Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PSD aruncă “mizeria” în curtea magistraților

Ziarul de Vrancea
8 iul 2019 1258 vizualizări

Social-democrații spun că nu vor mai modifica legislația penală până când judecătorii și procurorii nu se vor pune de acord cu privire la calea de urmat n anunțul vine după ce șeful statului i-a somat să ia măsuri în urma “cartonașului roșu” încasat de la experții europeni

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la GRECO, odată cu publicarea rapoartelor privind justiția.Președintele a cerut Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect de lege cu măsuri necesare pentru așezarea legislației potrivit coordonatelor statului de drept, iar acestui demers să i se ralieze în mod obligatoriu și CSM. El a subliniat că procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătățit, consultările publice și transparența continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanțe de urgență în domenii importante. “Asta constată GRECO în rapoartele sale”, a spus Iohannis. “Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superior ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate”, a adăugat el. În opinia șefului statului, prin pasivitatea ei, majoritatea PSD - ALDE acționează în continuare împotriva voinței și împotriva interesului românilor.

Modelul Olanda

PSD a anunțat, ieri, că nu va mai iniția nicio modificare a legilor justiției până când magistrații nu vor ajunge la un consens unanim. Social-democrații afirmă că Raportul publicat de GRECO se raportează la evaluarea din luna martie, deci nu are nicio legătură cu referendumul din 26 mai. În ceea ce privește modificarea Constituției, social-democrații susțin că trebuie să aibă loc cât mai curând, termenul propus de președinte – la alegerile prezidențiale – fiind prea îndepărtat. “Raportul GRECO conține concluzii și recomandări care au generat și generează în continuare dispute aprinse în interiorul sistemului judiciar din România. Magistrații înșiși critică Raportul și reclamă erori majore în aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispozițiilor Curții Constituționale. Consiliul Superior al Magistraturii pare a se opune mai multor obiecții ridicate de experții GRECO. În aceste condiții, oamenii politici trebuie să se abțină de la orice demers până când magistrații și experții nu se vor pune de acord. Poziția PSD este cât se poate de clară: nu va mai pune în discuție nicio modificare a legilor justiției și nu se va mai implica în astfel de controverse până când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociațiilor reprezentative ale magistraților din România”, a transmis, ieri, PSD, printr-un comunicat de presă.

Social-democrații susțin că este o poziție similară cu cea adoptată de Olanda care într-un răspuns oficial adresat GRECO a afirmat că „nu poate implementa recomandările decât cu un larg sprijin al judecătorilor și procurorilor, care până în prezent nu au ajuns la un consens”.

Iohannis, despre Kovesi la Parchetul european: “Sunt șanse bune”

Președintele Klaus Iohannis și-a reafirmat, ieri, susținerea pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european și apreciază că sunt “șanse bune” pentru ca aceasta să ocupe postul. “Eu am susținut-o din capul locului pe doamna Kovesi și acest lucru i l-am spus și doamnei Kovesi și mai multor conducătorul relevanți din politica europeană. Deci, acest lucru se știe în Europa, că eu o susțin pe doamna Kovesi, însă această poziție nu este una care intră în negocieri cu comisarii sau cu președinții sau cu vicepreședinții de la nivelul Parlamentului European. Este un capitol separat și am speranța că acest post se poate aloca doamnei Kovesi, ar fi un rezultat foarte bun și pe care eu mi-l doresc”, a declarat președintele.

Întrebat ce părere are despre afirmația liderului PLUS, Dacian Cioloș, porivit căreia va negocia direct cu președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru ca fosta șefă a DAN să devină procuror-șef european, Iohannis a spus: “Fiind o temă de mare vizibilitate, tot felul de politicieni se agață de ea, dar dacă contribuie la reușită e bine”.

Iohannis a precizat, răspunzând altei întrebări, că șansele Laurei Codruța Kovesi de a deveni procuror-șef european sunt “bune”. “Sunt șanse bune, dar garantat nu este”, a mai spus Iohannis.

Laura Codruța Kovesi și Jean-François Bohnert sunt cei doi candidați rămași în cursă pentru a deveni primul procuror-șef european, care va avea sarcina de a investiga fraudele, corupția sau spălarea de bani cu fonduri europene. Kovesi a fost susținută de Parlamentul European, în timp ce Consiliul UE l-a preferat pe Bohnert. Negocierile dintre cele două părți vor fi reluate, având în vedere că noul Parlament European și-a început activitatea.

MAE: Szijjarto a cerut intervenția statului român în Justiție

Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a solicitat în timpul întrevederii de marți cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, ignorarea unor decizii ale instanțelor judecătorești și intervenția statului român în Justiție, susține Ministerul Afacerilor Externe.

“Întrevederea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, a avut loc la solicitarea expresă a părții române, în condițiile menținerii de către partea ungară a unei atitudini neconstructive și pentru a descuraja provocările constante ale părții ungare. În timpul întrevederii, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a solicitat ignorarea deciziilor instanțelor judecătorești și intervenția statului român în Justiție”, se precizează într-un comunicat al MAE, transmis ieri. Conform aceleiași surse, Teodor Meleșcanu i-a reamintit omologului său ungar că “într-un stat democratic, cu stat de drept funcțional și care respectă valorile europene și, implicit, principiul separației puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție”. De asemenea, ministrul român a solicitat ca oficialii ungari să evite pe viitor orice provocări la adresa României.

MAE informa marți că cei doi oficiali s-au întâlnit în marja reuniunii informale a miniștrilor Afacerilor Externe din statele participante OSCE, care a avut loc în Slovacia. “Cu ocazia acestei întrevederi, ministrul Teodor Meleșcanu i-a transmis omologului său ungar un apel la moderație și reținere în declarațiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declarații au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar”, se menționa într-un comunicat de presă.

Potrivit agenției ungare de presă MTI, Peter Szijjarto a discutat cu omologul său român despre Codul administrativ recent adoptat în România și despre situația cimitirului de la Valea Uzului.

În legătură cu Codul administrativ, Szijjarto i-a cerut lui Meleșcanu să ia măsuri pentru a garanta că va fi introdusă în lege o prevedere privind drepturile minorităților, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta. Prevederea le-ar garanta minorităților că își vor putea folosi limba maternă chiar și în situația în care comunitatea lor reprezintă mai puțin de 20% din populația regiunii, a precizat Ministerul de Externe ungar. Szijjarto i-a cerut, de asemenea, lui Meleșcanu să ajute la facilitarea consultărilor între experții din cele două țări asupra chestiunii cimitirului de la Valea Uzului și să susțină o vizită comună la fața locului în cât mai scurt timp posibil.

Un român suspectat că ar fi ucis o femeie din Anglia, în 2013, prins de polițiști

Un bărbat de 27 de ani, suspectat că ar fi ucis, în 2013, o femeie din Anglia, a fost prins de polițiștii români. Aceștia au făcut, ieri, o percheziție la domiciliul bărbatului din județul Cluj.

Polițiștii au precizat că pe durata percheziției a fost pus în aplicare și un mandat european de arestare pe numele tânărului, emis de autoritățile din Marea Britanie. La activități au participat și patru polițiști din Anglia. Surse judiciare au precizat, pentru News.ro, că este vorba despre Sabău Cristian, de 27 de ani, din municipiul Dej, județul Cluj. Acesta este suspectat că ar fi ucis-o pe Valerie Graves, de 55 de ani, în noaptea de 29/30.12.2013. Valerie Graves era un artist care locuise în Scoția pentru mai mulți ani și se mutase în zona în care a avut loc crima cu puțin timp înainte, pentru a avea grijă de mama sa care era în vârstă. Femeia a fost găsită decedată, în dormitor, cu multiple răni la cap și față. Ulterior, polițiștii au găsit un ciocan, care se pare că ar fi fost arma crimei.

Declinul demografic a accelerat în luna mai

Populația României a continuat scăderea din cauze demografice, iar declinul a accelerat în luna mai, când s-au pierdut 5.511 de locuitori, față de 4.395 în aceeași lună a anului 2018, în principal din cauza creșterii mortalității, arată datele publicate, ieri, de Institutul Național de Statistică (INS). În luna mai, s-au născut 15.992 copii, cu 3.201 mai mulți copii decât în aprilie, dar mai puțini cu 296 față de aceeași lună din 2018. Totodată, în luna mai, s-au înregistrat 21.503 decese, cu 152 mai multe decât în luna anterioară și cu 820 mai multe față de aceeași lună din 2018.

În luna mai, s-au înregistrat 12.789 căsătorii, cu 7.530 mai multe decât în luna aprilie. Numărul divorțurilor a fost de 2.714, cu 501 mai multe decât în luna aprilie.

Averisment privind manifestația din 10 august 2019

Mai multe grupuri civice implicate de-a lungul timpului în protestele antiguvernamentare și care organizează o comemorare a protestului din 10 august 2018, când jandarmii au reprimat violent manifestațiile, scriu că “privesc cu îngrijorare și se delimitează de orice tentative de asumare în nume propriu a organizării protestului din 10 august 2019 de către entități necunoscute”. “Grupurile semnatare consideră că inițierea unei colecte bănești este contraproductivă, ea producând dezechilibre, suspiciuni și vulnerabilități”, subliniază un comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook Corupția ucide. Grupurile civice subliniază că manifestația de pe 10 august 2019, care va fi și o comemorare a protestului din 2018, “trebuie să aibă în continuare același caracter universal; nici o organizație, nici un partid politic și nici o persoană nu are, și nu trebuie să pară a avea, rolul de lider formal”. De asemenea, grupurile semnatare insistă asupra “caracterului pașnic și democratic al manifestației, care se adresează în mod egal tuturor cetățenilor români - din România și din Diaspora, din capitală și din orice alt loc, tineri sau nu, și oricare le-ar fi limba maternă”, care subliniază că nu există români “mai români”.

Pieton, călcat succesiv de trei mașini pe autostrada A4

Un bărbat a fost accidentat mortal, marți noaptea, pe A4, în zona Nodului Rutier A2-DN 3, fiind călcat succesiv de trei autovehicule.

Conform IPJ Constanța, marți noaptea, la ora 22,10, polițiștii au fost anunțați, prin 112, despre producerea unui grav accident rutier pe A4, la km 10, în zona Nodului Rutier A2-DN 3, sensul Agigea-Ovidiu, a cărui victimă a fost un bărbat ce se deplasa pietonal pe marginea carosabilului. Potrivit polițiștilor, victima, în vârstă de aproximativ 55 de ani, cu identitate necunoscută, a fost lovită și ulterior călcată de cele trei autovehicule ce se deplasau pe autostradă, circulația rutieră fiind oprită în zona accidentului până la ora 00,10.

Surse: Procuroarea care a intervenit în cazul Sorinei, pusă sub urmărire penală

Procurorii Secției de anchetare a magistraților au pus-o sub urmărire penală pe Maria Pițurcă, procuroarea care ar fi bruscat fetița din Baia de Aramă, au precizat, pentru Mediafax, surse apropiate anchetei. Și managerul de caz din DGASPC Mehedinți este urmărită penal.

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis, ieri, amânarea pentru joi a deciziei privind suspendarea Mariei Pițurcă, procurorul care a luat-o cu forța pe Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, pentru a o duce la familia sa adoptivă. Procurorul general Bogdan Licu a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiței din Mehedinți și a efectuat percheziția domiciliară. Astfel, procurorii de la Secția de anchetă efectuează verificările. Fetița a fost luată cu mascații la finele lunii iunie din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce copila a fost înfiată de o familie din America.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.