Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Premieră: Statul, obligat la daune morale pentru că nu a protejat viața unei femei

Ziarul de Vrancea
15 dec 2018 631 vizualizări

Femeia a fost împușcată mortal de fostul concubin, în ciuda faptului că a apelat în repetate rânduri la ajutorul autorităților n decizia nu este definitivă

MAI și STS sunt obligate să plătească 150.000 de euro daune morale pentru lipsa de reacție și neluarea unor măsuri de protejare a vieții, în cazul unei femei care a murit împușcată de fostul concubin. Decizia Curții de Apel Târgu Mureș nu e definitivă.

Potrivit deciziei Curții de Apel Târgu Mureș, mai multe instituții ale statului, între care Inspectoratul General al Poliției Române, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) sunt obligate să plătească în total 150.000 de euro fiului și părinților unei femei care a fost împușcată în cap, de fostul concubin, cu o armă de vânătoare, în luna ianuarie a anului trecut. Înainte de a fi ucisă, victima a depus mai multe plângeri împotriva bărbatului, în care susținea că a fost amenințată cu moartea și, cu toate acestea, autoritățile nu i-au protejat viața. "În principiu este o decizie în premieră, dar nu este definitivă și atunci așteptăm. Sperăm să rămână neschimbată hotărârea pronunțată în apel. Ca durată a procesului, peste un an, undeva la un an și jumătate, s-au audiat martori. Întemeierea acțiunii noastre a fost pe nerespectarea dreptului la viață al victimei, respectiv încălcarea articolului 2 al Curții Europene a Drepturilor Omului, Dreptul la viață, prin faptul că autoritățile nu au venit la timp în spirjinul victimei care a sunat la 112, care a formulat plângeri penale și s-a ajuns la ce s-a ajuns până la urmă, nu i-a fost ocrotit dreptul la viață, pentru că dreptul la viață presupune ca persoana respectivă să fie apărată în concret și nu este un drept iluzoriu. Părți civile s-au constituit copilul și părinții victimei, raportat la relațiile foarte apropiate dintre ei", a declarat, corespondentului Mediafax, Roxana Talpeș, avocat în cadrul Societății de avocați „Chiriță și asociații”.

“Parcă niciodată nu m-am bucurat mai mult”

Avocatul Radu Chiriță a scris pe blogul său că decizia Curții de Apel Târgu Mureș este una dintre cele mai importante pe care le-a obținut în carieră.

„Cred că este una dintre cele mai importante soluții obținute de firma pe care o conduc, dacă nu cea mai importantă. Am obținut o grămadă de achitări, am câștigat la CEDO tot felul, am câștigat la CCR tot felul, am câștigat procese în care era vorba despre foarte mulți bani etc. Totuși, parcă niciodată nu m-am bucurat mai mult, gândindu-mă că acel copil – care are acum 6 ani – are poate o șansă în viață. Nu știu dacă își va mai aduce aminte vreodată de mama sa, nu știu dacă va vorbi vreodată cu tatăl său, nu cred că banii pe care îi va primi de la stat o să îi schimbe viața cu totul. Dar știu că măcar, prin hotărârea Curții de Apel Tg. Mureș, statul român și-a cerut scuze. I-a oferit o sumă de bani care să îi ajute pe bunicii care îl cresc și i-a oferit speranță că poate va ajunge într-o țară în care instituțiile se comportă responsabil”, a scris Radu Chiriță.

Topul mondial al sculpturilor în 2018: Constantin Brâncuși, cel mai scump artist

"La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)/ Tânără sofisticată (Nancy Cunard)", o lucrare unică din bronz lustruit, realizată de Constantin Brâncuși la Paris, în 1932, reprezintă cea mai scumpă adjudecare a unei sculpturi anul acesta, conducând un top dominat de lucrări de Alberto Giacometti, potrivit Artprice. Cele mai bune adjudecări ale anului recompensează în primul rând artiștii francezi ai secolului al XX-lea: Giacometti obține cinci noi rezultate, fiecare cu peste 10 milioane de dolari, Rodin înregistrează a patra cea mai bună adjudecare cu "Baiser, moyen modèle dit Taille de la Porte" (1890), Matisse a doua cea mai bună licitație cu "Nu allongé I (Aurore)" (1907), Brâncuși, un nou record mondial. Un singur artist contemporan intră în top, Jeff Koons, care nu se clasează prea bine în piață în ciuda prezenței în top.

Vândută cu 71 de milioane de dolari, sculptura cea mai scumpă a anului reprezintă piatră de hotar pentru Istoria Artei secolului al XX-lea, o operă unică care sfidează timpul după 90 de ani. Este vorba de "La jeune fille sophistique (Portrait de Nancy Cunard)", realizată de Constantin Brâncuși în 1928, un bronz aurit, admirabil șlefuit, și ridicat pe un soclu din marmură albă. Atât de prețioasă în "haine" aurite, această formă dinamică și contrastantă o reprezintă pe Nancy Cunard, o activistă, militantă pentru egalitatea de gen și pentru drepturile civile în Statele Unite, editoare, apropiată de suprarealism și de dadaism, muză a lui Aragon, Joyce și a multor altora.  Tânăra fată sofisticată a fost vândută în luna mai la casa Christie's New York, devenind record absolut pentru Brâncuși, cu mult înaintea precedentului, "Muse endormie" (1913), vândută în 2017. Prețul acesteia din urmă a crescut succesiv:  vândută în mai multe rânduri de-a lungul deceniilor, ea a fost estimată la 6,6 milioane de dolari în 1997, a ajuns să fie estimată între 25 și 35 de milioane de dolari în 2017 și a atins în final 57,3 milioane de dolari în cadrul unei bătălii la licitație care a durat 10 minute.

Dacian Cioloș a înființat un nou partid: PLUS

Fostul premier a renunțat la “marca” MRÎ, după ce justiția i-ar fi pus bețe în roate

Dacian Cioloș a lansat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), formațiune care a fost deja înregistrată la Tribunal și face parte din registrul partidelor politice. Cioloș a povestit că, din martie 2018 a fost depusă cererea pentru înregistrarea Partidului Mișcarea România Împreună, dar aceasta tărăgănează, demersul fiind contestat. ”Au trecut opt luni de când noi ne organizăm pe teren și acest dosar trenează în justiție. Oameni care nu doresc ca noi să avem acest vehicul încearcă să împiedice, încearcă să facă să treneze acest proces de înregistrare. Dacă mergem în acest ritm, am concluzionat de prin septembrie, că riscăm să nu fim în măsură să candidăm la alegerile de la sfârșitul lunii mai”, a spus Cioloș. Acesta a explicat că s-a găsit o altă variantă de a avea un partid politic. ”În septembrie, am decis să ne gândim la o alternativă. Colegi de-ai noștri, oameni anonimi, care au vrut să dea o mână de ajutor, au depus o cerere de înregistrare a unui partid politic. Astăzi vreau să vă anunț că acel partid politic este înscris în registrul partidelor politice din România. Astăzi vreau să vă anunț că avem partidul nostru politic. Este vorba despre Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS)”, a mai spus Cioloș.

Potrivit acestuia, era nevoie de acest ”vehicul politic”. ”Suntem gata să trecem la treabă. Însă avem nevoie de acest vehicul politic. Pentru noi, un partid politic nu este un scop în sine. Nu ne dorim un partid de dragul de a avea un partid și de a face politică. Partidul este un instrument prin care să atingem niște obiective pentru România”, a mai afirmat Dacian Cioloș.

Potrivit acestuia, în zilele urmmătoare, va fi retrasă de la Tribunalul București cererea de înregistrare a Partiduluii Mișcarea România Împreună (MRÎ).

Barna: Un mare câștig. Vor continua să fie partenerii noștri cei mai apropiați

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, sâmbătă, că lansarea partidului lui Dacian Cioloș este ”un mare câștig pentru democrația românească” și a anunțat că va colabora cu noua formațiune politică. ”Îi doresc succes lui Dacian Cioloș și echipei din jurul lui, cu noul partid PLUS. Noul partid este un mare câștig pentru democrația românească. Ei vor continua să fie partenerii noștri cei mai apropiați. știu că USR și PLUS au aceleași obiective, de a salva România de corupție și sărăcie. Trebuie să ne implicăm toți în lupta pentru Europa, pentru civilizație, pentru bunăstarea oamenilor cinstiți din România. Va trebui să luptăm împreună, fără compromisuri, împotriva corupției și grupului infracțional organizat PSD-ALDE ce încearcă să ne îndepărteze de Uniunea Europeană”, a scris, sâmbătă, Dan Barna pe Facebook.  Acesta afirmă că, la următoarele alegeri, ”românii trebuie să aibă alternative serioase la coaliția PSD-ALDE, să dovedească că sunt uniți împotriva corupției și penalilor, să demonstreze - prin vot - că vor o Românie curată, prosperă și Europeană”.

Campion național de K1, prins când vindea droguri

Luptătorul orădean K1 Adrian Maxim, multiplu campion național, dar și premiant la competiții internaționale, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT - Oradea alături de un alt orădean, Bogdan Alin Sălăjan, sub acuzația de trafic de droguri de risc, relatează agerpres.ro. Prin actul de acuzare înaintat Tribunalului Bihor, procurorii DIICOT au arătat că cei doi au fost prinși în flagrant pe 19 noiembrie, în jurul orei 14,00, în momentul în care vindeau 1 kilogram de cannabis unui ofițer sub acoperire. "Persoana autorizată s-a întâlnit cu inculpatul în municipiul Oradea, ocazie cu care inculpatul i-a vândut un kilogram de substanță vegetală (cannabis), în schimbul sumei de 4.000 euro, marfa provenind de la inculpatul Sălăjan Bogdan Alin", se arată într-un comunicat al DIICOT. Ulterior, Sălăjan i-a condus pe anchetatori la o casă din localitatea Girișu de Criș, unde le-a predat două borcane din sticlă, conținând 480 grame cannabis, iar ulterior și la o altă locație, unde a predat mai multe plante de cannabis puse la uscat pe o sfoară, din care s-au recoltat 5,7 kilograme de materie vegetală.

Droguri în valoare de 625 de milioane lei, distruse de poliție

Patru tone de droguri în valoare de 625 de milioane de lei au fost distruse de Poliție Română în perioada 13-14 decembrie, printre stupefiantele incinerate numărându-se și cea mai mare captură de cocaină din 2016, de 2,5 tone, informează IGPR.

Este vorba de cocaină, heroină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, etnobotanice, M.D.M.A. (n.r. – Ecstasy) și bunuri care poartă urme de droguri, care au fost distruse cu sprijinul unui operator autorizat.

Drogurile distruse au făcut obiectul confiscărilor din perioada 2003-2018, în cadrul a 634 de dosare penale instrumentate de către Poliția Română, împreună cu procurorii DIICOT, soluționate definitiv de către instanțele de judecată.

„Cele mai semnificative capturi de substanțe stupefiante ce au fost distruse sunt 2,5 tone de cocaină și 323 de kilograme de heroină, confiscate în dosare penale constituite în anul 2016”, se arată în comunicatul IGPR.

În 2016, o cantitate de 2,5 tone de cocaină, care era transportată în mod disimulat în containere transoceanice, a f ost confiscată de Poliția Română și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminaliate Organizată și Terorism (DIICOT).

Băiatul de 10 ani care a încercat să se spânzure ca să nu meargă la școală a murit

Un copil de 10 ani din localitatea Zizin, județul ​​Brașov, care a încercat să se spânzure în locuința sa, după ce bunica l-a trimis la școală, a murit sâmbătă, după cinci zile, la Spitalul de Copii din Brașov, unde fusese ținut în viață cu ajutorul aparatelor. Surse medicale au declarat pentru Mediafax că băiețelul de 10 ani, care luni a fost găsit spânzurat în locuință, a murit, sâmbătă dimineața, după un stop cardio-respirator. Băiatul a încercat să-și ia viața lunea trecută, după ce bunica l-a trimis la școală. Femeia le-a spus anchetatorilor că a ieșit câteva minute din casă, până la un magazin în zonă, iar în acest timp, copilul a vrut să se spânzure într-o anexă a casei în care locuia cu familia sa, pentru că i-ar fi cerut să se pregătească să meargă la școală. Copilul a fost găsit de bunică la scurt timp, iar echipa de salvare ajunsă la fața locului au reușit să îl resusciteze pe băiat, apoi l-au transportat la Spital de Copii din Brașov, unde, timp de cinci zile, a fost conectat la aparate, la Terapie Intensivă.

Tânăr care a lovit cu mașina un polițist, condamnat la 8 ani de închisoare

Tribunalul București l-a condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare, în primă instanță, pe Ronnen Herșcovici, tânărul care, în martie 2017, l-a lovit intenționat cu mașina pe un polițist de la Rutieră, informează Mediafax. Magistrații au mai dispus ca tânărul să plătească daune morale de 10.000 de euro polițistului.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Tânărul Ronnen Herșcovici, în vârstă de 22 de ani la momentul comiterii faptei, a fost trimis în judecată după ce în martie 2017 a trecut pe roșu cu mașina, a fost tras pe dreapta de polițiști, dar a refuzat să prezinte documentele și a încercat să fugă. În momentul în care acesta încerca să scape de polițiști, l-a agățat cu oglinda pe unul dintre ei și l-a târât zeci de metri, provocându-i mai multe fracturi. Tot atunci, el a mai lovit două mașini de Poliție, până să fie oprit cu focuri de armă. El a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor, ultraj și distrugere.

Tânărul Ronnen Herșcovici este, potrivit unor surse Mediafax, fiul unui traficant de droguri, Carol Herșcovici, care a fost prins la sfîrșitul lunii aprilie 2001, pe o stradă din sectorul 1 al Capitalei, având asupra lui 1.008 comprimate de Ecstasy. În urma descinderii făcute atunci de polițiști la o locuință a acestuia, din municipiul Brașov, au mai fost descoperite 19,9 kilograme de Ecstasy, cantitatea totală de droguri fiind compusă din 66.000 de tablete.

Zece persoane rănite într-un accident în lanț în județul Sibiu

Zece persoane au fost rănite într-un accident rutier care a avut loc ieri dimineață în județul Sibiu. Accidentul a fost provocat de un șofer care a intrat în depășire și a derapat, lovind un microbuz și apoi un autoturism. Microbuzul lovit a ricoșat, la rândul său, în alt microbuz. Victimele au fost preluate de echipaje medicale și transportate la spitale din Sibiu. Alte opt persoane implicate în accident nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Polițiștii din Sibiu au precizat că accidentul a fost provocat de un șofer de 22 de ani din Brașov care a intrat în depășire. ”Pe DN 1, km. 284-700, șoferul unui turism condus spre Sibiu depășeste un autoturism, iar la revenirea pe bandă derapează, pătrunde pe contrasens în coliziune cu un microbuz înmatriculat în Neamț, apoi cu un turism condus tot spre Sibiu. Microbuzul lovit a ricoșat în alt microbuz, înmatriculat în Vaslui”, a declarat Elena Welter, purtător de cuvânt al Poliției Județene Sibiu.

Școlile din Timiș, închise luni și marți, din cauza condițiilor meteo severe

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a luat decizia de a suspenda cursurile școlare în toate unitățile de învățământ din județul Timiș, timp de două zile.  În cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, care a avut loc la ora 13.00, prefectul Eva Andreaș a prezentat situația gravă cu care se confruntă mai multe școli din Timiș, potrivit centralizării întocmite de șeful IșJ Timiș, Aura Danielescu. „Se suspendă cursurile peste tot. Luni și marți. Colegii directori se vor mobiliza și vor anunța copiii și familiile din care provin”, a declarat Aura Danielescu. Foarte multe unități de învățământ nu au curent electric, iar drumurile sunt necurățate de zăpadă și pun în pericol transportul elevilor sau, în unele cazuri, acesta este imposibil.

Orele pierdute vor fi recuperate ulterior.

Județul Timiș s-a aflat, până duminică la ora 12.00, sub cod portocaliu de ninsoti abundente.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.