Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Primul român depistat pozitiv la coronavirus

Ziarul de Vrancea
12 feb 2020 1284 vizualizări

El este unul dintre cei 17 români aflați pe nava de croazieră Diamond Princess, andocată în Japonia n verificarea tuturor celor 3.711 persoane aflate la bord, aflate în carantină, va dura până pe 18 februarie n de ce este atât de anevoios procesul de depistare a coronavirusului

Un român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină la Yokohama, a fost depistat pozitiv la coronavirus, anunță MAE. Pe o altă navă de croazieră, andocată în Cambodgia, sunt 17 români - 9 pasageri și 8 membri ai echipajului - evaluarea medicală fiind în curs. “Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus). Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații”, precizează MAE.

Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român și a făcut în regim de urgență demersuri pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autoritățile nipone.

De asemenea, Ambasada României în Japonia menține legătura și cu ceilalți cetățeni români aflați pe vasul Diamond Princess. Pe vas s-au aflat 17 cetățeni români (15 membri ai echipajului și 2 pasageri).

În ceea ce privește nava de croazieră Westerdam, Consulatul General al României la Hong Kong a obținut confirmarea că la bordul navei se află un număr de 17 cetățeni români, respectiv 9 pasageri și 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medicală a pasagerilor și membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecție cu coronavirus.

De ce este complicată depistarea bordul navei

Epidemia cu noul coronavirus Covid-19 la bordul navei de croazieră Diamond Princess a constrâns Japonia să plaseze toți pasagerii în carantină. Dar, în zece zile, doar o cincime dintre ei au fost testați. De ce este ritmul atât de lent?, se întreabă jurnaliștii de la AFP.

Autoritățile sanitare au testat până acum 710 pasageri, dintr-un total inițial de 3.711 persoane la bord, pasageri și membri ai echipajului. După primirea rezultatelor, persoanele contaminate au fost progresiv evacuate și internate în Japonia. Inițial, au fost testate câteva zeci de persoane: cei care prezentau simptome sau care fuseseră în contact cu primul caz de infecție la bord, un pasager testat pozitiv după debarcarea sa în Hong Kong la sfârșitul lui februarie. Dar, cum numărul de cazuri pozitive la bord nu a încetat să crească, autoritățile au fost constrânse să mărească continuu numărul de persoane care trebuiau testate, în special cele care intraseră în contact cu ultimele cazuri confirmate de contaminare. Potrivit bilanțului de joi, 218 persoane au fost testate pozitiv până în prezent, fără a socoti un ofițer de carantină contaminat când a venit la bord.

De ce nu este testată toată lumea?

Guvernul japonez a explicat că nu are destule teste de diagnostic disponibile pentru a depista toată lumea de la bord. Doar 300 de persoane pot în prezent să fie testate la bord. Autoritățile speră să ajungă la 1.000 de persoane pe zi până în 18 februarie, în perioada în care este prevăzut finalul carantinei. Guvernul intenționează acum să apeleze la universități și la companii private. Dar Japonia trebuie să păstreze capacități pentru persoanele de pe teritoriul său: aproape 30 de cazuri pozitive au fost recenzate în arhipelag din ianuarie, unii dintre ei din rândul sutelor de japonezi repatriați cu avionul din regiunea chineză Wuhan, epicentrul Covid-19.

Autoritățile nipone au recurs la o tehnică de diagnostic infecțios denumită “PCR” (reacție de polimerizare în lanț). Această metodă de biologie moleculară foarte curentă permite obținerea prin amplificare in vitro a unor cantități importate de ADN plecând de la un mic eșantion de fluid nazal sau bucal. Deși este considerată rapidă și eficientă, această metodă necesită între patru și șase ore pentru aflarea rezultatelor. Ea poate genera de asemenea rezultate “fals negative” (rezultat negativ în condițiile în care cazul este în realitate pozitiv). De altfel, experții nu au determinat încă exact la ce moment al ciclului de viață Covid-19 devine detectabil. Depistarea poate fi astfel dificilă la persoanele care nu prezintă încă simptome, dar ar putea fi contagioși.

Este eficientă carantina?

Potrivit autorităților japoneze, această carantină vizează atât protejarea și asigurarea populației țării cât și limitarea propagării coronavirusului la bord. Dar îndoielile au început să apară în ceea ce privește eficiența dispozitivului, în condițiile în care numărul de noi cazuri la bord nu încetează să crească. Pasagerii sunt menținuți în cabinele lor cât mai mult timp posibil. Trebuie să poarte măști și să evite contacte apropiate cu alte persoane. Membrii echipajului iau și ei măsuri de precauție, în special când aprovizionează pasagerii în cabinele lor.

Ministrul japonez al Sănătății Katsunobu Kato a anunțat ieri că persoanele în vârstă testate negativ vor putea în curând să părăsească nava pentru a putea fi găzduiți în clădiri puse special la dispoziția lor în Japonia.

Medic: Videochat-ul masculin a ajuns să fie mai bine plătit decât cel feminin

Videochat-ul masculin, o activitate relativ nouă în România, dar din ce în ce mai atrăgătoare pentru că modelele pot ajunge la câștiguri de 50.000 de euro anual, îi determină pe mulți bărbați tineri să consume steroizi și alte substanțe cu grad mare de risc din dorința de a avea un corp perfect. “Sportivii neprofesioniști, ca să le zicem așa, vin la sală numai pentru forma fizică. Eu nu am știut până de curând treaba asta, dar videochat-ul masculin a ajuns să fie mai bine plătit decât videochat-ul feminin. În sală, când îi vezi, sunt dezvoltați mai mult în partea superioară, pentru că e foarte greu să dezvolți picioarele. De ce? Pentru că la videochat clientul te vede doar de la mijloc în sus. Nu interesează gambe sau coapse mai dezvoltate. Și mulți fac bani din așa ceva”, a declarat, pentru Agerpres, medicul Alexandru Butoi, specializat în antidoping, activând de 15 ani în domeniu.

Acesta spune că a cunoscut “campioni” în acest domeniu, strângând 40.000 de euro sau 50.000 de euro într-un an. “Banii sunt foarte mulți. Și pentru a câștiga banii ăștia, au 18-20 de ani, au terminat liceul, ce să facă? Fac ceea ce văd la televizor. Odată ce au mușchi, au și niște mașini, niște sponsori. La sală îi vezi că apar în luna ianuarie, după sărbători, dar dispar în luna mai. Ăștia sunt sezonierii, ei vor să își facă masă musculară repede, din ianuarie până în mai, când trebuie să aibă deja mușchi și să scape de țesutul adipos acumulat. Și atunci bagă steroizi la greu ca în luna mai să fie la prima piscină. Să aibă primul bronz și apoi, în iunie, să fie pe plajă unde câștigă bani. Sunt tineri care nu au carte și trebuie să câștige cumva. Sunt foarte mulți care sunt plecați în lumea arabă, am prieten care mi-a povestit. Nu știu exact ce fac acolo, că activează ca fotomodel, ca manechin, ca hostess, nu știu exact, dar fac foarte mulți bani”, a adăugat Alexandru Butoi.

Medicul Beuran, ridicat de acasă de procurorii DNA

n el este suspect într-un dosar de luare de mită

Procurorii DNA au făcut ieri dimineață percheziții la Spitalul Floreasca, într-un dosar de luare de mită care îl vizează pe medicul Mircea Beuran. Potrivit unor surse judiciare, au avut loc percheziții atât în biroul lui Beuran de la Spitalul Floreasca, cât și în biroul acestuia de la Universitatea de Medicină și Farmacie și la locuința medicului. La amiază, Mircea Beuran a fost ridicat de procurori de la locuința sa, cu mandat de aducere.

Perchezițiile ar viza un dosar în care chirurgul Mircea Beuran este acuzat de luare de mită, plângerea fiind depusă la DNA de către deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Parchetul a anunțat că procurorii Secției de combatere a corupției fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție săvârșite pe parcursul anului 2018. “Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, arată DNA.

Mircea Beuran a condus secția de Chirurgie 2 de la Floreasca până în luna ianuarie, când a fost demis în urma scandalului legat de femeia arsă pe masa de operație. De altfel, Mircea Beuran este vizat în ancheta penală privind femeia care a murit la finalul anului trecut dupa ce a luat foc pe masa de operație.

Omul-cheie al lui Dragnea în împărțirea de fonduri pentru primarii PSD, anchetat

Ion Ghizdeanu este bănuit că a falsificat evaluarea unor proiecte depuse de autoritățile locale, astfel încât mai multe primării PSD să primească fonduri publice

Ion Ghizdeanu, fost președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, a fost pus sub acuzare ieri de procurori, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată, într-un dosar legat de alocare de fonduri pentru mai multe primării din țară.

Procurorii au luat față de Ion Ghizdeanu măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Ghizdeanu este acuzat că a falsificat mai multe procese-verbale de evaluare, prin care a aprobat în mod arbitrar peste 1.000 de proiecte derulate prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. “În perioada 17.09.2019 - 24.10.2019, inculpatul, în calitate de președinte al Comisiei Naționale de Stategie și Prognoză, a falsificat cu ocazia întocmirii mai multor procese-verbale, în care s-a menționat în mod mincinos că membrii Comisiei de analiză și evaluare a proiectelor s-au întrunit, au analizat și au propus spre aprobare 1.080 de proiecte, în realitate membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată și nu au făcut nicio apreciere proprie, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrar de inculpat”.

Ghizdeanu, în calitate de șef al Comisiei Naționale de Prognoză, a condus Fondul de Dezvoltare creat de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, fond prin care cei mai mulți bani ar fi ajuns la aleșii PSD din teritoriu. Ghizdeanu era considerat omul-cheie al PSD-ului în implementarea politicilor economice și împărțirea banilor statului. El e bănuit că din septembrie până în noiembrie anul trecut a falsificat evaluarea unor proiecte depuse de autoritățile locale. Nu pe toate, ci pe cele ale primarilor PSD, ca să le ajute să obțină finanțări de la stat. Surse susțin că aproape 80% dintre programele dezvoltate prin Fondul de Investiții mergeau către social-democrați.

Anchetatorii au efectuat ieri percheziții la mai multe primării, având suspiciuni cu privire la sumele alocate autorităților locale prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Bărbat arestat, după ce a racolat 120 de copii în scopuri sexuale

Un bărbat de 55 de ani, a fost arestat de Tribunalul Mureș, sub acuzația de racolare a minorilor în scopuri sexuale și pornografie infantilă. Bărbatul este suspectat că a determinat 120 de minori, majoritatea băieți cu vârsta sub 13 ani, să se întâlnească în scopul întreținerii de raporturi sexuale și să-i trimită materiale pornografice

“În cauză s-a stabilit că, în perioada 2019 – 2020, inculpatul B.C.G., în mod direct sau prin intermediul unor aplicații online, a determinat aproximativ 120 de minori (în general băieți), majoritatea cu vârste sub 13 ani, să se întâlnească în scopul întreținerii de relații sexuale sau să producă și să-i expedieze materiale pornografice”, a transmis, ieri, DIICOT. Potrivit sursei citate, în urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul avea pe telefonul său mobil peste 500 de fișiere de tip imagine sau video, în care erau reprezentați băieți minori în diverse ipostaze sexuale.

Doi bărbați reținuți pentru manipularea aparatelor de păcănele

Doi bărbați suspectați că au manipulat aparate de jocuri de noroc, provocând un prejudiciu de peste 85.000 de lei, au fost reținuți în urma unei acțiuni a polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Pitești. Potrivit IPJ Argeș, unul dintre suspecți are 40 de ani și este din Pitești, iar celălalt are 55 de ani și este din Câmpina, județul Prahova. Ei sunt cercetați pentru fraudă informatică și acces ilegal la un sistem informatic, precum și pentru folosirea într-o sală de jocuri a unui dispozitiv pentru alterarea elementelor de șansă și metodelor de selecție ale aparatelor de jocuri de noroc.

“Din cercetări s-a stabilit că începând cu luna martie 2017 până în prezent, cei doi bărbați, cu ajutorul unei alte persoane, precum și cu complicitatea unor operatori din săli de jocuri de noroc, ar fi alterat șansele de câștig ale unor aparate de jocuri de noroc, obținând câștiguri ilicite, evaluate până în acest moment al cercetărilor la peste 85.000 de lei”, se arată în comunicat. IPJ Argeș precizează că în seara zilei de 11 februarie, pentru probarea activității infracționale, a fost realizată în județul Timiș o acțiune de prindere în flagrant a celor doi suspecți în timp ce se aflau într-o sală de jocuri, unde unul dintre ei realizase un câștig de peste 15.000 de lei prin utilizarea unor metode ilegale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.