Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Povestea bărbatului vindecat de Covid-19 la 92 de ani

Ziarul de Vrancea
20 mai 2020 1062 vizualizări

 “Am regretat, am plâns. A venit Paștele, tot în spital l-am petrecut”, își amintește botoșăneanul, care a stat mai mult de o lună în spital

Un bărbat de 92 de ani, din județul Botoșani, a fost declarat vindecat de COVID-19, după ce a stat în spital mai mult de o lună. Petru Alexii din localitatea Văculești a fost internat în Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” pe 24 martie, după ce a manifestat simptomele noului coronavirus. El avea frisoane și dureri de cap, iar pe fondul stării proaste de sănătate, i-a cerut soției să cheme ambulanța și să îl ducă la spital. Bătrânul mărturisește că a trecut printr-o perioadă grea din viața sa, mai ales că a fost nevoit ca atât ziua de naștere, când a împlinit 92 de ani, cât și Paștele, să le petreacă în spital. “A fost greu. Mă țineau asistentele, surorile de acolo, că eu nu puteam merge. Îmi aduceau mâncare și de mâncat mâncam eu. Tratament îmi dădeau. Era suficient. Ziua de naștere a fost în spital. Am regretat, am plâns. A venit Paștele, tot în spital l-am petrecut. Am plâns”, a spus Petru Alexii. La trei zile după internare, la spital au ajuns și soția și fiica bătrânului, diagnosticate, de asemenea, cu COVID-19. Cei trei au stat în același salon. “La trei zile mă trezesc cu dânsele, cu fiică-mea și nevastă-mea, în salon la mine. Le-au internat și pe ele, cu același simptome”, a povestit bărbatul, care crede că virusul a fost adus de la Suceava de soția sa, care a fost internată pentru alte probleme medicale. Acum, bătrânul și soția sa au revenit la locuința lor din Văculești, iar fiica lor s-a externat și a plecat la Suceava, acolo unde își are domiciliul.“Am bucuria să declar vindecarea și externarea unui pacient în vârstă de 92 de ani din localitatea Văculești, la această vârstă venerabilă pe care a împlinit-o în spital, când a fost internat. A fost internat cu familia, soția și fiica dânsului, fiica sa fiind prima care s-a externat. Pacientul nonagenar a trecut cu bine prin această confruntare cu viața”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati”, Ioan Asaftei.

Ce spune Rafila despre cei care nu cred în existența virusului

Medicul Alexandru Rafila le răspunde celor care susțin că noul coronavirus, care a omorât deja peste 300.000 de oameni, nu ar exista. Membru în Comitetul Executiv al OMS, profesorul Rafila, a vorbit despre cât de periculoase sunt virusurile. “Chestiunea legată de faptul că virusurile în general nu există funcționează de mult. Inclusiv când a început epidemia de rujeolă în urmă cu 4 ani în România au apărut în zona celor care se opun vaccinării informații că nu există, au făcut și pariuri. Cred că e clar că există boli infecțioase. Cu asta cred că suntem cu toții de acord. Aceste boli sunt transmisibile. Contactul cu o persoană bolnavă duce la apariția bolii, fie prin transmitere aeriană, fie digestivă, pe diverse căi. Bolile astea, dacă există și suntem de acord că sunt microorganisme care le produc - virusuri sau bacterii - care pot și văzute, pentru cei care sunt curioși, și izolate. La bacterii e mai simplu că sunt mai mari, la virusuri e mai complicat că un virus e o particulă care nu se multiplică decât în interiorul unei celule pe care o infectează și atunci ai nevoie de culturi de celule, dar chiar particula virală se poate vedea la un microscop electronic, se pot vedea efectele legate de distrugerea celulelor pe care le infectează. Să vii să spui că ceva care a fost dovedit științific nu există și că există o conspirație, eu cred că frizează alte aspecte, nu cele legate de bunul simț și de o judecată cât de cât echilibrată”, a declarat Alexandru Rafila.

Peste 3000 de români din străinătate infectați

Un număr de 198 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 17.585 de îmbolnăviri, a anunțat ieri la prânz Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 10.581 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 203 de pacienți. Până aseară, 1.151 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.De asemenea, un număr de 3.026 de cetățeni români aflați în alte state au fost confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus. Dintre aceștia, 1.699 sunt în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 535 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia.Potrivit GCS, de la începutul epidemiei de coronavirus și până la acest moment au decedat 105 de cetățeni români aflați în străinătate.

Un bărbat, trimis în judecată după ce a infectat cu HIV un vecin

Un bărbat a fost trimis în judecată de procurorii suceveni după ce a infectat cu HIV un vecin, având cu acesta mai multe raporturi sexuale anale și orale neprotejate, iar anchetatorii au stabilit că a făcut această faptă cu bună-știință. Anchetatorii spun că cei doi sunt vecini într-o localitate rurală din județul Suceava. Încă din 2011, bărbatul îl chema pe vecinul său, care atunci avea 16 ani, să îi facă diverse munci în gospodărie și îl recompensa cu dulciuri și bani, fiind lăsat să se joace pe calculator, ba chiar rămânea peste noapte la el. “Inculpatul a fost depistat, la data de 7 octombrie 2014, ca fiind purtător al virusului HIV. Începând cu anul 2011, acesta a avut o relație de prietenie cu persoana vătămată, minoră la acea dată, întreținând relații sexual orale și anale, neprotejate. Ultima dată când persoana vătămată a întreținut raporturi sexuale cu inculpatul a fost în perioada iulie-august 2016. Persoana vătămată nu a mai întreținut niciodată raporturi sexuale cu alte persoane, nu a făcut transfuzii de sânge și nu a fost internată într-o instituție medicală până în 2017”, se arată în comunicat. Procurorii au mai spus că în 2017 tânărul s-a îmbolnăvit foarte rău, iar în urma analizelor efectuate a aflat că suferă de HIV/SIDA. El nu și-a dat seama cum a putut contacta această boală, dar vecinul său a venit în momentul când era internat în spital, rugându-l să nu zică nimic părinților de relația lor și sfătuindu-l pe băiat să declare că a întreținut relații sexuale cu o fată. Atunci tânărul a aflat că vecinul său este și el bolnav de HIV/SIDA. Dosarul a fost înaintat Tribunalul Suceava.

Guvernul elen a pus România pe lista celor 19 țări care pot trimite turiști în Grecia

Autoritățile de la Atena au anunțat lista celor 19 țări care vor putea trimite turiști în Grecia din 15 iunie, pe listă figurând și România, Cipru, Israel, China, Japonia, Australia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Ungaria și Cehia, informează site-ul greekcitytimes.com, preluat de Agerpres. Miercuri, ministrul elen al Turismului, Harry Theoharis, a prezentat planul “Repornirea turismului”, în care se precizează că din 15 iunie Grecia va permite intrarea turiștilor, inițial din țările alese “pe criterii epidemiologice”. Mai mult, Theoharis a declarat că turiștii care vin în Grecia nu trebuie să se testeze pentru coronavirus înainte de a călători și nici nu vor fi în carantină după sosire. Grecia a întocmit o listă de 19 țări (unde datele epidemiologice sunt “bune”) care vor putea trimite turiști în Grecia din 15 iunie. Peste 500 de plaje din Grecia au fost redeschise sâmbătă, în condițiile în care țara încearcă să găsească un echilibru între asigurarea măsurilor de protecție față de pandemia de COVID-19 și revitalizarea sectorului turistic. Autoritățile au impus respectarea măsurilor de distanțare fizică pe plajă, noile norme precizând și distanța minimă dintre umbrele. Pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați va fi permis accesul al cel mult 40 de persoane, iar între tijele umbrelelor trebuie să fie cel puțin patru metri.Turismul și industriile conexe generează aproximativ 30% din Produsul Intern Brut al Greciei și au ajutat această țară să rămână pe linia de plutire în timpul crizelor financiare care au durat aproximativ un deceniu.

Trei persoane care au refuzat termoscanarea la un magazin și au fost agresive cu polițiștii, amendate

Polițiștii au amendat trei persoane care au refuzat termoscanarea la intrarea într-un magazin, iar ulterior au devenit recalcitrante și au refuzat legitimarea în fața oamenilor legii care s-au deplasat la fața locului. “La data de 19 mai, prin apel 112 a fost sesizat un scandal în derulare, într-un centru comercial din sectorul 5. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 24 Poliție, care au identificat trei persoane, doi bărbați și o femeie, care se manifestau violent, pe motiv că nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat termoscanarea”, informează un comunicat al Direcției Generale a Poliției Municipiului București (DGPMB) transmis ieri. Potrivit sursei citate, la momentul în care polițiștii le-au solicitat să se legitimeze, persoanele au refuzat, au devenit recalcitrante și au manifestat un comportament agresiv, fapt pentru care au fost imobilizate și conduse la sediul subunității de poliție. Persoanele au fost sancționate contravențional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal și împiedicarea intervenției polițiștilor în îndeplinirea obligațiilor de serviciu.

Bilanț DNA: A crescut numărul sesizărilor

Procurorul - șef al DNA, Crin Nicu Bologa, a declarat ieri că, de la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate peste 1.000 de dosare penale, dintre care 33 au ajuns la instanțe. Au mai fost înregistrate 723 de sesizări de la cetățeni și 371 de sesizări din oficiu ale procurorilor. “În aceste trei luni de mandat, din funcția de procuror - șef al Direcției, am reușit să completăm funcțiile de conducere vacante prin numiri și delegări în funcție, astfel încât acum sunt ocupate atât funcțiile de procuror - șef adjunct, cât și cele de procurori- șefi ai Seciilor. De asemenea, avem cazuri de procurori cu funcții de execuție care au venit și care doresc să lucreze în DNA. Aceste aspecte precum și numărul de sesizări și denunțuri de la cetățeni, arată o creștere a încrederii în DNA și în misiunea acestei instituții. În cursul anului 2020, DNA a înregistrat peste 1.000 de dosare penale și au fost trimise la instanțe 33 de dosare”, a declarat Bologa. Potrivit sursei citate, numărul sesizărilor de la cetățeni a crescut. “Îmbucurător este creșterea numărului de sesizări, după ce începând cu anul 2015, numărul acestora s-a redus. Astfel DNA a înregistrat un număr de 723 sesizări de la cetățeni, față de 50-58 de sesizări în anul 2019. În anul 2020 avem un număr de 371 de sesizări din oficiu ale procurorilor, față de 87 în aceeași perioadă a anului 2019”, a mai spus procurorul - șef al DNA.

Dan Barna: Fuziunea cu PLUS, înaintea alegerilor locale

Liderul USR, Dan Barna, a declarat ieri, la Digi24, că relația cu PLUS este una bună și că între cele două partide sunt în continuare discuții despre fuziune. Barna spune că ar vrea ca fuziunea să aibă loc înaintea alegerilor locale. „Sunt trei variante: fuziune înainte de alegerile locale, între locale și parlamentare, sau după alegeri. Eu cred ca fuziunea ar fi buna acum inainte de alegeri pentru a da incredere și un anumit mesaj electortului”, a declarat Barna la Digi24. Discuția despre fuziune are loc și în contextul în care cele două partide, USR și PLUS, își doresc ca după alegerile parlamentare să intre la guvernare alături de PNL.

Orban anunță revenirea Insulei Belina în administrarea statului

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, în deschiderea ședinței de Guvren că Insula Belina și Brațul Pavel vor reveni în administrarea statului, “după o lungă perioadă în care au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea”. “Încheiem acest episod trist în care baronii roșii au încercat să transforme în moșie proprie proprietăți ale statului român”, a afirmat premierul. “Oh Belina! Am o veste bună să vă dau: după o lungă perioadă în care Insula Belina și brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea, azi Insula Belina va reveni în administrarea statului. Se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina și Brașului Pavel. Preluarea se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul Județean cu Tel Drum. Preluarea va fi curată” a anunțat premierul Ludovic Orban.Premierul a cerut să se verifice tot ce s-a construit ilegal în Insula Belina, iar Ministerul Mediului să decidă, prin HG, modul de administrare a Insulei Belina.

Insula Belina și Brațul Pavel intraseră în 2013 în administrarea CJ Teleorman, care le-a închiriat rapid firmei TelDrum. Ulterior, Sevil Shhaideh, fost premier, a fost trimisă în judecată în dosarul deschis de DNA pe această temă. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că în anul 2013, “prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice”, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, “au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.