Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PSD a lipit o “bombă cu ceas” la bugetul României

Ziarul de Vrancea
22 sep 2020 957 vizualizări

Majorarea cu 40% a pensiilor va arunca “țara în aer” susține ministrul Finanțelor, care susține că mulți români își vor pierde casele luate pe credit n USR amintește că inclusiv fostul ministru PSD al Finanțelor a refuzat creșterea pensiilor cu un procent atât de mare n Guvernul speră ca “bomba” să fie dezamorsată de CCR

Plenul reunit al Parlamentului a votat ieri creșterea cu 40% a pensiilor, promovată de PSD. 242 de parlamentari au votat pentru creșterea pensiilor cu 40%, așa cum a vrut PSD, în loc de 14% – varianta PNL. 148 de voturi au fost împotrivă. Plenul reunit a votat proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară, un proiect de lege în care parlamentarii PSD au adus un amendament-cheie. Amendamentul elimină prevederea din OUG prin care creșterea pensiilor urma să fie de 14% și o înlocuiește cu o creștere de 40%. Atât BNR, cât și UE și FMI au avertizat că o asemenea creștere ar duce la explozia deficitului bugetar. Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat de la începutul ședinței Parlamentului, că PNL va ataca la CCR aceste proiecte care includ amendamentele PSD. “Duminică românii vor vota PNL pentru a scăpa de PSD”, a spus Roman. Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a calificat drept un act de agresiune la stabilitatea economică a României faptul că rectificarea bugetară a fost adoptată de Parlament, cu amendamentul PSD , el dând garanții că Guvernul nu-i va lăsa pe social-democrați “să arunce țara în aer”. “Au aruncat țara în criza din 2009 cu o acțiune similară. Nu-i vom lasă să facă la fel și acum”, a spus ministrul Finanțelor. Florin Cîțu a mai spus că dacă legea intră pentru în vigoare toate agențiile de rating vor retrograda instantaneu România la categoria „junk”. Cîțu susține că această retrogradare ar duce la falimente pe bandă rulantă, români care-și vor pierde casele luate pe credit, o inflație galopantă și o recesiune mai mare decât cea din 2009. Și premierul Ludovic Orban a afirmat, ieri, că “iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depășit-o”. Orban a afirmat că rectificarea bugetară va fi atacată la CCR.

USR: Ipocrizia PSD va însemna taxe mai mari și mai multe pe muncă

Reprezentanții USR au transmis că rectificarea bugetară adoptată de Parlament, cu modificările “toxice” introduse de PSD-ALDE, vor duce România într-o criză economică, în pofida eforturilor depuse pentru a fi evitată o astfel de situație. Sursa menționată precizează că „nu le poți spune pensionarilor că vrei să le majorezi pensiile cu 40% când știi bine că ai făcut astfel încât legea să fie neconstituțională”. „Nu poți să-i păcălești că vrei să le crești pensiile când propriul tău ministru de Finanțe pleda, când era în funcție, pentru amânarea majorării, conștient fiind că aceasta înseamnă un minus de zeci de miliarde de lei în bugetul statului. Ipocrizia de astăzi a PSD va însemna pentru români fie taxe mai mari ori mai multe pe muncă, fie împrumuturi împovărătoare, deficit și inflație. Senatorii și deputații USR nu au girat, în Parlament, amendamentele toxice formulate de majoritatea PSD-ALDE, majoritate care, după ce a guvernat aproape trei ani și a lăsat găuri uriașe în bugetul de stat, aruncă în haos finanțele României”, conchid reprezentanții USR.

Zeci de pacienți cu afecțiuni pulmonare severe după ce s-au vindecat de COVID-19

Aceștia au nevoie de asistență într-o formă de internare continuă, spune managerul unui spital de specialitate din Capitală

​Zeci de pacienți ai Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, vindecați de COVID-19, au nevoie de evaluare și de asistență într-o formă de internare continuă, “ceea ce înseamnă că au o formă severă de afectare pulmonară, după ce s-au vindecat de COVID”, afirmă medicul Beatrice Mahler, managerul spitalului, într-un interviu acordat site-ului HotNews.ro. “Avem în acest moment peste 80 de pacienți post-COVID care au nevoie de evaluare și de asistență într-o formă de internare continuă, ceea ce înseamnă că au o formă severă de afectare pulmonară, după ce s-au vindecat de COVID. Ei au nevoie de medicul pneumolog la patul lor, de cunoștințele pe care le are acesta și de metodele de tratament din pneumologie”, explică Beatrice Mahler. În ceea ce privește perioada care urmează, managerul celui mai mare spital de boli pulmonare din România se așteaptă că “nu o să fie bine deloc”: “Este îngrijorător, pentru că vine sigur valul 2, iar noi, România, pornim de pe o poziție fruntașă. Avem deja un număr de cazuri, iar dacă peste acest număr de cazuri vine valul 2, nu o să ne fie deloc bine.” Cam 80% dintre pacienții Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta - cel mai mare spital de boli pulmonare din România - au forme severe și moderate de afectare în urma infecției cu COVID-19. Foarte puțini pacienți au forme ușoare, spune Beatrice Mahler. În această perioadă, activitatea la spital este intensă, iar numărul pacienților cu COVID-19 se menține mare. În plus, sunt și mulți pacienți care vin la spital cu simptome, pentru a se testa: “Facem și teste la cerere, pentru că este anormal să trimitem un pacient simptomatic acasă, fără să avem o evaluare a lui, însă este un volum foarte mare de muncă, pentru că numărul de cazuri este în creștere în București, cel puțin în ultimele zile. Este bine, într-un fel, dar pe de altă parte, recomandările în acest moment sunt să sune la Direcția de Sănătate Publică și să fie recoltați acasă, mai ales cei care sunt nevoiți să folosească transportul în comun. Din ce știu eu, este aceeași situație la toate spitalele COVID din București”, a spus medicul.

Orban: Riscul de îmbolnăvire la școală este minim

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că riscul de îmbolnăvire la școală este minim și copiii sunt mai siguranță în unitatea de învățământ deoarece sunt supravegheați, poartă mască și păstrează distanța. El a precizat că și în privința procesului de votare au fost luate toate măsurile pentru ca oamenii să își exercite în siguranță dreptul constituțional. “Au fost foarte multe voci care au spus amânați începerea școlilor, după alegeri, ca să nu aveți probleme. Am pus pe primul plan interesul copiilor, dreptul la educație al copiilor, nu alte interese colaterale ascunse. Copiii au nevoie de școală, copiii au nevoie să se întoarcă la școală. Procesul de învățare este un proces continuu care dacă acumulezi niște lacune într-o perioadă riști să nu mai poți face față procesului de învățare într-o etapă ulterioară de învățare. Din cauza asta am luat decizia să începem școlile așa cum le-am început. Toate deciziile pe care le-am luat au avut la bază argumente, fundamente științifice, analize, studii de impact, progneze pentru că nu luăm decizii pentru a impresiona pe moment un grup sau altul social, ci deciziile pe care le luăm, le luăm pentru atingerea unor obiective fundamentale ale României”, a afirmat Orban.

Sub 1.100 de noi cazuri

Un număr de 1.059 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, față de ultima raportare, în urma testelor efectuate la nivel național, a anunțat ieri Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până ieri, pe teritoriul României au fost confirmate 114.648 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Un număr de 92.169 de persoane au fost declarate vindecate. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.253.380 de teste. Dintre acestea, 21.978 au fost efectuate în ultimele 24 de ore - 13.773 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.205 la cerere.

Prințul Nicolae: Sper că venirea unui copil ne va reapropia de Familia Regală

Prințul Nicolae al României a declarat că speră ca venirea pe lume a primului lui copil cu soția sa, Alina, va reapropia cuplul de Familia Regală și că este posibil ca în timpul vieții lui țara să revină la monarhie. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, prințul Nicolae a spus: „Așa cum cred că știe toata lumea, eu sunt tată de câțiva ani deja, dar, desigur, acum contextul este diferit. Sunt sigur că din noiembrie viața mea se va schimba foarte mult și, bineînțeles, în bine”. El nu a dezvăluit sexul copilului, a spus că încă nu s-au hotărât ce prenume va purta și nici când va fi creștinat, însă membri ai familiei regale vor fi cu siguranță invitați la botez. „Depinde și de ce restricții vor fi atunci din cauza pandemiei. Îmi voi invita familia și sper că venirea unui copil ne va reapropia. Mi-aș dori să îi prezint copilului meu mătușa și unchiul, cred că ar avea multe de învățat de la ei”. Despre monarhie, el a afirmat că este „important să păstrăm vii memoriile regilor și reginelor și să continuăm valorile lor morale”. „Eu cred că se poate ca în timpul vieții mele România să revină la monarhie. Însă cred că noi toți trebuie să vrem asta și trebuie să fim uniți și să lucrăm împreună la acest deziderat”, a mai declarat prințul Nicolae al României. El s-a căsătorit cu Alina-Maria Binder în 2018, la Sinaia. Nepotul regelui Mihai I a anunțat pe 1 iunie că soția lui este însărcinată și că urmează să nască în luna noiembrie. Născut și crescut în străinătate, prințul Nicolae a ajuns prima oară în România în 1992, când avea șapte ani, cu ocazia primei vizite a bunicului său după începutul exilului din 1948.

Mașinile criminalului din Caracal, scoase la licitație

ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate) a reușit să vândă la licitație grămada de fier vechi găsită de anchetatori în curtea lui Gheorghe Dincă, suspectul de crimă din Caracal, potrivit site-ului agenției. Este vorba de o cantitate de 29.130 de kilograme de fier vechi (bucăți din fier brut, tablă, butoaie, țevi, plase din sârma), vândută cu 15.584 de lei.ANABI vrea să vândă și furgoneta și dubița găsite în curtea lui Dincă. Furgoneta Fiat e din 1998, are 230.996 de km și preț de pornire la licitație de 4922 de lei. Dubița e tot Fiat, este din 1996, are 250.433 de km și e la a doua licitație. Are preț de pornire 3763 de lei. ANABI a vrut să vândă și Renault Megane-ul argintiu cu care Dincă le-a răpit pe Alexandra și Luiza. Tribunalul Olt a anulat însă procedura de valorificare a mașinii lui Dincă pe motiv că este probă la dosar.

AEP: 12.262 de alegători s-au înscris pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că a expirat perioada în care cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării s-au putut înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro cu opțiunea pentru votul la o secție de votare la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. La exprirarea termenului, 12.262 de alegători s-au înscris pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare și 3.939 pentru votul la o secție de votare. Potrivit datelor AEP, cei mai mulți dintre românii care doresc să voteze la o secție special amenajată locuiesc în Marea Britanie, respectiv 816. În Germania locuiesc 421 dintre românii care au optat pentru votul la o secție de votare, în Spania 385, în Italia 322, în Olanda 282 și în Moldova 216. Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, atrage atenția asura faptului că mai multe țări, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondență. “În condițiile în care multe state - și de la nivelul Uniunii Europene, dar și din afara spațiului european - vor interzice înființarea de secții de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât și în interiorul acestora, le recomand tuturor românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură și comodă de vot la distanță, fără costuri și fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluția pandemiei de coronavirus”, a declarat oficialul AEP. Alegerile parlamentare sunt programate în 6 decembrie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.