Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Raport: Șefii Poliției discutau pe watsapp despre Alexandra

Ziarul de Vrancea
31 iul 2019 1584 vizualizări

Operatorul 112 de la IPJ Olt lucrează singur pe o tură de 24 de ore, mai arată documentul n apar noi mărturii despre caz, dar și informații contradictorii despre fiica suspectului

Raportul MAI privind modul de intervenție în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu arată că operatorii 112, dar și polițiștii din teren, precum și cei din conducerea IPJ Olt au încălcat numeroase proceduri. Deși tatăl victimei a anunțat dispariția Alexandrei Măceșanu miercuri, 24 iulie 2019, la 20:30, cercetările în acest caz au început abia a doua zi dimineață, la 8:30, debutând tardiv, arată concluziile raportului Ministerului Afacerilor Interne. “Neraportarea situației de către ofițer șefului său ierarhic a avut drept consecință faptul că în intervalul orar 08.30 – 11.00, din data de 25.07.2019, acțiunile operative au fost efectuate doar de către șeful postului de poliție, fără a fi angrenați alți polițiști în sprijin, operațiunile derulându-se pe o arie restrânsă”, se arată în document. Raportul MAI mai arată că, deși, joi, la ora 11.44, un polițist l-a informat pe adjunctul IPJ Olt de la acea vreme despre dispariția Alexandrei, acesta a preferat totuși să participe la bilanțul de la Poliția Orașului Potcoava și apoi a mers și la bilanțul Poliției Orașului Scornicești. Astfel, adjunctul a ignorat complet datele existente până la acea oră și nu a luat nicio decizie în caz. Cei doi adjuncți ai IPJ Olt au ajuns în Caracal abia joi, la ora 18.15-18.30, s-au documentat cu privire la activitățile efectuate până la acel moment, iar la ora 18.24 comisarul șef de la acea vreme, care a fost ulterior și destituit din funcție, conform raportului redactat, a postat un mesaj text prin aplicația whatsapp, pe grupul de comandă din care fac parte șefii inspectoratelor județene, adjuncții acestora și conducerea I.G.P.R., respectiv peste 130 de persoane, fără a-l informa în mod direct pe inspectorul general al Poliției Române despre cazul Alexandrei. Concluziile raportului Ministerului Afacerilor Interne mai arată că, pe parcursul efectuării verificărilor, au fost constatate elemente vizând o capacitate restrânsă a operatorilor 112 de a obține date de la victime, precum și oferirea unor indicații privind comportamentul acestora și folosirea mijloacelor aflate la îndemână. Totodată, pe parcursul activităților desfășurate, a fost constatat faptul că operatorul de la dispeceratul 112, de la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Olt, își desfășoară activitatea singur pe o tură de 24 ore, putând prelua concomitent mai multe apeluri rămase în desfășurare, “ceea ce îi poate reduce capacitatea de a gestiona eficient diferitele situații de risc, indicate de potențiale victime”. Operatorul 112 a avut însă o atitudine refractară față de Alexandra și nu a reușit să o consilieze pe tânără și nici să-i ofere sfaturi referitor la ceea ce ar fi trebuit să facă.

Jandarmeria nu refuzat inițial intervenția

În raportul Ministerului de Interne se mai arată că Jandarmeria a refuzat inițial să trimită luptători de la Brigada Mobilă pentru a sprijini ancheta. „Polițistul a dispus șefului SAS să-i pună la dispoziție 2 grupe a câte 7 oameni pentru perchezițiile ce urmau a fi efectuate. Totodată, a luat legătura telefonic cu adjunctul șefului Grupării Mobile Jandarmi Craiova, colonelul B, solicitându-i să fie sprijinit cu 20 de jandarmi, însă acesta a refuzat, spunând că are oamenii în dispozitiv. Ulterior, comandantul IJJ Olt, domnul colonel D. a pus la dispoziție 10 jandarmi în sprijin pentru efectuarea perchezițiilor domiciliare, aceștia prezentându-se la ora 5:30 la sediul Poliției Municipiului Caracal.” se notează în document. Întrebat dacă va lua măsuri în cazul Jandarmeriei, ministrul interimar de Interne a anunțat că va discuta cu conducerea instituției. „Am înțeles că s-a sunat în virtutea unei relații de prietenie către cei de la Craiova și omul acela a spus: ‘Domne, nu mă mai suna pe mine, pentru că eu nu mai lucrez unde știai tu, sună la colegii de la Olt’. S-a clarificat chestiunea aceasta, s-a sunat la Jandarmi la Olt și a fost sprijin.” a declarat Mihai Fifor la sediul MAI. Întrebat dacă este o manieră profesionistă de lucru, ministrul a spus categoric că nu. „Nu poți să stai în agenda telefonică, să cauți și să spui «Hai că îl sun eu pe cutare că îl cunosc și îmi trimite și mie zece jandarmi»“.

Șeful Poliției “pedepsit” să conducă Poliția de Frontieră

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a precizat joi că Ioan Buda, demis de la șefia Poliției Române, s-a întors „de unde plecase”.

„Chestorul Ioan Buda era la comandă la Poliția Română prin împuternicire. În momentul în care nu a mai fost pe poziție, s-a întors de unde plecase. Conform legii, s-a întors la postul pe care îl deține”, a precizat Mihai Fifor. Astfel, Buda s-a întors la conducerea Poliției de Frontieră, potrivit Bihon. În vârstă de 54 de ani, Ioan Buda a ocupat în perioada 2010-2015 funcția de inspector general al Poliției de Frontieră, până în 2016 cea de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, ca la finele anului 2016 să ocupe funcția de șef al Poliției de Frontieră.

Chestorul Ioan Buda a fost demis, vineri, în urma cazului de la Caracal, după ce au apărut informații privind modul de intervenție al polițiștilor la locuința lui Gheorghe Dincă.

Prietenul lui Dincă: „La 10.30 a băgat-o pe Alexandra în casă”

Cel mai bun prieten din tinerețe al lui Gheorghe Dincă spune că l-a văzut pe acesta când ar fi adus-o pe Alexandra acasă. „La 10.30 a băgat-o pe Alexandra în casă. Acum știu sigur. Nimeni de la poliție n-a venit să mă întrebe ceva”, a declarat Paul Mielă pentru adevărul.ro. Paul Mieilă și Gheorghe Dincă au fost mult timp foarte apropiați. Au aceeași vârstă, au fost colegi de școală și vecini de bloc. Relațiile lor s-au răcit după ce s-au mutat amândoi la casă, în cartierul în care locuiesc acum. „Eram nedespărțiți. El a fost cel care, pe vremuri, m-a și ajutat să mă și angajez. Era un om bun și săritor. Nu îmi amintesc să fie obsedat de femei. El s-a căsătorit din dragoste. Își iubea mult soția”, a declarat bărbatul. Bărbatul a mai spus că relațiile s-au răcit după ce s-au mutat la casă, iar Gheorghe Dincă a plecat în Italia, unde a stat o perioadă destul de lungă. „Miercuri, pe 24 iulie, eu și soția mea am mers la înmormântarea fratelui. Chiar dacă mă deplasez greu, trebuia obligatoriu să merg. Și rețin foarte bine ora când am ajuns în fața casei lui Dincă pentru că soția s-a uitat la ceas. Dorea să vadă cât am mers pe jos. De la casa mea până la el nu e mult, dar eu am parcurs drumul într-o oră. Mergeam, mă opream. Foarte foarte greu. De aceea, știu foarte sigur că la ora 10.30 am ajuns în dreptul casei lui Dincă”, a declarat bărbatul pentru sursa citată. „La ora 10,30, exact când noi am ajuns în fața casei lui Dincă, l-am văzut și pe el. A parcat mașina peste drum, a coborât, a traversat, a deschis porțile în grabă și a intrat. A băgat urgent mașina în curte, era grăbit, nu agitat. A trecut pe lângă mine și nici nu m-a salutat. La 10.30 a băgat-o pe Alexandra în casă. Acum știu sigur. Nimeni de la poliție n-a venit să mă întrebe ceva. Mă duceam eu să le zic, dar v-am zis, mă deplasez foarte, foarte greu”, a povestit bărbatul.

Un arădean o acuză pe fiica suspectului de “afaceri” cu fete

Un arădean, fost angajat și partener de afaceri al italianului cu care fiica lui Gheorghe Dincă a avut o relație de concubinaj și afaceri, susține că o știe bine pe femeie, care le-a spus partenerilor săi de afaceri italieni că, dacă vor, le poate face rost de fete, scrie Adevărul. Nicolae Cilan susține că partenerii lui din Italia sunt gata să depună mărturie în fața autorităților în acest sens. Daniela, fiica lui Gheorghe Dincă, ar fi fost cercetată pentru furt după ce ar fi delapidat farmacia veterinară din Timișoara în care lucra. A plecat apoi în Italia, unde a avut grijă de o bătrână, l-a cucerit pe fratele acesteia, un prosper om de afaceri italian cu care a venit în România. Și-ar fi rezolvat problema dosarului penal pentru furt, iar după moartea italianului care a cumpărat în România un domeniu de vânătoare și peste 2.500 de hectare de teren, femeia a preluat afacerea din România a italianului. Aseară, fiica lui Gheorghe Dincă a negat acuzațiile. Ea a refuzat orice comentariu, declarând la Antena 3 că nu este adevărat ce s-a spus despre ea și că vineri ar urma să vină cu precizări.

Vlad Voiculescu, desemnat de PLUS candidat la Primăria București

​Vlad Voiculescu a fost desemnat de PLUS candidat la Primăria București, în urma unui vot intern în filiala partidului din Capitală. ​

„În urma centralizării rezultatelor votului pentru desemnarea candidatului PLUS la Primăria Municipiului București, Vlad Voiculescu a obținut 96,30% din voturile exprimate și este candidatul PLUS la Primăria Municipiului București”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii. „Locuitorii Bucureștiului vor altceva. Acum. Mai bine de 40% dintre ei au spus asta foarte clar la alegerile din mai, acordând încrederea Alianței 2020 USR PLUS, spunând prin vot că este nevoie de altceva. Voi candida pentru Primăria Municipiului București, după ce voi obține susținerea colegilor mei din cele două partide din Alianța 2020 USR PLUS și ca parte a unei echipe, pentru București, pentru fiecare sector și pentru fiecare localitate din Ilfov”, a declarat Vlad Voiculescu. Pe de altă parte, Nicușor Dan (ex-USR) susține că, potrivit unui sondaj realizat la comanda sa la finalul lunii iulie, dacă ar fi candidatul unic al alianței USR-PLUS la Primăria Capitalei ar reuși să obțină 41% dintre voturi, cu 10 procente peste Gabriela Firea. Nicușor Dan a spus că a sperat că va avea susținerea partidelor de opoziție USR-PLUS, PNL, considerând că varianta cea mai bună pentru opoziție este un candidat unic la Primăria Capitalei. El a precizat că, în noile condiții, va candida independent. El spune că are o susținere naturală la nivelul USR București, dar partidul nu a luat o decizie. “Așa cum am spus, convingerea mea este că USR-PLUS, PNL trebuie să aibă un candidat comun fiindcă, după cum vedeți, Gabriela Firea are o încredere foarte mare în rândul bucureștenilor. Și pentru că Bucureștiul are niște probleme foarte serioase, care necesită o colaborare între primar și CGMB, ar fi ideal ca aceasta colaborare să fie formalizată înainte de alegeri, într-un protocol. Am avut niște discuții și cu PNL, nu s-a luat nicio decizie. PLUS este într-o alianță cu USR și USR-ul va lua o decizie ținând cont de decizia membrilor și cred că acest rezultat îmi acordă prima șansă”, a declarat Nicușor Dan.

O nouă victimă a preotului cercetat pentru pornografie infantilă

Procurorii DIICOT au extins cercetările față de preotul din județul Constanța cercetat deja într-un dosar de pornografie infantilă, după ce au aflat că o a doua fată, în vârstă de zece ani, a fost determinată de acesta să producă material pornografic. Este vorba despre preotul Daniel Rece, paroh în satul Coroana, cercetat pentru pornografie infantilă, după ce a determinat o fată de 13 ani să se filmeze în ipostaze sexual explicite. Potrivit sursei DIICOT, anchetatorii au constatat că prin intermediul unei rețele de socializare, bărbatul a abuzat de o fetiță de zece ani, aceasta fiind a doua sa victimă. “Cu ocazia cercetărilor efectuate în prezenta cauză, s-a constatat că, în perioada 25.06.2019 - 15.07.2019, prin intermediul unei rețele de socializare, inculpatul R.G.D. a încercat să determine o a doua minoră, în vârstă de 10 ani, să producă material pornografic, constând în crearea, cu ajutorul telefonului mobil, a unor imagini în care aceasta apare ca având un comportament sexual explicit, precum și să îi transmită și pună la dispoziție respectivul material pornografic cu minori”, se mai arată în comunicat. Bărbatul, spun procurorii, a pus la dispoziția fetei material pornografic, prin intermediul aceleiași rețele de socializare și după ce a aflat că aceasta are 10 ani, i-a propus să întrețină relații sexuale cu el.

Luna august va fi ceva mai răcoroasă decât iulie

Luna august, cea mai însorită și, uneori, cea mai caldă lună de vară, va fi caracterizată de temperaturi medii ușor mai scăzute față de cele ale lunii iulie, în cea mai mare parte a țării, conform caracterizării climatice specifice, publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Temperatura maximă absolută a lunii august este de 44,5 grade Celsius și s-a înregistrat la Ion Sion, în județul Brăila, în data de 10 august 1951. În aceeași zi, în alte două localități din Bărăgan (Amara și I.C. Frimu) maximele au fost destul de apropiate de cea absolută pe țară, înregistrându-se 44 grade Celsius. Potrivit meteorologilor, cele mai multe maxime absolute ale lunii august s-au înregistrat în anul 2005 și în cazul cantității totale lunare de precipitații, și cazul cantității maxime de precipitații căzute în 24 de ore.

Fostul primar Romeo Stavarache, eliberat condiționat din închisoare

Fostul primar al municipiului Bacău Romeo Stavarache, care a fost condamnat, în noiembrie 2017, la patru ani de închisoare pentru infracțiuni de corupție, va putea fi eliberat condiționat din închisoare, în baza unei sentințe definitive adoptate ieri de Tribunalul Vaslui. Magistrații Tribunalului Vaslui au respins o contestație depusă de procurorii Serviciului Teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) față de o decizie din 11 iunie 2019 prin care Judecătoria Vaslui a dispus eliberarea condiționată a lui Stavarache. Fostul edil-șef al Bacăului a fost condamnat, în luna noiembrie 2017, de Curtea de Apel Târgu Mureș la patru ani de închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat într-un dosar în care procurorii DNA l-au acuzat de luare de mită.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.