Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rafila: Nu putem aplica măsuri de relaxare în acest moment

Ziarul de Vrancea
13 feb 2022 489 vizualizări

Ministrul a explicat că alte țări, care au relaxat restricțiile, sunt state cu un grad ridicat de acoperire vaccinală și cu o altfel de capacitate a sistemului de sănătate de a prelua pacienții

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că nu pot fi luate măsuri de relaxare în acest moment, ci trebuie așteptat până când numărul de pacienți internați la Terapie Intensivă scade în mod susținut. “E vorba de scăderea numărului de persoane internate, dar și scăderea pacienților internați în ATI. În țările europene, unde s-a renunțat la restricții, au puține persoane internate la ATI. Sunt țări cu grad mare de acoperire vaccinală, dar lucrul care este important este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață, ci să reprezinte o infecția banală”, a afirmat, ieri, într-o conferință de presă, Alexandru Rafila. El a arătat că sunt 2,5 milioane de cazuri de infectare înregistrate, din care 17,6% în București.

“Observăm că media de cazuri din ultimele șapte zile e în scădere accentuată. A scăzut și pozitivitatea, media era de 30%, acum suntem sub 25% în ceea ce privește proporția de teste pozitive din totalul celor efectuate. Evoluția numărului de decese are un trend descendent. Am avut 64 de cazuri. Evoluția persoanelor din ATI are o stabilizare. Nu putem aplica măsuri de relaxare în acest moment, ci când acest indicator privind secțiile ATI începe să scadă în mod susținut”, a explicat ministrul Sănătății.

Media de vârstă la ATI este de 69 de ani

“E un trend descendent al acestei infecții și sperăm că în săptămâna viitoare să confirme acest trend. Mâine e o zi care întotdeauna arată un număr mai mare de cazuri, marți compensează o testare mai mică în weeekend, mâine mă aștept să avem 25.000 de cazuri. În această săptămână vom scădea sub 20.000 de cazuri în fiecare zi”, a menționat el.

De asemenea, Rafila a declarat că trendul este descendent în privința încărcării paturilor pe secții. “Scade numărul de pacienți internați pe secții, la ATI este constant, dar nu se mai remarcă o creștere care să pună probleme. Cei de la ATI, media este de 69 de ani. 80 la sută au mai mult de 50 de ani, principalele grupe de vârstă sunt de la 60 de ani plus. Comorbiditățile sunt la 88 la sută din pacienții care sunt la ATI, iar statutul vaccinal - doar 18,5 dintre pacienți sunt vaccinați, restul 81,5 nevaccinați sau au un status neprecizat. Raportul de 1 la 4 se păstrează, din cinci pacienți unul e vaccinat și patru sunt nevaccinați”, a puncat ministrul.

Un tânăr de 25 de ani, nevaccinat, a decedat din cauza COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a informat luni că, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 75 decese la pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, printre care se află și un tânăr în vârstă de 25 de ani. Conform GCS, este vorba de un pacient de sex masculin, din județul Alba, care prezenta comorbidități și era nevaccinat.

Un admirator al unui criminal de război, propunerea AUR de premier

Copreședintele AUR George Simion a declarat ieri că partidul va avea un congres extraordinar anul acesta, în cadrul căruia “e foarte posibil să fie ales un singur președinte”. În acest moment, AUR e condus de doi co-președinți: George Simion și Claudiu Târziu. De asemnenea, în cadrul Congresului va fi stabilit candidatul pentru alegerile prezidențiale, dar și cel pentru funcția de prim-ministru. Duminică, în emisiunea Insider politic de la Prima TV, Claudiu Târziu l-a propus premier pe Marius Lulea, autorul unei cărți în care mareșalul Antonescu este comparat cu victimele comunismului. George Simion crede că propunerea lui Târziu este o idee bună.

Marius Lulea este autorul unei cărți despre mareșalul Ion Antonescu. „O extraordinară carte în care se analizează fapte imputate mareșalului Ion Victor Antonescu, cel care a condus România în lupta împotriva cotropitorului bolșevic”, este prezentată cartea pe site-ul Centrului Pentru Cultură, Istorie și Educație.

În urmă cu trei ani, Marius Lulea, într-un text publicat pe blogurile Adevărul, îl compara pe mareșalul Antonescu cu victimele comunismului. “Din punct de vedere juridic, mareșalul Ion Victor Antonescu este la momentul de față considerat «criminal de război» . Nicio hotărâre judecătorească ulterioară nu a anulat această încadrare, asta deși tribunalul care a luat această decizie nu avea nici o competență legală pentru a face acest lucru. De altfel, pe același model, zeci de mii de buni români au fost ulterior condamnați la moarte sau aruncați în temnițele comuniste unde și-au găsit moartea”, scria Lulea.

Dolj: Tânăr afgan, găsit ascuns pe șasiul unui camion

Un tânăr afgan a fost găsit de polițiștii de frontieră din Dolj ascuns pe șasiul unui camion, încercând astfel să intre ilegal în țară. Bărbatul se afla în stare de hipotermie, astfel că i s-a acordat primul ajutor și a fost transportat la spital, unde a fost stabilizat.

“La momentul coborârii, persoana în cauză a acuzat o stare de rău și hipotermie. Polițiștii de frontieră i-au acordat de îndată primul ajutor și au solicitat prin S.N.U.A.U. 112 sprijin medical. Astfel, la fața locului a sosit un echipaj al Serviciului de Ambulanță Calafat, care l-a transportat pe bărbat la sediul Spitalului Municipal Calafat, pentru acordarea unui ajutor de specialitate”, arată Poliția de Frontieră.

După ce starea sa a fost stabilizată, polițiștii au continuat cercetările față de bărbat, stabilind că acesta are 28 de ani, este din Afganistan și s-a urcat pe șasiul mijlocului de transport în timp ce se afla pe teritoriul Bulgariei, fără ca șoferul să știe. Cetățeanul afgan intenționa să ajungă în Germania.

Conform protocolului româno-bulgar, bărbatul găsit ascuns, șoferul și mijlocul de transport au fost preluați de către autoritățile bulgare, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale ce se impun.

USR va propune Parlamentului adoptarea unei declarații comune privind situația din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al USR Ionuț Moșteanu a anunțat că partidul va propune Parlamentului adoptarea unei declarații comune legate de situația din Ucraina. „Astăzi (luni - n.r.), în Biroul Național, am decis să propunem Parlamentului o declarație legată de situația din Ucraina. Solicităm adoptarea acestei declarații săptămâna aceasta. Colegul meu Andrei Lupu a lucrat un draft care va fi trimis către liderii de grup și președintele Camerei Deputaților, imediat după această conferință de presă. Sperăm să îl adoptăm mâine. Așteptăm observații, bineînțeles, va fi o declarație comună a Camerei Deputaților, ideal, a Parlamentului. Dacă am putea să facem un plen reunit mâine sau miercuri ar fi ideal, astfel încât să avem o poziție comună. Este un moment complicat, dificil și este o temă unde trebuie să arătăm solidaritate”, a afirmat Ionuț Moșteanu, luni la Parlament.

Cum va fi vremea în Moldova în ultimele săptămâni de iarnă

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni (14 - 27 februarie) va fi, în general, unul cald, cu temperaturi maxime pozitive în aproape toate regiunile, cu o probabilitate de apariție a precipitațiilor temporare aproape în fiecare zi, conform informațiilor publicate, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În zona Moldovei, în prima săptămână, vremea se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va ajunge să atingă 10 - 11 grade, iar minimele 3 - 4 grade. Va urma o perioadă în care trendul general va fi de scădere, iar cea mai răcoroasă perioadă va fi în jurul datei de 24 februarie, când maximele termice vor fi, în medie, de 4 - 5 grade, iar minimele de la -4 la -3 grade. Ulterior, se va încălzi ușor și treptat, cu aproximativ 3 - 4 grade. După data de 16 februarie, temporar, vor fi precipitații aproape în fiecare zi.

Alina Gorghiu, scoasă la produs like-uri de PNL Argeș

Organizația PNL Argeș a anunțat pe pagina de Facebook un concurs în care o condiție pentru participare este să se dea like la pagina oficială a filialei și la pagina Alinei Gorghiu, care este președinte interimar la PNL Argeș. “Ești din Argeș? Ești îndrăgostit? Atunci avem o provocare pentru tine! Participă în perioada 14-24 februarie la concursul organizat de PNL Argeș pentru cele mai frumoase gânduri despre persoana iubită! Ce trebuie să faci? Pasul 1: dă like paginii de Facebook a PNL Arges și a președintelui organizației, Alina Gorghiu. Pasul 2: lasă-ne în comentarii la postarea de pe pagina noastră, PNL Argeș, o poză cu tine și persoana iubită, împreună cu o declarație de dragoste!”, scrie în postarea de pe pagina oficială a filialei PNL Argeș.

Organizația liberală mai scrie că “fiecare dintre cei clasați în top 4 vor primi ca premiu o ie tradițională”. “Locul 1 va primi două ii, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 24 februarie, chiar de Dragobete!”, se mai precizează în postare.

Angajat la Clubul Copiilor din Hârlău, arestat după ce a violat oral o adolescentă

Un angajat de la Clubul Copiilor din localitatea ieșeană Hârlău a fost arestat luni pentru viol, victima fiind o adolescentă de 15 ani. Incidentul s-a petrecut săptămâna trecută, în incinta Clubului Copiilor din Hârlău.

Potrivit procurorilor, bărbatul a prins-o cu forța în brațe pe adolescentă, a așezat-o pe birou și “i-a făcut un act sexual oral”. “În ziua de 09.02.2022, în jurul orelor 16:00, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a victimei minore M.C.G., în vârstă de 15 ani și de faptul că i s-a făcut rău datorită stării de amețeală, inculpatul C.A.B., în timp ce se aflau la Clubul Copiilor din Hârlău, a prins-o cu forța în brațe, a așezat-o pe un birou din atelier, cu fața în sus, apoi a dezbrăcat-o de haine, după care prin constrângere fizică și psihică, printre altele, i-a făcut un act sexual oral”, se arată într-un comunicat transmis de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău. Procurorii l-au reținut pe agresor, iar în cursul zilei de luni magistrații Judecătoriei Hârlău au emis pe numele acestuia un mandat de arestare pentru 30 de zile, fiind acuzat de viol.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.