Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Principalele măsuri din starea de alertă

Ziarul de Vrancea
9 mai 2020 792 vizualizări

După 15 mai va fi impusă obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise, iar restaurantele și mall-urile vor rămâne închise n firmele trebuie să instituie programe individualizate pentru angajați pentru respectarea distanțării sociale n amenzile se vor da în baza unei ordonanțe din 2001

Șeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a anunțat ieri, la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptat proiectul de lege care prevede măsurile ce vor intra în vigoare după 15 mai, în cadrul stării de alertă. El a prezentat mai întâi măsurile care sunt luate în domeniul economic, faptul că restaurantele rămân închise și că sunt suspendate activitățile de comercializare cu amănuntul și serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepții. El a precizat că este permisă activitatea desfășurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului, fiind prevăzute câteva excepții pentru activități legate de îngrijire personală, curățătorie, cabinete stomatologice, optică medicală și altele.

 Ionel Dancă a menționat că în domeniul sănătății se păstrează prevederea actuală ca pe durata a stării de alertă posturile vacante pot fi ocupate fără concurs.

Plafonarea prețurilor la medicamente

O altă măsură privește obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise. “De asemenea, tot în domeniul sanitar, autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă”, a anunțat Ionel Dancă. El a menționat că în domeniul muncii și protecției sociale, valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește pe perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia. În instituțiile publice și companiile naționale cu peste 50 de angajați se instituie obligația de a organiza programe individualizate de muncă, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.

Activitatea religioasă se exercită liber, cu respectarea regulilor sanitare

O altă măsură aprobată de Guvern reglementează activitățile în domeniul sportului, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României precum și accesul la bazele sportive. Dancă a mai afirmat că au fost luate măsuri și în domeniul culturii și al cultelor religioase. “În ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară, stabilite de autoritățile cu atribuții în domeni, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu consultarea Departamentului Cultelor”, a mai transmis șeful Cancelariei.

El a mai menționat că prin acest proiect de lege a fost schimbat și regimul contravențiilor. “De asemenea, în baza acestui proiect de lege s-a schimbat regimul contravențiilor astfel încât regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în acord cu prevederile Ordonanței Guvernului numărul 2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarată neconstituțională”, a precizat Ionel Dancă.

Avocatul Poporului, despre “cazul Sorina”: Demersul adopției, favorabil minorei

Avocatul Poporului afirmă că autoritățile publice și-au însușit recomandările instituției în “cazul Sorina” - fetița luată cu forța din casa asistentului maternal care a crescut-o și dusă în familia care a adoptat-o, iar monitorizarea post-adopție arată că demersul a fost favorabil copilei. “În cadrul investigațiilor și demersurilor realizate pe parcursul a aproape un an de zile, Avocatul Poporului a constatat că autoritățile publice implicate și-au însușit Recomandările instituției, situația minorei este gestionată conform prevederilor legale în vigoare, iar documentele de monitorizare post-adopție exprimă favorabilitatea acestui demers, recomandând continuarea lui”, se arată într-un comunicat.

În vara anului trecut, Sorina, o fetiță de opt ani din Baia de Aramă, a fost luată de autorități din locuința asistentului maternal din Mehedinți care a crescut-o, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA. Momentul a fost filmat de apropiații familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii și strigă “mami, nu vreau să plec”, în timp ce procurorul trage de ea și încearcă să o ducă la mașină, pentru a fi preluată de părinții adoptivi. În 21 iulie, fetița și părinții adoptivi au părăsit țara, plecând în SUA. Avocatul Poporului, Renate Weber, anunța că, în urma verificărilor făcute în cazul Sorinei, s-a constatat că evaluările psihologice făcute la Direcția pentru Protecția Copilului au fost “un fel de copy-paste”. Weber spunea că trebuie să existe un mecanism care să verifice dacă copiilor adoptați le este bine în noua familie.

Statistică: 10% din decesele cauzate de coronavirus din România provin din centrele sociale

n niciun deces nu a fost consemnat în rândul copiilor

Un număr de 928 de beneficiari ai sistemului de asistență și protecție a copilului sunt infectați cu coronavirus, între aceștia fiind și 21 de copii, în timp ce numărul angajaților confirmați cu coronavirus este de 360. Aproximativ 10% din decesele cauzate de COVID-19 din România provin din centrele rezidențiale pentru vârstnici și persoane adulte cu dizabilități, arată Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA). Potrivit Autorității, nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor. “Există 360 de angajați infectați și 1 deces. Principalele județe afectate de epidemia COVID-19 în sistemul de asistență socială și protecție a copilului sunt: Suceava, Galați, Neamț, Arad și Hunedoara”, arată ANDPDCA.

Conform sursei citate, din totalul deceselor cauzate de COVID-19 în România, aproximativ 10% provin din centrele rezidențiale pentru vârstnici și persoane adulte cu dizabilități.n“Măsurile excepționale luate de România față de alte țări europene (ex: măsurile precoce de prevenție și izolarea preventivă la locul de muncă al angajaților din toate centrele rezidențiale) au făcut ca țara noastră să înregistreze procente semnificativ mai mici ca în alte țări. Deși au fost luate o serie de măsuri etapizate de prevenire și combatere a răspândirii virusului COVID-19 la nivelul serviciilor de asistență socială și protecție a copilului, au existat o serie de factori, care au făcut totuși posibilă infectarea și decesul unor beneficiari”, subliniază instituția.

Din analiza făcută de ANDPDCA a reieșit că existența centrelor rezidențiale mari a favorizat răspândirea virusului la o scară mai largă.

Aceștia spun că au constatat și disfuncționalități în testarea personalului și a beneficiarilor de către Direcțiile de Sănătate Publică, menționând întârzieri în testare, refuzul testării și îngreunarea procesului de coordonare și organizare.

Peste 7.200 de români vindecați

Un număr de 226 noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 15.588 îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele infectate, 7.245 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 255 pacienți. Potrivit sursei citate, 972 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit.

Primarul Sucevei cere scoaterea orașului din carantină

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, ieri, că ar trebui ridicată măsura carantinării municipiului, în condițiile în care situația epidemiologică s-a îmbunătățit, numărul cazurilor de infecții cu SARS-CoV-2 înregistrând o scădere semnificativă. Lungu a spus că urmărește constant situația epidemiologică și a precizat că, dacă pe 5 mai erau 402 cazuri cu COVID-19, pe 8 mai numărul persoanelor active cu COVID-19 ajunsese la 284, numărul de cazuri la o mie de locuitori scăzând implicit de la 3,14 la 2,22.

Primarul susține că face tot ceea ce depinde de le pentru a arăta decidenților că este necesară ridicarea carantinei. “Am putea spune că această situație este bunișoară și ne-ar putea ajuta în demersurile noastre de ridicare a carantinei și a măsurilor speciale. În această perioadă am stat în contact cu Guvernul României, le-am adus la cunoștință justificări, argumente, le-am transmis și aceste tabele și sper ca din data de 15 mai să avem și noi parte de măsuri de relaxare. Suceava este un oraș normal, Suceava este un oraș cu oameni normali, cu o covârșitoare majoritate de oameni sănătoși și cu câțiva oameni bolnavi, la fel cum se întâmplă în întreaga Românie. La Suceava suntem pe un plafon de stabilitate la fel cum se întâmplă în multe orașe din România. De aceea eu sper ca pe data de 15 să reanalizeze Guvernul această stare de carantină de la Suceava”, a spus Lungu.

El a anunțat că în CJSU se va discuta această problemă și va solicita să se propună Guvernului ridicarea stării de carantină. “Epidemia încă nu a trecut. Mulți spun că nu am atins vârful”, a spus primarul care a rugat sucevenii să respecte în continuare regulile pentru limitarea răspândirii virusului, de igienă personală, de izolare, de autoizolare sau carantină dacă este cazul, de distanțare socială, de circulație pe stradă și în spațiile comerciale.

Numărul deceselor a crescut în martie față de februarie

Un număr de 22.591 de decese au fost înregistrate în luna martie - când au apărut primele decese provocate de coronavirus - cu 892 mai multe decât în luna februarie, dar numărul este cu 298 mai mic față de luna martie 2019, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). Sporul natural a fost negativ în luna martie 2020, decedații având un excedent față de născuții-vii de 10.734 persoane. Numărul căsătoriilor și numărul divorțurilor înregistrate a crescut în luna februarie 2020 față de luna ianuarie 2020, dar a scăzut în luna martie 2020 față de luna februarie 2020. De asemenea, în luna martie 2020 s-a înregistrat nașterea a 11.857 copii, cu 270 mai puțini copii decât în luna februarie 2020, iar în luna februarie 2020 s-a înregistrat nașterea a 12.127 copii, cu 3.844 mai puțini copii decât în luna ianuarie 2020. Sporul natural a fost negativ atât în luna martie 2020, decedații având un excedent față de născuții-vii de 10.734 persoane, cât și în luna februarie 2020, decedații având un excedent față de născuții-vii de 9.572 persoane.

Vreme oscilantă în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea va înregistra variații temporar semnificative, în următoarele două săptămâni (11 - 24 mai), atât pe durata zilelor, cât și pe parcursul nopților, în timp ce probabilitatea de apariție a ploilor, pe fondul unui grad ridicat de instabilitate atmosferică, va apărea după data de 12 mai, precum și începând din 17 mai, arată prognoza de specialitate publicată, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).În Moldova, pe durata următoarelor două săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de variații, temporar chiar semnificative, astfel că zilele cu vreme răcoroasă, local chiar rece pentru această perioadă din an în special în nordul regiunii (cu probabilitate mai mare în 13 și 15 mai) când media maximelor va fi de 16 - 19 grade, vor alterna cu zile calde când după-amiaza vor fi 22 - 25 de grade, mai ridicate în sudul regiunii. Aceleași oscilații vor avea și temperaturile nocturne care se vor situa în marea lor majoritate între 8 și 11 grade, valori mai mici, în medie de 4 - 8 grade, fiind în diminețile de 13 și 15 mai și posibil în jurul datei de 19 mai. Ploile vor fi asociate manifestărilor de instabilitate atmosferică, astfel că distribuția acestora va fi neuniformă, pe spații mici fiind posibile averse cu caracter torențial, dar la nivel regional se estimează un regim pluviometric în general deficitar.

Un bărbat cu coronavirus s-a spânzurat într-o baie a Spitalului Sibiu

Un bărbat de 76 de ani, internat la Spitalul Județean Sibiu dintr-un centru pentru vârstnici după ce s-a infectat cu noul COVID-19, s-a spânzurat în baia spitalului, transmite Mediafax.

Poliția Sibiu a anunțat că un bărbat în vârstă de 76 de ani din județul Mehedinți a fost găsit ieri mort în incinta unei unități sanitare, unde era internat în calitate de pacient. „În fapt, la data de 11 mai, în jurul orei 04,20, un cadru medical a sesizat telefonic Poliția Municipiului Sibiu cu privire la faptul că un pacient a fost găsit decedat în interiorul unui grup sanitar. Echipa operativă care s-a deplasat la fața locului, însoțită de un medic legist, a constatat decesul. În cauză nu există suspiciuni cu privire la săvârșirea vreunei infracțiuni cu violență”, a anunțat Poliția. Surse locale au declarat pentru Mediafax că bărbatul era într-un centru pentru vârstnici din Mediaș și a ajuns la Spitalul Județean Sibiu după ce a fost testat pozitiv cu noul Covid-19.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.