Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Raport GRECO: Secția Specială, criticată în mod special

Ziarul de Vrancea
8 iul 2019 1308 vizualizări

Experții europeni anti-corupție critică în termeni duri înființarea Secției Speciale înființate de PSD – ALDE și cer desființarea imediată a parchetului

GRECO și Ministerul Justiției au publicat ieri oficial raportul făcut de specialiștii Grupului de State Împotriva Corupției într-o procedură extraordinară, ad hoc, declanșată în cazul țării noastre anul trecut.

Secția Specială de investigare a magistraților este văzută drept o amenințare la adresa independenței justiției, iar GRECO este pur și simplu uimit că autoritățile române refuză să o desființeze, așa cum suna recomandarea făcută anul trecut. Raportul menționează într-o notă negativă și modificările aduse Codului penal și amintește rezultatele referendumului pe justiție din primăvară. GRECO arată că decizia autorităților române de a întări poziția Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este în profundă contradicție cu recomandarea din precedentul raport, de a desființa aceasta structură. „Îngrijorările exprimate în raportul Ad hoc cu privire la efectele negative ale înființării structuri și adevăratele motive ale întăririi acesteia, în contextul creșterii presiunii asupra DNA și a demiterii procurorului-șef, rămân cu atât mai actuale. Modificările legislative care permit retragerea apelurilor plasează Secția în afara sistemului ierarhic al Ministerului Public”, se arată în Raportul GRECO.

Mustrări pentru CSM

Specialiștii GRECO atrag atenția că și Comisia de la Veneția, dar și Comisia Europeană, în ultimul raport MCV, au criticat noua Secție. Un alt pericol - polițiștii ar ajunge să investigheze judecători și procurori. „GRECO este profund îngrijorat de consecințele pe care aceste aspecte le au asupra independenței sistemului judiciar, dar și asupra luptei împotriva corupției și insistă ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată”, se mai arată în document.

Raportul privind legile justiției laudă decizia Executivului de a amâna pensionarea anticipata a magistraților. Consiliul Superior al Magistraturii este însă mustrat: nu a aplicat recomandarea de a trasa criterii clare pentru promovarea judecatorilor și procurorilor. Îngrijorări ridică și procedura legată de răspunderea materială pentru erori judiciare. Raportul adoptat pe 20 iunie încheie procedura ad-hoc declanșată anul trecut de GRECO pe tema modificarii legilor justiției. Țara noastră va fi în continuare monitorizata, iar autoritațile trebuie sa prezinte stadiul implementarii recomandarilor restante pâna în iunie anul viitor.

PNL cere sprijinul lui Dăncilă

Liderul PNL Ludovic Orban cere Executivului Dăncilă să se angajeze că susține desființarea Secției Speciale, după publicarea raportului GRECO, iar Consiliului Superior al Magistraturii să abandoneze procedura de instalare în funcție a noului șef al Secției Speciale.

“Amintim faptul că PNL a inițiat un proiect de lege pentru desființarea Secției Speciale, adoptat tacit în Camera Deputaților și aflat în dezbaterea Senatului în calitate de cameră decizională. Solicităm Guvernului României să se angajeze în fața instituțiilor europene că va susține acest proiect de lege pentru desființarea Secției Speciale și că va sprijini efectiv implementarea pe deplin și complet a recomandărilor Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO”, arată Orban. Liderul PNL mai cere ca reprezentanții CSM să abandoneze procedura de instalare în funcție a noului șef al Secției Speciale.

Barna: Autoritățile de la București au primit nota 2

Liderul USR, Dan Barna, a scris, ieri, pe Facebook, că autoritățile de la București “au primit nota doi de la GRECO” după ce România a implementat o singură recomandare din cele cinci formulate de experții GRECO în raportul de anul trecut. “Întreaga Românie a putut vedea, încă o dată, ce cred experții europeni despre așa-zisa reformă a sistemului judiciar făcută de PSD și ALDE, care a avut ca scop doar blocarea luptei împotriva corupției și destructurarea sistemului în ansamblu. Negru pe alb, Secția specială, înființată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe magistrați, pentru a bloca anchete penale și pentru a-i scăpa pe unii corupți de închisoare prin retragerea apelurilor, este catalogată drept o anomalie a sistemului și se arată că trebuie să fie urgent desființată”, a scris Dan Barna. Și el a solicitat desființarea Secției.

Copilul omorât în bătaie

Psiholog: “E în beneficiul copiilor reintegrarea în familie”

n problemele psihice ale mamei erau cunoscute autorităților, care au decis totuși că băiatul se va simți mai bine în familie

Femeia din Cluj care și-a ucis în bătaie unul dintre copii era diagnosticată cu retard mintal și tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament și, deși „a experimentat episoade de incoerență și comportament agresiv” psihologul de caz a considerat că e “în beneficiul copiilor să fie reintegrați în familie”. Precizările aparțin Consiliului Județean Cluj care a dispus, ieri un audit la DGASPC Cluj și sesizarea Avocatului Poporului.

Consiliul Județean menționează că din septembrie 2018 până acum au fost efectuate 9 controale la DGASPC Cluj, o parte dintre acestea finalizate cu plângeri penale si opt comisii de disciplină. „Totodată, la acest moment, există și suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiștii instituției în cauză. În ultimii patru ani conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii. Aceste situații au dus la destituirea directorului general în anul 2017”, mai precizează sursa citată.

Un copil de 9 ani a fost găsit mort, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o locuință din Cluj-Napoca, pe corpul acestuia fiind descoperite urme de agresiune. Moartea copilului a fost una violentă, au stabilit anchetatorii, în urma necropsiei. Mama băiatului, suspectată că și-a bătut fiul până a murit, a fost arestată. Cei doi frați ai băiețelului, care au 9 și 12 ani, au fost internați într-un centru de primire în regim de urgență. Potrivit autorităților, cei trei frați au mai fost în sistemul de protecție, fiind crescuți de asistenți maternali, după care au fost redați mamei.

În România, în fiecare oră doi copii sunt victime ale violenței

Cazul femeii din Cluj care și-a omorât în bătaie băiețelul aduce în atenție una dintre cele mai grave probleme sociale din România, adesea ținută doar în spatele ușilor închise: violența fizică asupra copiilor. În 2018, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de violență asupra copilului, dintre care 1.173 de cazuri de abuz fizic. Acestea sunt doar cazurile raportate, însă cifrele oficiale ascund realitatea altor sute de cazuri neraportate. Cele mai multe violențe, cele tăcute, care lasă răni deschise toată viața, se întâmplă în spatele ușilor închise și nu apar niciodată în statisticile naționale.

Potrivit organizației World Vision, în România, în fiecare oră doi copii sunt victime ale unei forme de violență raportate autorităților. Ultimul studiu făcut de organizație în 2017 arată că în anul 2016 au fost raportate 14.323 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor. Anual, în țara noastră numărul cazurilor de abuz raportate crește cu aproximativ 1.000, deși populația de copii continuă să scadă, fiind în prezent cu 40% mai mică față de 1990. 86% din cazurile raportate de abuz fizic asupra copiilor au avut loc în familie, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Copilului.

Doar unul din zece părinți nu și-ar lovi copilul

World Vision România a lansat, în decembrie 2017, raportul de cercetare “De ce lovim copiii?”, iar cifrele arată astfel:

-   5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel;

-  3% se simt foarte vinovați după ce lovesc.

Capitală Europeană a Culturii 2021: UE ar putea retrage titlul Timișoarei

Consultantul artistic în perioada de start-up în proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, Chris Torch, a transmis, la încheierea mandatului, o scrisoare deschisă în care spune că “există îngrijorarea reală” ca Uniunea Europeană să ia in calcul retragerea titlului acordat Timișoarei. “Momentan există îngrijorarea reală că Uniunea Europeană va lua în calcul retragerea titlului acordat Timișoarei. Mai există posibilitatea la fel de reală ca ultima etapă - acordarea Premiului Melina Mercouri (1.5 milioane euro) - să nu mai aibă loc. Comisia de Monitorizare a UE a fost șocată atunci când a trebuit să asculte explicațiile confuze și neconvingătoare legate de suma derizorie de fonduri acordată din suma totală promisă de către autoritățile publice Asociației TM2021. Iar atunci când acele fonduri au existat, au fost făcute disponibile într-un mod haotic, niciodată la datele la care fuseseră promise, nerespectând angajamentele semnate”, spune Torch în scrisoarea sa.

Primarul Nicolae Robu spune că în privința banilor nu are ce să-și reproșeze, subliniind că municipalitatea a fost principalul finanțator în toți acești ani. “Sper să nu se ajungă la așa ceva. Însă, așa cum au spus și membrii comisiei care au făcut un audit recent, sunt nerealizări din cauza lipsei finanțărilor. Doar primăria are un procent foarte mare de îndeplinire a obligațiilor financiare, de 85-90 la sută. Nici noi n-am dat sută la sută ce trebuia să dăm, însă, dacă și ceilalți parteneri ar fi făcut virările așa cum am făcut-o noi, lucrurile mergeau și mai bine. Acum că și Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență statutul asociației și finanțare, să vină și banii de la guvern. Va fi mai ușor după ce s-a obținut statutul de asociație de utilitate publică. N-am ce să-mi reproșez, am alocat atât cât am putut, mai mult nu se putea. Atunci când nimeni nu credea în șansele Timișoarei de a câștiga, eu am mobilizat lumea cât am putut să ducem candidatura la bun sfârșit și am ieșit câștigători”, a spus primarul Nicolae Robu.

Recent, Guvernul României a prevăzut pentru Asociația TM2021 53 de milioane de lei, credite de angajament pentru perioada 2019-2022.

Oficial: Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 10 și 24 noiembrie

Alegerile prezidențiale 2019 vor avea loc în 10 noiembrie, primul tur de scrutin, și 24 noiembrie, al doilea tur de scrutin, a anunțat ieri premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern. „Astăzi (marți-n.red.) vom stabili prin Hotărâre de Guvern data de 10 noiembrie 2019, zi a alegerilor pentru președintele României, potrivit responsabilităților Guvernului privind organizarea în condiții cât mai bune a scrutinului electoral și asigurarea dreptului de vot al cetățenilor. Ulterior vom adopta întreg pachetul de reglementări privind organizarea și desfășurarea scrutinului, în conformitate cu modificările din Parlament, și anume votarea pe mai multe zile în secțiile din străinătate, posibilitatea prelungirii votului și după ora 21:00 și implementarea votului prin corespondență”, a spus Dăncilă.

Tăriceanu, speriat de șansele lui Kovesi de a deveni procuror șef european

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, afirmă că în cazul în care România ar obține, prin Laura Codruța Kovesi, postul de procuror șef european, acest lucru ar reprezenta, de fapt, “un măr otrăvit”, întrucât fosta șefă a DNA ar urma să aibă ca “rol principal” blocarea accesului la fonduri europene pentru țara noastră. “Constatare: ca de obicei, în politica europeană ne ducem, din păcate, după fentă. După împărțirea marilor posturi europene strict între patru state din Vest, cu Germania și Franța în frunte, am văzut chipuri fericite, la noi, de faptul că asta ar maximiza, în compensație, șansele de a avea postul de procuror șef european pentru Laura Kovesi.Dincolo de faptul că Vestul nu îmi pare deloc interesat în acest moment în a acorda 'compensații' Estului, ar trebui să ne punem serios întrebarea dacă un asemenea post - presupunând că l-am obține - nu e, de fapt, un măr otrăvit. Mi-e teamă că rolul principal al dnei Kovesi ar fi să ne blocheze, sub pretextul interminabilelor anchete la care se pricepe atât de bine, accesul la fondurile europene. Cu alte cuvinte, UE ne-ar da cu o mână și ne-ar bloca cu două”, a scris Tăriceanu, ieri, pe pagina sa de Facebook.

El susține că “firme autohtone au fost lichidate prin suspectarea și anchetarea la nesfârșit a patronilor ori a managerilor”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.