Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Program standardizat de vizită în spitale

Ziarul de Vrancea
16 nov 2022 873 vizualizări

Programul de vizită în spital va fi prelungit de luni până vineri pentru intervalul orar 15 și 20 n pacienții în stare critică pot fi vizitați zilnic, indiferent de oră

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de ordin care prevede un program organizat de vizitare a pacienților internați în spitale, dar și reguli care trebuie respectate în momentul în care rudele intră la cei internați. Astfel, în timpul săptămânii există un anumit orar de vizită iar în weekend acest orar este prelungit. Vizitele pot fi făcute în orice zi indiferent de oră în cazul pacienților aflați în stare critică. Există și condiții stipulate clar în document și în cazul copiilor internați în spitale. De asemenea, documentul mai prevede și că pacienții nu trebuie testați covid la internarea în spital decât dacă au simptome de boală. Măsura este luată în contextul în care, spune Ministrul Sănătății, au existat sesizări din teritoriu cum că în multe unități sanitare pacienții erau testați covid deși acest lucru nu era necesar.

“Acest Ordin vine în continuarea unei decizii pe care am luat-o la nivelul Ministerului Sănătății legată de accesul în spitale, care era condiționată de foarte multe ori de efectuarea unui test COVID, știți bine că am avut semnale din teritoriu, au fost tot felul de exagerări care limitau inclusiv dreptul pacienților de a primi asistență medicală în ceea ce privește această testare care trebuia demonstrată de către pacient, ceea ce nu era normal, practic noi în momentul de față, chiar dacă pandemia la nivel global continuă, nu mai avem o problemă de sănătate publică legată de infecția cu noul coronavirus și este normal să nu existe limitări ale pacienților și nici ale aparținătorilor care doresc să-și viziteze rudele în spitale. Am reglementat faptul că pacienții nu trebuie testați decât în măsura în care sunt simptomatici și acest lucru trebuie realizat gratuit de către unitatea sanitară, iar acest Ordin reglementează foarte clar cum se face accesul în spital într-un mod civilizat încât oamenii să aibă pe de o parte acces la informațiile legate de rudele lor apropiate și să poată să le viziteze într-un interval de timp rezonabil, cu o durată rezonabilă și mai mult, trebuie să ținem cont și de măsurile necesare pentru controlul infecțiilor asociate asistenței medicale care trebuie limitate și nu trebuie să constituie o problema legată de accesul vizitatorilor în spitale, trebuie să existe un echilibru în toate”, a explicat Ministrul Sănătății pentru News.ro.

Număr unic pentru fiecare pacient în parte

Cei care intră în spital vor fi instruiți cu privire la respectarea unor reguli clare de igienă. Programul este prelungit în weekend. Cei aflați în stare gravă pot fi vizitați în oricare dintre zilele săptămânii. Programul poate fi suspendat în cazul situațiilor care presupun risc epidemiologic, prevede documentul.

“Ordinul prevede foarte clar perioadele de vizită în timpul săptămânii și în weekend, durata vizitei, în funcție de mărimea salonului numărul de vizitatori care poate fi prezenți simultan trebuie să fie totuși limitat, discutăm de prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, de faptul că un vizitator trebuie să aibă un echipament de protecție adaptat care să fie furnizat de către unitatea sanitară, chiar mă gândesc să adăugăm și câteva măsuri care ar putea să îmbunătățească și mai mult controlul infecțiilor cum ar fi instruirea aparținătorilor care doresc să își însoțească pacienții aflați în stare gravă ca însoțitori permanenți, pentru copii, să-i instruim în domeniul regulilor de igienă care trebuie respectate în unitatea sanitară. (n.red instruirea apartinatorilor). Aș vrea ca toate unitățile sanitare de asistență medicală spitalicească să colaboreze să-l afișeze în zone care sunt accesibile tuturor, să poată să-l consulte, vom face și o campanie publică pentru a informa oamenii cum pot să își viziteze într-un mod sigur, decent, rudele care sunt internate în spital, cumpot afla informații legate de rudele lor”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Ordinul prevede și câteva modalități care se referă la comunicarea cu pacienții deja internați, problemă sesizată destul de frecvent, spune Alexandru Rafila. În acest sens vor exista reguli clare după care aparținătorii vor primi informații despre rudele internate în spital și vor exista persoane desemnate să facă acest lucru, dar și un sistem bazat pe un număr unic pentru fiecare pacient în parte.

Mahler: Leziunile pulmonare produse de tutunul încălzit, similare cu cele întâlnite la COVID

n profilul fumătorului român este diferit de cel european, mai spune medicul

Leziunile pulmonare întâlnite la utilizatorii de dispozitive electronice și tutun încălzit sunt simulare cu cele de la COVID - dispnee, cu insuficiență respiratorie, cu tuse, cu scăderea saturației, a declarat, joi, pentru Agerpres, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Beatrice Mahler, în contextul Zilei Naționale fără Tutun. “Cert este că am avut situații în care patologia respiratorie pe care am evidențiat-o la tineri s-a suprapus cu începerea consumului de astfel de produse. Afecțiunile pot fi acute. Din punct de vedere imagistic, leziunile pulmonare pe care le întâlnim la utilizatorii de astfel de produse sunt mai repede similare cu cele pe care le-am văzut la COVID. La persoanele diagnosticate cu această boală, datele statistice menționează că jumătate din ei se prezintă la camera de gardă cu saturație scăzută și relatează un consum destul de recent - până în trei luni. Nu avem date statistice și studii legate de efectele pe care aceste produse le au pe termen lung. (...) Simptomele sunt asemănătoare cu cele de la COVID - cu dispnee, cu insuficiență respiratorie, cu tuse, cu scăderea saturației și cu apariția acestor modificări”, a afirmat medicul.

Potrivit managerului, în perioada următoare, folosirea tutunului încălzit și a dispozitivele electronice va deveni principala provocare pentru sănătatea plămânului la tineri și la adolescenți. “Este mesajul pe care cei care comercializează aceste produse vor să îl reținem (că sunt mai puțin periculoase aceste produse - n.r.), însă dacă ne uităm la datele statistice din 2020 o să vedem că CDC a confirmat 2.807 cazuri de persoane care au avut leziuni pulmonare ca urmare a utilizării acestor țigări electronice și a vapingului și au fost înregistrate 68 de decese”, a subliniat medicul.

Beatrice Mahler a spus că în prezent datele publicate sunt destul de puține, însă numărul utilizatorilor de astfel de produse este în continuă creștere. “Mai grav decât atât este că nu știm care sunt efectele generale produse de aceste substanțe. Știm însă că datele care sunt publicate ne arată compoziția diversificată a lichidului care este utilizat la aceste dispozitive, iar conținutul pe care îl au aceste dispozitive poate fi de la nicotină, cofeină până la substanțe de tipul pesticidelor, care sunt extrem de nocive pentru plămân”, a arătat Mahler.

Managerul a adăugat că de regulă persoanele care folosesc acest tip de dispozitive sunt tinere. “Nu există o diferențiere din punct de vedere statistic între utilizatorii de tutun clasic și utilizatorii de alte tipuri de produse inhalatorii. Cert este că am avut situații în care patologia respiratorie pe care am evidențiat-o la tineri s-a suprapus cu începerea consumului de astfel de produse”, a explicat medicul pneumolog.

Beatrice Mahler consideră îngrijorător profilul fumătorului român.

“Dacă ne referim la o particularitate pe care o precizează Eurostat și care din punctul meu de vedere este îngrijorătoare, este profilul fumătorului român: persoanele cu cea mai mare adicție de fumat sunt cu studii medii, urmate de cele cu studii superioare, iar pe ultimul loc sunt persoanele cu maximum 8-10 clase. În Uniunea Europeană, profilul fumătorului este cel al persoanelor cu studii medii, urmate de cele cu studii până în zece clase iar cei cu studii superioare au cel mai mic procent de persoane care utilizează țigările sau alte produse din tutun”, a mai spus managerul.

Majoritatea românilor se apucă de fumat în jurul vârstei de 18 ani

Media vârstei de debut în consumul produselor din tutun la români este de 18,6 ani, iar în cazul a 12,4% dintre fumători, apariția acestui comportament s-a întâmplat înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, se arată într-un studiu realizat de Agenția Națională Antidrog.

La nivel național, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populația generală (General Population Survey), realizat de Agenția Națională Antidrog, după alcool, fumatul țigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenței consumului de droguri în populația României. Potrivit acestui studiu, media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariția acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%).

Diferențierea pe gen reliefează deosebiri în ceea ce privește comportamentul față de consumul experimental de tutun: 67,2% prevalența consumului în rândul populației masculine, față de 49,4% în rândul celei feminine.

Pentru a proba necesitatea unei intervenții, cei care au fumat cel puțin o dată în viață au fost întrebați dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat și despre consecințele acestuia. Datele arată că 87,6% dintre aceștia au menționat că nu au avut un astfel de dialog.

Analiza răspunsurilor la această întrebare, în funcție de mediul de rezidență al subiecților, arată o pondere mai mică pentru respondenții din zona rurală (8,9% față 13,9%) de a solicita unui cadru medical informații referitoare la fumat și consecințele asociate acestui comportament.

Un român, ales președintele Camerei Reprezentanților din statul Arizona

n Ben Toma este la al patrulea mandat, iar din 2021 a devenit liderul majorității n familia sa a emigrat când el avea 9 ani

Un român a fost ales președintele Camerei Reprezentanților din statul Arizona, în urma alegerilor care au loc în Statele Unite ale Americii. Ben Toma, a cărui familie a plecat din România când el avea 9 ani, este la al patrulea mandat, iar din 2021 a devenit liderul majorității. “Vești bune pentru România în urma alegerilor americane de la mijloc de mandat - Ben Toma, plecat din Cluj, este acum românul cu cea mai înaltă funcție politică din arena politică americană. A fost ales președintele Camerei Reprezentanților din statul Arizona, fiind acum la al patrulea mandat în legislativul statului, iar din 2021 a devenit lider al majoritățiiș, a scris, miercuri, pe Facebook, ambasadorul Românmiei în SUA, Andrei Muraru.  Acesta și-a exprimat speranța ca acest parcurs ascedent să continue.

“Este un profund privilegiu să conduc Camera Reprezentanților și grupul nostru majoritar Republican”, a transmis Ben Toma.

Doi bărbați au murit după ce s-au răsturnat cu mașina pe un câmp

autoturismul a fost descoperit la câteva ore după accident

Doi bărbați au decedat după ce s-au răsturnat cu mașina pe un teren agricol lângă drumul național DN 15, în afara localității Podoleni.

Autoturismul a fost văzut, joi dimineață, de un echipaj de poliție care patrula pe DN 15 iar la fața locului a fost solicitat un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Neamț. “În jurul orei 07:30, echipajul de poliție ce desfășura activități de patrulare, a observat un auto răsturnat pe cupolă, pe un teren agricol, pe DN 15, în afara localității Podoleni. Din nefericire, echipajul medical care a intervenit la fața locului a declarat decesul a două persoane”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, subinspectorul Ramona Ciofu.

După rigiditatea cadaverică a celor două victime, medicii de pe ambulanță au concluzionat că accidentul s-a produs cu câteva ore înainte ca mașina să fie găsită pe câmp. Polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal privind infracțiunea de ucidere din culpă.

Șeful diplomației din Moldova va participa la ministeriala NATO de la București

Republica Moldova va fi reprezentată la reuniunea miniștrilor afacerilor externe a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la București în 29 și 30 noiembrie, anunță diplomația de la Chișinău. “Am acceptat invitația Alianței pentru participare la reuniunea miniștrilor afacerilor externe, care va fi găzduită la București”“, a declarat ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, vicepremierul Nicu Popescu.

Anunțul a fost făcut în urma unei convorbiri telefonice pe care Nicu Popescu a avut-o cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Oficialii s-au referit la situația de securitate din regiune, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, și la consecințele acesteia pentru Republica Moldova, în special în sectorul energetic. ““Am punctat că, în actualul context de securitate foarte fragil, țara noastră își dorește fortificarea și modernizarea capacităților de apărare”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO, prima de acest fel organizată în România, va cuprinde patru sesiuni referitoare la punerea în aplicare a deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică și parteneri. La reuniune au fost invitate și Ucraina, Georgia, Finlanda, Suedia și Bosnia.

Șapte militari, arestați pentru furt de combustibil de la baza Mihail Kogălniceanu

Cei șapte militari de la Baza Mihail Kogălniceanu și un civil, reținuți de procurorii militari sub acuzația că au furat din unitatea militară șapte tone de combustibil - motorină și kerosen, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, miercuri seară, printr-o decizie a Tribunalului Constanța. Măsura dispusă de judecători nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Șapte militari de la Baza Mihail Kogălniceanu și un civil au fost reținuți miercuri de procurorii militari, sub acuzația că au furat din unitatea militară șapte tone de combustibil - motorină și kerosen. “Militarii fac parte din cadrul Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, și au sustras, în mod repetat, în cursul anului 2022, combustibil aparținând unității militare, kerosen și motorină, în cantitate totală de aproximativ 7 tone, valorificat sau folosit ulterior în interes personal”, au informat procurorii Parchetului Militar.

Aceasta este a doua anchetă a procurorilor care vizează furtul de combustibil de la Baza Kogălniceanu.

În noiembrie 2021, DIICOT a efectuat percheziții într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care fura motorină din Baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Procurorii susțineau că membrii acestei grupări au sustras diverse cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prejudiciul reclamat de Guvernul federal al SUA fiind de 2 milioane de dolari.

Experți olandezi, în vizită în România pentru clarificări privind Schengen

O echipă mixtă de experți, formată din reprezentanți ai Comisiei Europene, în calitate de coordonatori, și ai unor state membre, printre care și Olanda, urmează să efectueze, până la finalul săptămânii, o vizită complementară celei din 9-11 octombrie, pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen, a comunicat Guvernul.

“Vizita în România, menționată de către comisarul european Ylva Johansson în cadrul conferinței de presă susținute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spațiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autoritățile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen. Astfel, ținând cont de declarațiile premierului olandez Mark Rutte și de adoptarea moțiunii Parlamentului olandez, prin care se arăta că sunt așteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experți olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicării acquis-ului Schengen”, se arată în comunicarea Guvernului.

Noua vizită, precizează sursa citată, are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie, având scopul de a contribui la consolidarea argumentației privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene și de raportul vizitei voluntare din octombrie, devenit public miercuri, 16 noiembrie.

Comisia Europeană a cerut, miercuri, Consiliului UE să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Într-o comunicare adoptatã miercuri privind un Spațiu Schengen mai puternic, Comisia a salutat reușitele celor trei state membre ale UE în aplicarea regulilor Schengen.

“Bulgaria, România și Croația sunt pregãtite sã adere (la Spaþiul Schengen - n.r.). Iar UE este pregãtitã sã le primeascã”, a declarat tot miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferințã de presã la Bruxelles.

“Motivul pentru care am adoptat aceastã comunicare este de a ajuta statele membre sã ajungã la o concluzie, sã aibã o bazã mai bunã pentru decizia lor, înaintea Consiliului de la 8 decembrie (...) Credem cã toate faptele sunt pe masã deja. Dar suntem pregãtiți sã sprijinim toate rãspunsurile suplimentare care sunt necesare pentru statele membre”, a subliniat ea.

Romsilva va planta aproximativ 3,5 milioane de puieți forestieri

Regia Națională a Pădurilor (RNP) - Romsilva va planta circa 3,5 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de toamnă, în cadrul căreia vor fi regenerate 2.727 hectare fond forestier proprietatea publică a statului.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, din fondul forestier ce urmează a fi regenerat, 1.640 de hectare se vor face prin regenerări naturale și 1.087 hectare prin regenerări artificiale (prin lucrări de împăduriri). De asemenea, în campania de împăduriri de toamnă vor fi realizate lucrări de completări pe 202 hectare și de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe 149 de hectare.

“Șantierele pe care se execută lucrările de regenerare în campania de toamnă sunt concentrate, în marea lor majoritate, în zonele de câmpie din sudul țării și în zonele din lunca și Delta Dunării, în prealabil fiind executate lucrări mecanizate de pregătire a terenului și a solului”, precizează Romsilva.

Conform datelor oficiale, în campania de împăduriri de primăvară, RNP - Romsilva a regenerat 11.899 de hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 8.187 hectare prin regenerări naturale și 3.712 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind utilizați 21,9 milioane de puieți forestieri. În plus, au fost realizate lucrări de completări curente în plantații pe 1.534 hectare și de refacere pe alte 180 hectare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.