Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Președintele Academiei Române: Mă aștept să fiu condamnat la moarte

Ziarul de Vrancea
14 apr 2018 861 vizualizări

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, afirmă sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că se așteaptă să îi fie cerută „condamnarea la moarte”, întrucât, potrivit unor „formatori de opinie din România”, aproape toți cei care au trăit și au fost maturi înainte de anul 1989 ar trebui să moară „fizic sau spiritual”.

Pop face aceste declarații după ce Revista 22 a prezentat o listă a colaboratorilor Securității pe care figurează și numele său alături de numele altor persoane publice. „Din afirmațiile unor formatori de opinie din România, înțeleg că aproape toți dintre aceia care am trăit înainte de 1989 și am fost maturi în acei ani odioși ar trebui să murim fizic sau spiritual, să ne plecăm veșnic și să ne facem neîncetat ,«nostra culpa». Se poate și așa!”, a scris Ioan Aurel Pop. „De exemplu, eu îmi cer scuze tuturor acuzatorilor mei fiindcă am ales deliberat să mă nasc în 1955, în loc să fi fost contemporan cu Alexandru cel Bun; fiindcă am făcut grădinița în trei limbi (română, maghiară, germană), deoarece așa prevedea ,«internaționalismul proletar», în loc să-mi fi început copilăria la Londra, în engleză; fiindcă am «cerut insistent» să fiu făcut pionier, utecist și comunist, în loc să fi participat la rezistența anticomunistă, așa cum au făcut toți românii; fiindcă am terminat, ca șef de promoție, Liceul Teoretic nr.1 (,«Andrei Șaguna») din Brașov, în loc să fi rămas repetent; fiindcă am «optat» să fac armata cu termen redus, în loc să fi protestat contra militarismului; fiindcă am ales să fac facultatea la Cluj în loc să fi profitat de târgurile de oferte universitare de studii și să plec în SUA sau Germania; fiindcă am «cerut» profesorilor mei să mă facă șef de promoție la Universitatea din Cluj, în loc să fi rămas un student șters și anonim; fiindcă am insistat să fiu profesor, vreme de patru ani, la un liceu industrial de la periferia Clujului în loc să fi acceptat postul de cercetător la Oxford; fiindcă am fost membru de partid, ca să-mi pot face doctoratul, în loc să fi rămas, cu modestie, la nivel licență”, a adăugat el.

Ioan Aurel Pop a adăugat că el și contemporanii săi au fost și sunt considerați „pleiade de proști, inculți, semidocți, politruci, târâți de ideologia marxistă, autohtoniști, protocroniști și naționaliști” și sunt priviți ca adevărate pericole publice ori complet inutili. El a precizat că se așteaptă ca CNSAS, Revista 22 și „alte instanțe” să ceară ca el și alte persoane din generația să fie „condamnați la moarte”.

Revista 22 a publicat, în această săptămână, o listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securității Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigrației românești. Pe această listă, care conține peste 200 de nume, figurează și Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române, alături de alți istorici, precum Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu, dar și de jurnalistul Cornel Nistorescu și sociologul Dorel Abraham.

Se răcește vremea

Meteorologii anunță răcirea ușoară vremii și precipitații în toate regiunile în perioada următoare, însă spre sfârșitul săptămânii viitoare, vremea va reîncepe să se încălzească.În Moldova, media regională a maximelor termice va ajunge la 14...15 grade în jurul datei de 19 aprilie, iar ulterior se va încălzi ușor, la valori de 17...18 grade. Nopțile vor fi mai răcoroase, cu minime termice, ce pot scădea sub 4...6 grade. Începând din 16 aprilie, probabilitatea precipitațiilor va crește.

Băsescu sare în apărarea Elenei Udrea: Se simte hăituită

Președintele PMP Traian Băsescu a declarat, într-o intervenție telefonică la B1TV, referitor la plecarea Elenei Udrea în Costa Rica, că un om care „simte că e hăituit are dreptul să se apere prin toate mijloacele”. Fostul șef al statului  susține că orice om are dreptul la un proces corect. „Poți să-i impuți de la (dosarul – n.r.) Gala Bute trei milioane și, ca și cum nu s-a făcut Gala Bute. La gala aia s-a făcut măcar de un leu publicitate. Cum să spui că toată gala trebuie plătită, e abuz în serviciu?”, a adăugat el.Elena Udrea a susținut vineri, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că are statut provizoriu de refugiat politic în Costa Rica din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Instanța Supremă i-a respins însă solicitarea de a fi audiată la distanță în dosarul ”Gala Bute”, pentru că din actele depuse de avocatul acesteia nu ar rezulta că aceasta a obținut acest statut.

Orban: PSD a “azvârlit toți banii în pomeni electroraliste”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat sâmbătă că datoria publică a României a crescut cu 5,5 miliarde de euro, în condițiile în care PSD nu a investit în nimic, iar toți banii au fost „azvârliți în pomeni electoraliste”.  „În 2017, datoria publică a României (adică a fiecărui cetățean român) a crescut cu 5,5 miliarde de euro. În condițiile în care PSD nu a construit nimic, niciun tronson de autostradă, niciun spital nou, nicio capacitate nouă de producție, niciun tronson nou de cale ferată, nicio hidrocentrală nouă, nimic. Toți banii au fost azvârliți în pomeni electoraliste”, a scris Ludovic Orban pe contul său de Facebook. De asemenea, liderul PNL susține că, la cum arată bugetul și promisiunile PSD, estimările privind creșterea datoriei României în anul curent sunt între 7-9 miliarde de euro.El mai afirmă că guvernarea actuală este pe principiul „după noi, potopul” și spune că acestea este prețul indiferenței, neparticipării la viața publică și la vot, îndemnându-i pe oameni să iasa la vot data viitoare, dar să nu voteze PSD. „Ne pun în cârcă nouă și copiilor noștri această povară, care va afecta negativ veniturile fiecărui român pe termen mediu și lung.   Acesta este prețul pe care îl plătim pentru indiferentă și neparticipare la viață publică și la vot. Data viitoare mergeți la vot și să nu îi mai votați niciodată!”, conchide liderul PNL.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.