Național

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Proiect PSD: Închisoare pentru copii care nu-și plătesc părinții

Ziarul de Vrancea
3 iul 2019 1236 vizualizări

Tinerii angajați vor trebui să cheltuie până la o cincime din venituri pentru părinți sau bunici, potrivit inițiativei legislative n proiectul sugerează că Guvernul a rămas fără bani de pensii, susține un consilier BNR

Un grup de zeci de parlamentari PSD a depus la Senat o inițiativă legislativă prin care copiii majori sunt obligați să le plătească pensie de întreținere părinților care necesită sprijin material. În cazul în care acest lucru nu este posibil, obligația va reveni nepoților sau strănepoților majori. Sancțiunea prevăzută în proiect pentru neîndeplinirea acestei obligații merge până la 3 ani de închisoare. În primul articol se prevede că „prezenta lege reglementează, exclusiv, raporturile juridice, morale și materiale între rudele în linie dreaptă, respectiv între copii și părinți, copii și bunici, copii și străbunici din aceeași familie, drepturile și obligațiile de întreținere reciproce”.Actul normativ stabilește însă o serie de drepturi ale părinților, care se aplică și bunicilor și străbunicilor, iar în ceea ce privește obligațiile se precizează că acestea sunt reglementate de Codul Civil. Astfel, părinții au dreptul să-și educe copiii „cum consideră de cuviință”, „au dreptul de a alege felul educației care urmează să fie dată copiilor”, „ au dreptul la o existență demnă” și la „respect și recunoștință din partea copiilor, fără nicio condiție sau restricție”.

Cuantumul pensiei de întreținere, stabilit de instanța judecătorească

Potrivit proiectului, intitulat „Legea recunoștinței între generații”, copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și să-și îngrijească părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material”. „Dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreținerea părinților inapți de muncă, sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți”, se arată în proiect. Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante. Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane nu poate depăși o cincime din venitul net lunar al celui obligat să plătească. Părinții vitregi inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii lor de către copiii lor firești, au dreptul la întreținere de la copiii vitregi majori apți de muncă. Copiii ai căror părinți sunt decăzuți din drepturile părintești nu au obligați de întreținere a acestora. Bunicii / străbunicii inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii de către copii, au dreptul la întreținere de la nepoții majori apți de muncă. Prevederile se aplică în mod corespunzător și străbunicilor. Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederile legi constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de până la 3 ani. Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că „necesitatea unui astfel de demers s-a născut din analiza contextului actual în care se află societatea românească, în care familia – ca nucleu de bază al societății – este supusă unor profunde și nedorite perturbații asupra unității și solidarității necesare asigurării existenței și continuității în spațiul național românesc”.

“O negare a drepturilor omului”

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară, critică într-o postare pe Facebook proiectul parlamentarilor PSD. “ Înseamnă că autorii consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria de a face acest lucru”, scrie Croitoru. El mai spune că proiectul “înseamnă o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale așa cum dorește: nu poți obliga un tânăr să plătească pensie părinților, bunicilor și străbunicilor, naturali sau vitregi, mai ales după ce i-ai obligat, oricum, să plătească impozite în acest scop, pe care și-l asumă statul”. Mai mult, Croitoru califică proiectul drept “atac la morala românilor tineri majori, care sunt implicit acuzați de imoralitate”. Consilierul guvernatorului lansează și trei întrebări legate de proiect: “Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment? Cred inițiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber, este învechit și trebuie îngrădit? Cred inițiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali și-și părăsesc părinții la greu?”.

Filmul atacurilor din Timiș

n în momentul capturării, criminalul era drogat, analizele arătând că el consumase trei tipuri de stupefiante.

Bărbatul care a ucis un om în parcul din orașul Făget și a rănit alte cinci persoane a fost reținut ieri și apoi arestat preventiv pentru 30 de zile. El este acuzat de omor și tentativă de omor.

“În dimineața zilei de 3 iulie 2019, în jurul orei 08.00, suspectul s-a întâlnit în parcul din localitatea Făget cu un cuplu de persoane în vârstă, C.T. și C.E, pe care nu le cunoștea, și, fără motiv, a început să le aplice acestora lovituri repetate cu pumnii și picioarele, precum și cu un corp contondent. Victima de sex masculin a decedat, iar soția sa a suferit leziuni grave, fiind transportată la spital, unde a fost supusă unei intervenții chirurgicale”, se arată în comunicatul Poliției. După ce a comis fapta, bărbatul s-a deplasat cu o bicicletă în satul Temerești, fiind surprins de camerele de supraveghere. “După comiterea faptelor, suspectul a părăsit localitatea, deplasându-se cu o bicicletă până în satul Teremești, jud. Timiș, unde s-a întâlnit cu persoana vătămată N.A., pe care, de asemenea, nu o cunoștea, începând să o lovească și pe aceasta cu pumnii și cu un băț, până când persoana vătămată a căzut la pământ. Aceasta a suferit vătămări ce au necesitat 50 de zile de îngrijiri medicale și care i-au pus viața în primejdie”, mai arată sursa citată.

Înconjurat de poliție, a reușit să fugă

Ionel Boldea a agresat, apoi, alte persoane. “Suspectul și-a continuat deplasarea pe bicicletă, întâlnindu-se cu alte două persoane pe care nu le cunoștea, D.A. și D.I, exercitând și față de acestea acte de agresiune. Persoana vătămată D.T. a suferit leziuni care necesită un număr de 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare”, se mai arată în comunicat.Potrivit unor surse din cadrul anchetei, ulterior, Boldea a intrat într-o locuință și s-a baricadat în baie. Polițiștii l-au înconjurat, însă el a reușit să fugă. A urcat în mașina găsită în curtea casei unde a încercat să se ascundă și a pornit, dărâmând poarta. Polițiștii au tras trei focuri de armă asupra mașinii, unul nimerind portiera. Boldea a abandonat mașina într-un tufiș, într-un șanț de la marginea șoselei, între satele Temerești și Bichigi care aparțin de Făget.Peste 200 de polițiști l-au căutat pe bărbat, ei fiind ajutați de o dronă și un elicopter care a survolat zona. În noaptea de miercuri spre joi, bărbatul a fost capturat în trafic. El se afla la volanul unei mașini, între localitățile Povergina și Bichigi. În momentul capturării el nu a opus rezistență, a fost incoerent și le-a spus politistilor că o icoană i-a spus să comită faptele. Boldea a fost dus la postul de Poliție Făget pentru a fi audiat, apoi a fost transportat la Spitalul Municipal Timișoara pentru recoltarea de probe biologice. Bărbatul consumase trei droguri: cocaină, amfetamină și marijuana.

Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România

Departamentul american al Apărării a dispus transferul temporar a unor drone militare de tip MQ-9 Reaper la Baza aeriană Câmpia Turzii, anunță armata americană, conform Monitorului Apărării și Securității (MAS). “Drone de tip MQ-9 Reaper, personalul aferent și echipamentele de susținere ale Detașamentului al II-lea al Grupului de operațiuni expediționare 52 de la Baza aeriană Miroslawiec (Polonia) au fost transferate în mod temporar la Baza aeriană Câmpia Turzii din România, pe durata lucrărilor la pista Bazei Miroslawiec”, anunță Comandamentul Forțelor Aeriene americane pentru Europa și Africa.

“Acest Detașament este o unitate separată din punct de vedere geografic fiind încredințat Unității de lupte aeriene 52, cu sediul în Spangdahlem AB, Germania, care are misiuni de colectare de informații, de supraveghere și recunoaștere, în scopul răspunderii la necesitățile combatante ale centrelor de comandă”, subliniază Comandamentul. “Dronel de tip MQ-9 efectuează operațiuni în Polonia începând din mai 2018. Această relocare temporară este efectuată prin cooperarea totală cu aliatul nostru NATO România. Statele Unite colaborează îndeaproape cu România și cu alți parteneri NATO pentru consolidarea capabilităților colective de apărare și pentru intensificarea securității regionale”, precizează Comandamentul.

Șerban Nicolae, retrogradat în partid

Senatorul Șerban Nicolae a reacționat pe Facebook după decizia de a fi înlocuit de la conducerea grupului PSD din Senat, el spunând că „oamenii mici au doar satisfacții mărunte”. „TUSEA ȘI JUNGHIUL. Oamenii mici au doar satisfacții mărunte. Și nu, nu mă refer la slugile «de execuție», ci la stăpânii lor. Care-i țin pe 30 de arginți. La cursul valutar corect, bineînțeles”, scrie Șerban Nicolae. Comitetul Executiv al PSD a decis miercuri seară înlocuirea lui Șerban Nicolae de la conducerea grupului PSD din Senat. În aceeași ședință a fost decisă suspendarea pentru șase luni din partid a lui Robert Negoiță. Lider al grupului PSD de la Senat ar urma să fie Liviu Lucian Mazilu, în prezent vicelider.

Tineri, prinși cu 10 kilograme de droguri în drum spre Neversea

Patru tineri au fost arestați de Tribunalul Prahova, după ce procurorii DIICOT Ploiești au găsit asupra lor aproximativ 10 kilograme de droguri, în mare parte canabis. Aceștia mergeau spre festivalul Neversea. Potrivit soluției instanței, Tribunalul Prahova a admis, miercuri, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești și a decis arestarea preventivă a patru persoane, trei bărbați și o femeie, pentru trafic de droguri de risc. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare. Surse judiciare au precizat că este vorba de trei bărbați și o femeie, din Cluj, care mergeau spre un festival de muzică tehno la malul mării. În bagaje, procurorii DIICOT au găsit droguri de risc, în mare parte cannabis. Ieri, la malul mării, a început Festivalul Neversea, care ia sfârșit duminică noaptea

Procurorii DNA cer ridicarea imunității pentru fostul ministru Florian Bodog

Procurorii DNA cer procurorului general interimar al României să transmită Senatului o cerere de ridicare a imunității fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, pe care îl suspectează de posibile fapte de corupție legate de modalitatea în care ar fi angajat o consilieră în perioada mandatului său. Ancheta are la bază o plângere legată de felul în care respectiva consilieră ar fi fost angajată. Fostul ministru al Sănătății Florian Bodog este în prezent senator PSD.

Impact între un microbuz și un TIR, intrat pe contrasens

Patru persoan au fost rănite, ieri, într-un accident produs pe DN 19, în județul Satu Mare, după ce un TIR a intrat pe contrasens și s-a ciocnit cu un microbuz cu pasageri. Primele informații arată că autotrenul ar fi avut o defecțiune la sistemul de frânare.  Accidentul a avut loc pe DN 19, între localitatea Moftinu Mic și municipiul Carei.

Polițiștii au stabilit că un șofer de 40 de ani, din judetul Bistrița-Năsăud, care conducea un ansamblu tractor și remorca, a ajuns pe contrasens, în urma unei defecțiuni a unui disc de frânare de la capul tractor. Astfel, camionul s-a ciocnit cu un microbuz care circula regulamentar din sens opus. De asemenea, în accident a fost implicat și un autoturism, care circula în spatele microbuzului și care a ajuns pe acostament după ce șoferul a încercat să evite impactul. Autototurismul a suferit avarii, dar nimeni nu a fost rănit. În urma accidentului, patru persoane din microbuz au fost rănite: șoferul microbuzului, în vârstă de 42 de ani, și trei pasageri de 39, 43 și 45 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.