Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Putem să alegem între vaccinurile Moderna sau Pfizer/BioNTech?

Ziarul de Vrancea
28 ian 2021 928 vizualizări

„Procesul de vaccinare este politică de sănătate publică, nu este un proces de alegere”, a explicat un membru al CNCAV n

România va începe, de la 1 februarie, vaccinarea cu serul produs de compania americană Moderna, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV). Imunizarea cu acest tip de vaccin se va face în paralel cu cel produs de Pfizer/BioNTech. Călin Alexandru, director DSU și membru CNCAV a vorbit despre cum va fi folosit vaccinul produs de Moderna. „În momentul de față vom utiliza dozele Moderna în paralel cu cele ale Pfizer/BioNTech, în următorul fel - persoanele care vor primi prima vaccinare începând cu 1 februarie, vor primi vaccinul Moderna. Cetățenii care în același centru de vaccinare vor face rapelul, vor primi doza de la Pfizer, așa cum au primit prima doză”, a spus Călin Alexandru.

El a lămurit un lucru foarte discutat, și anume dacă cetățenii pot opta pentru serul Moderna sau pentru cel produs de Pfizer/BioNTech. „Vreau să lămuresc dacă persoanele vor putea alege. Procesul de vaccinare este politică de sănătate publică. Nu este un proces de alegere, cum am merge într-un magazin să cumpărăm un fular. Deci nu este o chestiune de opțiune a persoanei, ci sunt luate în considerare, la momentul când se face administrarea unui vaccin sau altul, în primul rând elemente legate de partea medicală, după aceea cea legată de disponibilitatea vaccinului, sau elemente legate de partea de sănătate publică și de protecție generală a populației față de virusul SARS-CoV-2. Deci, din acest punct de vedere nu va exista posibilitatea de alegere, este o chestiune care se decide la nivelul centrului de vaccinare în funcție de disponibilitate și în funcție de recomandările medicale”, a explicat Călin Alexandru.

Peste 900.000 de persoane programate pentru vaccinare

Comitetul național pentru vaccinarea anti-COVID a anunțat ieri dimineața că 908.092 persoane au fost programate pentru imunizare prin platforma informatică. “În perioada 15 ianuarie, ora 15,00, până joi, ora 9,00, pe platforma informatică programare.vaccinare-COVID.gov.ro s-au programat 908.092 persoane din etapa a II-a de vaccinare”, precizează CNCAV într-o postare pe Facebook. Conform sursei citate, este vorba despre 368.584 de adulți peste 65 ani, 209.393 persoane cu afecțiuni cronice și 330.115 angajați din domenii esențiale.

Zilele trecute, președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat că, începând din data de 28 ianuarie, se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, pentru doza I, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, având în vedere un deficit de doze de vaccin cu care se confruntă România în acest moment.

La Rădăuți 563 de persoane s-au vaccinat „ilegal”

Direcția de Sănătate Publică Suceava a efectuat un control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, unde s-au constatat mai multe nereguli în desfășurarea campaniei de vaccinare. În perioada 15-23 ianuarie au fost imunizate în acest centru 563 de persoane care nu erau eligibili în etapele actuale ale vaccinării.

Coordonatorul centrului de vaccinare de la spitalul din Rădăuți, județul Suceava, a fost amendat cu 5.000 de lei.

„La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programati pentru ziua în curs. Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați. În centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora. Inspectorii sanitari au verificat listele de pacienți programați si au constatat că sunt pacienți în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungită pentru personalul din etapa a II-a. În Municipiul Rădăuți nu există alte centre comunitare deschise.

Sub 1000 de pacienți la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2.901 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 90 de decese, numărul total fiind de 18.105.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.687. Dintre acestea, 989 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.379.447 teste RT-PCR și 102.101 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.726 de teste RT-PCR (15.905 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.821 la cerere) și 6.568 de teste rapide antigenice.

Deputat, amendat după ce a spus că Fecioara Maria este „o mamă surogat”

Consiliul Național de Combatere a Discriminării l-a amendat cu 5.000 de lei pe deputatul USR Iulian Bulai pentru postarea din decembrie 2019 în care spunea că Isus provine „dintr-o familie foarte ciudată”, „cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea”. Bulai a precizat că nu cunoaște motivația CNCD cu privire la această sancțiune, însă a precizat că este un creștin catolic practicant. „Intențiile mele din acea postare nu au fost, în niciun caz, de a jigni pe cineva”, a adăugat parlamentarul. „Am înțeles, încă de pe atunci, că e posibil ca formularea mea să nu fi fost cea mai fericită și mi-am cerut scuze la momentul respectiv și pentru formularea în cauză, și pentru interpretările distorsionate la care ar fi putut da naștere. Continuă să-mi pară rău. În același timp, însă, nu cred că există un singur mod de a-ți manifesta credința și nici că acel unic mod trebuie impus altora. Trebuie să ne putem trăi împreună și diferit credințele noastre. Și să-i iertăm pe cei care greșesc fără voie. Întrucât nu am primit o informare oficială cu privire la sancțiune, nu cunosc motivația CNCD. Din acest motiv, nu pot spune mai multe despre ea”, a scris Iulian Bulai joi pe Facebook.

Interlop român, împușcat în cap, în SUA

n principalul suspect este tot un român

Execuție în stil mafiot între interlopi români peste ocean. Un bărbat din Buzău urmărit internațional pentru o condamnare de 6 ani a fost împușcat în cap. Presa locală din Buzău scrie că principalul suspect al autorităților americane este tot un român care ar fi plecat în SUA acum 10 ani și care, după asasinat, ar fi fugit în Mexic. Incidentul a fost surprins de o cameră video. Execuția a avut loc în zona Los Angeles, în plină zi, după cum arată imaginile surprinse de o cameră de supraveghere. Victima, surprinsă din spate de obiectivul camerei, discută prin gard cu un grup de bărbați. Potrivit informațiilor strânse până acum de autoritățile din Statele Unite care investighează asasinatul, bărbatul ucis este buzoianul Aurel Trandafir, zis Aly Sadoveanu, căutat încă din 2018 de autoritățile de la București pentru o condamnare cu executare. După gard, cu pistolul în mână, ar fi fost Florin Andronache, zis Americanu, scrie presa locală din Buzău, de unde a plecat bărbatul acum 10 ani cu destinația Statele Unite ale Americii. Camera de supraveghere surprinde câteva secunde de discuții aprinse, după care bărbatul din spatele gardului, care are fața acoperită cu o mască neagră, scoate arma și lovește peste față victima. Discuția pare să continue, apoi se aude primul foc de armă. Cadrele surprinse arată că asasinul continuă să tragă, deși victima se prăbușește la pământ, apoi fuge de la fața locului.

Victima era plecată în Statele Unite încă din 2018, după o condamnare dictată de instanțele din România de 6 ani și 4 luni de închisoare, pentru tâlhărie. Anterior, era cunoscut drept lider al clanului Sadoveanu, care controla zona Chitila din Ilfov. Presa locală din Buzău scrie că s-ar fi asociat acolo cu o grupare mafiotă și astfel se explică execuția căreia i-a căzut victimă.

DNA: 42 de inculpați au fost condamnați definitiv în decembrie

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a informat, ieri, că în luna decembrie a anului trecut au fost condamnați definitiv 42 de inculpați în dosare de corupție. “În luna decembrie 2020, în dosarele de corupție instrumentate de DNA au fost condamnați 42 de inculpați prin 16 de hotărâri judecătorești definitive, iar între cei condamnați definitiv figurează și persoane trimise în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale Ferma Băneasa și pădurea Snagov”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit sursei citate, pedepsele dispuse de judecători față de cei 42 de inculpați variază între 7 ani închisoare și 15.000 lei amendă penală.

Un primar din județul Alba, de 38 de ani, a murit răpus de COVID-19

Primarul comunei Meteș din județul Alba, Dan Cosmin Opruța, care fusese confirmat cu noul coronavirus a murit. Bărbatul avea doar 38 de ani și era unul dintre cei mai tineri primari din județul Alba, reales la alegerile de anul trecut. “Cu adâncă tristețe, colectivul Instituției Prefectului-Județul Alba deplânge trecerea în neființă a domnului primar al comunei Meteș, Opruța Dan Cosmin. A fost un om de o înaltă ținută morală și profesională, un prieten adevărat și va rămâne mereu în sufletele noastre. Suntem alături de familia îndurerată. Sincere condoleanțe”, a transmis, ieri, Prefectura Alba.

Site-ul www. alba24.ro scrie că primarul a ajuns la spital în urmă cu câteva zile, în stare gravă, cu saturație mică de oxigen, fiind confirmat cu noul coronavirus. Starea lui s-a agravat și a fost transportat la Târgu Mureș, pe ATI, unde a și decedat și cursul nopții de miercuri spre joi.

Bărbat de 22 ani, arestat după ce a întreținut relații sexuale cu o fată de 12 ani

Un bărbat de 22 de ani din județul Olt a fost arestat preventiv, după ce a întreținut relații sexuale cu o fată de 12 ani. Fata plecase de acasă pe data de 24 ianuarie și a fost găsită de polițiști în locuința bărbatului respectiv.

Potrivit anchetatorilor, polițiștii au fost sesizați de către un bărbat de 50 de ani, din comuna Tia Mare, cu privire la faptul că, la data 24 ianuarie, fiica sa de 12 ani aplecat de la domiciliu și nu a mai revenit. În urma investigațiilor făcute de polițiști fata a fost găsită la locuința unui tânăr de 22 de ani, din comuna Giuvărăști. Ea a declarat polițiștilor că nu a fost victima vreunei infracțiuni. “Întrucât au existat suspiciuni cu privire la aspectele declarate de minoră, cercetările au fost continuate. La data de 26 ianuarie, tânărul de 22 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de act sexual cu un minor, iar la data de 27 ianuarie, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 30 de zile”, a transmis IPJ Olt.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.