Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Premierul anunță redeschiderea școlilor pe 8 februarie. Cu o condiție

Ziarul de Vrancea
5 ian 2021 828 vizualizări

Să se păstreze tendința descendentă a infectărilor cu COVID-19 n PSD suprasolicitează și solicita ca orele față în față să înceapă mai devreme

Premierul Florin Cîțu a anunțat ieri că a discutat cu vicepremierii Kelemen Hunor și Dan Barna, iar școlile ar putea fi redeschise pe 8 februarie, dacă se va menține trendul descendent al infectărilor cu SARS-CoV-2. „Da, și eu vreau să fie redeschise școlile și restaurantele. Dacă nu va fi problema asta pe sănătate, acestea vor fi redeschise. Personal cred că trebuie să facem eforturi pentru ca școala să fie deschisă cât mai repede. Până acum am văzut că a scăzut numărul infectărilor și am ajuns la un număr confortabil. Dacă se menține și păstrăm această tendință descendentă, putem să deschidem școlile pe 8 februarie. Dar, repet trebuie reduse efectele pandemiei”, a afirmat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Președintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat anterior că opinia reprezentanților formațunii este că învățământul clasic trebuie reluat din 8 februarie, în special grădinițele, clasele primare și terminale a VIII-a și a XII-a. El a menționat că Uniunea încearcă să „impună” această opinie și partenerilor de guvernare.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că Guvernul va adopta o ordonanță de urgență pentru continuarea învățământului exclusiv online până în 8 februarie, dar a afirmat că își dorește ca semestrul al doilea să se deruleze „în maniera clasică”.

Rafila: PSD cere redeschiderea școlilor odată cu terminarea vacanței

Deputatul PSD Alexandru Rafila a anunțat că social-democrații solicită ca școlile să fie redeschise imediat cum se încheie vacanța și a adăugat că o amânare a unei decizii de redeschidere ar fi nejustificată. „Îmi pare rău că domnul ministru Cîmpeanu este pus într-o situație în care nu are decizia de a hotărî foarte clar, împreună cu ministrul Sănătății, să deschidă școlile. Închiderea școlii, după cum știți, a fost o măsură care nu a mai fost luată, cel puțin pentru școlile primare, în niciuna dintre țările membre ale Uniunii Europene în cursul lunii noiembrie și în decembrie și am ajuns în situația în care, de aproape un an de zile, copiii nu numai că au un acces limitat la învățătură, mai ales cei din categorii defavorizate, unii din mediul rural care nu au acces la învățământ online, dar sunt profund marcați în dezvoltarea lor psihosocială ca viitori adulți pentru că nu pot să interacționeze unii cu alții, nu pot să interacționeze cu profesorii lor. PSD cere în mod clar redeschiderea școlilor odată cu terminarea vacanței”, a declarat Alexandrul Rafila, într-o conferință de presă la sediul PSD. Social-democratul a mai spus că decizia de a nu deschide școlile până pe 8 februarie este inexplicabilă. Încă o lună fără ca școlile să fie deschise „nu este sănătoasă nici pentru copii, nici pentru părinții lor, nici pentru economia națională”, a adăugat Rafila. „Eu înțeleg că domnul ministru Cîmpeanu are o grea moștenire din partea doamnei Anisie și nu cred că este o surpriză pentru nimeni, dar, pe de altă parte, amânarea deschiderii școlilor nu are justificare. După cum știți, cifrele publicate în ultimele săptămâni de Ministerul Sănătății arată o scădere a incidenței infecției, arată marea majoritate, cu trei excepții, a județelor din România în zona verde, iar acest lucru în mod evident nu are niciun fel de corelație cu această măsură de amânare a deschiderii școlilor”, a conchis acesta.

Carmen Dorobăț, infectată cu Covid după ce s-a vaccinat

„Anticorpii protectori dați de vaccin apar la 10-15 zile după vaccinare. La mine, infecția a apărut după vaccinare, imediat”, a explicat fosta șefă a spitalului de „Infecțioase” din Iași

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva”, Carmen Dorobăț a fost confirmat cu infecția cu SARS COV 2, deși chiar înainte de Revelion se vaccinase. “Am făcut un drum săptămâna trecută la București. Niciuna dintre persoanele cu care am intrat în contact nu era suspectă de COVID 19. Nu am luat infecția din spital pentru că în spital știu să mă protejez. Dar iată că euforia Sărbătorilor ne face uneori să și greșim. Deși m-am protejat mereu, nu știu cum de s-a întâmplat”, a declarat Carmen Dorobăț, medic primar în Boli Infecțioase. Și soțul fostului manager, medicul Gheorghe Dorobăț a fost confirmat la rândul său cu infecția cu noul coronavirus. Ambii se aflî sub tratament, în izolare la domiciliu. “Simptomele au fost aproape de neluat în seamă. Eu am intuit pentru că m-am luptat cu acest virus aproape un an. Un alt medic din altă specialitate nu s-ar fi gândit că ar fi vorba de COVID 19. Am debutat cu o tuse foarte ușoară, cu stare subfebrilă de 37 - 37,2 grade după ora 17,00 și lipsa pofetei de mâncare. Deci am simptomatologie dar nu foarte zgomotoasă. Știu să mă urmăresc, și știu că problemele pot apărea între a șaptea și a zecea zi de boală. Sunt un pacient extrem de ascultător. Și întotdeauna am spus că nuci un medic nu se poate trata pe el, am apelat la profesorul Streinu Cercel care mi-a spus cum să procedez”,a mai spus Carmen Dorobăț. Medicul spulberă în același timp orice îndoială asupra eficacității vaccinului pe care l-a făcut cu două zile înainte de Anul Nou. “Înainte de vaccin aveam test negativ. Anticorpii protectori dați de vaccin apar la 10-15 zile după vaccinare. La mine, infecția a apărut după vaccinare, imediat. Protecția , respectiv purtarea măștii și spălatul pe mâini , păstrarea distanței sociale , trebuie menținută măcar 15 zile după vaccinare, până când apar anticorpii. De altfel, așa cum au subliniat și reprezentanții OMS, purtarea măștii va fi încontinuare obligatorie, până la imunizarea populației. Vaccinul în cazul meu a avut un rol decisiv aș putea spune prin faptul că a blocat situsurile de legare a virusului iar simptomele sunt șterse față de alte cazuri cu care m-am confruntat în ultimele zece luni. Asta este, dacă până acum am învățat despre acest virus la capul bolnavului acum învăț direct de la mine. Categoric peste 28 de zile voi face rapelul și în continuare sfâtuiesc cetățenii să se vaccineze, mai ales pentru că vedem, apar tulpini noi care îngreunează situația”, a mai adăugat Carmen Dorobăț.

Ministerul Sănătății: Persoanele imunizate la Găești, cadre medicale

Ministerul Sănătății a precizat, ieri, că persoanele imunizate anti COVID-19 în cadrul unității sanitare din Găești fac parte numai din cadrul personalului medical. “La solicitarea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița au verificat ieri (marți - n.r.) modul în care au fost respectate prevederile Strategiei naționale împotriva COVID-19 privind imunizarea personalului medical în centrul de vaccinare din Spitalul Municipal Găești. În urma verificărilor DSP Dâmbovița s-a constatat că în centrul de la Găești au fost vaccinate 55 de persoane, toate din rândul personalului medical”, a transmis, ieri, Ministerul Sănătății.

Managerul Spitalului Orășenesc Găești din județul Dâmbovița a anunțat pe Facebook că a început vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 la această unitate medicală și că în centrul de vaccinare de la Găești va fi imunizată orice persoană dorește. Mai multe persoane i-au scris medicului, cerând să fie incluse în rândurile celor care primesc serul.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a afirmat, referindu-se la situația de la Găești, că nu este o tragedie că au fost vaccinate persoane care nu aparțin primei etape, dar faptul că nu s-au respectat procedurile reprezintă un aspect care urmează să fie verificat. “Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos, aș putea spune”, a declarat el, menționând ulterior că s-a referit la faptul că puteau fi chemate persoane programate în ziua următoare, pentru a nu se irosi dozele de vaccin.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 5.719 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Totodată, au fost raportate 121 de decese, bilanțul de la începutul pandemiei urcând la 16.299.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.847. Dintre acestea, 1.070 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.902.726 de teste. Dintre acestea, 34.343 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.072 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.271 la cerere.

Ministru, despre căpușarea statului: Sute agenții și companii care sunt pure sinecuri politice

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui (USR PLUS), a declarat la RFI că în sutele de agenții și companii ale statului există “sinecuri de partid”, oameni cu influență politică. El a anunțat că va face public totul. “(...) sunt oameni care au și trusturi media în spate, sunt oameni foarte cunoscuți unii dintre ei și niște rețele foarte puternice, veți vedea că voi fi atacat din motivul acesta, dar nu mă interesează”, a afirmat Năsui.

Claudiu Năsui a afirmat că va elimina agențiile de stat, unde angajații au salarii exorbitante și nu se stresează prea mult cu munca.

“Sunt sute de astfel de cazuri, de agenții și de companii care există în România, despre care nu știe nimeni, care sunt pure sinecuri politice și care în general au fost folosite pentru salarizarea activului de partid și alte lucruri asemenea și a da posturi importante unor oameni care au fost influenți dintr-un motiv sau altul politic. Lucrul acesta este inacceptabil și nu se va întâmpla cât sunt eu aici. O să fac public totul și vom face exact ce am promis în campanie și ce am făcut în ultimii patru ani, o transparență totală cu toate aceste lucruri. Un stat sănătos nu are sute de agenții și sute de companii de stat, mai ales care sunt găuri negre și care sunt finanțate perpetuu din banii contribuabililor”, a declarat el.

Ministrul Economiei a explicat ce se va întâmpla cu oamenii din acele companii de stat. “Acum depinde ce face compania sau agenția. Dacă sunt oameni care muncesc și care fac lucruri bune, pot să se integreze în alte structuri ale statului, unde e nevoie de ei, că în momentul acesta de exemplu e nevoie de oameni pe scheme de ajutor de stat. Dar să știți că oamenii care sunt acolo pe salariile exorbitante și oamenii care sunt în astfel de sinecuri nu se stresează prea mult cu munca, sunt acolo strict pentru a lua salariul și alt motiv nu pare că au”, a susținut el. Întrebat dacă va da afară inclusiv eventuali angajați puși de PNL, Claudiu Năsui a răspuns tranșant: “Nu mă interesează, pot fi puși de USR, de PNL, de PSD, corupția și genul acesta de bătaie de joc la adresa banului public, nu mă interesează culoarea din spatele căreia se întâmplă. Bine, USR nu are cum să aibă, că suntem prima oară la guvernare, dar nu voi accepta lucrul acesta de la nici un partid, nu mă interesează de la cine sunt”. “Toate sursele de corupție și toate lucrurile pe care le voi găsi veți vedea că le voi rezolva și ca urmare a lor, probabil că aceste grupuri, pentru că nu vorbim despre oameni care nu sunt influenți politic, sunt oameni care au și trusturi media în spate, sunt oameni foarte cunoscuți unii dintre ei și niște rețele foarte puternice, veți vedea că voi fi atacat din motivul acesta, dar nu mă interesează, îmi voi face mandatul până la capăt și voi duce la bun sfârșit această misiune”, a declarat Năsui.

Dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare în cazul lui Cumpănașu

Procurorii au deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru infracțiunile de incitare la ură sau discriminare, în cazul lui Alexandru Cumpănașu.

Potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 București, ieri a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a poliției, în care se fac cercetări pentru infracțiunile de incitare la ură sau discriminare, urmărirea penală fiind începută in rem. “În fapt, s-a reținut că în spațiul public au apărut o serie de postări și materiale video prin care o persoană care domiciliază pe raza Secției 16 Poliție, prin mesajele transmise a incitat publicul la ură față de o anumită categorie de persoane, în speță cadre didactice. În prezent, cercetările sunt efectuate de lucrătorii Secției 16 Poliție, din cadrul DGPMB, sub supravegherea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, cauza fiind în faza administrării probatoriului”, precizează Parchetul. Dosarul îl vizează pe Alexandru Cumpănașu.

Reamintim că Poliția Capitalei a anunțat luni că face verificări în cazul discuțiilor lui Alexandru Cumpănașu de pe contul său de TikTok, urmărit de aproximativ 500.000 de elevi, după ce mai multe persoane au sesizat că postările și interacțiunea lui Cumpănașu cu elevii sunt mai mult decât deplasate. Cumpănașu îi prezintă pe profesori ca adversari ai elevilor și îi indeamnă pe elevi la nesupunere. Un exemplu concret este cel al indemnului de a nu mai face exerciții fizice la ora de sport fiindcă “înregistrările pot fi puse pe anumite site-uri”, aluzie la pedofilie. „Vreau și eu să văd dacă vreun profesor va avea tupeul - tupeul! - să încalce legea, să-ți pună note și să te condamne că nu ți-ai făcut tema de vacanță”, îi spune, de pildă, Alexandru Cumpănașu, pe un ton revoltat, unui fan care se plângea că s-a săturat să facă teme de vacanță.

Rise Project a publicat o înregistrare audio în care Alexandru Cumpănașu îi spune unei eleve minore de 15 ani că o „iubește foarte mult”. Publicația citată a difuzat și linkuri la înregistrări audio în care Cumpănașu îi spune unei alte minore, răspunzând la o întrebare a acesteia, că nu folosește „Titan gel” pentru că „m-a făcut mama suficient de bine”.

O bunicuță de 95 de ani, vindecată de Covid-19, externată de un spital din Timișoara

O pacientă în vârstă de 95 de ani, internată în urmă cu 10 zile după ce a fost infectată cu virusul SARS CoV-2, a fost externată, ieri, de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara. Femeia este cel mai în vârstă pacient tratat la această unitate sanitară. “Au fost momente emoționante, astăzi, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș din Timișoara. O pacientă, în vârstă de 95 de ani, internată în urmă cu 10 zile, cu diagnosticul de infecție cu SARS CoV 2, a fost externată”, au transmis medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, pe pagina de Facebook. Bătrâna a avut probleme respiratorii la internare, din cauza noului coronavirus. “Este cel mai în vârstă pacient tratat în unitatea sanitară din Timișoara în această perioadă de pandemie. Bunicuța, așa cum era alintată de cadrele medicale, a avut mai multe probleme respiratorii la internare, din cauza infecției cu noul coronavirus, dar medicii și asistentele Secției de Boli Infecțioase II, sub supravegherea cărora s-a aflat pacienta, au reușit să o vindece. La plecare i-au făcut o surpriză. Au așteptat-o la ieșirea din unitatea sanitară și au aplaudat-o. Bunicuța a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean și transportată acasă”, se arată în același mesaj. Tot la plecare, bunicuța a fost însoțită de medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase, care i-a urat multă sănătate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.