Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Raport Expert Forum: Ce partide au cheltuit cei mai mulți bani în campanie

Ziarul de Vrancea
26 mai 2024 578 vizualizări

În total, s-au cheltuit 49 de milioane de lei la europarlamentare şi 30 de milioane de lei la locale, la care se adaugă 1 milion pentru candidaţii independenţi, până în data de 23 mai

Expert Forum a lansat cel de-al doilea raport de analiză a finanţării campaniei electorale pentru 9 iunie, care cuprinde date privind venituri şi cheltuieli declarate de competitorii electorali până la 23 mai. De asemenea, raportul include o analiză a cheltuielilor realizate pe Facebook şi Google pentru promovarea candidaţilor şi partidelor. Potrivit datelor, la europarlamentare s-au făcut cheltuieli de 49 milioane de lei. În privinţa alegerilor locale, până la data raportării, partidele au cheltuit 30 milioane de lei, la care se adaugă 1 milion lei pentru candidaţii independenţi. Potrivit Expert Forum, cei mai mari contributori la europarlamentare sunt liberalul Ciprian Epure (2,4 milioane din împrumut), social democratul Florin Cârciu (2,4 mil din venituri proprii), Ştefan Moşoiu (2,4 – împrumut), Răzvan Biro – AUR (2,3 mil lei din împrumut), respectiv social democratul Vasile Dîncu, cu 2 milioane de lei, din venituri proprii.

Potrivit raportului Expert Forum, la alegerile europarlamentare, între 10 şi 22 mai s-au raportat venituri de 57 de milioane de lei, din care 22,6 milioane de lei provin de la candidaţi şi 33,6 de milioane de la partid, prin transfer de la partide.

Expert Forum precizează că nu au fost declarate fonduri din subvenţii. PNL a declarat contribuţii de 5,7 milioane de lei din partea unui număr de 7 candidaţi şi niciun fel de transferuri din partea partidului. PSD a declarat cei mai mulţi bani – 10 milioane din partea unui număr de 9 candidaţi şi transferuri de 25 de milioane de lei, arată Expert Forum.

AUR a declarat contribuţii de 5,6 milioane de lei şi transferuri de 850 mii lei în timp ce UDMR a transferat doar fonduri de la partid. USR a declarat contribuţii de 51.000 lei, de la 2 candidaţi şi transferuri de 2,9 milioane lei, care provin mai ales din împrumuturi, iar 142 de mii din cotizaţii.

PUSL a declarat contribuţii de 10.000 lei din partea unui candidat şi transferuri de 1,9 mil. lei iar REPER a declarat venituri de 178.350 lei din partea unui număr de trei candidaţi. Forţa Dreptei a transferat 1,3 mil. lei din veniturile partidului. Cea mai mare parte din contribuţiile candidaţilor provin din venituri proprii (50% – 11 milioane), iar restul din împrumuturi (46% – 10 mil.) şi donaţii (3% – 702 mii). Transferurile de la partide provin din finanţări private (82% – 27 mil lei), împrumuturi (12% – 4 mil lei) şi venituri proprii (5% – 1,9 mil lei).

AUR nu a publicat un raport

La Alianţa PSD – PNL, 86 % din fonduri au fost aduse de PSD iar la Alianţa Dreapta Unită, USR a adus 60% din fonduri, PMP 16% (contribuţii) şi Forţa Dreptei 25% (transferuri). La Alianţa AUR doar AUR a adus bani, subliniază Expert Forum.

Potrivit raportului, pe partide, situaţia stă astfel, la cele mai mari cheltuieli: PSD a cheltuit 40 de milioane de lei – 40% online, 33% propagandă electorală TV, 22% vestimentaţie iar Partidul Naţional Liberal nu a declarat cheltuieli. Forţa Dreptei a cheltuit toţi banii pe online, este vorba de 1,3 milioane de lei, în timp ce PMP a cheltuit 435 mii de lei – 62% pe tipărituri şi 35% pe online. USR a cheltuit 2,6 milioane de lei – din care 85% pe online iar PUSL a cheltuit 2 milioane de lei, din care 35% pe online, 43% pe tipărituri şi 15% pe materiale de propagandă TV. AUR a cheltuit 2,2 milioane de lei, din care 80% pe online şi 19% pe afişe iar REPER a cheltuit 182 mii lei, din care 68% pe online.

În privinţa alegerilor locale, Expert Forum arată că ”în perioada 10-23.05.2024, la capitolul venituri s-au raportat 125 de milioane de lei din partea candidaţilor (inclusiv cei independenţi) şi 7,8 milioane din partea partidelor politice, alianţelor şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale”. Candidaţii PSD au declarat contribuţii de 57 de milioane de lei iar partidul a transferat în contul central 200,000 lei.

Liberalii au declarat 40 milioane de lei din partea candidaţilor şi nu există transferuri de la partid, potrivit raportului. La USR s-au înregistrat contribuţii de 5.8 milioane de lei plus 7 mil de lei transferuri ale partidului iar Forţa Dreptei a declarat contribuţii de 4,6 milioane de lei, fără transferuri de la partid. PUSL a declarat contribuţii de 4 milioane de lei, fără transferuri de la partid iar PMP a declarat contribuţii de 3,5 milioane de lei, fără transferuri de la partid. UDMR a declarat 3,3 mil lei iar partidul a transferat 180.000,00 în contul central.

Potrivit raportului, ”AUR a declarat contribuţii de 766 mii lei iar din document lipsesc contribuţii ale AUR în valoare de 2,4 înregistrate în 13.05 şi publicate în centralizatorul AEP anterior. Nu există transferuri de la partid”.

Cele mai mari contribuţii au fost declarate de competitori pentru diferite funcţii din Bucureşti – Gabriela Firea (600 mii), Vlad Popescu Piedone (330 mii lei), Cristian Popescu Piedone (300 mii lei), George Tuţă (280 mii), Lucian Judele (250 mii lei) şi Ciprian Ciucu (248 mii lei).

”Înaintea alegerilor din 9 iunie, EFOR a consultat pagina web www.finantarepartide.ro, unde se publică rapoartele de venituri şi cheltuieli ale partidelor pe 2023. Dintre partidele parlamentare, care primesc subvenţii şi care au un număr semnificativ de candidaţi la alegerile din 9 iunie, singurul partid care nu a publicat acest raport este AUR”, mai arată Expert Forum. ”Deşi este reglementată o sancţiune cu amenda cuprinsă între 15-50 mii de lei, considerăm că lipsa acestor informaţii în contextul anului electoral 2024 poate reduce transparenţa procesului. EFOR va analiza rapoartele de venituri şi cheltuieli ale partidelor pentru anul 2023 într-un raport de monitorizare ce va fi publicat în perioada următoare”, mai menţionează institutul.

Florian Coldea: Am totală încredere în justiţie

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a fost aşteptat, luni, de jurnalişti la sediul Poliţiei unde avea obligaţia să se prezinte în timpul controlului judiciar, el fiind întrebat când va da explicaţii. ”Am totală încredere în justiţie”, a afirmat el.

La insistenţele jurnaliştilor, el a replicat: ”Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei. Respect poziţia presei de a se interesa despre acest subiect de interes public, dar pentru moment vă rog să mă înţelegeţi, aşa cum este firesc. Justiţia o fac alte instituţii… Nu este momentul, sunt audieri, este faza urmăririi penale. Vă asigur, aşa cum am promis de fiecare dată, că o să vă transmit un punct de vedere corect, coerent, după ce ne lămurim despre ce este vorba”, a spus Coldea.

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci sunt acuzaţi de trafic de influenţă, în dosarul în care au avut loc audieri începând de joi. DNA a transmis primele informaţii în acest caz, fără a invoca niciunul dintre numele celor implicaţi, cei doi generali SRI fiind identificaţi ca oameni de afaceri.

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci au fost audiaţi, joi, la DNA, ca urmare a unui denunţ depus de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Acesta susţinea că i s-a cerut de către Dumbravă să plătească avocatului Doru Trăilă un onorariu de 700.000 de euro, cu mult mai mare decât cele practicate în România, pentru a obţine o condamnare cu suspendare în instanţă. Cătălin Hideg, care are o condamnare de patru ani de închisoare, în primă instanţă, în urma unei anchete desfăşurate de Parchetul Europeam, afirma că i s-a spus că Florian Coldea este ”singurul din România care are pârghiile necesare pentru a rezolva” dosarul său penal. Hideg afirma că a dat deja avocatului Trăilă 100.000 de euro, suma totală convenită fiind de 600.000 de euro. Coldea, Dumbravă, Trăilă şi Tocaci au părăsit sediul DNA vineri, după ora 3 dimineaţa.

Douăsprezece partide din Republica Moldova semnează un pact pro-european

Douăsprezece partide din Republica Moldova au semnat duminică un pact prin care se angajează să susţină aderarea la Uniunea Europeană, în cadrul campaniei pentru referendumul din octombrie privind integrarea europeană.

Nu toate formaţiunile politice respective o susţin însă pe şefa statului, preşedinta pro-europeană Maia Sandu, care candidează pentru realegere; unele intenţionează să prezinte un contracandidat comun la preşedinţie.

De partea cealaltă a spectrului politic se află mai multe partide pro-ruse, care organizează deja demonstraţii cu sloganul "NU UE". Acordul de duminică a fost semnat şi de partidul preşedintei, Acţiune şi Solidaritate (PAS), care deţine majoritatea parlamentară.

Iniţiatorii sunt însă alte patru formaţiuni, sub denumirea Împreună, care o acuză pe Sandu că "privatizează" integrarea europeană contând exclusiv pe PAS, şi îi cer să demită guvernul şi să aducă la putere alte partide pro-europene.

Botoşani: Soţ şi soţie, găsiţi morţi în locuinţă. Bărbatul, spânzurat, femeia cu lovituri la cap

Un bărbat şi soţia sa au fost găsiţi morţi, luni, în locuinţa lor din judeţul Botoşani, el fiind spânzurat, iar femeia având răni în zona capului. ”La data de 27 mai 2024, am fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat, de 53 de ani, din comuna Hilişeu Horia a fost găsit decedat (prin spânzurare), în curtea locuinţei, iar în interiorul imobilului a fost găsită decedată soţia acestuia, de 47 de ani. Femeia prezenta leziuni la nivelul capului”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, iar procurorii fac cercetări pentru omor şi ucidere din culpă. După primele cercetări, cel mai probabil bărbatul şi-a ucis soţia, iar apoi şi-a pus capăt zilelor.

Bucureşti: Cetăţean străin, prins când făcea gesturi obscene în apropierea unui loc de joacă pentru copii

Un tânăr de 22 de ani, cetăţean străin, a fost prins de jandarmi în timp ce făcea gesturi obscene în apropierea unui loc de joacă pentru copii, într-un parc din Sectorul 6 din Bucureşti. El a încercat să fugă, dar a fost imobilizat şi predat poliţiştilor.

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a anunţat, luni, că jandarmii au obsevat, duminică, în jurul orei 11:45, într-un parc din Sectorul 6 al Capitalei, un bărbat care făcea gesturi obscene, lângă un loc de joacă pentru copii.

”Acesta a încercat să fugă, dar a fost imobilizat şi încătuşat de jandarmi. În urma procedurii de identificare, s-a stabilit faptul că bărbatul, în vârstă de 22 de ani, este cetăţean străin, iar pentru fapta sa au fost întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală, după care a fost predat poliţiştilor, pentru continuarea cercetărilor”, a precizat sursa citată. Jandarmii au menţionat că, în astfel de situaţii, cetăţenii nu trebuie să rămână nepăsători, ci să solicite urgent sprijinul autorităţilor, prin apel la 112.

Miodrag Belodedici, prins de poliţiştii rutieri când conducea băut

Fostul internaţional Miodrag Belodedici a fost amendat şi a rămas fără permis de conducere pentru 90 de zile după ce a fost prins de poliţişti în timp ce conducea băut, pe o stradă din Sectorul 1 din Bucureşti. Aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,09 mg/l alcool pur în aerul expirat. ”La data 26 mai, în jurul orei 03.30, poliţiştii Brigăzii Rutiere, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control un autovehicul pe o strada din sectorul 1 din municipiul Bucureşti. Poliţiştii rutieri au procedat la testarea conducătorului autovehiculului cu aparatul alcooltest care a indicat o valoare de 0,09 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul autovehiculului a solicitat recoltarea de mostre biologice, fiind condus la sediul INML”, a transmis, luni, Brigada Rutieră.

Belodedici a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.485 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.