Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Raed Arafat: "Intrăm în logica medicinei de dezastre"

Corneliu Condurache
27 oct 2020 1028 vizualizări

„Se poate ajunge și la 100 de cazuri zilnic la ATI!”, avPresiunea asupra sistemului medical este evidentă și a fost anticipată din creșterea numărului de infectări cu Covid-19, iar un procent considerabil din aceste cazuri vor avea nevoie de îngrijiri avansate, chiar de terapie intensivă, a avertizat ieri secretarul de stat Raed Arafat. ertizează secretarul de stat n pentru prima dată de la începutul pandemiei, ieri au fost raportate peste 100 de decese în 24 de ore

Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), este de așteptat că numărul de pacienți care intră zilnic la terapie intensivă să ajungă la 100, sistemul de sănătate clasic trebuind să se adapteze la măsurile solicitate de medicina dezastrelor. Raed Arafat a arătat că pandemia de coronavirus a dovedit că sistemele sanitare nu au fost pregătite pentru așa ceva, iar, având în vedere creșterea cazurilor de infectări din ultima perioadă, este nevoie de adaptarea la noua situație. “Noi nu mai vorbim de epidemiologie, încet -încet intrăm în logica medicinei de dezastre”, a spus Arafat. “Poate acest aflux de pacienți va dura cel puțin vreo 4-5-6 săptămâni. Or să vină din urmă pacienții care apar acum, cazurile de 3-4-5 mii și, normal, vin din urmă și cazurile de terapie intensivă. Dacă luăm numai 5% din fiecare zi să intre în terapie intensivă, ne dăm seama că vom ajunge în anumite zile în care vom avea și 100 pacienți care vor intra în terapie intensivă”, a explicat Raed Arafat.

Prima tranșă de vaccinuri, planificată pentru sfârșitul lui decembrie

Prima tranșă de vaccinuri Sars-Cov-2 ar trebui să ajungă în România la sfârșitul lunii decembrie, iar în ianuarie va începe vaccinarea, în primul rând pentru personalul medical, a anunțat ministrul Sănătăți, Nelu Tătaru. Ministrul a precizat că este vorba despre vaccinul contractat de Comisia Europeană. “Avem o primă tranșă care ar trebui să vină la sfârșitul lui decembrie și să începem în ianuarie. Intenția noastră este - și în planificarea pe care o avem - ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, a declarat ministrul Sănătății conform Profit.ro. El a precizat, totodată, că, în ultimele săptămâni, efortul autorităților a constat în extinderea facilităților de terapie intensivă. Astfel, dacă pandemia de coronavirus a găsit România, în urmă cu 8 luni, cu un număr de 740 paturi de ATI, s-a ajuns în prezent la 1.200, iar în perioada imediat următoare vor fi asigurate 1.400 de paturi.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 4.724 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al cazurilor de COVID-19 ajungând la 217.216. De asemenea, s-au înregistrat și 104 de decese - cel mai mare număr de la declanșarea pandemiei - bilanțul fiind de 6.574.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.758. Dintre acestea, 824 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 3.096.526 de teste. Dintre acestea, 28.876 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.498 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.378 la cerere.

Bilanț: Peste 3.800 de cadre medicale s-au infectat cu Covid-19

Peste 3.800 de cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus de la începutul pandemiei, iar 33 au decedat, conform datelor transmise de Ministerul Sănătății. De asemenea, alte aproximativ 2.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate în rândul altor categorii de personal din unitățile medicale. “Până în data de 27 octombrie 2020, un număr de 3847 cadre din rândul personalului medical - medici, asistenți medicali, ambulantieri și infirmieri - au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus. Au fost înregistrate și 33 decese”, a transmis Ministerul Sănătății.

Fostul ministru Bănicioiu a rămas fără imunitate

n el este acuzat de DNA că a luat mită aproximativ 800.000 de euro

Deputații au dat undă verde, ieri, solicitării DNA privind ridicarea imunității deputatului Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății. Procurorii îl acuză pe acesta de trafic de influență și de luare de mită. Cu 202 de voturi pentru și 12 împotrivă deputații au votat pentru începerea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu.

DNA a anunțat marțea trecută că a cerut Parlamentului ridicarea imunității pentru un deputat acuzat de trafic de influență și luare de mită în formă continuată, în perioada în care era ministru.

Conform procurorilor DNA, în perioada 21 decembrie 2012 - 5 martie 2014, când era ministru al Tineretului și Sportului, Bănicioiu ar fi primit de la un om de afaceri suma totală de peste 1,292 de milioane de lei, pentru a interveni la ministrul Sănătății pentru numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor cu care firmele controlate de doi oameni de afaceri aveau contracte de achiziții publice și pentru alocarea de bani către aceste spitale.

De asemenea, Nicolae Bănicioiu este acuzat de DNA că în perioada 5 martie 2014 - 17 noiembrie 2015, când era ministru al Sănătății, ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de peste 2,612 milioane de lei.

Nicolae Bănicioiu este deputat din 2004, fiind la al patrulea mandat, ales din partea PSD. În mai 2018, el a demisionat din PSD și a trecut la partidul lui Victor Ponta. De altfel, Bănicioiu a fost ministru în guvernele Ponta - ministru al Tineretului și Sportului și ministru al Sănătății.

Patriarhul Daniel, avertisment subtil pentru Guvern?

Patriarhul Daniel a declarat ieri, la cermoniile organizate cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou că, în toamna anului 1989, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște, iar peste câteva luni regimul comunist a căzut. Afirmațiile sale au fost făcute și pe fondul restricțiilor decise de autorități cu privire la ceremoniile din acest an, în contextul pandemiei de COVID-19. “În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut. Dumnezeu nu se lasă batjocorit! El este îndelung răbdător, dar este și drept”, a afirmat Patriarhul Daniel în cuvântul rostit ieri la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală

Pelerinajul de Sf. Dumitru din acest an s-a desfășurat cu respectarea unor măsuri stricte, sanitare și de distanțare socială, fiind deschis doar celor care locuiesc în București. Restricții similare au fost decise și la Iași, cu ocazia sărbătorii Cuvioasei Parascheva, la acel moment Patriarhul calificând măsurile drept discrimatorii și disproporționate, acuzând faptul că Biserica Ortodoxă Română nu a fost consultată.

Giurgiu: Medic prins în flagrant în timp ce lua 500 de lei mită

Un medic ginecolog din Giurgiu a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 500 de lei de la ruda unui pacient de la care mai primise deja alți 600 de lei. Medicul a fost reținut pentru 24 de ore. “Luni, 26 octombrie 2020, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, cu sprijinul Serviciului Operații și Serviciului Tehnic din cadrul D.G.A. – structura centrală, au surprins în flagrant luând mită un medic ginecolog din cadrul unui spital din municipiul Giurgiu. Acesta a primit suma de 500 de lei, cu titlu de mită, de la un martor denunțător (aparținător al unui pacient), în scopul exercitării unor acte medicale”, anunță poliția. Anterior, medicul a mai pretins și primit de la aceeași persoană, precum și de la pacientul respectiv, suma de 600 de lei, tot în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, o operație de cezariană. Dosarul penal a fost inițiat ca urmare a unui apel telefonic la linia Call Center anticorupție gratuită a Direcției Generale Anticorupție 0800.806.806.

Persoana prinsă în flagrant a fost condusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, unde i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, procurorul de caz dispunând măsura preventivă a reținerii pe o durată de 24 de ore.

Primăria Cluj începe forajele geotehnice pentru metrou

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță începerea lucrărilor de foraje geotehnice pentru realizarea trenului metropolitan și a metroului în oraș și în comunele limitrofe. Conform procedurilor specifice, echipele tehnice se vor deplasa în zonele studiate pentru a efectua lucrările necesare acestei faze. „Solicităm cetățenilor ce dețin cu orice titlu imobile situate de-a lungul coridorului și în cadrul zonelor studiate să permită accesul echipelor tehnice și utilajelor acestora pentru efectuarea în bune condiții a realizării forajelor geotehnice necesare elaborării proiectului”, se arată într-un comunicat trimis, ieri, de municipalitatea clujeană. Potrivit sursei citate, lucările de forare vor fi realizate în perioada octombrie-decembrie 2020.

“Obiectivele principale ale proiectului sunt următoarele: 1. Îmbunătățirea atractivității sistemului de transport public durabil metropolitan în vederea accesării rapide a oportunităților socio-economice din zona de studiu aflată pe axa est-vest a municipiului. 2. Sprijinirea aspirațiilor de creștere economică și a creșterii ocupării forței de muncă prin asigurarea unei capacități de transport îmbunătățite pentru deservirea axei est-vest a zonei metropolitane. 3. Reducerea impactului activităților de transport (poluarea aerului și zgomotul) asupra mediului în cadrul zonei de studiu prin asigurarea unei axe de transport durabil, care să contribuie la re-distribuția modală de la transportul cu autoturismul personal”, se mai arată în comunicat.

Camera Deputaților a aprobat executarea Autostrăzii Nordului

Plenul Camerei Deputaților a adoptat ieri proiectul de lege pentru aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Nordului. Au votat 211 deputați pentru proiect și unul s-a abținut. Potrivit proiectului, se aprobă executarea obiectivului de investiții Autostrada Vama Oar - Satu Mare - Baia Mare - Dej - Bistrița - Vatra Dornei - Suceava, denumită Autostrada Nordului. “Acest obiectiv se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din credite externe și din fonduri europene. Termenul de execuție al obiectivului este de 4 ani de la data intrării în vigoare a acestei legi. Prevederile legii intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021”, se arată în inițiativa legislativă.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Lider PNL: „Cu ajutorul bunului Dumnezeu, să avem cât mai multe victime”

​​Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a făcut ieri, o gafă de la tribuna plenului. În timpul dezbaterii unui proiect de lege care viza măsurile privind epidemia de coronavirus, Roman a spus la microfon că speră ca în curând „să avem cât mai multe victime”. „Mă bucur, dle Arafat, ca ați ajuns la o înțelegere cu colegii dvs de minister și sper ca după ce această lege va fi promulgată în Monitorul Oficial, să și vedem în județe ca se întâmplă ceea ce v-ați propus prin acest proiect de lege și practic cu ajutorul dvs și al bunului Dumnezeu să avem cât mai multe victime și cât mai puține probleme, cât mai puține bâlbe din partea autorităților statului”, a declarat Florin Roman.

Gafa făcută de liderul deputaților PNL a fost făcută în timpul dezbaterii unui proiect de lege inițat de Guvern pe tema situațiilor de urgență și protecției civile.

Parlament: Pacienții asigurați vor beneficia de screening gratuit

Deputații au adoptat, ieri, un proiect de lege care le asigură paciențiilor asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate dreptul la investigații gratuite de screening. Cu 230 de voturi voturi pentru și o abținere, proiectul de lege a trecut de Parlament și merge la promulgare.

Proiectul de lege le acordă noi drepturi pacienților asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Astfel, aceștia vor putea beneficia, gratuit, de investigații de screening la solicitare proprie, din momentul încadrării în grupul de risc sau în baza unei trimiteri de la medicul specialist. “Prin screening se înțelege examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce și evidențierii lor într-un stadiu incipient”, se arată în textul proiectului de lege.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.