Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PSD-ALDE, la un pas să piardă majoritatea la Camera Deputaților

Ziarul de Vrancea
4 feb 2019 763 vizualizări

Coaliția la guvernare mai are nevoie de trei voturi pentru a trece legile importante

Demisiile în lanț din PSD de săptămâna trecută ar putea avea ca efect pierderea majorității PSD-ALDE la Camera Deputaților, în contextul în care cele două grupuri au în prezent 162 de aleși, iar cvorumul trebuie asigurat de 165 deputați, iar legile organice trec cu majoritate plus unu din voturi.

PSD a avut 147 de deputați, însă după demisia mai multor social-democrați din partid, grupul PSD la Camera Deputaților a rămas cu 143 de aleși. Grupul ALDE este format din 19 deputați, deci în total PSD și ALDE au acum 162 deputați. Pentru adoptarea legilor organice este nevoie de o majoritate de jumătate plus unu la Camera Deputaților, iar pentru asigurarea cvorumului la votul final trebuie să fie prezenți minimum 165 deputați. De asemenea, moțiunea simplă poate fi inițiată de cel puțin 50 deputați și este aprobată cu votul majorității deputaților prezenți, potrivit regulamentului Camerei Deputaților.

Conform procedurii parlamentare, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. Numărul total de parlamentari, în prezent este de 465. Astfel, coaliția PSD-ALDE ar putea depinde de voturile deputaților UDMR, ale minorităților și ale celor neafiliați pentru a putea trece legi importante, cu ar fi proiectul bugetului pentru 2019, o prioritate a coaliției la început de sesiune parlamentară. În grupul deputaților UDMR sunt 21 de aleși, iar deputați neafiliați sunt 18.

La Senat, PSD-ALDE întrunește majoritatea parlamentară, cele două grupuri având împreună 81 de senatori. Grupul senatorilor PSD are 69 de membri, iar cel al ALDE are 12 membri. Pentru a asigura majoritatea este nevoie de 69 de senatori.

De săptămâna trecută mai mulți social-democrați au demisionat din PSD și au aderat la Pro România. Deputatul de Timiș Adrian Pau a anunțat, sâmbătă, că demisionează din PSD și aderă la Pro România, deoarece nu se mai „regăsește” în partidul condus de Liviu Dragnea. Și fostul premier Mihai Tudose a anunțat, marțea trecută pe Facebook, că se înscrie în partidul lui Victor Ponta. Și deputatul Georgian Pop a spus, joia trecută, că demisionează din PSD și se înscrie în Pro România. Pop era secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Au mai aderat la Pro România deputatul Oana Silvia Vlăducă și deputatul Corina Bogaciu, cea din urmă demisionând din PSD în luna noiembrie a anului trecut.  Nu în ultimul rând, s-a mai înscris în formațiunea lui Victor Ponta și senatorul Adrian Țuțuianu, exclus în 2018 din PSD.

Liviu Dragnea a declarat, întrebat dacă se așteaptă să mai demisioneze și alți parlamentari din partid, că în cazul în care „nu mai e niciun acoperit, nu mai pleacă niciunul”. Liderul PSD a precizat că majoritatea parlamentară nu se pierde, ea se verifică la vot.

Locuitorii unui sat dau în judecată Primăria pentru că nu a deszăpezit drumul

Locuitorii satului Casele Micești, din județul Cluj, reclamă că au rămas izolați, iar ambulanțele sau pompierii nu pot ajunge la ei, din cauză că Primăria Feleacu nu a deszăpezit drumul, aceștia amenințând că vor da în judecată instituția.  Potrivit unui memoriu transmis Prefecturii Cluj, locuitorii satului Casele Micești acuză Primăria comunei Feleacu că, deși a fost solicitată de zeci de ori pe zi, nu intervine pentru deszăpezirea drumului. „Având în vedere starea actuală și de fapt a DC 71 ce leagă comuna Feleacu de Casele Micești, mai concret faptul că de o săptămână toți locuitorii satului Casele Micesti suntem izolați și în imposibilitatea de a ieși din sat, implicit de a ne aproviziona cu alimente și apă și de a ne onora obligațiile contractuale la locurile de muncă, iar copiii să poată ajunge la școlile, grădinițele sau creșele de care aparțin, noi, locuitorii satului Casele Micești vă rugăm să ne sprijiniți. Drumul este impracticabil sau greu practicabil încă de la prima ninsoare. La Primăria Feleacu sunăm zilnic și de câteva zeci de ori pe zi, rezultatul fiind nul! Ne întrebăm ce ar trebui să se întâmple încât primarul comunei Feleacu să fie sensibilizat și să-și facă datoria?”, se arată în documentul citat.

Locuitorii satului susțin că dacă nu s-a întâmplat până acum nicio tragedie ține doar de noroc, pentru că dacă s-ar fi întâmplat vreo urgență medicală sau de altă natură, rezultatul ar fi fost catastrofal în condițiile în care „Salvarea, Pompierii sau SMURD-ul sunt în incapacitate de a ajunge la Casele Micești!”.

„Poate în urma unei astfel de catastrofe s-ar fi trezit și primarul comunei Feleacu. Se poate muri sau arde la 7 km de centrul Clujului în anul 2019, mai rău decât în antichitate! Singurele momente în care acesta a trimis un autoturism cu o lamă mică și ineficientă au fost acelea în care noi am sunat la 112, la Pompieri, la SMURD”, se mai arată în memoriul locuitorilor din Casele Micești. Semnatarii memoriului îl mai acuză pe primarul din Feleacu că nu este interesat de soarta sătenilor deoarece el locuiește în Cluj-Napoca și face naveta. „Suntem pregătiți să acționăm în instanță Primăria Feleacu și Consiliul Local și să cerem daune materiale pentru distrugerea autoturismelor, pentru neonorarea din partea noastră a contractelor de muncă sau a altor contracte din cauza drumului, și daune morale pentru traumatizarea copiilor, care, nu de puține ori rămân blocați ore în șir în autoturisme”, se subliniază în memoriu. Viceprimarul comunei Feleacu, Mariana Mașcaș, a declarat, ieri, pentru Mediafax, că drumul a fost deszăpezit zilnic atât cu utilaje mici, cât și cu utilaje mari, cu buldoexcavator și tractor cu lamă. „Pe drumul respectiv s-a trecut cu lama, s-a făcut deszăpezire. Au fost perioade când a nins 30 de ore și s-a intervenit, drept dovadă avem și rapoartele de activitate ale firmelor de deszăpezire. Este deszăpezirea făcută pe un sens, fiind o zonă expusă vânturilor și unde viscolul aduce zăpada. În perioada când ninge, nu se poate interveni. Populația din Casele Micești este a noastră și avem grijă de ea”, a spus Mașcaș. Aceasta a precizat că Feleacu are 70 de kilometri de drumuri care trebuie deszăpezite, întinse pe raza a cinci localități. În Casele Micești trăiesc aproximativ 50 de familii.

Bădulescu, la ieșirea de la Parchet: Am obosit să mă facă oamenii parte a anumitor evenimente care s-au întâmplat în acea zi

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat, ieri, la ieșirea de la Parchet unde a fost audiat din nou după ce a declarat că ar fi mințit la audierile pe tema violențelor din 10 august, că a obosit să fie făcut parte a acelor evenimente de către oameni și a oferit procurorilor informații “care duc spre atragerea răspunderii anumitor evenimente sau înțelegerea anumitor moduri în care s-a acționat”. Bădulescu spune că procurorii trebuie lăsați să-și continue ancheta. “Le-am explicat procurorilor că am obosit pe stradă oamenii să mă facă parte a anumitor evenimente care s-au întâmplat în acea zi. Trebuie lucrurile să fie puse în ordine și atunci cred că aceste declarații sunt binevenite și nu fac decât să lămurească cursul anchetei”, a declarat Aurelian Bădulescu, la ieșirea de la Parchet. Acesta a reiterat ideea că a afirmat că ar fi mințit anterior la audierile pe tema violențelor din 10 august ca un vector de atragere a atenției.

“Chesiunea cu minciuna este legată de o metaforă, sau un vector de atragere a atenției. (...) Trebuie să avem puțină răbdare, să lăsăm organele de urmărire penală să-și facă treaba și să înțelegem cu toții ce s-a întâmplat atunci. Ceea ce am pus la dispoziția procurorilor a fost ceea ce știau, dar am nuanțat în aceste ore de audiere elementele care duc spre atragerea răspunderii anumitor evenimente sau înțelegerea anumitor moduri în care s-a acționat în acea seară”, a mai spus Bădulescu.

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a sosit luni, la Parchet, pentru a fi audiat după afirmațiile conform cărora a mințit la precedentele audieri în legătură violențele de la protestul din 10 august 2018. El a precizat că va completa declarațiile date deja și a distribuit jurnaliștilor pagini pe care era tipărit articolul din Codul Penal referitor la comunicarea de informații false.

Ce spune un medic despre ideea lui Dragnea cu vitamina D pentru copii

Popularul medic Vasi Rădulescu a criticat propunerea anunțată de liderul PSD Liviu Dragnea de a acorda pentru copii, în masă, gratuitate pentru vitamina D. Acesta a scris pe contul său de Facebook că suplimentul nu este recomandat tuturor copiilor și a întrebat retoric dacă nu se va ajunge la detox și homeopate, alte subiecte preferate „de masă”.

„Ăștia au vrut să le dea miere de albine copiilor, care-i zăhărel în plus, când obezitatea infantilă e la cote alarmante. Acum vor să-i îndoape cu vitamina D, care e recomandată cu indicații restrânse, clare, nicidecum în masă. Urmează detox și homeopate, sunt convins”, a scris celebrul doctor cardiolog.

Liviu Dragnea a declarat, duminică, că a rugat-o pe premierul Viorica Dăncilă să analizeze posibilitatea reducerii sumelor alocate serviciilor secrete și să le redistribuie pentru sănătate, printr-un program gratuit de vitamina D pentru copii.

Încă un bărbat și o femeie au murit din cauza gripei

Încă un bărbat și o femeie au murit din cauza gripei, fiind vorba despre pacienți din județele Teleorman și Olt, care aveau condiții medicale preexistente. Cele două decese au survenit în cursul zilei de sâmbătă, numărul total al persoanelor care au murit din cauza gripei fiind de 72.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis, luni, că au fost conirmate două noi decese provocate de gripă, numărul total ajungând la 72. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani din județul Teleorman, decedat sâmbătă, la care medcii au confirmat virus gripal tip A. Pacientul era cunoscut cu alte afecțiuni și nu s-a vaccinat împotriva gripei.

De asemenea, este vorba despre o femeie de 41 de ani din județul Olt care nu se vaccinase și era cunoscută cu afecțiuni cronice. La ultima raportare, specialiștii au anunțat că, în ultima sptămână, s-au înregistrat 3.300 de cazuri de gripă clinică, următoarele date urmând a fi prezentate în cursul zilei de miercuri.

Firea: Îl invit pe domnul Dragnea la o dezbatere publică despre buget

Primarul general, Gabriela Firea, a transmis, ieri, că îl invită pe Liviu Dragnea la o dezbatere pe tema bugetului, “cu cifrele și dovezile pe față”, la orice televiziune “prietenoasă cu el”. “Îl invit pe domnul Dragnea la o dezbatere publică, cu cifrele și dovezile pe față, la orice televiziune dorește, oricât de prietenoasă cu el. Să vadă o țară întreagă cine minte și cine spune adevărul. A tăiat aproape 25% din bugetul Primăriei Capitalei (180 milioane de euro) și spune senin că bucureștenii nu vor fi afectați, pentru că a suplimentat repartiția de bani la sectoare. O mare manipulare! Dl Dragnea se face că nu știe că Primăria Capitalei și cele 6 primarii de sector au prin lege atribuții diferite și, deci, facturi de plătit diferite”, a scris, ieri, pe Facebook, Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, Primăria Capitalei plătește pentru toți locuitorii din București: subvenția și investițiile pentru transportul public în comun, subvenția și investițiile pentru termoficare, dotările și funcționarea celor 20 de mari spitale, iluminatul public, consolidarea blocurilor cu bulină roșie, marile lucrări de infrastructură, marile parcuri, cele 15 teatre etc. “Ceea ce face acum domnul Dragnea prin Legea Bugetului este falimentul Capitalei României dintr-un singur motiv: să se răzbune pe mine, pentru că am avut curajul să-i spun că izolează țară și distruge echipa politică. Dovedește că îi urăște pe bucureșteni, pentru că ei vor avea cu 25% mai puține servicii publice, dacă Bugetul va fi votat în formă actuală de Parlament”, a mai scris Firea pe Facebook. “Funcționarii și demnitarii care pun în practică tot ceea ce comandă domnul Dragnea să se gândească de două ori, pentru că vor răspunde personal, posibil chiar și pentru abuz în serviciu. Dumnealui va fugi de răspundere, cum a făcut și în cazul OUG 13 pusă la cale de el: când a văzut că reacțiile sunt negative, a dat vina pe cei mici. Ca un adevărat bărbat de stat! Să nu se mai ascundă după Olguța, Codrin și Doinița! Să vină el personal să explice de ce vrea haos în Capitală!”, a mai spus Firea.

Liviu Dragnea a declarat, duminică, că Guvernul va aloca sume îndestulătoare pentru administrația locală, astfel încât dezvoltarea comunităților locale să fie un obiectiv major. În privința bugetului Bucureștiului, Liviu Dragnea a spus că „e prea multă minciună”.

Un fost deputat PSD, condamnat în primă instanță, a plecat în SUA

Fostul deputat Cristian Rizea nu s-a prezentat ieri la instanța supremă, unde avea pe rol dosarul în care a fost condamnat în primă instanță la 4 ani și 8 luni închisoare, iar avocatul său a anunțat că acesta nu are un domiciliu stabil, are probleme cu banii și că ultima dată se afla în SUA.

Ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc primul termen al apelului în care fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. “Clientul meu mi-a transmis un înscris olograf care arată că solicită instanței să ia act de domiciliul la cabinet. Nu are un domiciliu stabil. Este itinerant și în țară, și în străinătate. Ultima dată se afla în SUA la niște rude. Arată că nu se poate prezenta la termen din motive personale. Cred că din lipsa unei situații financiare”, a declarat avocatul Alexandru Morărescu, în fața judecătorilor.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 4 martie

În decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat în primă instanță de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. “În perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități”, precizau procurorii.

Hoții au intrat în casa unui polițist, de unde au furat arma și alte bunuri

Polițiștii din Vâlcea fac anchete după ce un polițist din cadrul Secției Pietrari a fost prădat, hoții intrând în locuință, de unde au furat bijuterii și arma din dotarea agentului. În acest caz există un cerc de suspecți.   „Imediat, au fost mobilizate toate efectivele în vederea efectuării de cercetări, în cauză existând un cerc de persoane bănuite”, a transmis ieri, Poliția Vâlcea. În ceea ce privește modul de păstrare a armamentului, în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea s-a demarat o anchetă internă, mai arată sursa citată.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.