Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Premieră: Clujenii vor vota pe ce să cheltuie Primăria banii

Ziarul de Vrancea
18 mai 2017 542 vizualizări

Cetățenii vor propune proiecte de investiții, iar apoi vor alege dintre ele n totul, printr-o aplicație online

Clujul va fi primul oraș din România care va pune în practică ideea de buget participativ cu ajutorul tehnologiei moderne. Anunțul a fost făcut ieri de Emil Boc, primarul Clujului, pe pagina sa de Facebook. El a precizat că fiecare proiect propus de oameni va trebuie să se încadreze între 50.000 și 80.000 de euro. Proiectele adunate vor fi evaluate și selectate de adminsitrația locală, iar apoi supuse votului cetățenilor. „Vom aloca o sumă de bani, între 1 milion și 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetățenii să le propună în vederea dezvoltării și modernizării orașului, pe diverse domenii: parcuri/spații verzi/ locuri de joaca; strazi/alei/trotuare; puncte gospodărești/deșeuri; spații publice; clădiri publice și modernizarea de școli ș.a.m.d. Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăștur, însă de această dată vom include și componenta tehnologică - o aplicație inteligentă pentru telefoane mobile și calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte și pentru a evalua proiectele trimise de cetățeni. Fiecare proiect propus de cetățeni, potrivit domeniilor menționate, va trebui să se încadreze într-o limită pe care o vom stabili, între 50.000 și 80.000 de euro. Primăria Cluj-Napoca va evalua și filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea și viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetățenilor, pe domenii, fiecare cetatean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu. Clujenii pot să își facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale orașului, se votează pe domenii, iar primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate și supuse din nou unei campanii publice de mediatizare și informare, pentru al doilea vot. În această etapă finală, toți cetățenii înscriși pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanțate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca“, notează Emil Boc pe Facebook. Primaurl mai spune că ideea de buget participativ a fost lansată în cadrul Consiliului Consultativ de Inovare și IT pentru realizarea și promovarea acestei aplicații de bugetare participativă.

Toader: Proiecția finalizării celor patru coduri este "undeva prin toamnă"

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat ieri, în cadrul dezbaterii „Cine face politică penală în România”, că Ministerul Justiției este în perioada în care așteaptă propuneri de îmbunătățire a celor patru coduri – penal, de procedură penală, civil și de procedură civilă –, ceea ce reprezintă o muncă „laborioasă”. Tudorel Toader a susținut că proiecția până când aceste coduri vor fi finalizate este „undeva prin toamnă”. „Suntem în perioada în care așteptăm propuneri de îmbunătățire, de modificare a codurilor, de aducerea lor în parametrii constituționali, la standarde europene. E o muncă laborioasă, doresc să o reușim și bine. Proiecția este undeva pe toamnă, nu ne facem iluzia că mâine, gata, venim cu un proiect. Așteptăm de la societatea civilă, de la oricine are un cuvânt de spus, un argument consistent de adus să ni le transmită, să transmită propuneri de îmbunătățire, de modificare a celor patru coduri”, a conchis Tudorel Toader

România, pe locul cinci în Europa în privința consumului de alcool

România ocupă locul al cincilea în topul țărilor europene prin prisma consumului de alcool pur per locuitor, potrivit unui raport oficial realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aferent anului 2016. Topul a fost realizat pe baza datelor oficiale referitoare la consumul total de alcool pur per locuitor, pentru persoane în vârstă de cel puțin 15 ani, în anul 2016.

România ocupă poziția a cincea în acest clasament, cu un consum total de alcool pur per locuitor de 13,7 litri. Pe același loc se află Cehia. Prima poziție este ocupată de Lituania, cu un consum total de alcool pur per locuitor de 18,2 litri. Belarus se află pe locul al doilea, cu un consum total de alcool pur de 16,4 litri, iar podiumul este completat de Republica Moldova, cu 15,9 litri. Federația Rusă devansează cu o poziție România în acest clasament, ocupând locul al patrulea, cu un consum total de alcool pur per locuitor de 13,9 litri. Topul 10 este completat de Croația (13,6 litri), Bulgaria (13,6 litri), Belgia (13,2 litri), Ucraina și Estonia (ambele cu 12,8 litri).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.