, ieri, să desființeze în parte sentința apelată doar în ceea ce îi privește pe Ionuț-Liviu Cojoacă și Daniel Dumitru. Astfel, magistrații au hotărât să înlăture dispozițiile de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei în ceea ce îi privește pe cei doi, urmând să execute pedepsele în regim privativ de libertate. Daniel Dumitru are o condamare de doi ani și opt luni de închisoare, iar Liviu-Ionuț Cojoacă, de doi ani și nouă luni de închisoare. Celelalte cinci persoane judecate în acest dosar rămân cu condamnările cu suspendare dictate la sfârșitul anului 2019 de Judecătoria Sectorului 1. Decizia Curții de Apel București este definitivă. Cele șapte persoane au fost trimise în judecată pentru ultraj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor - întrucât femeii jandarm i-a fost furată arma, uz de armă fără drept și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Daniel Dragomir s-a predat la o secție de poliție din Bari

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență și luare și dare de mită și pe al cărui nume e emis un mandat european de arestare, s-a predat la o secție de poliție din Bari. “În dimineața de 4 februarie 2021, Poliția Română a fost informată, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională - Biroul Sirene, de către autoritățile italiene, că, în cursul zilei de ieri un bărbat, de 42 de ani, urmărit la nivel internațional, s-a prezentat la o secție de poliție din Bari, însoțit de avocatul ales. Acesta a fost depus în Penitenciarul din Bari, în așteptarea prezentării în fața instanței de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul București”, anunță IGPR. Bărbatul este fostul ofițer SRI Daniel Dragomir. Conform procurorilor, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Dragomir, care îndeplinea funcția de șef de grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informații, beneficiind de ajutorul soției sale, a pretins și, ulterior, a primit de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, suma totală de 462.567 de euro. “Sumele de bani menționate mai sus au fost pretinse și primite de către inculpatul Dragomir Daniel, pentru a-și folosi influența, prin prisma funcției deținute, asupra unor funcționari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Garda Financiară”, au arătat procurorii DNA.

Mariana Rarinca a pierdut la CEDO

Mariana Rarinca, femeia condamnată pentru că a șantajat-o pe fosta șefă a Cuții Supreme, a pierdut procesul contra României la CEDO. Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au declarat, ieri, drept inadmisibilă plângerea depusă contra României de Mariana Rarinca, femeia condamnată pentru că a șantajat-o pe judecătoarea Livia Stanciu, fosta șefă a Curții Supreme. „Curtea a examinat aceste plângeri, astfel cum au fost prezentate de solicitant. Cu toate acestea, având în vedere toate materialele aflate în posesia sa și în măsura în care intră în jurisdicția sa, Curtea constată că nu dezvăluie orice apariție a unei încălcări a drepturilor și libertăților prevăzute în Convenția sau protocoalele sale”, conform deciziei CEDO.Rarinca a cerut CEDO să constate ca i-a fost încălcat dreptul la un act corect de justitie. Judecătorii CEDO i-au respins însă cererea în unanimitate.Mariana Rarinca a fost găsită vinovată că șantajat-o pe Livia Stanciu, președintele Curții Supreme, pentru 20.000 de euro. Șeful Curții Supreme spunea atunci că o cunoștea pe această femeie, însă nu știa de ce a recurs la un asemenea gest. Potrivit procurorilor, „inculpata a amenințat persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post de televiziune) a unor date compromițătoare despre aceasta și familia acesteia, susținând că deține înscrisuri și alte mijloace de probă cu care își poate proba afirmațiile”. În schimbul nedivulgării către presă a acestor informații presupus compromițătoare, femeia i-a pretins judecătoarei suma de 20.000 de euro într-o convorbire telefonică, potrivit DNA.

Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului: Un fost ofițer SRI

​Fostul ofițer SRI Vasile Zărnescu a fost condamnat ieri, de Judecătoria sectorului 3, la un an și o lună de închisoare cu amânarea pedepsei si termen de supraveghere doi ani, pentru săvârșirea infracțiunii de negare a holocaustului. Sentința este o premieră în România. În soluția instanței sunt invocate mai multe articole semnate de Zărnescu, pe site-ul altermedia.info, cu titlurile „Falsitatea noțiunii de holocaustolog”, „Înșelătoria secolului XX”, dar și pentru cartea „Sabin Orcan suporter”, publicată la editura Tempus București și expusă spre vânzare la librăria Eminescu din București. Potrivit RFI, Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informații, a publicat în 2016 cartea “Holocaustul – Gogorița diabolică – Extorcarea de bani de holocaust”. Lansarea cărții, care fusese programată pe 8 aprilie 2016 la Librăria Mihai Eminescu, a fost contramandată.

Fiul lui Ion Rațiu cere AUR să șteargă o postare cu imaginea fostului lider țărănist

Nicolae Rațiu, președintele Rațiu Family Charitable Foundation și fiul lui Ion Rațiu, cere partidului AUR, condus de George Simion, să șteargă postarea de pe Facebook în care se folosea de fotografia și un citat al fostului politician țărănist. Nicolae Rațiu arată că “Ion Rațiu nu a susținut niciodată poziții bazate pe discriminarea semenilor cu credințe, valori, principii sau indicatori identitari diferiți (etnie, religie etc.)”, cu referire la pozițiile publice ale liderilor AUR. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a postat miercuri fotografia lui Ion Rațiu și citatul acestuia: “Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca săai dreptul să nu fii de acord cu mine”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.