Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Provocare pentru Biserica Ortodoxă: „Cum ar fi să avem un centru de vaccinare în Catedrala Neamului?”

Ziarul de Vrancea
9 mai 2021 686 vizualizări

 „În Franța, am văzut centre de vaccinare în tot felul de biserici, am văzut în moschei, în catedrale catolice”, explică deputatul Emanuel Ungureanu

Deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate, afirmă că Biserica ar trebui să se implice în campania de vaccinare, fiind o chestiune de sănătate publică.  Emanuel Ungureanu a declarat, la RFI, că Maratonul de Vaccinare din București a fost o acțiune foarte reușită, dar insuficientă. “E nevoie de mult mai mult decât aceste maratoane, e nevoie de o mobilizare exemplară la sate, de caravane ale medicilor care să meargă în sate, e nevoie de primari, de preoți. Din păcate, nu l-am văzut încă pe Patriarhul Daniel vaccinându-se, nu am văzut preoți foarte mulți care să facă acest gest, pentru a îndemna cât mai mult populația în vârstă și cu comorbidități să fie pe primele locuri”, a afirmat el.

El a susținut că și-ar dori ca Biserica să se implice mai mult în campania de vaccinare. “Să vă dau un exemplu: în Franța, am văzut centre de vaccinare în tot felul de biserici, am văzut în moschei, în catedrale catolice. Cum ar fi să avem un centru de vaccinare în Catedrala Neamului? Cum ar fi să-l vedem pe Patriarhul Daniel coordonând o asemenea campanie? Până la urmă, influența Bisericii în societate este foarte mare și ar trebui să vedem această implicare pentru o chestiune de sănătate publică”, a continuat Ungureanu. El a atras atenția că la sate sunt probleme mari în ceea ce privește vaccinarea. “E nevoie de un efort mare în zona rurală, acolo avem probleme mari cu vaccinarea, avem mari probleme cu informarea cetățenilor și o implicare a Bisericii consistentă în această campanie ar ajuta enorm”, a declarat el.

Cîțu: Românii care s-au vaccinat să revină la viața normală

Premierul Florin Cîțu afirmă că nu este o coincidență că în România rata infectărilor cu COVID-19 este în scădere, semnificativ, în timp ce se observă și o creștere a ratei de vaccinare. “Venim după un week-end foarte bun privind campania de vaccinare. Maratonul vaccinării de la București, cu rezultate fantastice. Avem peste 20.000 de persoane vaccinate la maraton, ceea ce arată dorința românilor de a reveni cât mai curând la normalitate”, a declarat, ieri, Florin Cîțu. El a reiterat că este posibil ca până la 1 iunie să fie 5 milioane de persoane vaccinate în România. “Continuăm în același ritm și cu mai multe campanii de vaccinare pentru a atinge ținta până la 1 iunie de 5 milioane de persoane vaccinate. Se poate, putem atinge această cifră și am încredere că românii vor să revină la normalitate cât mai curând”, a subliniat Cîțu. El a arătat că, în opinia sa, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să își reia viața normală.  “Dacă e nevoie de a treia doză, vom face acest lucru. Avem doze contractate, am luat în calcul vaccinarea și pentru anul viitor”, a spus Cîțu.

Întrebat dacă se gândește la demisie în cazul în care la 1 iunie nu vor fi 5 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19, premierul a subliniat că nu vede „niciun motiv ca această țintă să nu fie atinsă”.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat în weekend că nu este posibil ca în acest ritm de vaccinare România să ajungă la cinci milioane de persoane vaccinate cu două doze, dar a precizat că este probabil să se atingă această cifră pentru persoanele cărora li se administrează o singură doză.

Peste 29.000 de decese asociate COVID în România

Grupul de Comunicare Strategică anunță ieri că s-au confirmat 620 noi cazuri de coronavirus și 68 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore.

Până ieri, 29.034 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.525. Dintre acestea, 962 erau internate la ATI.  Până luni, la nivel național, au fost prelucrate 7.518.122 de teste RT-PCR și 970.067 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.992 de teste RT-PCR și 4.751 teste rapide antigenice.

O jurnalistă din Craiova, propunerea PNL pentru șefia TVR

Biroul executiv al PNL a decis, ieri, să o nominalizeze pe Ramona Săseanu pentru a prelua interimatul la șefia TVR, susțin surse liberale vitate de HotNews.ro. Reamintim că Parlamentul urmează să voteze în cursul acestei săptămâni respingerea rapoartelor de activitate ale TVR și SRTV ceea ce echivalează cu demiterea conducerii celor două instituții.

Ramona Săseanu este prezentatoare la TVR Craiova și potrivit site-ului TVR Craiova, este licențiată a Facultății de Drept și Administrație Publică și a Facultății de Stiințe Economice din cadrul Universității din Craiova. Ea este masterand al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea București și lucrează în presă din 1995.

Săseanu a debutat în presă în 1995 la un post de radio din Craiova, potrivit prezentării oficiale. În 1998 s-a mutat în București unde a lucrat pentru Pro TV ca reporter, și ulterior, corespondent de știri pentru zona Olteniei. La TVR Craiova lucrează din 2001, este redactor și realizatoare a unei emisiuni de sănătate.

De asemenea, Ramona Săseanu, potrivit presei locale, a intrat în conflict direct cu liderii PSD din județ. Potrivit sudvest.ro în 2019 TVR Craiova a transmis în direct, inaungurarea drumul expres Craiova- Pitești fiind prezenți la fața locului Liviu Dragnea, Lia Olguța Vasilescu și candidatul pentru un fotoliu în Parlamentul European, Claudiu Manda. Ramona Săseanu, jurnalista TVR Craiova, a publicat pe pagina personală Facebook o fotografie cu locul unde se desfășurase inaugurarea și relata că la o zi după eveniment, dispăruseră toate utilajele, chiar și bordurile iar locul era pustiu. Deși postarea a fost facută pe o pagină personală, TVR Craiova a transmis un comunicat de presă prin care se delimita de “informațiile false” postate de angajata TVR.

Sondaj: Cum îl notează românii pe Florin Cîțu

aproape jumătate dintre conaționali l-ar lăsa corgent pe premier

Cum văd românii viitorul actualei coaliții de guvernare, după prima criză majoră generată de demiterea lui Vlad Voiculescu de la ministerul sănătății? La întrebarea cât credeți că va rezista actuala coaliție de guvernare, 32% cred că doar câteva luni, 11% până în 2022, 3% până în 2023 și 22% până la alegerile din 2024, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde. De notat că 29% spun că nu pot aprecia iar 3% nu știu sau nu răspund.

Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă foarte prost și 10 foarte bine, ce notă ați acorda premierului Florin Cîțu pentru activitatea sa? 47% dintre cei care răspund la această întrebare l-ar lăsa corigent pe Cîțu. 20% îi acordă note între 5 și 7 și 26% îi pun note între 7 și 10.

În ce privește modul în care s-a decantat criza politică generată de demiterea lui Vlad Voiculescu de la ministerul sănătății, la întrebarea cine a pierdut și cine a câștigat, PSD pare să fie marele câștigător (46% cred că partidul a avut de câștigat), urmat de AUR cu 31%. Cel mai mult pare să fi avut de pierdut USR/PLUS (52% cred că a avut de pierdut), urmat de PNL (45% cred că partidul a avut de pierdut) și de UDMR (36%).

La întrebarea “Cine/ ce l-a schimbat pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al sănătății”, 26% cred că propriile greșeli politice, 14% cred că mafia din sănătate, 6% indică PNL iar 37% cred că toate la un loc au contribuit la demiterea sa.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 1 – 8 mai, pe un eșantion de 900 de subiecți, intervievați prin metoda CATI (interviuri telefonice). Sondajul are o marjă de eroare de 3, 2%.

Băiat de 10 ani, în stare gravă după ce a fost bătut crunt de tatăl său

Un băiat de 10 ani din Galați a ajuns la spital, în stare gravă, cu leziuni inclusiv la cap, după ce a fost bătut crunt de propriul tată. Bărbatul a fost reținut inițial de polițiști, dar apoi a fost plasat sub control judiciar, considerându-se că nu este un pericol public astfel încât să se impună o măsură mai aspră. Copilul are leziuni pe tot corpul, inclusiv la cap și la față. Potrivit medicilor legiști, el va avea nevoie de circa o săptămână de îngrijiri medicale pentru a se recupera.  În urma anchetei, specialiștii de la DGASPC au stabilit că părinții copilului sunt divorțați și, deși instanța l-a încredințat pe băiat mamei, aceasta nu s-a implicat în creșterea lui. Băiatul se afla la tatăl său și avea o relație foarte apropiată cu bunica paternă, cea care-l îngrijea, însă, la un moment dat, tatăl i-ar fi interzis fiului să mai aibă vreo legătură cu bunica, ceea ce l-a afectat mult pe copil. Tatăl este acuzat acum de rele tratamente aplicate minorului și violență domestică, însă procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați nu l-au dus în fața judecătorilor, pentru arestare, ci l-au plasat sub control judiciar, considerând că nu prezintă pericol social.

Guvernul va prelungi luni starea de alertă pentru 30 de zile

Guvernul va prelungi starea de urgență printr-o hotărâre începând cu data de 13 mai, pentru o perioadă de 30 de zile. Premierul Florin Cîțu a anunțat, ieri, că va fi prelungită starea de alertă și vor fi scoase restricții pentru schi, întrucât ele nu mai au sens în această perioadă. „Da, prelungim starea de alertă. Sunt unele măsuri care nu își mai au sensul. De exemplu, în ceea ce privește stațiunile montane cu schiul, vom scoate acele restricții pentru schi, de exemplu. Aveam niște restricții pe care le-am introdus acum două luni de zile, acelea nu vor mai exista că nu au sens în acest moment”, a explicat șeful Guvernului.

Un bărbat a oferit șpaga 12.000 de euro unui polițist care l-a oprit în trafic

Un bărbat cercetat într-un dosar privind furtul a 100.000 de euro dintr-o locuință din Arad a fost arestat preventiv pentru dare de mită după ce i-a oferit 12.000 de euro unui polițist care l-a oprit în trafic pentru a nu face verificări în cazul său.

Potrivit DNA, bărbatul a fost oprit în trafic, duminică, de către un agent de poliție în cadrul Biroului Poliției Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea - Deva.

“În acest context, inculpatul i-ar fi oferit agentului de poliție suma de 12.000 euro pentru a-l lăsa să plece și pentru a nu efectua nicio verificare cu privire la depistarea acestuia”, arată sursa citată.

Un comisar-șef de poliție nu poate justifica suma de 30.000 euro

Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că un comisar-șef de poliție nu poate justifica suma de 30.000 euro prin veniturile obținute.

Conform ANI, inspectorii de integritate au constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 124.420 lei (echivalentul sumei de 30.190 euro) între averea dobândită și veniturile realizate de către Marius Sorin Indrieș, funcționar public cu statut special în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Pe site-ul Poliției Române, Marius Sorin Indrieș apare cu gradul de comisar-șef de poliție și a fost, la un moment dat, șef serviciu (împuternicit) al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

Agenția Națională de Integritate a sesizat în acest caz Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Marius Sorin Indrieș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.