Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rafila: În scenariul cel mai optimist, revenim la normalitate la finele lui septembrie

Ziarul de Vrancea
27 feb 2021 1016 vizualizări

România ar trebui să vaccineze 100.000 de persoane pe zi pentru a „avea o vară liniștită”, spune medicul n numărul pacienților internați la terapie intensivă a depășit din nou pragul de 1000

Medicul Alexandru Rafilla, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat la Antena 3 că, în scenariul cel mai optimist, revenim la normalitate la finele lui septembrie, precizând însă că lucrul acesta nu poate fi garantat de nimeni, pentru că pot apărea noi tulpini ale coronavirusului. “Cred că scenariul cel mai optimist este spre sfârșitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi, evident, garantat de nimeni. N-avem cum să știm dacă nu vor apărea tulpini modificate, emergente, care să producă îmbolnăviri la persoane care deja au fost vaccinate. Sigur că sper din tot sufletul ca acest scenariu să nu se întâmple, însă discutăm de un virus variabil din punct de vedere genetic”, a declarat Alexandru Rafila. Medicul a afirmat că trebuie să putem vaccina 100.000 de oameni pe zi. “Lucrul acesta se vede deja în țările care au vaccinat mulți cetățeni, precum Israel. Opinia mea este că putem avea o vară ceva mai liniștită, și nu mă refer neapărat la numărul de doze administrate în prezent”, a explicat Rafila la Antena 3. Alexandru Rafila a adăugat că este o țintă care trebuie atinsă pentru a spera că se poate realiza într-o perioadă rezonabilă imunizarea a 70% din populație. “Ce se va întâmpla peste 2-3 luni depinde foarte mult de cum ne pregătim acum”, a subliniat el.

Peste 800.000 de români au avut COVID-19

Încă 2.830 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost confirmate în România în ultimele 24 de ore. Numărul total al cazurilor de infectare trece astfel de 800.000 de la debutul pandemiei.

Până ieri, în România, au fost confirmate 801.994 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 740.352 de pacienți au fost declarați vindecați. De asemenea, 20.350 de persoane diagnosticate cu această infecție au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.064. Dintre acestea, 1.006 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.022.647 de teste RT-PCR și 300.660 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.941 de teste RT-PCR (6.933 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.008 la cerere) și 4.550 de teste rapide antigenice.

Peste 18.000 de români se programează la vaccinare, în medie, pe oră

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că peste 18.000 de persoane se programează, în medie pe oră, pentru vaccinare, iar 109.800 de persoane s-au programat pe platforma online pentru a se vaccina în noile cabinete deschise pentru administrarea serului produs de Pfizer BioNTech. „Maraton la înscrierile pe platforma de vaccinare! Peste 18.000 de persoane se programează, în medie, pe oră! 302 de persoane/minut programate până la ora 14:00. 109.800 de persoane s-au programat pe platforma programare.vaccinare-COVID.gov.ro pentru a se vaccina în noile cabinete deschise pentru administrarea serului produs de Pfizer BioNTech!”, arată o postare pe pagina de Facebook a CNCAV.

Femeie, bătută după ce a provocat un accident soldat cu moartea a două fete

Femeia care a provocat accidentul rutier din Sectorul 2, după ce a pierdut controlul volanului și a accidentat mortal două fetițe de 6 și 14 ani, a fost lăsată să plece, după audieri. Anchetatorii au considerat că nu este oportun să fie luată vreo măsură preventivă împotriva ei, pentru că era rănită, după ce a fost lovită de către martori ai accidentului, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 2, Rodica Nițescu. Ea a spus că femeia a fost audiată și s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei, dar nu sunt indicii că ar fi fost băută. “Nu s-a luat nicio măsură preventivă împotriva ei. Era foarte lovită, inclusiv la față. A fost bătută, era într-o stare foarte proastă, era și în stare de șoc. Nu s-a considerat că este oportună luarea vreunei măsuri”, a afirmat procurorul Rodica Nițescu.

Potrivit acesteia, femeia, care a mers singură la audieri după ce a primit îngrijiri medicale la spital, nu le-a putut explica anchetatorilor ce anume s-a întâmplat de a pierdut controlul volanului. Ea ar urma să fie reaudiată, a adăugat procurorul.

Accidentul s-a petrecut sâmbătă după-amiază pe strada Mențiunii din Sectorul 2. Femeia, în vârstă de 56 de ani, a pierdut controlul volanului și a lovit cu mașina un stâlp. Din impact, autovehiculul a fost proiectat în gardul unui imobil, unde le-a accidentat pe cele două fete de 6 și 14 ani care se aflau pe trotuar. Fetița de 6 ani și-a pierdut viața înainte de a ajunge la Spitalul Floreasca, iar copila de 14 ani a fost transportată la Spitalul Grigore Alexandrescu, însă nu a mai putut fi salvată. “A suferit politraume majore, multiple fracturi, TCC, era intubată, ventilată. A făcut stop cardio-respirator când era dusă spre sala de operație și nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Spitalului “Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru.

După accident, mai multe persoane i-au agresat atât pe femeia de la volan, cât și pe pasager. Martorii spun că șoferița ar fi fost băută și circula cu viteză mare.

“Nu s-a putut stabili dacă femeia aflată la volan consumase bauturi alcoolice, pentru că nu a putut fi testată din cauza unor probleme medicale, dar au fost recoltate probe biologice și va fi urgentată procedura pentru ca luni să fie gata rezultatele”, a declarat sâmbătă seară, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei, Claudiu Costea. Întrebat dacă femeia circulă cu viteză mare, așa cum spun martorii, reprezentantul Poliției a afirmat că imaginile surprinse arată că “venea destul de tare mașina”, dar se va stabili cu exactitate în urma cercetărilor, inclusiv a unei expertize tehnice. “Era înt-o intersecție unde trebuia să faca viraj dreapta sau stânga și acolo a pierdut controlul volanului”, a mai spus Claudiu Costea.

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a ar putea să meargă la școală și în scenariul roșu

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat sâmbătă seară, la Realitatea PLUS, că va propune ca elevii din anii terminali, din clasele a VIII-a și a XII-a, să meargă fizic la cursuri și în cazul în care școala intră în scenariul roșu. Ministrul Educației a motivat că examenele naționale vor fi cu prezență fizică, iar o posibilă evaluare în sistem online ar putea da naștere la fraudă. „Regulile de distanțare și prudența trebuie respectate. În același timp, pentru acele școli care vor intra în scenariul roșu și care nu vor mai permite accesul elevilor din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, vom insista, vom propune pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educației le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a și a XII-a să poată merge la școală, pentru că vor avea examene naționale”, a acfirmat Sorin Cîmpeanu, referindu-se la cazul în care școlile trebuie să se închidă și să treacă la predarea online, în scenariul roșu. Ministrul a precizat că examenele naționale vor fi cu prezență fizică. „Examenele naționale vor fi cu prezență fizică, deci vor trebui să fie foarte bine pregătiți. Ați văzut ce se întâmplă cu acele cazuri evaluare în online care au dat posibilitatea de fraudă, deci nu vrem ca aceste lucruri să se repete”, a mai declarat ministrul Educației.Scenariul roșu implică desfășurarea cursurilor exclusiv online.

Decizie unică în istoria Facultății de Drept din București: 45 de studenți, propuși spre exmatriculare

Consiliul Facultății de Drept și decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, acuzați că au conlucrat în vederea fraudării unor examene din sesiunea de iarnă 2021 a anului I. De asemenea, conducerea facultății a decis ca examenele din sesiunea de vară să se desfășoare față în față. “Ca urmare a sesizărilor formulate de o serie de studenți, sesizări însoțite de dovezi certe, pertinente și concludente cu privire la fraudarea unor examene în sesiunea derulată în luna februarie a.c., Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I. Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021”, precizează unitatea de învățământ într-un comunicat. În ședința Consiliului facultății din data de 25 februarie 2021 au fost discutate sesizările, s-au examinat probele și au fost ascultați toți studenții care au dorit să își exprime punctul de vedere cu privire la acuzațiile care li se aduc. În urma acestei ședințe, în cursul zilei de vineri, membrii Consiliului și-au exprimat opțiunea cu privire la propunerea de exmatriculare, propunere adoptată cu o largă majoritate. “În fața fraudei evidente, incontestabile, a închide ochii înseamnă să distrugi spiritul dreptății care ar trebui să caracterizeze atât mediul academic, cât și întreaga comunitate a juriștilor. (...) Justiția se învață din școală. Dacă școala de drept însăși nu este fermă cu privire la valorile dreptății și echității, justiția nu se poate înfăptui în societate”, conchid reprezentanții Facultății de Drept a Universității București.

Doi copii au suferit arsuri grave după ce s-au opărit cu ciorbă

Doi copii, cu vârste de până în 2 ani, au fost transferați, sâmbătă, de la Spitalul Municipal Huși la cel de Pediatrie “Sf. Maria” din Iași, după ce a s-au opărit cu ciorbă fierbinte și au suferit arsuri grave, unul dintre ei, o fetiță, aflată în stare mai gravă, urmând să fie transportată la o unitate medicală din Capitală. Conform coordonatorului UPU-SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, fetița a suferit arsuri cu lichid fierbinte pe mai bine de jumătate din suprafața corporală, acestea fiind la nivelul membrelor superioare și inferioare, torace și abdomen. Pentru transferul copilei la Spitalul de Pediatrie “Sf. Maria din Iași”, medicii din Huși au solicitat elicopterul SMURD Iași.Cel de-al doilea copil, fratele fetiței, a suferit arsuri pe 6% din corp.

Temperaturi apropiate de normal în luna martie

Valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, în următoarele patru săptămâni (1 - 29 martie 2021), în timp ce precipitațiile vor fi deficitare în prima parte a intervalului și apropiate de cele normale după jumătatea lunii martie, relevă prognoza de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Conform estimărilor, în săptămâna 1 - 8 martie, valorile termice vor fi în jurul celor specifice acestui interval la nivelul întregii țări, în timp ce precipitațiile vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane din jumătatea vestică a țării. De asemenea, în săptămâna 8 - 15 martie, pe întreg teritoriul României, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu o tendință ușor deficitară în regiunile extracarpatice. Potrivit ANM, în intervalul 15 - 22 martie, în toate regiunile sunt estimate temperaturi medii ale aerului ce se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, iar regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Totodată, pe durata săptămânii 22 - 29 martie, mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestui interval, în întreaga țară, iar cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.