MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Președintele caută o altă majoritate parlamentară?
Iohannis: Îmi doresc să lucrez cu o largă majoritate parlamentară / Nu e de dorit acum o amplă revizuire a Constituției / Referendumul de revizuire ar trebui suprapus pe un scrutin
Președintele Klaus Iohannis a început ieri consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiție din 26 mai. Astăzi merg la Cotroceni reprezentanții PNL, USR și UDMR. Înaintea consultărilor, președintele Iohannis a declarat că își dorește să lucreze cu o largă majoritate parlamentară, fiind optimist că se poate crea aceasta. În opinia sa, nu este de dorit acum o amplă revizuire a Constituției și consideră că referendumul de revizuire ar trebui suprapus pe un scrutin din cele care urmează - alegerile prezidențiale, locale sau parlamentare.
Președintele a precizat că va discuta cu partidele despre cele două teme care rezultă din referendumul din 26 mai: interzicerea amnistierii și grațierii corupților, respectiv interdicția dată Guvernului de a emite ordonanțe de urgență în domeniul legilor justiției, a politicii penale. El a spus că trebuie introdusă și o prevedere care permite atacarea ordonanțelor de urgență și altor instituții decât Avocatului Poporului.
Atac la PSD
„Și am putut să vedem chiar ieri ce bine ar fi fost să existe această cale de atacat, fiindcă PSD care a pierdut rușinos aceste alegeri parlamentare nu a știut să găsească răspuns mai bun la acest rezultat decât să se apuce de, ghiciți, iară ordonanțe de urgență, și nu în orice domeniu, chiar în domeniul alegerilor, mai exact a alegerilor locale pentru președinții consiliilor județene. o abordare fundamental greșită din partea PSD. Trebuia PSD după această palmă primită de la electorat să se abțină de la orice ordonanțe de urgență”, a adugat Klaus Iohannis. El a spus că, la consultări, pe lângă cele două teme, va aborda și chestiuni legate de urmările politice ale votului pe referendum și pe europarlamentare. „Este evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept în România, discuția pe îmbunătățirea legilor justiției, care au fost adoptate cu opoziția largă a președintelui, a opoziției parlamentare, a asociațiilor de profil. este clar pe de altă parte că acest vot dat la europarlamentare care a sancționat drastic discursul antieuropean al PSD înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în UE și această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor”, a mai declarat președintele.
Klaus Iohannis a spus că are de gând să convoace partidele și să discute atâta timp cât e necesar pentru a implementa total voința românilor. Președintele a precizat că a chemat partidele la consultări reale, nu de formă. „Îmi doresc să lucrez împreună cu o largă majoritate parlamentară care să fi înțeles aceste chestiuni și e dornică să le pună în practică. Eu cred că se poate constitui o majoritate pentru că partidele au înțeles importanța votului dat la referendum. Eu sunt optimist, iar dacă nu se întâmplă imediat cetățenii mai au la îndemână trei lecții pentru PSD - alegerile prezidențiale, locale și parlamentare”, a declarat președintele. În opinia sa, „nu e de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituției pe această majoritate parlamentară”.
Cazul Tăriceanu
Președintele a precizat că referendumul pentru revizuirea Constituției pentru implementarea rezultatelor referendumului din 26 mai trebuie organizat cât mai repede. „Ar fi cel puțin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, pentru că românii nu cred că agreează să vină la vot de patru ori (...) Nu e obligatoriu să venim cu referendumul pe prezidențiale, putem să venim pe alegerile locale sau chiar parlamentare”, a menționat șeful statului. Întrebat despre votul din Senat împotriva ridicării imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele a spus că este „jalnic și denotă o atitudine de dispreț atât de profund din partea PSD-ALDE față de voința românilor”. „Practic, PSD și ALDE cu acest vot pentru apărarea lui Tăriceanu în fața procurorilor și-au dat arama pe față. PSD și ALDE nu au înțeles în fond nimic din ce le-au spus românii la vot. Au mers mai departe așa cum au fost obișnuiți și au făcut zid în jurul lui Tăriceanu, ca nu cumva marea valoarea a politicii românești să fie atinsă de procurori. Jalnic, jalnic, rușinos”, a adăugat Iohannis. El a spus că în zilele următoare va lua o decizie în privința propunerilor de remanieri trimise de premier.
România, reactualizată în vară de Google
n noi mașini Google Street View vor străbate România în această vară, pentru a actualiza imaginile din țara noastră
Cinci noi mașini Google Street View vor străbate România în această vară, pentru a actualiza imaginile din țara noastră disponibile pe Google Maps Street View. Preluarea de noi imagini va demara la începutul lunii iunie și se va concentra pe cele mai importante orașe din România și zonelor adiacente: din București și Ilfov, Brașov și Valea Prahovei, Constanța și litoralul Mării Negre și până la Iași, Piatra Neamț, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Timișoara și Arad. Anul acesta, imaginile vor fi preluate de noile mașini Google Street View, care utilizează cea mai recentă versiune de cameră pentru imagini la 360o.
Noua tehnologie de fotografiere utilizată de mașinile Google permite realizarea unor imagini mai precise și de calitate. Pe lângă noua cameră, a fost schimbat și exteriorul mașinilor Street View, pentru a reflecta câteva dintre frumusețile naturale ale lumii care se pot vedea pe Street View, precum Marele Canion, Mont Blanc și Marea Barieră de Corali.
Echipele Street View vor avea la dispoziție pentru preluarea de imagini și dispozitivul trekker. Acesta va fi folosit în 31 de orașe din România, pentru fotografierea trotuarelor, zonelor pietonale, parcurilor și altor obiective publice unde mașinile nu au acces. Orașele unde va fi folosit trekker-ul sunt: București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Ploiești, Brăila, Oradea, Bacău, Arad, Pitești, Sibiu, Târgu-Mureș, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Jiu, Tulcea, Târgoviște, Bistrița, Reșița, Slatina, Focșani.
Dispozitivul trekker este un rucsac pe care este montat cel mai nou model de cameră Steet View pentru preluarea de imagini 360o. Trekker-ul este dus în spate de un operator, iar camera fotografiază automat în timp ce acesta merge. Până în prezent, trekker-ul a „călătorit” în numeroase zone de pe glob pentru a fotografia obiective turistice sau situri aflate în patrimoniul universal, inclusiv Delta Dunării.
Street View este un serviciu oferit de Google Maps, în prezent fiind disponibil în mai mult de 85 de țări de pe tot mapamondul, inclusiv în Arctica și Antarctica. Serviciul este disponibil și în Google Earth și aplicația Google Maps pentru telefoanele mobile.
Serviciul Street View este disponibil în România începând cu 2010, când au fost publicate pe Google Maps primele imagini din cele mai importante orașe. Acoperirea Street View la nivelul întregii țări s-a realizat în 2012, atunci când au fost preluate imagini de pe 40.000 de km de drumuri, 39 de orașe și sute de obiective turistice. Extinderea Street View în România a continuat constant, fiind actualizate imaginile din marile orașe și adăugate diferite obiective turistice, precum Salina Turda, Castelul Bran, Cetatea Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal și fluviul Dunărea. Cea mai recentă actualizare a imaginilor Street View în România a avut loc vara trecută, când au fost preluate imagini de pe șoselele și drumurile care leagă localitățile. Tot anul trecut, peste 1.500 de kilometri de canale și drumuri din Delta Dunării au fost fotografiate.
Mită la casa de Sănătate
fostul șef al CNAS Eugeniu Țurlea ar fi primit în 2002 o mită în valoare 5.000 de dolari de la compania farmaceutică Hoffman La Roche
Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Eugeniu Țurlea ar fi primit în 2002 o mită în valoare 5.000 de dolari de la compania farmaceutică Hoffman La Roche, scrie jurnalistul Victor Ilie pe medium.com. În documentele interne ale firmei, mita era consemnată ca atare și trecută ca „promovare instituțională, existând și un contract în acest sens. Jurnalistul relatează că, în 2000. Hoffmann La Roche, cel mai mare producător european de medicamente, abia venit în România, își căuta locul în piață și prezintă un mail provenit de la Departamentul Vânzări al companiei în care se spunea că CNAS a deblocat fonduri. „Este vital să știm din timp despre organizarea licitațiilor mai ales pentru nefrologie și oncologie, dacă ținem cont că putem schimba soarta acestora în favoarea noastră”, se spunea în mailul prezentat de medium.com.
Un protocol intern al companiei din 2001 citat de medium.com, le cerea angajaților să afle informații pentru a putea întelege modul în care Caietul de Sarcini este conceput și care sunt nevoile specifice ale acelui client. Datele căutate erau: prețuri competiție, ofertanți competiție și acțiunile acestora, discuție cu distribuitorul nostru și ce s-a angajat acesta să facă. Într-un document Excel atașat unui astfel de mail, la poziția 19, jurnalistul relatează că a găsit un înalt funcționar al statului, șeful de-atunci al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), menționat cu o mită de 5.000 de dolari „indexată ca plătită”.
CNAS a fost înființată în 1999, iar al treilea șef pe care l-a avut a fost profesorul Eugeniu Țurlea. A lucrat din 2001 până în 2008 în Sănătate. A fost, pe rând, șeful Casei, Secretar de Stat și consilier ministerial. În dreptul funcționarului scrie: „bribe NHIH- institutional promotion”. în traducere „mită CNAS - promovare insituțională”. Conform medium.com, a fost semnat și un contract pentru acști bani, înregistrat intern cu numărul 248/2002. Întrebat ce a prestat pentru Hoffmann - La Roche în schimbul acestei sume, Țurlea nu a răspuns. Nici întrebării și nici unei solicitări de interviu. Infracțiunea s-a prescris, astfel că nici fostul șef CNAS și nici reprezentanții Hoffmann - La Roche nu mai pot fi trași la răspundere de magistrați.
Șeful Poliției Române, după prinderea criminalului din Timiș: Este meritul colegilor
Șeful Poliției Române Ioan Buda, sosit luni seara la Timisoara, pentru a urmări îndeaproape operațiunea de capturare a lui Ionel Marcel Lepa, bărbatul căutat pentru tâlhărie, care l-a ucis pe polițistul Cristian Amariei, a declarat, după capturarea criminalului, că este meritul colegilor săi că l-au prins. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a postat pe Facebook o imagin din momentul capturări, însoțită de mesajul „Prinderea lui nu poate șterge durerea imensă provocată de pierderea colegului nostru, Cristian Amariei!”. Ioan Buda a declarat că Lepa avea pistolul la brâu în momentul capturării și borseta cu gloanțe lângă el. „Am promis că ies și discut cu dumneavoastră pentru că am avut cu colegii de studiat mai multe piste, am desfășurat mai multe activități complexe. Este meritul colegilor, e important că l-am prins pe criminal, se efectuează cercetări la fața locului și colegii mei vă vor da toate detaliile. Nu a opus rezistență. Avea și pistolul și mai avea și cartușele la el. Da, avea pistolul la brâu și avea borseta langa el... Sa lămurim o problemă. Discutăm de modul de organizare a misiunii defectuos. Eu mă refer strict la organizarea misiunii, nu la intervenție, iar meritul este al colegilor pentru rezultatele care s-au obținut. După cercetarea la fața locului veți primi toate detaliile”, a declarat șeful Poliției Române chestorul Ioan Buda. Șeful Poliției Române a sosit în Timiș luni seara și s-a oprit direct la Recaș, acolo unde a fost constituit un centru de comandă pentru prinderea criminalului, la sediul Poliției Recaș. Odată ajuns, Buda a discutat cu șefii IPJ Timiș. După capturarea criminalului, MAI a postat peFfacebook o fotografie din timpul operațiunii și mesajul:”Prinderea lui nu poate șterge durerea imensă provocată de pierderea colegului nostru, Cristian Amariei!”.