Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rafila cere ca pastilele cu iodură de potasiu să fie distribuite populației

Ziarul de Vrancea
25 mar 2022 640 vizualizări

El a avertizat că în Japonia, după accidentul nuclear de la Fukushima, țara niponă nu a reușit să distribuie la timp iodura de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că se intenționează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populației, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie. “E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate”, consideră el.

“Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând - se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica, seara - iar perioada optimă de administrare este între două și opt ore de la producerea incidentului respectiv, sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanță de țara noastră, și atunci există o perioadă-tampon, nu știm cât de lungă sau cât de scurtă, cred că cea mai bună soluție este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu și în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze. Și lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii, nu trebuie niciun fel de exagerare. E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate și pentru că acum în vecinătatea României se desfășoară un conflict sângeros și care se desfășoară pe teritoriul unei țări care are mai multe centrale nucleare funcționale, e bine să oprim orice de discuție sau panică, în public”, a afirmat Alexandru Rafila, la Digi 24.

El a arătat că într-o discuție cu jurnaliști niponi a aflat că în Japonia, după accidentul nuclear de la Fukushima, Japonia nu a reușit să distribuie la timp iodura de potasiu, deși Japonia este cunoscută pentru buna organizare.

Ministrul Sănătății a subliniat că Antibiotice Iași a produs, în 10 zile, 30 de milioane de comprimate. Întrebat cum vor ajunge acestea la cetățeni, Rafia a spus că “lucrul cel mai rațional” este ca acestea să fie distribuite prin intermediul medicilor de familie. În ceea ce privește persoanele care nu se află pe lista niciunui medic de familie, ministrul a afirmat că se iau măsuri pentru ca și acestea să poată primi pastilele. El a spus că în decurs de două săptămâni activitatea de distribuire a pastilelor cu iod prin intermediul medicilor de familie ar putea fi terminată.

Care sunt recomandările de folosire

Rafila a adăugat că în această săptămână va fi adoptată legislația necesară și va începe activitatea de distribuire. “Nu o să fie o condiție legată de timp, dar sigur că cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus ministrul.

Rafila a explicat că pastilele pe bază de iodură de potasiu trebuie păstrate în spații uscate, lipsite de lumină și umiditate, fără a fi nevoie de condiții speciale de păstrare.

Alexandru Rafila a precizat că recomandările privind administrarea de pastile cu iodură de potasiu sunt pentru copii și adulți de până la 40 de ani, precizând că dozajul este diferit în funcție de grupa de vârstă. El a subliniat că pastilele recomandate în caz de accident nuclear conțin o cantitate de iod de câteva zeci sau chiar sute de ori mai mare decât comprimatele pe care populația le folosește în mod uzual. El a spus că se intenționează derularea unei campanii de informare privind utilizarea corect a pastilelor cu iodură de potasiu, arătând că acestea nu se iau niciodată preventiv, pentru că administrarea de iod poate produce tulburări.

Cîmpeanu: 1.140 de elevi ucraineni în școlile din România

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că numărul elevilor ucraineni audienți în școlile din România, pe curriculum românesc, va fi de 1.140 la începutul acestei săptămâni, dintr-un total de aproape 34.000 de minori ajunși în țara noastră în urma conflictului armat din Ucraina. “Din cei aproape 79.000 de refugiați care au rămas pe teritoriul României, peste 40%, mai exact 43%, sunt minori, este vorba de 33.691 de minori. Dintre aceștia, peste 24.000 au vârstă școlară. Am avut întrevederi, atât cu elevii, cât și cu profesori din Ucraina. În urma acestor discuții a rezultat foarte clar că sunt două categorii de elevi. În primul rând sunt acei elevi care doresc și au făcut cerere pentru a fi audienți în sistemul de învățământ românesc, pe curriculum românesc. Săptămâna trecută am avut 601 elevi înscriși ca audienți în școlile din România, în acest moment avem 810 elevi înscriși în școlile din România și mai sunt de procesat încă 330 de cereri, până la 1.140. Deci, la începutul săptămânii viitoare vom avea 1.140 de elevi înscriși în școlile din România pe curriculum românesc, dintr-un total de aproape 34.000”, a declarat Sorin Cîmpeanu sâmbătă.

El a adăugat că a doua categorie, care este cea mai numeroasă, este aceea a elevilor ucraineni care doresc să continue școala după curriculum ucrainean. “Pentru acest lucru au nevoie de sprijin logistic, în primul rând, din partea școlilor românești. Este vorba de spații, de echipamente electronice, care le vor fi puse la dispoziție. Această decizie are legătură, cu siguranță, și cu ce au anunțat autoritățile ucrainene că suspendă examenele naționale în acest an. Este suficient să frecventezi cursurile online pentru a avea certificat de absolvire, fie că vorbim de gimnaziu, fie că vorbim de liceu”, a declarat Cîmpeanu.

Mihai Călin: Teatrele din Polonia sunt alături de Ucraina. La TNB, comedioare

Actorul Mihai Călin este nemulțumit că, în timp ce teatrele din Polonia sunt alături de Ucraina, la Teatrul Național București erau programate duminică, de Ziua Mondială a Teatrului, “comedioare la toată lumea”, iar dimineață, “altă divină comedie-conferință cu apostolul teatrului românesc”, referindu-se la spectacolul-conferință susținut de putinistul Dan Puric.

“Teatrele din Polonia sunt alături de Ucraina. La TNB, de Ziua mondială a Teatrului, se joaca Dineu cu proști și Micul Infern. Comedioare la toată lumea. Și dimineață, altă divină comedie-conferință cu apostolul teatrului românesc (n.r. - Spectacolul – conferință despre teatru și viață, al lui Dan Puric)”, a scris Mihai Călin, pe Facebook.

Mihai Călin și-a exprimat în repetate rânduri nemulțumirea față de faptul că actuala conducere a TNB nu a inițiat acțiunii de susținere față de Ucraina, recent, el relatând că i s-a transmis explicit, înainte de a intra în scenă, interdicția de a se manifesta în vreun fel în legătură cu războiul din Ucraina.

George Simion, reales de la primul Congres

 presei i-a fost interzis accesul în sală până la încheierea votului n

George Simion a fost ales președinte al Alianței pentru Unirea Românilor, el primind 784 de voturi la Congresul de duminică al partidului, în timp ce contracandidatul său, Dănuț Aelenei a fost votat de către 38 dintre delegați.

Potrivit rezultatelor anunțate în urma scrutinului intern, la Congresul AUR au fost distribuite 832 de buletine de vot, tot atâtea regăsindu-se în urne. În urma numărării buletinelor, s-a constatat că 822 voturi au fost valabil exprimate, 10 voturi fiind nule.

După anunțarea rezultatului votului, Simion a anunțat că își propune „debarcarea” președintelui Klaus Iohannis până la sfârșitul lunii mai, în urma campaniei declanșate de partid.

Simion a făcut referire, în discursul de final, și la ceea ce a numit „războiul româno-român” care are loc „în interiorul țării” și despre care spune că „trebuie oprit de urgență”, arătând că este nevoie de o reconciliere națională, dar nu cu cei care au „furat” România.

George Simion a anunțat de asemenea „formula” în care AUR va candida la alegerile preconizate pentru decembrie 2024, el arătând că în al doilea tur de scrutin candidatul susținut de AUR „va fi ales de către toți românii, prin vor deschis, pe model occidental”. El a explicat că în luna mai 2023 „toți românii vor fi așteptați să își aleagă favoritul” dintre cei care se vor înscrie la alegerile preliminare.

Felicitat de alți extremiști din Europa

Simion spune că „dezbaterile prezidențiale” vor începe din 16 mai anul acesta. „Acest om nu trebuie să fie neapărat membru de partid, bineînțeles că ne-ar onora ca din sânul nostru să dăm țării viitorul președinte, dar asta doar românii o pot face”, a mai spus liderul AUR.

Această procedură a fost stabilită, prin vot deschis, de către delegații prezenți la congres.

George Simion a fost felicitat pentru alegerea ca președinte al AUR prin mesajele video trimise de către lideri ai altor partide naționaliste încă înainte de anunțarea rezultatului votului

Astfel, organizatorii Congresului Extraordinar al AUR au difuzat, în perioada de desfășurare a votului, mesaje adresate formațiunii de către lideri ai altor partide care împărtășesc doctrina naționalistă. Unii dintre aceștia l-au felicitat pe Simion pentru realegerea sa, în mesajele înregistrate anterior și difuzate cu subtitrare.

Printre aceștia s-a numărat Christine Anderson, europarlamentar din partea partidului Alternativa pentru Germania (AfD). Numele eurodeputatei a fost scris eronat în filmul cu mesajul transmis de aceasta, ea fiind prezentată drept Christine Andersen.

„Aș dori să-l felicit pe dragul meu prieten George Simion pentru realegerea sa ca președinte al partidului vostru minunat și promițător”, a transmis Anderson.

Și europarlamentarul italian Carlo Fidanza, reprezentant al formații „Frații Italiei” a transmis un mesaj video în care spune: „Îi urez succes lui George Simion pentru reînnoirea angajamentului său ca lider al partidului AUR”

În timp ce filmul rula iar delegații votau, George Simion se fotografia cu susținătorii săi.

În cadrul Congresului AUR formațiunea a decis „cu trei abțineri și niciun vor contra” absorbția a două formațiuni politice locale: Partidul Acțiunea Națională Alba și Partidul Inițiativa Otopeniul nostru.

Primul Congres al AUR s-a desfășuat cu ușile închise. În sala unde au avut loc alegerile pentru șefia partidului, reprezentanții presei au avut accesul interzis. Conducerea partidului a explicat doar ca decizia ca în sală să nu aibă acces ziariștii se justifică de faptul că „este primul congres”.

Avion de acrobație, prăbușit în Prahova. Pilotul a murit

Un avion de acrobație s-a prăbușit, sâmbătă după amiază, în județul Prahova, în apropiere de Ploiești. Pilotul, care se afla singur în avion, a murit. El se numea Dan Ștefănescu și era membru al trupei de acrobați aerieni Iakării Acrobați. Avea 55 de ani, studiase Facultatea de Inginerie Aerospațială – București și SNSPA și avea mii de ore de zbor. Avionul de acrobație pe care îl pilota s-a prăbușit la scurt timp de la decolarea de pe aerodromul de la Strejnicul din cauze care nu au fost stabilite încă.

În zona accidentului, în special în week-end, au loc frecvent zboruri cu astfel de aeronave.

Fiul lui Ozzy Osbourne, voluntar la granița România-Ucraina

Jack Osbourne, fiul celebrului artist rock Ozzy Osbourne a postat pe Instagram că a lucrat ca voluntar la „granița dintre România și Ucraina” și a lăudat organizarea din zona românească. Acesta a mai spus că a venit printr-o organizație de voluntariat, Third Wave Volunteers, care se ocupă să ajute evacuarea din Ucraina a copiilor orfani cu nevoi speciale.

Jack Osbourne a postat pe Instagram acest mesaj:

„Am ezitat foarte mult să postez acestea pentru că nu am făcut-o pentru atenție și m-am săturat să văd oameni care fac lucruri pentru cauze doar ca să poată posta despre ele. Am făcut acest lucru pentru că m-am simțit obligat să ajut și postarea unui steag sau orice altceva nu mi se pare suficient. Săptămâna trecută m-am întors dintr-o excursie incredibil de profundă și care mi-a deschis ochii, la granița dintre România și Ucraina. Am fost voluntar cu o organizație numită @thirdwavevolunteers. Am fost însărcinați cu furnizarea de ajutor medical pentru orfanii cu nevoi speciale care au fost evacuați din Ucraina cu ajutorul unui alt ONG. Deși cât timp am fost acolo nu am reușit să scoatem copiii, din fericire ONG-ul a început să îi evacueze acum. Am văzut aspecte ale umanității la extrema răului, dar și la extrema binelui. În timp ce lucram de-a lungul frontierei, am văzut valuri și valuri de refugiați, în principal femei și copii, care fugeau din țara lor în speranța de a găsi siguranță. Frica și nesiguranța au fost cele mai frecvente sentimente care ieșeau în evidență. Frontiera română era organizată și plină de resurse. Poți să te uiți la știri toată ziua, dar acestea nu sunt nici pe departe în măsură să prezinte povestea reală. Aș dori să mulțumesc echipei cu care am lucrat, de dragul securității nu îi voi numi aici, dar știți cine sunteți.”

Belgia: Un român care “ținea de șase” a adormit, în timp ce alți cinci amici jefuiau o bijuterie

Tentativă de jaf demnă de filmele de comedie! Șașe români au fost prinși de polițiștii belgieni în urma unui jaf, după ce bărbatul care trebuia să “stea de șase” a adormit. Cinci dintre ei au încercat să pătrundă în bijuterie, moment în care a pornit alarma. Cel de-al șaselea ar fi trebuit să-și anunțe colegii dacă vin polițiștii însă a adormit. Cei 5 au reușit să scape, însă cel care a adormit a fost arestat de polițiști, potrivit antena3.ro.Ulterior, toți au fost indentificați, însă doar doi au fost aduși în fața anchetatorilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.