Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PSD renunță la moțiune de cenzură, dar visează la proteste de stradă

Ziarul de Vrancea
29 aug 2021 590 vizualizări

Ciolacu a recunoscut ieri că opoziția nu are în acest moment voturile necesare pentru a dărâma guvernul n PSD ar fi urcat la 35% în preferințele electorale, potrivit unui sondaj Avangarde

​Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat ieri că va depune moțiunea de cenzură atunci când cei din opoziție vor avea voturile necesare în Parlament. În acest context, el i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să îi ceară demisia premierului Cîțu, despre care a spus că este un „condamnat penal” și un „țepar”. Inițial liderul social-democrat anunțase că intenționează să depună moțiunea de cenzură în primele zile ale lunii septembrie. „Vom depune moțiunea de cenzură în momentul în care vom avea cele 234 de voturi necesare să treacă această moțiune. Ca să fiu foarte clar, în acest moment, partea de opoziție a Parlamentului are 204 voturi. Un Guvern nu poate să cadă decât prin moțiune de cenzură în Parlament sau milioanele de români să iasă pe stradă și să ceară demisia acestui Guvern”, a spus Marcel Ciolacu.

Reamintim că PSD s-a împărțit în două tabere pe subiectul moțiunii de cenzură. Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu și Mihai Tudose au susținut că moțiunea trebuie depusă după congresele PNL și USR PLUS, în timp ce Paul Stănescu și Gabriela Firea ar fi vrut ca PSD să acționeze rapid, în primele zile din sesiunea parlamentară. Marcel Ciolacu a pendulat între cele două tabere, iar decizia a fost un armistițiu între părți: PSD va depune moțiune când va calcula că șansele de reușită vor fi cele mai mari, a se citi “după alegerile interne din PNL și USR PLUS”.

Acum, Ciolacu a precizat că încurajează românii să iasă în stradă pentru a pune presiune publică, iar președintele Klaus Iohannis să recunoască astfel greșeala pe care a făcut-o să îl numească premier pe Florin Cîțu. Liderul PSD a adăugat că este posibil ca social-democrații să organizeze manifestații în fiecare județ. „Încurajez oamenii să iasă în stradă. E posibil să facem în fiecare județ. Se va lua o decizie, dar categoric se va ajunge la acest demers dacă dl Iohannis nu recunoaște că a greșit și să își retragă acest Guvern”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Cu ce sondaj se laudă Ciolacu

PSD este cotat la 35%, în timp ce PNL, principalul partid de guvernare, a coborât la 21% în intenție de vot, arată un sondaj Avangarde pe luna august prezentat de Marcel Ciolacu în ședința conducerii PSD organizată luni la Neptun și obținut de News.ro. Conform cercetării, AUR a ajuns la 15%, devansând cu un procent USR PLUS.

 UDMR este cotat la 5%. Singurul partid care ar mai trece pragul electoral ar fi PMP, formațiune care a ratat la limită intrarea în Parlament la alegerile din decembrie.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 - 24 august, pe un eșantion de 900 de subiecți, prin metoda CATI (interviuri telefonice), având o marjă de eroare de 3,2%.

Un tânăr antivaccinist promovează acum vaccinarea

 timișoreanul, care nu credea în virus și beneficiile vaccinului, a stat trei săptămâni la terapie intensivă cu COVID-19

Un tânăr de 34 de ani, din Timișoara, a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș“, după ce s-a infectat cu SARS CoV-2 într-o vacanță în Italia. Le-a spus atunci medicilor că el nu s-a vaccinat și că nici nu crede în boală. După ce a stat trei săptămâni la Terapie Intensivă, acum bărbatul îi îndeamnă pe toți să se imunizeze. “«Am crezut că o să mor în fiecare zi». Afirmația tulburătoare îi aparține unui tânăr în vârstă de 34 de ani care, timp de aproape trei săptămâni, a fost intubat în vreme ce se afla internat în Secția de Terapie Intesiva a spitalului nostru. Tânărul, care nu este vaccinat, s-a infectat cu Sars-CoV 2 pe când se află în vacanță în Italia” se arată într-un comunicat de presă, de luni, al Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara. Timp de mai multe zile bărbatul și-a administrat singur un tratament cu vitamine, iar când și-a dat seama că nu mai poate respira s-a prezentat la spital. Gradul de afectare pulmonară era în acel moment de 80 la sută. A fost necesară intubarea acestuia pentru a-l putea salva. Timișoreanul le-a spus medicilor că nu s-a vaccinat pentru că nu a crezut că ar putea face vreodată o formă severă de COVID 19. “Fiecare decide pentru viața lui, dar am văzut acum, pe propria piele, că e mai bine să te vaccinezi, decât să nu o faci și să ai o formă atât de gravă. E mai bine să te vaccinezi decât să îți pui viața în pericol”, a mărturisit tânărul pacient aflat încă pe patul din Secția de Terapie Intensivă.

Datorită efortului medicilor de la ATI, a echipei conduse de dr. Mirela Porosnicu, care timp de trei săptămâni a luptat continuu, tânărul a fost salvat. Vor trebui să treacă luni bune, însă, până când își va reveni în totalitate.

Fost ministru al Sănătății, judecat pentru corupție

O consilieră a lui Florian Bodog a încasat salariu de la minister timp de 12 luni fără să se prezinte la muncă, susține DNA

Fostul ministru PSD al Sănătății Florian Bodog a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnături privată, pentru că și-a angajat pe post de consilier personal o persoană care timp de 12 luni a încasat salariu fără a veni la serviciu. Potrivit procurorilor, el era cel care semna fișele de prezență și care a falsificat semnătura acesteia pe două contracte individuale de muncă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii afirmă că, în calitate de ministru al Sănătății, Florin Bodog ar fi acționat în mod direct pentru ca Marcu Olivia Andreea, angajată în funcția de consilier personal, să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract. Totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte. “Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, inculpatul Bodog Florian Dorel (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că angajata sa în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu ar fi luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului, inculpata Marcu Olivia Andreea, ar fi obținut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv”, susține DNA.

În același context, în perioada februarie - octombrie 2017, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere, demersuri menite a produce consecințe juridice. Ministerul Sănătății a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 75.656 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere că, la data săvârșirii faptelor, Bodog avea calitatea de ministru în Guvernul României, iar faptele aveau legătură cu atribuțiile de serviciu ale acestuia.

Profesorii nu vor mai putea întreba unde lucrează mama și tata

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat ieri decizia prin care școlile nu vor mai cere din noul an de învățământ informații despre profesia părinților. El a precizat că acestea nu îl ajută pe profesor în evaluare, care trebuie să fie obiectivă și să măsoare progresul elevului, fără luarea în calcul a altor criterii. “Acele date nu au niciun fel de relevanță pentru profesori. Elevul trebuie să fie apreciat indiferent că este un copil de ministru sau un copil de o altă profesie să spunem mai jos, pe o ierarhie pe care nu mi-o asum din perspectivă socială. Pentru a nu promova false ierarhii, pentru a promova un acces echitabil la educația al tuturor copiilor. Pe de altă parte, aceste informații nu îl ajută pe profesor în evaluare pentru că evaluarea trebuie să fie obiectivă, standardizată, să măsoare progresul elevului și niciun fel de alte criterii”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă au fost cazuri în care s-au făcut diferențe între elevi pe baza profesiei părinților, ministrul Educației a răspuns: “Dacă rămânem ancorați în realitate, știm bine că da. Nu o să mă raportez la experiențele altora, dar am avut și eu copil care a fost elev și care a avut pe de o parte de suferit de la unii care nu îl plăceau pe tatăl lui ministru, a avut avantaje de la alții care îl plăceau pe tatăl lui ministru. Toate aceste lucruri sunt incorecte, nu sunt tolerabile, iar această reglementare ajută la o evaluare obiectivă a elevilor”.

România a pierdut peste 140.000 de locuitori anul trecut

Populația rezidentă a României a fost, la 1 ianuarie 2021, de 19.186.000 persoane, în scădere cu 142.600 persoane față de 1 ianuarie 2020, cauza principală a acestei scăderi fiind sporul natural negativ, iar al doilea motiv îl constituie fenomenul de emigrare. Populația urbană, precum și cea de sex feminin sunt majoritare (53,6%, respectiv 51%), arată datele Institutul Național de Statistică (INS).

Fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze (ridicându-se la 123,9 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani), ecartul dintre populația vârstnică de 65 ani și peste și populația tânără de 0-14 ani ajungând la 715 mii persoane (3.707.000 față de 2.992.000 persoane), în creștere față de 630.000 persoane la 1 ianuarie 2020.

Soldul migrației internaționale temporare de lungă durată a fost negativ (- 28.825 persoane).

La 1 ianuarie 2021, populația rezidentă din mediul urban a fost de 10.286.000 persoane, în scădere cu 1,6% față 1 ianuarie 2020. Populația feminină la 1 ianuarie 2021 a fost de 9.795.000 persoane, în scădere cu 0,7% față de aceeași dată a anului precedent.

“România continuă să fie o țară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populației țării. Soldul migrației internaționale în anul 2020 a fost negativ, numărul emigranților depășind numărul imigranților cu aproape 29.000 persoane. În cursul anului 2020, bărbații au emigrat într-o proporție mai mare decât femeile (54,1%). Și în rândul imigranților, bărbații au fost majoritari (60,5%)”, arată datele INS.

Secția specială: 1.300 de dosare și un singur rechizitoriu

Secția specială, moștenită de la guvernarea PSD și pe care actuala putere a promis încă de la instalare că o va desființa, a reușit să trimită în judecată, de la începutul anului și până acum, un singur dosar, în timp ce a clasat alte 736, scriu jurnaliștii HotNews. Trăgând linie, de la înființare, în 2018, și până acum, Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) a făcut doar cinci rechizitorii. Proiectul de desființare a SIIJ este blocat însă în Parlament, pentru că UDMR se opune adoptării în forma actuală.

Iași: A fost activat Planul Roșu de Intervenție la aterizarea unei aeronave cu 107 pasageri la bord

Autoritățile din Iași au activat Planul Roșu de Intervenție, ieri, la aterizarea unei aeronave cu 107 pasageri la bord. Avionul a reușit să aterizeze în condiții de siguranță. Avionul WizzAir venea dinspre Bergamo și urma să aterizeze la Iași la ora 13.25. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, pompierii au fost solicitați să intervină pentru a asigura măsuri specifice în cazul aterizării unei aeronave, care ar fi avut probleme tehnice.

“ISU a intervenit pentru a asigura măsuri specifice unei aeronave care avea la bord 107 pasageri. Apelul a venit la 112 la ora 13.06. S-au mobilizat echipajele de intervenție din cadrul ISU, 16 autospeciale cu 56 de cadre. A fost activat Planul Roșu de Intervenție pentru mobilizarea tuturor echipajelor medicale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Iași, Ionel Roșu.

El a precizat că aeronava, care venea de la Bergamo, a aterizat în condiții de siguranță, iar pasagerii au fost evaluați din punct de vedere medical. Reprezentanții aeroportului din Iași au precizat că pilotul a semnalat faptul că există unele probleme la sistemul de navigație, dar că în cele din urmă avionul a aterizat în condiții de siguranță. “O situație de urgență a fost raportată astăzi pe zborul W63672 Bergamo-Iasi (Wizz Air), ora sosirii 13.25. Cu 20 de minute înainte de aterizare, pilotul aeronavei a anunțat o problemă tehnică la instrumentul de navigație și au fost mobilizate mai multe echipe de pompieri. Din fericire, aeronava a aterizat la timp, în condiții de siguranță maximă, fără a fi nevoie de intervenția acestora”, au precizat reprezentanții aeroportului ieșean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.