Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „PSD, trezește-te!” - Se apropie congresul, încep atacurile interne în partid

Ziarul de Vrancea
5 aug 2020 775 vizualizări

Eugen Teodorovici, candidat anunțat la șefia PSD, reclamă încălcări grave ale Statutului, în pregătirea Congresului n „Dacă PSD acceptă ca primul pas către reformă să înceapă cu un mare furt, atunci nu mai există nici speranță, nici salvare”, spune el n azi e ultima zi pentru depunerea candidaturilor n

 

Fostul președinte executiv al PSD Eugen Teodorovici reclamă încălcări grave ale Statutului partidului, în pregătirea Congresului care ar trebui să aibă loc în 22 august și pentru care candidaturile se depun până în 7 august, la ora 16. „PSD, trezește-te!”, transmite Teodorovici, care susține că „dacă PSD acceptă ca primul pas către reformă să înceapă cu un mare furt, atunci nu mai există nici speranță, nici salvare”. Fostul ministru de Finanțe anunță că-și va depune candidatura pentru șefia PSD doar dacă Congresul se va organiza statutar. „PSD NU este un partid de lași și trădători, iar organizațiile, membrii și susținătorii săi de la nivel local, județean și, sper, chiar și de la centru, NU se pot preda în fața acestei imense fraude pe care unii o pregătesc de la preluarea ilegală a conducerii PSD în urmă cu 9 luni! Dacă PSD acceptă ca primul pas către reformă să înceapă cu un mare furt, atunci nu mai există nici speranță, nici salvare, căci de onoare și moralitate nu mai poate fi vorba”, a scris pe Facebook Eugen Teodorovici. Acesta afirmă că și-a anunțat intenția de a candida la alegerile pentru conducerea partidului și a cerut insistent respectarea Statutului PSD în privința drepturilor forului decizional suprem: Congresul PSD. „Mă refer la dreptul de a vota orice modificare a Statutului partidului și de a decide în privința alegerii sau revocării conducerii PSD (pentru cei interesați, fac referire la articolele 119 și 121 din Statutul PSD în vigoare la data de 29 iunie 2019, care nici măcar nu este publicat pe site-ul oficial al partidului). Așa-zisa conducere interimară, prin vocea unui așa-zis președinte pretins fondator, fără prestanță și lipsit de «coloană vertebrală», a anunțat de ceva vreme o nouă formulă de organizare a alegerilor pentru conducerea PSD, prin moțiune, adică o candidatură în echipă. Dar nu s-a grăbit (în cele 9 luni!) să adopte această modificare a Statutului partidului prin votul majorității, adică al Congresului PSD, ci doar prin decizia Comitetului Executiv Național, și aceasta luată pe fugă abia acum câteva zile, în data de 30 iulie. Tot atunci s-au stabilit și data alegerilor, pe 22 august, dar și Regulamentul privind depunerea candidaturilor (până vineri, 7 august, ora 16.00)”, a mai scris Teodorovici.

„Este noua politică a unei “conduceri” interimare ilegitime care, prin acțiunile sale de până acum, nu a demonstrat decât că urmărește transformarea PSD într-un partid care să servească scopului celor ce vor să-l aducă la nivelul de „partid de buzunar” și să poată servi mult mai ușor intereselor politice conjuncturale. Totuși, vă rog să vă puneți măcar o întrebare: mai aveți sentimentul că opinia voastră contează și că vă simțiți cu adevărat reprezentați de un “președinte” interimar pe post de marionetă în mâna unui ventriloc politic? Aveți încredere că votul pentru alegerea conducerii PSD, din 22 august, va fi unul corect?”, a mai scris Teodorovici în poastare. „Dacă acceptați ca reforma PSD să înceapă cu un jaf ... noapte bună! Vreau să cred că sunt mult mai mulți cei care vor avea curajul să spună NU organizării unui congres nestatutar de către o “conducere” interimară ilegitimă! Eu îmi voi depune candidatura numai în condiții de legalitate, conform prevederilor Statutului PSD”, a anunțat Teodorovici.

Masca, foarte probabil obligatorie în școli, din toamnă

spune un important oficial din guvern n de cealaltă parte, organizații ale elevilor critică măsurile anunțate privind începerea școlii n

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că dorința autorităților este masca de protecție să fie obligatorie în școli, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, iar printre alte măsuri care ar putea fi luate se află dezinfectarea mâinilor, aerisirea clasei și crearea unor circuite de intare-ieșire în școală. Turcan a afirmat, că în privința începerii anului școlar sunt proceduri definitivate și proceduri în curs de definitivare. “Sunt proceduri definitivate și proceduri în curs de definitivare. Unele reguli, inclusiv modul de evaluare a gradului de risc pentru unele comunități și implicit școli, nu este stabilit de politicieni, așa cum fals probabil se vor grăbi unii să transmită, ci de specialiști în sănătate publică. Toate regulile sanitare vor fi detaliate de către Ministerul Sănătății tocmai pentru că ele trebuie să fie sigure din punct de vedere al sănătății, dar și aplicabile pentru că e foarte posibil să vină un om politic și să spună, știu eu, trebuie să fie distanța de patru metru între elevi. În mod firesc ne întrebăm cu toții cei care suntem responsabili cum poți să faci în România anului 2020 în care infrastructura școlară a fost mai degrabă uitată decât susținută în ultimii 30 de ani. Aceste reguli sanitare sunt testate pe fiecare unitate școlară de Ministerul Educației și în felul acesta vom veni cu ghidul final de măsuri sanitare pentru fiecare unitate școlară”, a explicat Raluca Turcan. Întrebată dacă la școală elevii și profesorii vor purta mască de protecție, ea a răspuns: “Dorința noastră este ca masca să fie obligatorie. Și pentru copii, și pentru profesori”. Vicepremierul a mai fost întrebat dacă elevii vor sta în bancă la fel cum au stat până acum. „Aceste detalii vor fi anunțate după ce Ministerul Educației vizează această analiză pe infrastructura școlara raportată la numărul de elevi în general, dar și la numărul de elevi la clasă. Distanța exactă între copii o vom anunța și în funcție de capacitatea de implementare. Specialiștii care lucrează în Ministerul Sănătății și INSP vor propune exact acel set de măsuri sanitare care să genereze un confort și pentru copii în clasă, dar și siguranță pentru părinți, pentru profesori, că odată plecați la școală nu se vor îmbolnăvi”, a detaliat Raluca Turcan. 

de cealaltă parte, patru asociații de elevi - Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) – nu sunt de acord cu noile măsuri anunțate de autorități privind redeschiderea școlilor și spun că decizia închiderii unităților acolo unde media ultimelor zile este de trei sau mai multe cazuri la mia de locuitori îi va pune în pericol pe elevi și pe personalul unităților de învățământ. Asociațiile cred că suspendarea cursurilor după ce timp de mai multe zile se înregistrează numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere modul rapid în care se răspândește virusul. Cele patru asociații au transmis, miercuri seara, un comunicat de presă referitor la anunțul președintelui Klaus Iohannis privind măsurile de reluare a cursurilor care se vor aplica din 14 septembrie.  

Președintele Klaus Iohannis a anunțat alaltăieri că pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar, precizând că aceasta înseamnă că majoritatea elevilor vor merge efectiv la școală.

Mai mulți bani de la UE pentru energie verde?

n Ministrul Mediului: Fondurile din Planul de Investiții al Pactului Ecologic European vor fi direcționate către investiții și achiziții durabile care să sprijine tranziția la o economie neutră din punct de vedere climatic

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, spune că fondurile din Planul de Investiții al Pactului Ecologic European vor fi direcționate către investiții și achiziții durabile care să sprijine tranziția la o economie neutră din punct de vedere climatic, iar autoritățile trebuie să se asigure că fondurile financiare puse la dispoziție prin acest plan nu sunt irosite. Potrivit unui comunicat de presă transmis ieri de Ministerul Meidului, ministrul Costel Alexe a participat la dezbaterea Pactul Ecologic European: implementare și perspective pentru România. La sfârșitul lunii aprilie, Costel Alexe a fost mandatat de Guvern să semneze, în numele României, declarația comună a statelor membre privind utilizarea investițiilor din Pactul Ecologic European, ca element cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, după pandemia Covid-19. “Prioritatea noastră pentru următoarea perioadă este concentrarea pe proiecte de mediu, pentru ca România să beneficieze de cât mai mulți bani din fondurile pe care le are la dispoziție. Aceste investiții trebuie să fie complet aliniate obiectivelor Pactului Ecologic European, Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă precum și obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5°C al Acordului de la Paris pentru a evita consecințele catastrofale ale schimbărilor climatice”, a declarat ministrul Costel Alexe.

În luna mai a acestui an, România s-a alăturat grupului Statelor Membre UE care susțin Redresarea Ecologică a Uniunii Europene urmând calea investițiilor durabile. Pactul Ecologic European promovează o abordare integrată pentru toate sectoarele și le plasează spre aceleași obiective: neutralitatea climatică, protecția mediului, utilizarea durabilă a resurselor și sănătatea și calitatea vieții cetățenilor. „Ne-am angajat astfel să direcționăm fondurile din Planul de Investiții al Pactului Ecologic European către investiții și achiziții durabile care să sprijine tranziția la o economie neutră din punct de vedere climatic. Trebuie să ne asigurăm că fondurile financiare puse la dispoziție prin Planul de Investiții al Pactului Ecologic European nu sunt irosite, de aceea este crucial să dezvoltăm o structură instituțională care să asigure o implementare eficientă a Pactului Ecologic European și, în același timp, îndeplinirea angajamentului României și aici rolul de coordonator general revine Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, a subliniat Costel Alexe.

Dezbaterea s-a axat pe finanțarea tranziției către neutralitatea climatică și contribuția politicilor sectoriale în atingerea obiectivelor de țară. Astfel, reprezentantul Băncii Europene de Investiții a subliniat că strategia pentru climă a BEI vizează mobilizarea finanțării pentru tranziția către o economie cu emisii reduse de CO2 și totodată rezistentă la schimbările climatice. 

La întâlnire au participat, alături de reprezentanți ai Ministerului Mediului, Iulian Octavian Stana, secretar de stat în cadrul ministerului, Andreea Kohalmi-Szabo, președinte AFM, reprezentanți ai Parlamentului României, ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, ai Asociației Producătorilor și Distribuitorilor de Chimicale din România, ai CIROM, Bankwatch, ai BEI, ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, ai Ministerului Energiei, Economiei și Mediului de Afaceri, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

37 de grade: meteorologii anunță caniculă, până sâmbătă seară, în sudul și estul țării

Meteorologii au emis, joi, o informare de caniculă, valabilă până sâmbătă seară, în sudul și estul țării. Temperaturile se vor situa între 34 și 37 de grade Celsius. Și în celelalte regiuni indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic. „În regiunile sudice și estice vremea va fi caniculară și se vor înregistra temperaturi maxime de 34...37 de grade, iar vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze la rafală, în general, de 40...50 km/h”, a transmis, joi, ANM. Sursa citată prcizează că, îndeosebi vineri și sâmbătă, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei și local în Moldova și Oltenia. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități și în Câmpia de Vest, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă.

Preot cercetat după ce și-a bătut soția pe stradă

Polițiștii din Bacău fac cercetări pentru violență în familie, după ce un preot și-a agresat soția pe stradă. Incidentul a fost filmat, iar imaginile au ajuns în online. Imaginile arată cum preotul își lovește soția și o trage de păr, deși aceasta are copilul în brațe.

Imagini cu un bărbat care agresează o femeie în centrul municipiuui Bacău au fost postate pe internet, iar utilizatorii au identificat agresorul ca fiind un preot din oraș care-și lovește soția.

În imagini se vede cum bărbatul o agresează pe femeie și o trage de păr către mașina cu care au plecat ulterior. Scenele s-au petrecut în timp ce femeia avea un copil în brațe.

În urma difuzării imaginilor, polițiștii au deschis o anchetă.

„Se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie”, a transmis IPJ Bacău.

Analiză - Dezinformarea alimentează cazurile de Covid-19 în România

n în România, teoriile conspirației în ceea ce privește Covid-19 au devenit un lucru normal, se arată într-un articol din revista de analiză Politico n se vorbește și de o posibilă propagandă rusească n

Conform unui sondaj citat de publicație, 41% dintre români consideră că noul coronavirus este o armă biologică realizată de Statele Unite. În timp ce în Europa, țările se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri în urma relaxării restricțiilor și a vacanțelor, în România creșterea numărului de cazuri e alimentată de dezinformare, teorii ale conspirației și o posibilă propaganda rusească. Mai multe televiziuni naționale au difuzat mesaje anti-vaccin și corona-sceptice ale unor politicieni, declanșând astfel îndoiala cetățenilor în măsurile preventive și contribuind astfel la creșterea numărului de infecții, conform unui oficial guvernamental și a doi experți citați de Politico.

„Cel puțin parțial”, dezinformarea este de vină

Șeful DSU a declarat pentru Politico faptul că „cel puțin parțial”, creșterea numărului de cazuri poate fi pusă pe seama dezinformării. „Avem mai multe tipuri de campanii de dezinformare”, declarat Raed Arafat. Aceste campanii variază de la articole online la postări pe social media, sau chiar la ”atacuri la persoană, la adresa multor oficiali care au avertizat public populația despre ce să facă în timpul pandemiei, a spus Arafat.

Începând cu data de 22 iulie, România a avut zilnic peste 1.000 de cazuri noi de Covid-19 și a crescut de asemenea numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă. Autoritățile au impus carantină locală pentru mai multe zone și purtarea măștii în spațiile deschise aglomerate, în speranța că vor inversa trendul. „Avem de asemenea multe campanii foarte bine finanțate de la persoane care au vrut să apară public pentru a sfida recomandările noastre, care vizează tinerii pentru a-i convinge să nu mai poarte mască. Mai multe persoane au apărut în mass-media cu opinii fără fundament științific, inclusiv doctori care nu sunt specializați în domenii legate de Covid-19 și care combat măsurile preventive, a adăugat Arafat.

Rusia și presa finanțată în România

O parte a dezinformării a putut fi identificată în cadrul instituțiilor de presă susținute de statul rus, a declarat Corina Rebegea, analist CEPA, scopul fiind o încercare de destablizare a țării. „Cei care au construit aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum și locali, a declarat Corina Rebegea, cu referire la instituția de presă Sputnik și alte grupuri ultra-naționaliste și anti-vaccinare din România, care au publicat teorii ale conspirației încă de la începutul pandemiei. Analistul a scos în evidență și faptul că mulți politicieni români ”joacă un joc iresponsabil prin faptul că amplifică și dau greutate unor dezinformări online, cu scopul de a submina Guvernul.

Ediția locală a Sputnik a sugerat în mai multe rânduri că efectele virusului au fost exagerate de Guvern, dar a emis un comunicat prin care explică faptul că publicația își rezervă dreptul de a-și cita sursele cum consideră. Dezinformarea a ajuns și în rândul politicienilor, a spus analistul Corina Rebegea. „Cel mai mare partid din România, PSD, are de asemenea cel mai mare număr de negaționiști ai Covid-19, a declarat Corina Rebegea, analist.

Lia Olguța Vasilescu, un membru proeminent al PSD în Parlament, și-a manifestat pe Facebook îndoiala în ceea ce privește numărul real de cazuri de Covid-19, iar PSD și-a folosit mai multe conturi de social media pentru a pune la îndoială gravitatea pandemiei. n


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.