Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Procurorii DIICOT vor purta banderole albe, în semn de protest față de OUG 7

Ziarul de Vrancea
3 mar 2019 560 vizualizări

Ei spun că propunerile de modificare sunt necesare, dar nu suficiente

Adunarea generală a procurorilor de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a decis, ieri, cu o majoritate de 163 de voturi, din totalul de 218 procurori prezenți, continuarea protestului cu modificarea formei acestuia. Astfel, în perioada 4-22 martie procurorii direcției vor purta, în semn de protest, în timpul programului de lucru, o banderolă albă.

Totodată, cu majoritate de 202 voturi, a adoptat un punct de vedere conform căruia procurorii DIICOT au luat act de declarațiile publice ale președintelui și vice-președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și ale ministrului justiției, apărute în presă în 1 martie, în legătură cu discuțiile purtate pe marginea controversatelor modificări aduse legilor justiției prin OUG 7/2019 și propunerile de modificare a acesteia. Procurorii spun că modificările aduse la OUG sunt necesare, dar nu și suficiente.

De asemenea, Adunarea generală a procurorilor DIICOT se declară solidară cu formele de protest ale instanțelor și parchetelor din țară și susține revendicările acestora care vizează în principal garantarea nu doar prin abținere, a factorilor politici și asociați, de la orice acțiuni de natură a afecta independența justiției sau a intimida magistrații, dar și respectarea de către reprezentanții celorlalte autorități ale statului a Constituției României și a legilor în vigoare.

De asemenea, ei îi cer Avocatului Poporului să își exercite atribuțiile în sensul sesizării Curții Constituționale a României pentru efectuarea controlului de constituționalitate asupra O.U.G. nr.7/2019, raportat la dispozițiile criticate.

Un profesor de marxism-leninism îi acuză pe actori că nu înțeleg OUG 7

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, spune că se îndoiește că actorii care s-au solidarizat cu manifestanții din stradă cunosc foarte bine ordonanța de urgență care modifică legile justiției. “Sunt aproape deloc convins că actorii, evident, personalități artistice, unele de marcă, știau foarte bine ordonanța împotriva căreia protestau și că acea ordonanță cuprindea prevederi care îi afecta direct. Haideți să fim serioși un pic totuși în țara asta”, a afirmat Buzatu, fost profesor de marxism-leninism.

Dumitru Buzatu a comentat, la RFI, protestele de duminică seară din mai multe orașe ale țării pe tema OUG 7. “E un drept al oamenilor să protesteze împotriva a ceea ce cred de cuviință. Trebuie să remarcăm totuși că au rămas acasă câteva milioane de oameni și e posibil ca acele milioane de oameni sau cel puțin o parte din acele milioane de oameni să aprecieze acest cadru legislativ. Magistrații, dincolo de litera legii, sunt și ei oameni, sunt și de dreapta și de stânga, oameni care nu au nicio conduită politică, niciun vector politic care să-i orienteze. Unii dintre dânșii au niște interese extrem de puternice ca ceea ce a fost construit pe vremea domnului Băsescu să nu se strice și ca acele lucruri, sistemul, așa-zisul sistem să funcționeze în continuare”, a spus el. Buzatu consideră că actorii care au protestat pe tema OUG 7 nu cunosc prevederile documentului. Întrebat de unde știe că aceștia nu cunosc conținutul ordonanței, Buzatu a spus: “M-am aplecat cu foarte-foarte mare atenție asupra acestei Ordonanțe și am văzut că e destul de complexă, adică trebuie ceva timp, cultură juridică, aș zice chiar și îndrumare în cazul unui om care nu se ocupă cu lucrurile astea, ca să pricepi toate aspectele respective. Eu nu cred că actorii au făcut treaba aceasta într-un mod conștient sau poate chiar pe baza unui curs. Totuși, n-ar fi bine ca înainte de a face anumite lucruri, să vedem despre ce este vorba?”.

Mai multe ONG-uri se delimitează reprezentanții societății civile din CSM

Mai multe organizații civice au anunțat ieri că se delimitează de apelul făcut de “așa-zișii reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Alistar și Romeo Chelariu”, prin care aceștia condamnă suspendarea activității cu publicul de către unele parchete și instanțe din țară. Organizațiile sunt ActiveWatch, VeDem Just - Voci pentru Democrație și Justiție, CeRe - Centrul de Resurse pentru Participare Publică, ECPI - Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Accept, Miliția Spirituală, Asociația CIVICA, Inițiativa România. “Victor Alistar și Romeo Chelariu nu reprezintă societatea civilă, ci societatea de partid, primul dintre cei doi fiind, de altfel, în cărți pentru preluarea unui fotoliu ministerial în perioada guvernului Ponta. Faptul că cei doi sunt astăzi în CSM se datorează numai procedurii de alegere care permite ocuparea posturilor destinate reprezentanților societății civile de către favoriții Senatului, iar nu a organizațiilor neguvernamentale pe care ar trebui, teoretic, să le reprezinte. De altfel, Victor Alistar a și acționat cu dispreț față de organizațiile care nu i-au susținut candidatura, invitând ONG-uri fără niciun fel de competență în domeniul justiției sau media (cum ar fi Asociația Profesională a Transportatorilor) la consultările referitoare la realizarea Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media în 2017. Atât Alistar, cât și Chelariu ar trebui să fie vocile care să atragă atenția asupra simulacrelor de consultări cu asociațiile profesionale ale magistraților care au loc în mod regulat la Ministerul Justiției și unde participă aceleași câteva organizații apropiate de coaliția de guvernare, deși un număr din ce în ce mai mare de magistrați se delimitează explicit de ele. În schimb, Alistar și Chelariu se ocupă cu intimidarea magistraților care, frustrați de atacurile repetate la adresa justiției, au fost împinși la măsuri de protest extreme pentru breasla din care fac parte”, se arată în comunicatul organizațiilor. Acestea spun că “susțin dreptul la liberă exprimare și protest al magistraților din România”, dar “se delimitează, totodată, de pretinșii reprezentanți ai societății civile din CSM”.

Pe 27 februarie, Victor Alistar și Romeo Chelariu au făcut în calitate de membri ai CSM un “apel la responsabilitate și respect față de justițiabili”, în care afirmă între altele că au luat act cu profundă îngrijorare de informațiile din presă conform cărora, în semn de solidaritate cu acțiunile magistraților împotriva adoptării OUG nr. 7/2019, instanțe de judecată și unități de parchet suspendă activitatea de relații cu publicul”.

Raed Arafat: România e mai bine pregătită pentru un mare cutremur decât în 1977

Fenomenul fake news-ului este foarte mare, nu numai în țara noastră, iar la ultimul cutremur a existat tentativa de scădere a încrederii populației în sistemul Ro-Alert, a declarat, ieri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat.

“Fenomenul fake news-ului și fenomenul manipulării prin social media sunt foarte mari în toată lumea, nu numai în țara noastră. Noi am văzut în țara noastră ce s-a întâmplat numai la ultimul cutremur cu Ro-Alert în care pe toată social media tentativa era să scadă încrederea populației în sistemul Ro-Alert, să nu intre să-l activeze, să nu-l mai asculte. Deci, asta am văzut noi în Facebook. Trebuie să înțelegem: orice informație care vine pe Facebook trebuie verificată și trebuie verificată din alte surse. Indiferent cine scrie această informație trebuie să verifici dacă vine informația de pe un site autentificat, care știi că este site-ul Departamentului pentru Situații de Urgență, site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aceasta înseamnă că este o situație oficială, o recomandare oficială. Și atunci automat ai dreptul să nu o asculți, dar e pe răspunderea ta. Dar dacă îți vine informația de pe un site obscur sau îți vine informația de la cineva despre care nu știi cine este, este bine să verifici pentru că rea voință există, inconștiență există și este posibil să se folosească această manipulare și de către entități din afara României”, a spus Raed Arafat. În opinia acestuia, entitățile din afara țării au interesul de a scădea încrederea populației în instituțiile statului. “Oricum, sunt rău intenționate și aici noi trebuie să fim atenți în ce credem când citim pe Facebook, pe Twitter. Și lucruri de acest gen s-au văzut. Inducerea panicii prin social media este foarte ușor de făcut dacă oamenii share-uiesc o știre care nu are nicio bază, fără să o verifice”, a menționat Raed Arafat. Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), sistemul Ro-Alert a fost atacat și în unele studiouri de televiziune. De asemenea, el a menționat că România este mai bine pregătită pentru un cutremur similar celui din 1977 din punct de vedere al dotărilor sau concepției de intervenție, iar în fiecare an gradul de pregătire crește.

O biserică din Constanța, scoasă la licitație de un executor judecătoresc

O biserică din județul Constanța a fost scoasă la licitație de către un executor judecătoresc, din cauza unui litigiu între parohie și firma care a reconstruit clădirea, pentru stingerea unei datorii de aproximativ 360.000 de lei, transmite Mediafax. În 2009, parohia din localitatea Bugeac a decis reconstruirea vechii biserici, ce data din 1863, iar pentru aceasta a contractat o firmă. Societatea nu și-a primit însă banii datorați, astfel că a acționat Parohia Bugeac în instanță, iar în vara anului trecut o instanță a Judecătoriei Medgidia a încuviințat executarea silită a debitoarei, respectiv „Parohia Bugeac”, pentru recuperarea sumei de 359.736,31 lei debit și 300 lei cheltuieli de judecată conform titlului executoriu. De recuperarea debitului s-a ocupat un birou al unui executor judecătoresc din circumscripția Curții de Apel Constanța, iar acesta a stabilit pentru data de 3 aprilie 2019 licitația pentru vânzarea bisericii. „În data 03.04.2019, ora 12.00, va avea loc în Constanța (...) vânzarea la licitație publică a imobilului situat în Bugeac, comuna Ostrov, jud. Constanța, imobil compus din teren intravilan în suprafață de 1.298 mp și construcție (lăcaș de cult nefinalizat - biserică) cu o suprafață construită la sol de 175 mp, proprietatea debitoarei Parohia Bugeac. Prețul la care a fost evaluat imobilul este de 423.785 de lei și a fost stabilit de evaluator …”, se arată în dosarul de executare.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, de care aparține Parohia Bugeac, spun însă că, prin lege, astfel de lăcașuri de cult nu pot fi supuse executării, dar o comisie a instituției încearcă să medieze situația. „Probabil că cine a stabilit executarea s-a grăbit când a stabilit să scoată la licitație lăcașul de cult. Suntem însă convinși că situația va fi depășită și biserica va rămâne a credincioșilor, așa cum este firesc și legal”, a declarat purtătorul de cuvânt Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu. Surse din Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Constanța au recunoscut negocierile purtate cu Arhiepiscopia Tomisului și au precizat că se caută soluții pentru stingerea debitului.

Dăncilă: 1.374 de persoane au murit din cauza violenței în familie între 2009 și 2016

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la semnarea contractului de finanțare pentru proiectul “Venus - Împreună pentru o viață în siguranță”, că în ultima perioadă numărul cazurilor de violență domestică înregistrează o creștere îngrijorătoare. Proiectul, în valoare de 11 milioane de euro, fonduri europene, prevede realizarea unor locuințe sociale, “organizate într-o rețea integrată la nivel național, în care victimele violenței domestice să poată fi protejate, să primească asistență psihologică, juridică și să locuiască o perioadă de timp, până când vor putea duce o viață normală și independentă”, a adăugat Dăncilă. “Datele arată că, din nefericire, cazurile de violență domestică înregistrează o creștere îngrijorătoare. Un indicator care reflectă gravitatea acestui fenomen este numărul mare de decese cauzate de violența în familie: 1.374 de persoane și-au pierdut viața în perioada 2009-2016 ca urmare a agresiunilor suferite. Întreaga societate a fost impresionată de cazurile tinerelor ucise de partenerii lor”, a declarat, la ceremonie, premierul Viorica Dăncilă. Ea a spus că formele de agresiune sunt de mai multe tipuri, nu doar fizică, iar victimele violenței domestice sunt tot mai multe de la an la an.

Temperaturi de 20 de grade în Moldova în weekend

Vremea se va încălzi considerabil, iar pe durata următoarelor două săptămâni valorile termice vor ajunge și la 21 de grade Celsius, în timp ce precipitațiile vor fi slabe și prezente în special pe 5 martie și trecător între 8 și 17 martie, se arată în prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 4 - 17 martie, publicată ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, în perioada 4 - 7 martie, va fi cald, cu temperaturi maxime, în medie regională, de 12 - 16 grade, urmând ca în zilele de 8 și 9 martie vremea să devină deosebit de caldă, astfel încât media maximelor termice va ajunge spre 18 - 20 de grade. Ulterior, maximele vor scădea ușor și treptat și vor ajunge la medii de 10 grade, în perioada 12 - 17 martie. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între -2 și 2 grade, cu excepția nopților din perioada 8 - 12 martie, când se va situa în jurul valorii de 4 grade. Vor fi precipitații slabe în intervalul 11 - 17 martie, dar trecător și pe 6 martie.

O navă cu 21 de marinari români la bord, atacată de pirați în Togo

O navă la bordul căreia se aflau 21 de marinari români a fost atacată de pirați în apropierea unui port din Togo și mai multe persoane ar fi fost luate ostatice, numărul acestora nefiind deocamdată cunoscut. Nava a revenit în portul de unde plecase pentru a fi efectuate câteva reparații la stricăciunile provocate de pirați, iar marinarii aflați la bord nu sunt răniți.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN) și reprezentantul Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF), Adrian Mihălcioiu, a declarat ieri, pentru News.ro, că nava Histria Ivory a fost atacată de pirați duminică seara, la scurt timp după ce a plecat din portul Lome din Togo. Astfel, la 20 de mile marine de portul respectiv, pirații au atacat ambarcațiunea, au urcat la bordul vaporului și ar fi luat ostatici mai mulți marinari, dar deocamdată autoritățile nu știu numărul acestora. După aceea, pirații au părăsit vasul cu tot cu ostatici, iar ceilalți marinari au revenit în portul Lome. Nava a fost afectată în urma atacului și urmează să fie supusă unor reparații. Marinarii aflați la bordul navei nu sunt răniți, a precizat Adrian Mihălcioiu.

Nava Histria Ivory, pavilion Malta, transporta mărfuri petrochimice din Togo către Liberia. Echipajul este format numai din marinari români.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.