Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Premierul Ucrainei: Am fi recunoscători României dacă ar recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului

Ziarul de Vrancea
9 nov 2022 762 vizualizări

Alături de Nicolae Ciucă, cei doi șefi de guverne au inaugurat ieri deschiderea unui nou punct vamal la Vicovu de Sus

Premierul Nicolae Ciucă și omologul ucrainean, Denys Shmyhal, au participat, joi, la deschiderea punctului de trecere a frontierei și a biroului vamal Vicovu de Sus (România) - Krasnoilsk (Ucraina). Acest punct de trecere a frontierei va viza atât traficul internațional de persoane în regim de trafic pietonal și rutier, cât și cu marfă, cu program de funcționare permanent.

Denys Shmyhal a declarat, la eveniment, că ucrainenii ar fi recunoscători României dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului.

Premierul Ucrainei a declarat că deschiderea punctului de frontieră reprezintă “o apropiere dintre statele noastre și confirmă drumul Ucrainei spre calea europeană”. “Ne-am întâlnit într-o perioadă foarte dificilă pentru Ucraina, în care agresorul distruge toată infrastructura critică a Ucrainei, mai ales că se apropie iarna. Suntem recunoscători părții române pentru susținerea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, a spus Denys Shmyhal, el precizând că “România îi susține activ în lupta împotriva agresorului și susține ideea formării unui tribunal internațional și parcursul țării spre viitor”. “Am fi recunoscători României dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului și ne-ar susține în inițiativa noastră de a exclude Rusia din OCEMN”, a spus premierul Ucrainei.

Denys Shmyhal a mai arătat că după 24 februarie, direcția spre occident a devenit cea mai importantă pentru Ucraina, și în această direcție au direcționat exporturile, în timp ce în țările vecine au venit persoanele nevoite să părăsească țara iar deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei reprezintă o prioritate pentru guvernul Ucrainei. “Deja am reconstruit un număr de puncte de trecere a frontierei la graniță cu Polonia, inclusiv în regiunea transcarpatică, cu Slovacia”. “Progresul cel mai mare l-am atins la frontiera română”, a mai spus premierul Ucrainei, precizând că joi s-a realizat acest proiect ambițios de deschidere a “primului punct de trecere a frontierei care a fost construit de la zero”.

Maia Sandu: „Mulțumim României datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit României pentru ajutorul dat în aprovizionarea țării cu energie electrică, la declarațiile comune de presă pe care le-a susținut, joi, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău. „Suntem recunoscători Comisiei Europene și statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranșe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistență macrofinanciară. Mulțumim pentru sprijinul bugetar adițional de 75 de milioane de euro oferit în luna august pentru a face față cheltuielilor tot mai mari cu resursele energetice. Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din Uniunea Europeană prin rețeaua electrică continentală ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situația actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina și de la Cuciurgan. Mulțumim tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Și mulțumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Ursula von der Leyen a dat asigurări că solidaritatea europeană cu Republica Moldova este de neclintit și a anunțat că Bruxelles-ul a pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru Republica Moldova. Astfel, 200 de milioane de euro vor fi acordați în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-și acopere nevoile de gaz de la 1 ianuarie 2023, iar pe lângă aceasta, 50 de milioane de euro suplimentari vor fi acordați ca suport bugetar pentru Republica Moldova pentru a acorda susținere celor mai vulnerabile persoane.

Președinta Comisiei Europene a mai spus că la 24 noiembrie va avea loc la Paris o nouă conferință a donatorilor pentru Republica Moldova. „Moldova este parte din familia noastră europeană, iar familile se unesc atunci când timpurile sunt grele și de aceea sunt azi aici”, a spus Ursula von der Leyen. „Moldova este o țară care își apără cu curaj democrația și valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alți furnizori. Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiți pentru a susține gospodăriile casnice și companiile, este decizia dvs”, a arătat președinta Comisiei Europene.

Cheile Bicazului sunt cerute, din nou, în instanță de Consiliul Județean Harghita

Cheile Bicazului, aflate pe teritoriul județului Neamț, sunt cerute, din nou, în instanță de Consiliul Județean Harghita, în acest sens fiind deschis un proces la Tribunalul Harghita.

Prefectul județului Neamț, Adrian-Vasile Niță, a declarat că instituția pe care o conduce a primit o citație, în calitate de pârâtă, într-un dosar în care se solicită anularea procesului verbal de delimitare a traseului de hotar administrativ pe porțiunea comuna Gheorgheni - Tulgheș - Bicaz. “În fapt, este vorba despre același proces verbal de delimitare care a făcut obiectul dosarului nr.1417/105/2011 și asupra căruia Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat definitiv, în sensul respingerii cererii de anulare a respectivului act”, a declarat prefectul Adrian-Vasile Niță.

Prefectul de Neamț a adăugat că, prin cererea formulată de către Consiliul Județean Harghita, nu sunt invocate motive noi, față de acțiunea anterioară, care să justifice promovarea unei alte cereri cu același obiect.

“Practic se reiterează faptul că, prin menținerea actului administrativ contestat a fost rectificată suprafața celor două județe - Neamț și Harghita - cu o întindere de aproximativ 700 hectare, în defavoarea municipiului Gheorgheni”, a mai spus prefectul Adrian-Vasile Niță.

Inițial, prin sentința din 12 iunie 2019, pronunțată de Tribunalul Prahova, a fost stabilită o nouă linie de hotar dintre teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni - județul Harghita și teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei - județul Neamț. Astfel, județul Neamț a pierdut circa 5.000 de hectare din comuna Bicaz Chei, respectiv Cheile Bicazului.

Sentința a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Ploiești iar în 2020, judecătorii au dat câștig de cauză județului Neamț.

Autoritățile din Harghita au deschis un nou proces în care au solicitat contestația prin anulare dar, pe 13 ianuarie 2021, Curtea de Apel Ploiești a respins această cerere.

Acum, CJ Harghita a făcut o nouă acțiune în instanță având același obiect ca cel pe care Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat, definitiv, în 2021.

Preotul Calistrat Chifan, acuzat de două femei că le-a bătut în curtea bisericii

Preotul Calistrat Chifan de la Vlădiceni, județul Iași, este acuzat de două femei că le-a bătut în curtea bisericii, fiind depusă și o reclamație la Poliție. Femeile s-au prezentat la spital, însă au fost recalcitrante cu medicii.

“Polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că atât ea cât și sora sa au fost agresate de către un bărbat în timp ce se aflau în curtea unui locaș de cult de pe raza județului nostru. În cauză, polițiștii efectuează verificări pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt, urmând a fi luate măsuri în consecință”, a transmis, joi, IPJ Iași.

Potrivit ziaruldeiasi.ro, persoana acuzată de agresiune este preotul Calistrat Chifan de la Vlădiceni.  Cele două femei s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, dar au plecat, revenind câteva ore mai târziu.

“S-au constatat doar escoriații la cot și genunchi. Au refuzat continuarea investigațiilor medicale, au fost agresive verbal cu medicii și asistenții și neînțelegătoare față de suferința altor pacienți. Au primit recomandări pentru Spitalul de Neurochirurgie și pentru Medicină Legală”, a declarat medicul Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.

Arhiepiscopia Iașilor a demarat propriile verificări.

“Este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest. Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, catre a precizat că nu s-a primit nicio reclamație în acest sens.

Un bărbat a intrat cu mașina în porțile de acces la Palatul Parlamentului

Un bărbat a intrat ieri cu mașina în porțile de acces la Palatul Parlamentului, fiind observat de jandarmul de serviciu. Bărbatul a fost legitimat, dar a devenit recalcitrant. “La data de 10 noiembrie 2022, în jurul orei 04:00, un jandarm aflat în postul de pază, la o instituție publică, din Sectorul 5, a observat un bărbat, care ar fi efectuat manevra de mers înapoi cu un autoturism și ar fi lovit poarta de acces. Jandarmul a procedat la legitimarea bărbatului, moment în care a devenit recalcitrant, în sprijinul acestuia venind un echipaj al Brigăzii Rutiere, ce desfășura activități de patrulare în zonă”, au transmis, joi, Polițiua Capitalei și Jandarmeria București. Sursele citate au precizat că bărbatul a fost imobilizat și încătușat, însă, având în vedere comportamentul acestuia, s-a solicitat prezența unui echipaj medical, care l-a transportat la o unitate spitalicească în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

Șeful Partidului Ecologist, reținut pentru o șpagă de 10 000 de euro

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore pentru trafic de influență a președintelui Partidului Ecologist Român, Dănuț Pop.

Procurorii anticorupție notează în ordonanță că, în perioada noiembrie 2021 - februarie 2022, bărbatul, în calitate de președinte de partid, ar fi pretins și ar fi primit, prin intermediar, de la o persoană, suma de aproximativ 10.000 euro, în patru tranșe (4.000 euro - noiembrie 2021, 2.000 euro - decembrie 2021, 2.000 euro - decembrie 2021 și 10.000 lei - februarie 2022). “În schimbul banilor, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unui deputat în Parlamentul României și ar fi promis că îl va determina să angajeze o anumită persoană pe o funcție de consilier la cabinetul deputatului respectiv”, spun anchetatorii.

OMS: Scădere cu 90% a numărului de decese asociate COVID-19 în raport cu iarna trecută

Numărul deceselor asociate maladiei COVID-19 a scăzut considerabil în raport cu iarna trecută, a anunțat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Săptămâna trecută, aproximativ 9.400 de decese asociate COVID-19 au fost raportate la nivel mondial, a precizat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, miercuri, la Geneva.

Acest număr este cu aproape 90% mai mic decât cel raportat în prima săptămână din luna februarie, când a fost atins vârful de decese săptămânale din acest an - 75.000. Deși această evoluție este pozitivă, prea mulți oameni continuă totuși să moară din cauza COVID-19, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă. “Aproape 10.000 de decese într-o săptămână înseamnă cu 10.000 prea multe, pentru o boală care poate fi prevenită și tratată”, a mai spus directorul general al OMS.

“COVID-19 este încă o pandemie”, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului OMS pentru boli emergente și zoonoze, precum și director tehnic al departamentului pentru combaterea COVID-19. În săptămâna precedentă, aproximativ 2,1 milioane de infectări noi cu virusul SARS-CoV-2 au fost raportate la nivel mondial.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.