Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rafila: 7.726 de cazuri de COVID-19 în ultima săptămână, față de 3.974 în intervalul precedent

Ziarul de Vrancea
3 iul 2022 661 vizualizări

Un nou val de infectări este așteptat spre finalul verii, spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că peste 7700 de noi cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultima săptămână, existând o creștere de aprocimativ 80% a numărului de cazuri față de finalul lunii mai și începutul lunii iunie. Rafila precizează că numărul deceselor se menține, din fericire, unul scăzut. Un val sau „mini-val” al pandemiei este așteptat spre finalul verii, conform scenariilor prezentate de Rafila.

Potrivit datelor prezentate luni de ministrul Sănătății, 7726 de cazuri noi de COVID-19 au fost diagnosticate în ultima săptămână, 922 de persoane fiind internate la nivel național, dintre care 52 de persoane sunt internate la ATI, 25 dintre acestea fiind nevaccinate.

Dintre persoanele infectate în ultima săptămână, 1307 sunt cazuri de reinfectare.

Potrivit ministrului, la finalul lunii mai se înregistrau în jur de 2000 de cazuri săptămânal, „după care a început creșterea”, ajungându-se la o creștere de circa 80% în săptămâna 27 iunie-3 iulie față de cea anterioară. Rafila a arătat că a crescut și rata de pozitivitate, ajungând la 7,6% din totalul de cazuri, în condițiile în care în săptămâna anterioară aproximativ 5% dintre cazurile testate au fost pozitive.

Sută la sută din totalul secvențierilor sunt cu tulpina Omicron, a adăugat Rafila.

Ministrul Sănătății a menționat să subvarianta Omicron BA 5 produce infecții atât la persoanele vaccinate cât și la cele trecute prin boală. În acest context, autoritățile au două scenarii: unul în care un vârf al acestui„ mini-val sau val” va fi între 7 și 10 august. Al doilea scenariu, mai puțin optimist, este acela în care 70.000 de cazuri se vor înregistra săptămânal la finalul lunii august-începutul lunii septembrie.

Alexandru Rafila a precizat că purtarea măștii în spații închise și în mijloacele de transport în comun este recomandată, după cum se recomandă igienizarea mijloacelor de transport în comun și aerisirea spațiilor publice în care se află persoane în număr mare.

Rafila a menționat că autoritățile se pregătesc pentru a gestiona o eventuală creștere a numărului de infecții.

Un “special”, numit de Ciucă secretar general al Ministerului Mediului

 Corvin Nedelcu a câștigat în 2021 peste jumătate de milion de lei de la stat din salarii și indemnizații

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit vineri pe Corvin Nedelcu secretar general la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Nedelcu (54 de ani) a fost ofițer de armată și în Serviciul de Protecție și Pază (SPP), iar acum este plasat la conducerea mai multor instituții de stat.

Potrivit CV-ului și declarației sale de avere, Corvin Nedelcu este și membru în consiliul de Administrație al Romatsa (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA), de unde a încasat în anul 2021 peste 73.000 de lei.

Tot în 2021 a încasat peste 231.000 de la Eximbank, peste 77.000 de lei de la Administrația Natională de Meteorologie, 37.000 de lei de la compania cu capital de stat EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA, precum și 7.000 de lei de la Compania Națională Aeroporturi București SA.

Doar în anul 2021, Corvin Nedelcu a câștigat de la statul român, din salarii și indemnizații, peste jumătate de milion de lei. Mai precis, circa 540.000 de lei. Corvin Nedelcu a absolvit școala militară de la Sibiu în 1989, apoi Facultatea de Drept – Academia de Politie din Bucuresti și a făcut un master la aceeași facultate. În 2003-2004 a urmat și cursurile Colegiului Național de Apărare.

Șapte persoane aflate la locul unui accident soldat cu pagube materiale, rănite după ce un tren a acroșat firele de electricitate de pe un stâlp

Poliția județeană Vâlcea anunță că șapte persoane care se aflau la locul unui accident rutier soldat cu pagube materiale, au fost rănite după ce un tren acroșat o linie electrică și a agățat un cablu, dărâmând alți doi stâlpi. Printre victime se află și un elev de la o școală poliție. Patru dintre răniți sunt în stare gravă, fiind duși la spital.

Accidentul rutier, care a avut drept consecințe doar pagube materiale, a avut loc pe drumul național 7 CC - centura orașului Călimănești, unde un camion condus de un bărbat în vârstă de 49 de ani a părăsit partea carosabilă din motive tehnice, intrând în coliziune cu un stâlp. Conform ISU Vâlcea, după producerea evenimentului rutier, la fața locului, în localitatea Călimănești, la ieșirea spre Sibiu din stația CFR Păușa, s-au adunat mai mulți oameni, iar la un moment dat un tren de persoane a agățat un stâlp care fusese lovit în prealabil de TIR. În cădere, stâlpul pe care se aflau fire de electricitate a angrenat alți doi stâlpi. În momentul trecerii trenului, se efectuau cercetări pentru primul accident.

 „În timp ce se efectuau cercetările la fața locului, o garnitură de tren a acroșat o linie electrică și a agățat un cablu care a rănit 7 persoane, dintre care un elev de poliție. Patru persoane rănite grav sunt transportate la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale”, transmite Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea. Trenul și-a continuat deplasarea.

Români, printre victimele unui ghețar prăbușit în Italia

Cel puțin șase persoane au murit duminică după ce un ghețar s-a prăbușit în munții Dolomiți din nordul Italiei, a anunțat președintele provinciei Trentino, Maurizio Fugatti. De asemenea, alte cel puțin opt persoane au fost rănite în avalanșă, a spus el. Ieri au fost identificate patru dintre cele șase victime: trei italieni și un ceh. Mai trebuie identificați un bărbat și o femeie. Printre cei dispăruți se află italieni, germani, cehi și români, potrivit autorităților. Mai multe elicoptere au fost trimise imediat pentru a participa la operațiunile de salvare și pentru a monitoriza evoluția situației, însă căutările au fost suspendate la căderea nopții înainte de a fi reluate luni dimineață.

Această prăbușire a avut loc a doua zi după ce s-a înregistrat un record de temperatură în vârful ghețarului de 10 grade Celcius.

“Prăbușirea de pe vârful Marmolada este consecința condițiilor meteorologice actuale, adică un episod de căldură timpurie care coincide cu problema încălzirii globale”, a explicat profesorul Massimo Frezzotti, de la departamentul de științe al Universității Roma 3. “Din ceea ce se vede în filmare, prăbușirea a fost semnificativă. Putem observa că există o cantitate mare de apă deoarece topirea s-a accelerat în Alpi. Am avut o iarnă extrem de aridă, cu un deficit de precipitații de 40 până la 50%. Condițiile actuale ale ghețarilor corespund cu cele de la mijlocul lunii august, nu la începutul lunii iulie”, a spus cercetătorul.

Ghețarul Marmolada, supranumit “regina Dolomiților”, este cel mai mare ghețar din acest lanț muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi.

Grupul interguvernamental privind evoluția climei (Giec) indică faptul că ghețarii din Scandinavia, Europa centrală și Caucaz ar putea pierde între 60 și 80% din masă până la sfârșitul secolului.

Românca ucisă de rechin în Egipt era din Suceava

Românca ucisă de rechin într-o stațiune din Egipt era suceveancă. Este vorba despre Roxana Donisan, în vârstă de 40 de ani, funcționară la Direcția de Finanțe. Conform publicației Monitorul de Suceava, femeia își cumpărase două sejururi în Egipt, pentru o vacanță mai lungă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, la data de 3 iulie a.c., de către agentul unei companii de turism cu privire la decesul unei românce aflate în vacanță în stațiunea Hurghada, Egipt. „În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile competente egiptene în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii decesului. Potrivit informațiilor transmise de autoritățile competente egiptene, în urma investigațiilor realizate, a reieșit că decesul cetățeanului român s-a produs în urma unui atac al unui rechin. Reprezentanții Ambasadei României la Cairo au întreprins demersurile necesare pe lângă autoritățile române competente pentru identificarea, de urgență, a familiei din România a persoanei decedate, fiind transmise condoleanțe pentru pierderea suferită și oferite informațiile necesare cu privire la repatrierea trupului neînsuflețit pentru a fi înmormântat în România”, se arată în comunicat.

Anterior, Guvernoratul Mării Roșii din Egipt a emis vineri un ordin privind închiderea mai multor plaje de la Marea Roșie după ce o femeie austriacă, în vârstă de 68 de ani, a murit după ce a fost atacată de un rechin în dimineața aceleiași zile în apele Golfului Sahl Hasheesh.

USR a sesizat CCR în legătură cu legea avertizorilor de integritate

USR a sesizat CCR cu privire la legea avertizorilor de integritate, lege care, în forma impusă de coaliția PSD-PNL-UDMR, slăbește considerabil protecția persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituțiile publice și ridică obstacole considerabile în obținerea fondurilor din PNRR, a transmis partidul, într-un comunicat de presă. În sesizarea către CCR, sunt invocate patru argumente de neconstituționalitate, printre care încălcarea obligațiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană și lipsa de claritate și predictibilitate a unor prevederi.

Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislația internă să se diminueze nivelul de protecție acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecția oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli, arată USR.

Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruța Kovesi a anunțat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.