Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Privilegiile parlamentarilor, apărate de Curtea Constituțională

Ziarul de Vrancea
4 mai 2022 800 vizualizări

Foștii aleși vor încasa din nou până la 15.000 de lei pe lună după ce judecătorii constituționali, unii dintre ei foști parlamentari, au invocat niște „chichițe” legislative pentru a invalida actul normativ votat anul trecut

Curtea Constituțională a admis, ierii, excepțiile de neconstituționalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleșii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcție de numărul de mandate. CCR a admis sesizările depuse de zeci de foști parlamentari, privind proiectul de lege care a eliminat pensiile speciale, astfel că proiectul a fost declarat neconstituțional. În urma deciziei CCR, pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi reinstaurate. Votul a fost de 6 la 2, în ședința Curții Constituționale.

Decizia judecătorilor CCR a vizat în special apecte legate de procedura legislativă, modul în care legea a fost adoptată în Parlament. “Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență, și nu a celei generale. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”, a transmis Curtea.

Excepțiile de neconstituționalitate la lege au fost depuse la instanțe din toată țara.

Pe 17 februarie 2021, în timpul guvernării PNL-USR, plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților. Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan afirma, anul trecut, că atitudinea foștilor parlamentari care au contestat decizia de a le fi suspendate pensiile speciale, dând în judecată secretariatele generale ale Senatului și Camerei Deputaților, este una rușinoasă.

USR: CCR dă o nouă palmă românilor

USR a transmis că decizia de ieri a CCR reprezintă o palmă pe obrazul românilor care, după o viață întreagă de muncă cinstită și de contribuit la sistemul de pensii, de abia își duc traiul de azi pe mâine. „Restaurația privilegiaților, asta ne livrează azi Curtea Constituțională”, a declarat Cătălin Drulă, președintele interimar al USR. „Înainte de a pleca din fruntea CCR, președintele acesteia, fost parlamentar PSD, s-a străduit să găsească orice chichiță pentru a declara neconstituțională eliminarea unei pensii speciale despre care aceeași CCR, în alte decizii, spune că poate fi eliminată. Acum înțelegem de ce PSD a insistat ca proiectul lor de desființare a pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie cel adoptat, chiar dacă a fost depus câțiva ani după primul proiect al USR de eliminare a acestor privilegii. Noi, însă, vom redepune un proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale în așa fel încât CCR să nu îl poată declara neconstituțional. Să vedem dacă PSD va fi dispus să îl și voteze, așa cum au pretins că ar fi dispuși să facă”, a precizat și deputatul USR Cristian Seidler.

USR reamintește că printre judecătorii CCR care au decis soarta pensiilor speciale ale foștilor parlamentari se numără trei foști parlamentari: Valer Dorneanu (PSD), președintele Curții Constituționale, Marian Enache (ex-UNPR, ex-PSD) și Varga Attila (UDMR).

USR așteaptă publicarea motivării deciziei CCR pentru a vedea exact motivele pentru care a fost declarată neconstituțională legea. „Până atunci, un lucru este însă foarte clar: pensiile speciale ale parlamentarilor vor face iar, lunar, în bugetul de stat o gaură de peste 1 milion de euro. Foștii parlamentari ajunși la pensie vor încasa, din nou, pentru doar câțiva ani de mandat, câte 5-6.000 de lei pe lună. Cei care au prins mai multe mandate vor sări la 14-15.000 de lei pe lună. Asta în timp ce pensia medie în România este de doar 1.800 lei!”, conchide comunicatul de presă al USR.

Pedeapsă cu suspendare pentru medicul iritat de șpăgile prea mici

Colonelul Radu Viorel Vrăcioiu, medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” din București, a fost condamnat definitiv de Curtea Militară de Apel București la 2 ani, 5 luni și 10 zile închisoare cu suspendare, într-un dosar în care era acuzat de luare de mită și instigare la luare de mită.

Medicul a devenit celebru după ce i-a reproșat unei paciente că i-a dat o sumă prea mică de bani pentru o intervenție chirurgicală.

Judecătorii au stabilit ca Radu Viorel Vrăcioiu să stea sub supraveghere 3 ani, perioadă în care este obligat să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității. De asemenea, colonelul nu poate exercita funcția de medic în sistemul public de sănătate pe o durată de 2 ani.

Colonelul Radu Viorel Vrăcioiu a fost trimis în judecată de DNA în martie 2019, pentru luare de mită (două fapte) și instigare la dare de mită.

Pe 29 noiembrie 2018, medicul a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce lua mită 500 de lei de la un bărbat în legătură cu efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru soția sa.

Medicul a fost denunțat la DNA, după ce acesta i-a reproșat cu două zile în urmă pacientei, înainte de efectuarea operației, faptul că este prea mică suma de 200 lei pe care aceasta intenționa să i-o dea, spunându-i că pentru acești bani nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operații.

În aceeași zi, Radu Viorel Vrăcioiu a determinat-o pe pacientă să-i ofere și medicului anestezist suma de 150 lei, lucru pe care aceasta l-a și făcut. A intrat în salon și, deoarece nu-i ajungeau banii, a împrumutat de la o colegă de salon 100 lei, după care a remis întreaga sumă cerută medicului pentru a fi înmânată mai departe anestezistului.

Transnistria, foc și pară pe aderarea Moldovei la UE

Ajutorul militar promis de Uniunea Europeană Republicii Moldova “contribuie la intensificarea tensiunilor și interferează cu normalizarea situației”, a declarat ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev. De asemenea, Ignatiev a calificat incidentele care au avut loc în ultimele zile în regiunea separatistă moldoveană drept “atacuri teroriste” din partea Ucrainei și a precizat că decizia R. Moldova de a adera la UE a fost luată “unilateral”, între cele două regiuni existând un conflict nerezolvat, care trebuie mai întâi rezolvat, iar ulterior R. Moldova își poate decide “viitorul politic”.

Temerile ca Republica Moldova să fie atrasă în conflictul din Ucraina au crescut în ultimele zile, după ce separatiștii pro-ruși din regiunea separatistă moldoveană Transnistria au acuzat Kievul de presupuse împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

“Situația este alarmantă pentru că Transnistria a suferit atacuri teroriste”, a declarat pentru Reuters Vitali Ignatiev, ministrul de Externe al Transnistriei.

El a repetat acuzațiile anterioare ale separatiștilor potrivit cărora Ucraina s-a aflat în spatele incidentelor de săptămâna trecută și a spus că o altă dronă ucraineană înarmată cu explozibil a fost doborâtă marți.

“Sincer, nu văd niciun motiv pentru care partea ucraineană ar folosi astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu amenință Ucraina. Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut pașnic”, a mai subliniat Ignatiev.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a vizitat miercuri capitala Republicii Moldova, Chișinău, în semn de solidaritate. Michel a declarat că UE ia în considerare acordarea unui ajutor militar suplimentar pentru a sprijini Chișinăul. El nu a oferit detalii, dar autoritățile moldovene au spus că ajutorul nu este de ordin letal. Referindu-se la ajutorul militar suplimentar oferit de UE, Ignatiev a spus: “Desigur, astfel de declarații, astfel de acțiuni nu îndeamnă la calm, ci, dimpotrivă, contribuie la intensificarea tensiunilor și interferează cu normalizarea situației”.

Separatiștii au respins cererea Reuters pentru permisiunea de a relata evenimentele din Transnistria, pe motiv că toate acreditările pentru jurnaliștii străini au fost îndepărtate în urma atacurilor de săptămâna trecută.

Ignatiev a respins cererea Republicii Moldova de a adera la UE ca fiind “ruptă de realitate” și a spus că va crea riscul suplimentar de reapariție a ostilităților, deoarece Chișinăul a luat decizia “unilateral”.

Dezertări în masă la PNL Madrid

69 de membri ai organizației PNL Madrid au nunțat, ieri, că și-au dat demisia din Partidul Național Liberal și se vor alătura Partidului Forța Dreptei. În luna martie, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a preluat șefia organizației PNL Diapora. “Noi, membrii PNL Madrid, am luat această decizie după ce am asistat la încă un simulacru de Congres, în care valorile liberale și principiile care stau la baza democrației au fost călcate în picioare din nou, ștergând orice urmă de liberalism de pe blazonul acestui partid, ce a fost odată onorabil. Într-un simulacru de toată jena, am privit neputincioși cum a fost înlocuit un președinte nereprezentativ cu un alt președinte nereprezentativ, iar speranțele noastre ca după aventura “echipei câștigătoare” cu marioneta Florin Cîțu, să putem alege, într-un Congres extraordinar, o altă conducere care să ne reprezinte, au fost spulberate”, spun semnatarii demisiilor.

Demisionarii mai arată că “noul președinte ales, domnul Nicolae Ciucă, nu are chiar niciun punct de intersecție cu liberalismul sau cu Partidul Național Liberal”.

Ei menționează că astăzi, “Forța Dreptei este singurul partid care revendică orientarea liberal conservatoare și programul politic promovat de PNL la alegerile din 2020, astfel că vor merge alături de colegii liberali din Forța Dreptei cu speranța că flacăra liberală în România nu a murit”.

Șefa de la Achiziții Centralizate, anchetată pentru atribuirea nelegală a 1.750.000 de măști în pandemie

Președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, Cornelia Nagy este urmărită penal de DNA pentru abuz în serviciu în cazul achiziției de măști prin firma Romwine & Coffee SRL, din timpul pandemiei.

În acest caz, se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.

În acest context, Cornelia Nagy ar fi semnat în cursul lunii martie 2020, un acord cadru între instituția pe care o reprezenta și firma Romwine & Coffee, prin care era vizată achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

În demersuri, ea ar fi fost determinată de cei doi oameni de afaceri care controlau compania privată și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru.

Cum Romwine & Coffee SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

Statul român și Romwine&Cofee au încheiat un contract pentru livrarea unui număr de 1.750.000 de măști FFP2 sau FFP3, la prețul de 26 de lei, respectiv 38 de lei pe bucată, în condițiile în care UNIFARM sau spitalele au cumpărat același tip de măști la prețuri mult mai mici, relata la acel moment Recorder, adăugând că firma este deținută de o femeie care până de curând a fost bucătăreasă la un han.

Pieton mort, după ce două autoturisme s-au ciocnit și au ricoșat

O femeie și-a pierdut viața, joi după amiază, într-un accident rutier în care au fost implicate patru autovehicule, dintre care două parcate. Victima nu se afla în niciuna dintre mașinile implicate, fiind pieton. Accidentul a avut loc pe un drum din comuna prahoveană Filipeștii de Târg, satul Brătășanca. Primele date arată că două autoturisme s-au ciocnit, acestea ricoșând în alte două mașini parcate și într-un gard. O femeie care se afla în zonă a fost lovită de una dintre mașini, murind pe loc. Victima avea 84 de ani, potrivit datelor furnizate de ISU Prahova. În urma impactului a mai fost rănită cel puțin o persoană, pentru care a fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD. Urmează ca polițiștii să stabilească împrejurările în care a avut loc accidentul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.