Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Procentul fumătorilor minori din România, de cinci ori mai mare decât în SUA

Ziarul de Vrancea
4 iun 2019 1381 vizualizări

Expunerea țigărilor în magazine, reclamele la țigări și sponsorizarea de către companiile din domeniu ar putea fi interzise, prevede un proiect de lege “Procentul adolescenților români care fumează, de 5 ori mai mare decât în SUA”, se arată în motivare n

Expunerea produselor din tutun în magazine, reclamele la țigări, acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum și sponsorizarea de evenimente de către companiile producătoare de tutun ar putea fi interzise. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege inițiat de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, ce a fost depus ieri la Parlament. Proiectul de lege a fost cerut insistent de societatea civilă, a subliniat Emanuel Ungureanu. „Accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicției de vânzare și de distribuire gratuită a acestor produse, expunerea semnificativă a copiilor și adolescenților la acțiuni de promovare și publicitate în spații pe care le frecventează uzual și prezentarea produselor din tutun în vecinătatea unor bunuri și alimente consumate frecvent de copii sunt modalități prin care este facilitată și încurajată „testarea” primelor țigări, urmând consumul curent, odată cu instalarea dependenței de nicotină”, arată inițiatorul proiectului de lege. 

„Inițiativa este calibrată pe nevoia imperioasă de a ne proteja generațiile viitoare de ofensiva fără precedent a industriei tutunului împotriva sănătății noastre. Acest pachet legislativ este opera societății civile activă în acest domeniu și a fost asumată de grupul pe Sănătate din Camera Deputaților și Senat al USR, dar și de colegii din alte partide politice”, spune Emanuel Ungureanu, inițiatorul proiectului. „În ciuda evoluției pozitive începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene, situând țara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenților de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. Numărul adolescenților de 15-16 ani care au fumat în ultima lună plasează România pe locul 5 între țările europene, procentul fumătorilor foarte tineri fiind de 5 ori mai mare față de cel din SUA (6%). Referinte: Global Youth Tobacco Survey 2013(realizat global, o data la 4 ani), Health Behavior in School Children 2014”, arată deputatul USR, în expunerea de motive. 

 

Prima țigară, la 7 ani


Potrivit acestuia, „rezultatele anchetelor epidemiologice indică o situație alarmantă în ceea ce privește consumul de tutun în rândul copiilor și adolescenților din România și impun adoptarea de urgență a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun”. În România, vârsta medie la care adulții afirmă că au început să fumeze în mod curent (cel puțin o dată pe săptămână) a fost de 18,9 ani. Copiii de azi, însă, încearcă produsele din tutun și fumează în mod curent de la vârste mult mai mici. Astfel, 34% dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani afirmă că au fumat cel puțin o dată în viață, iar la 15-16 ani deja mai mult de jumătate (51,7%) încercaseră un produs din tutun. Trebuie remarcat însă și faptul că 15%, respectiv 11,2% dintre cei cu vârsta între 13-15 ani afirmă că au „testat” prima țigară la 7 ani, respectiv la 8-9 ani. Urmare a contactului precoce cu produsele din tutun este faptul că mulți adolescenți fumează curent la 15 ani: 20% dintre băieți și 17% dintre fete deja consumă tutun cel puțin o dată pe săptămână 6. Pe măsură ce vârsta crește, un număr tot mai mare de adolescenți fumează din ce în ce mai frecvent, astfel că 31% respectiv 30% dintre băieții și fetele de 15-16 ani afirmă că au fumat în ultima lună.

Cifre îngrozitoare

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, care citează studii ale UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și date din eurobarometrele realizate de Comisia Europeană, se stimează că: 

n aproape jumătate de milion de copii români cu vârsta între 10 și 18 ani (477.050), reprezentând aproximativ un sfert din totalul copiilor din această categorie de vârstă, au încercat cel puțin o dată în viață să fumeze.

n 11,2% dintre copiii școlarizați cu vârsta între 13 și 15 ani fumează constant (adică au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile), ceea ce înseamnă că aproximativ 70.000 de copii (69.493) din această categorie de vârstă au șanse mari de a deveni în curând fumători zilnici.

n 32.608 copii cu vârsta de 15 ani, reprezentând 14% din totalul acestei categorii de vârstă, fumează deja în mod curent.

n mai mult de jumătate (58%) dintre fumătorii români afirmă că au început să consume constant tutun înaintea vârstei de 18 ani, iar o treime (33%) între 19 și 25 de ani.

Gărgăuni de senator stârpiți pe banii românilor

Cât a costat transportul cu elicopterul la București pentru senatorul PSD Suceava diagnosticat cu enteroviroză, care a amenințat medicii ca să fie transferat?

Transportul cu elicopterul de la Suceava la București pentru senatorul PSD Virginel Iordache, diagnosticat cu enteroviroză, a costat 4.400 de euro, arată Departamentul pentru Situații de Urgență, într-un răspuns pentru Mediafax, precizând că o oră de zbor costă în jur de 1.100 de euro. Managerul Spitalului Județean din Suceava, Vasile Rîmbu, a afirmat că decizia de a-l aduce cu elicopterul în Capitală pe senatorul PSD Virginel Iordache a fost luată de medicii suceveni „sub presiune și sub amenințări”. Directorul spitalului a mai spus că parlamentarul „a țipat la toată lumea”, a amenințat, a cerut să fie transferat și a refuzat ambulanța, potrivit Obiectiv de Suceava. Presa locală a scris că senatorul PSD Virginel Iordache a fost transportat la București de la Suceava, acuzând dureri de cap, amețeală și diaree. Senatorul a fost consultat și i s-a spus că nu este nimic grav, dar parlamentarul a insistat să fie transferat cu elicopterul în Capitală. „Costul estimativ al unei ore de zbor cu elicopterul echipat medical este de 1.100 de euro. Durata zborului pentru transfer pe traseul Iași-Suceava-București-Iași a fost de 4 ore și 18 minute. Echipajul medical a fost alcătuit dintr-un medic și un asistent”, arată Departamentul pentru Situații de Urgență. Un calcul simplu arată că transportul senatorului PSD Virginel Iordache de la Suceava la București cu elicopterul, pentru enteroviroză, a costat ușor peste 4.400 de euro.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu legislația privind Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, solicitările de transfer pe cale aeriană din județul Suceava sunt transmise către dispeceratul UPU-SMURD din cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situații de Urgență, iar persoana căreia îi revine întreaga responsabilitate de a informa cu privire la starea pacientului, pentru justificarea transferului aerian, este medicul care face solicitarea.

Cine l-a ucis, de fapt, pe polițistul Amariei?

n șeful Poliției Române: Acțiunea polițiștilor de la Timiș a fost deficitară și defectuoasă; am dispus o anchetă

Șeful Poliției Române, Ioan Buda, a declarat ieri că a fost deschisă o anchetă privind modul în care au acționat polițiști din Timiș pentru prinderea lui Ionel Marcel Lepa, bărbatul care a împușcat mortal un polițist, la Recaș, precizând că intervenția a fost deficitară și defectuoasă. “Trebuie să mergem pe două chestiuni care sunt principale. Prima parte a acțiunii care ține de modul în care au acționat colegii noștri și până în momentul în care a fost împușcat colegul nostru și cea de-a doua parte de la împușcătura colegului nostru și până la reținerea acestui criminal. Dacă în prima parte am spus că acțiunea polițiștilor de la Inspectoratul de Poliție Timiș a fost deficitară și defectuoasă, înseamnă că știu de ce am spus chestiunea asta. Și am dispus acolo o anchetă, ancheta este în curs, vă voi da toate detaliile la finalizarea anchetei”, a declarat Ioan Buda. El a mai spus că pentru acțiunea de prindere a criminalului meritul revine tuturor structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. “A doua parte, după împușcarea colegului nostru și activitățile de reținere a criminalului, sunt măsuri polițienești care s-au dispus și meritul este al Poliției Române și nu numai, a tuturor structurilor din Ministerului Afacerilor Interne”, a mai spus șeful Poliției Române. El a precizat că în fiecare zi sunt reținuți aproximativ 20 de urmăriți general și pentru prinderea fiecăruia trebuie pregătită acțiunea într-un anumite fel.

“Zilnic, avem în jur de 17-18 până la 20 de urmăriți general care sunt reținuți. De la începutul anului până în prezent au fost reținuți 3.800 de urmăriți general. Pentru fiecare urmărit general și pentru fiecare acțiune trebuie să o pregătim într-un anumit fel. Pregătirea constă în profilul acelui urmărit general și a modului de acțiune. (…) La acest lucru trebuia să gândească colegii mei, să studieze profilul urmăritului general și, în funcție de profilul urmăritului genera, au stabilit locația și trebuiau să intervină conform procedurilor”, a afirmat Ioan Buda.

Polițistul Cristian Amariei, în vârstă de 43 de ani, din județul Timiș, a fost împușcat mortal, duminică, în timp ce acesta încerca să îl captureze pe Ionel Marcel Lepa, urmărit național și internațional. Bărbatul era căutat după ce fusese condamnat pentru tâlhărie. Ionel Marcel Lepa a fost prins în noaptea de luni spre marți.

Comisia UE s-a mai îmbunat la adresa lui Dăncilă

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu continua reformele controversate din sistemul judiciar și reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), potrivit unui anunț al Guvernului. Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autoritățile române pentru a găsi soluții în privința aspectelor legate de statul de drept și pentru a relua progresele în cadrul MCV. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți după-amiază, de Guvernul României, aflată în vizită de lucru la Bruxelles, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Junker și Timmermans au salutat angajamentul Guvernului României de a nu continua reformele controversate din sistemul judiciar și reluarea imediată a dialogului în cadrul MCV. „Am reiterat ceea ce am spus de la preluarea președenției interimare și anume că nu vor fi ordonanțe de urgență pe Justiție, că această discuție pe Justiție pentru noi nu mai există, ținem ca Justiția să fie independentă, vrem statul de drept și în același timp să fie respectate drepturile cetățenilor. Noi vrem să conlucrăm cu Comisia Europeană. Am discutat și despre MCV unde vrem să reluăm discuțiile punctual”, a declarat Viorica Dăncilă.

Traian Băsescu: CNSAS a devenit o instituție politizată

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a scris, miercuri, pe contul său de Facebook, că au fost distribuite în presă documente din dosarul întocmit de CNSAS și înaintat Curții de Apel București în vederea stabilirii calității de colaborator al Securității. Băsescu consideră că, în actual structură, CNSAS a devenit o instituție politizată. Într-o postare pe pagina de Facebook, miercuri, fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut unele referiri la „Campania de presă generată de decizia CNSAS”. „Constat că din dosarul întocmit de CNSAS și înaintat CAB în vederea stabilirii calității de colaborator al securității ca poliție politică, au fost distribuite documente către presă. Parte din presă, în spiritul tradiției deja consacrate, încearcă să stabilească vinovăția mea înainte ca instanța de judecată să se pronunțe și în speranța că va reuși să influențeze verdictul instanței prin crearea unei presiuni publice asupra judecătorilor. Mai mult, așa zise victime, neafectate în drepturile lor, sunt chemate să se manifeste pentru a veridiciza o campanie de denigrare greu de justificat”, a scris fostul șef al statului. Băsescu spune că momentul campaniei de presă a fost bine ales. „Atacurile au fost declanșate în campania electorală și continuate acum, în plin proces de negociere pentru configurarea structurii politice a Parlamentului European”, a mai scris Băsescu. Acesta mai spune că are convingerea că va primi un verdict favorabil. „Cu speranța că procesul aflat pe rolul CAB – Secția de contencios administrativ și fiscal se va desfășura atât de repede cât legal este posibil și având în vedere realitatea faptelor și a legilor, exprim convingerea că mă voi bucura de un verdict favorabil în ciuda aprecierilor CNSAS pe care le consider forțate și afectate de interese politice. Consider că, în actuala structură, CNSAS a devenit o instituție politizată, dispusă, pentru prima data de la înființare, să se angreneze în jocuri politice”, a mai scris fostul președinte al României, pe Facebook.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.